Kaip apeiti „Safari no longer supports unsafe extension“ klaidą

Jei naujose „Safari“ naršyklės versijose pabandysite įdiegti seną priedą (extension), kurį gal sėkmingai naudojote keletą metų, pamatysite ekrane rodomą „Safari no longer supports unsafe extension“ klaidą. Kaip ją apeiti ir turėti galimybę naudoti šį priedą.

„Apple“ mažiausiai progai pasitaikius tikina, kad rūpinasi jos įrangos naudotojų saugumu ir privatumu. Tai gerai žino, o neretai ir pajunta jos įrangos naudotojai. Ne visuomet tai pasireiškia jiems pačiu priimtiniausiu būdu.

Jei bandėte naujose „Safari“ naršyklės versijose įdiegti senos „Safari“ versijos priedus (extensions), greičiausiai pastebėjote, kad bandant diegti šį naršyklės galimybes praplečiantį programinį kodą ekrane rodomas pranešimas apie nutrauktą jo palaikymą: „Safari no longer supports the unsafe extension “[priedo pavadinimas]”. You can find newer extensions reviewed by Apple in the App Store or Safari Extensions Gallery.“

Taip nutinka, nes „Apple“ nutraukė „macOS“ operacinės sistemos dalimi esančios „Safari“ naršyklės priedų, kurie netyri tinkamo sertifikato ar yra diegiami iš už „Mac App Store“ ir „Safari Extensions Gallery“ („Safari“ priedų galerijos) ribų. Jie laikomi potencialiai nesaugiais. Kaip ten bebūtų, kai kurie patyrę „Mac“ kompiuterių naudotojai, nežiūrint į šiuos draudimus, gali norėti tam tikrus „nesaugius“ priedus įdiegti ir naudoti ir naujose „Safari“ naršyklės versijose.

Žemiau rasite aprašytą būdą, kaip įdiegti seną „Safari“ naršyklės priedą modernioje „Safari“ naršyklėje. Tačiau, prieš diegdami seną „Safari“ priedo versiją, įsitikinkite jog nėra sukurta nauja, naujų „Safari“ versijų palaikoma to priedo versija. Jei tą priedą naudojote anksčiau - jį rasite „Safari“ naršyklės nustatymų „Extensions“ skirsnyje — jis bus atjungtas.

Kaip patikrinti ar nėra naujos — suderinamos Safari priedo versijos

  1. Atidarykite Safari naršyklę;
  2. Iš aplikacijos meniu pasirinkite Safari ir atsidariusiame meniu Preferences… arba pasinaudokite Cmd ⌘-, (kablelis) klavišų kombinacija;
  3. Atsidariusiame lange aktyvuokite Extensions skirsnį;
  4. Kairėje pusėje esančiame priedų sąraše varnele pažymėkite pageidaujamą naudoti priedą — lyg jį įgalindami. Jei „App Store“ yra nauja, sertifikuota šio priedo versija — naršyklėje bus atidarytas šio priedo puslapis su nuoroda į „Mac App Store“. Atsisiųskite naują priedo versiją ir ją įdiekite.

Kai kurie seni ir anksčiau įdiegti bei vėliau automatiškai atjungti priedai, įgalinus juos pradeda veikti. Sunku pasakyti nuo ko tai priklauso — gal jei įjungtas automatinis priedų atnaujinimas — jie automatiškai atnaujinti į naujesnes versijas. Tačiau įgalinti pavyksta ne visus senus priedus. Taip pat ne visiems priedams yra sukurtos naujos versijos.

Kai kurie priedų kūrėjai, savo priedų puslapiuose rašo, kad 2019 metais nutrauks senų priedų palaikymą ir rekomenduoja įdiegti naujas jų versijas iš „Mac App Store“. Todėl net jei ir pavyko įgalinti seną priedo versiją, jei nauja priedo versija yra sukurta — geriau diegti ją. Prieš diegdami naują versiją — išjunkite senąją. Taip bus paprasčiau atskirti kuri jų yra kuri, palikti abiejų veikiančių versijų tikrai nerekomenduočiau, nes tai gali ženkliai sulėtinti naršyklės darbą, nes tas pačias užduotis atskirai atliks kiekviena priedo versija.

Tiesa, kai kurie priedų kūrėjai pasinaudojo galimybe ir nepraleido progos monetizuoti savo kūrinius, taip iki šiol (senose priedo versijose) nemokamai prieinamas funkcijas padarydami mokamomis. Kai kurie nauji priedai neveikia taip gerai, kaip veikė senieji. Pavyzdžui visai padoriai veikęs „AdBlock“ priedas, naujoje versijoje tapo labai abejotino naudingumo. Dėl šių priežasčių gali kilti pagrįstas noras naudoti senesnes „Safari“ priedų versijas.

Kaip įdiegti seną ir nesaugiu Apple laikomą Safari naršyklės priedą

Jei nerandate naujos priedo versijos ar ji veikia prastai, o senosios nebuvote įdiegę anksčiau:

  1. Raskite reikiamą „Safari“ priedą, kurį norite įdiegti ir atsisiųskite;
  2. Senieji „Safari“ priedai turi .safariext failo plėtinį — pakeiskite jį į .zip. Pavyzdžiui jei atsisiuntėte failą pavadinimas.safariextension pakeiskite jį į pavadinimas.zip;
  3. Atidarykite failą ir išarchyvuotas failas turėtų tapti aplanku pavadintu pavadinimas.safariextension. Jei išarchyvuotas failas tapo .cpgz failu — pabandykite atsisiųstą failą pakeisti ne į .zip, o į .xar pavyzdžiui pavadinimas.xar ir jį išarchyvuoti;
  4. Atidarykite „Safari“ naršyklę ir įgalinkite „Developer“ meniu (jei to dar nesate padarę). Tai padaryti galite „Safari“ meniu pasirinkę Preferences…Advanced → varnele pažymėdami Show Develop menu in menu bar;
  5. Iš „Safari“ meniu juostos Develop meniu pasirinkite Show Extension Builder ir paspauskite ant Continue;
  6. Atsidariusiame lange paspauskite + piktogramą esančią kairėje lango pusėje — apačioje;
  7. Atsidariusiame kontekstiniame meniu pasirinkite Add Extension ir nurodykite išarchyvuoto failo (3-as žingsnis) .safariextension aplanką;
  8. Paspauskite Run ir įveskite administratoriaus slaptažodį;
  9. Viskas! „Nesaugus“ priedas dabar aktyvuotas „Safari“ naršyklėje.

Taip įdiegtą „Safari“ naršyklės priedą, rasite „Safari“ nustatymų (Preferences) „Extensions“ skirsnyje.

Norėdami taip įdiegtą priedą pašalinti — tai padaryti galite įprastu būdu, taip pat kaip ir pašalindami kitus įdiegtus „Safari“ priedus. Jei norite laikinai sustabdyti jo veikimą nepašalinant iš įdiegtų „Safari“ priedų sąrašo — nuimkite varnelę esančią šalia priedo.

Nors šis būdas leidžia įdiegti ir naudoti „nesaugias“ vadinamus priedus naujose „Safari“ ir „Safari Technology Preview“ naršyklių versijose, to daryti nerekomenduojama. Ne veltui „Apple“ tokius, sertifikatu nepasirašytus priedus, taip pat ir priedus atsisiųstus iš „GitHub“ ar kitų šaltinių internete žymi kaip „nesaugius“. Šiuos senus ar „nesaugius“ priedus galite diegti tik tuo atveju jei esate patyręs „Mac“ naudotojas suprantantis ką daro tas priedas ir galintis patikrinti jo veikimo principus (kur jis jungiasi, perduoda duomenis ir panašiai) bei įsitikinti, kad priedas neperduoda jūsų duomenų, taip pat ir prisijungimo vardo, slaptažodžio, mokėjimo kortelių informacijos ir t.t. tiems, kas tų duomenų žinoti neturėtų.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų