5-os 2019 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

5-os 2019 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • „iOS 12.2“ beta versijoje aptikti naujų įrenginių paminėjimai: keturių naujų „iPad“ modelių ir „iPod touch“. Panašu, kad šie įrenginiai nepalaikys „Face ID“. Eurazijos Ekonominėje komisijoje „Apple“ užregistravo septynis naujus „iPad“ modelius. Matyt „Apple“ jau pradėjo intensyviau ruoštis pavasario prezentacijai. Šios „iOS“ beta versijoje aptiktas ir „Apple“ naujienų prenumeratos paslaugos pėdsakas. „iOS 12.2“ pirmojoje beta versijoje atsirado įdomi naujovė ir „ekrano laiko“ skiltyje — dabar šios skilties nustatymus galima keisti ir dienomis. Dabar „Screen Time“ nustatymus galima keisti tik valandomis, iš šie nustatymai galioja visoms dienoms.
  • Pirmadienį vakare, „Apple“ išleido viešas „iOS 12.2“, „macOS 10.14.4“ ir „tvOS 12.2“ beta versijas skirtas viešiems testuotojams, kuriais tapti gali visi norintys ir turintys suderinamą įrenginį.
  • „macOS 10.14.4“ beta versijoje, „Mac“ kompiuteriams skirtoje operacinėje sistemoje esanti „Safari“ naršyklė, suderinamuose kompiuteriuose palaikys „Touch ID“ autentikacijai svetainėse. Taip pat pirmojoje „macOS Mojave 10.14.4“ beta versija svetainė automatiškai perjungiama į tamsią temą jei „Mac“ naudotojas sistemoje yra nurodęs naudoti tamsią temą. Žinoma, svetainė tamsią temą turi palaikyti.
  • 2010 metų sausio 27 dieną „Apple“ pristatė pirmąjį „iPad“.
  • „Consumer Intelligence Research Partners“ duomenimis „iOS“ ir „Android“ lojalumo lygis šiuo metu yra aukščiausias nei kada nors buvo.
  • „Apple“ paviešino „Shots on iPhone XR“ video ir vaizdo medžiagą kaip tas video, naudojant 32 „iPhone XR“ telefonus buvo filmuojamas (pastaroji man įdomesnė už pirmąją).
  • Paskutinį kartą „iMac“ kompiuterius „Apple“ atnaujino daugiau nei prieš 600 dienų. Tai didžiausias laiko tarpas tarp naujų „iMac“ modelių išleidimo.
  • Leidinio „The Information“ duomenimis, „Apple“ planuoja naują televizijos paslaugą ir apie tai informavo savo partnerius. Informacijoje išsiųstoje partneriams kompanija teigia, kad nauja paslauga startuos balandžio viduryje. Srautinio video paslauga suteiks prieigą prie „Apple“ sukurto ir kitų kompanijų, tokių kaip HBO ir STARZ turinio. Dalis turinio bus prieinama nemokamai, o norint matyti visą turinį teks paslaugą prenumeruoti. Pradžioje paslauga galės naudotis JAV naudotojai, o vėliau ir dar 100 šalių gyventojai.
  • Pirmadienį „Apple“ pristabdė jos „FaceTime“ paslaugos grupinių skambučių funkciją. Joje esanti klaida leidžia girdėti pašnekovą dar iki šiam atsiliepiant į skambutį. „Apple“ paslaugų būklės svetainėje šių eilučių rašymo metu, prie „Group FaceTime“ paslaugos parašyta, kad paslauga „laikinai neteikiama“. Be pašnekovo aplinkos garso girdėjimo šiam dar neatsiliepus, anot „Bloomberg“, jei pašnekovas skambutį „atmeta“ bakstelėjęs savo telefono įjungimo mygtuką arba garso reguliavimo mygtuką, įrenginys aktyvuoja kamerą. Tokiu atveju garsas negirdimas, bet galima matyti asmens, kuriam skambinate, aplinką per įrenginio kamerą. JAV ši problema greitai tapo labai opi, nes didžioji dalis mobiliojo ryšio vartotojų, taip pat ir aukšto rango politikai, kasdien asmeniniais ir darbo reikalais naudojasi „iPhone“. Ši „FaceTime“ klaida veikia visuose „iOS“ įrenginiuose, kuriuose įdiegta „iOS 12.1“ ar naujesnė operacinės sistemos versija. Šią klaidą, kurią galima įvardinti kaip saugumo spragą aptiko 14-metis iš Arizonos žaisdamas „Fortnite“ su savo draugais. Apie savo „atradimą“ jis informavo mamą, kuri yra teisininkė. Motina visą praėjusią savaitę bandė apie tai įspėti „Apple“ kol galiausiai žinia apie šią klaidą tapo vieša. Atnaujinimas ištaisantis šią klaidą, greičiausiai, pasirodys sekančią (6-tą) savaitę.
  • „MacRumors“ duomenimis „Apple“ savo serviso centrams išsiuntė informaciją, kad nutraukiamas pirmos kartos „Apple Watch“ 42 milimetrų laikrodžių remontas. Vietoje to, klientui turi būti išduotas antros kartos „Apple Watch“ laikrodis. Seni laikrodžiai į naujus bus keičiami nuo gruodžio iki balandžio mėnesio, tačiau galima manyti jog terminas bus pratęstas. Primokėti už „patobulinimą“ nereikės. Keista tai, kad dokumente neminimas 38 milimetrų ekraną turintis pirmos kartos „Apple“ laikrodžio modelis. Matyt šio, mažesnio, modelio savininkams pasisekė mažiau ir šiam sugedus laikrodis bus remontuojamas. Kai kuriose šalyse toks įrenginio keitimas yra draudžiamas įstatymu, pavyzdžiui Rusijoje. Būtent dėl tokios tvarkos 2017 metų pavasarį Federalinė Rusijos antimonopolijos tarnyba privertė „Apple“ į Rusiją atsiųsti originalias „iPhone“ remontui reikalingas dalis ir įrangą.
  • „Apple“ atnaujino rekomendacijas programuotojams papildyta naujais reikalavimais prenumeratos paslaugoms. Vadovaujantis naujomis taisyklėmis programuotojais turi nurodyti realią prenumeratos kainą mėnesiui dar iki naudotojas pradės pildyti prenumeratos paraišką. Akcentuoti labiau apsimokančius metinius planus daugiau nėra galima. Jokio smulkiu šriftu ar kokiuose nors meniu punktuose paslėpto teksto būti nebegali.
  • Pastaruoju metu „Apple“ įsigijo įvairių filmų ir TV šou, pagrinde jos planuojamai srautinio video paslaugai. „Variety“ rašo, kad kompanija įsigijo teises į filmą pavadinimu „Hala“. Tiesa nėra aišku ar šį filmą kompanija rodys kino teatruose ar paprasčiausiai patalpins į „iTunes“ videoteką.
  • „Apple“ savo „YouTube“ kanale patalpino naują video, kuriame rodoma, kaip „iPad Pro“ pagalba buvo filmuojamos, redaguojamos ir montuojamos „A new way to“ reklamos, kuriose demonstruojamos „iPad Pro“ galimybės.
  • Antradienį „Apple“ paskelbus savo pirmojo fiskalinių metų ketvirčio (pasibaigusio gruodį) rezultatus, kompanijos akcijos (AAPL) šoktelėjo 6 proc.
  • „Apple“ pripažino, kad kai kuriose valstybėse „iPhone“ kainuoja per brangiai ir pažadėjo sumažinti šių telefonų kainas. „iPhone“ kainų sumažėjimo galima tikėtis tose šalyse, kuriose pasikeitė jose naudojamų valiutų ir JAV dolerio kurso santykis.
  • Šiame informacijos amžiuje, kuris kada nors gal būt bus vadinamame „informacijos akmens“ amžiumi, dar yra daug naudotojų nesuprantančių duomenų svarbos. Savaitės pradžioje internete pasirodė informacija, kad nuo 2016 metų „Facebook“ slapta moka pinigus už tai, kad 13–35 metų amžiaus grupės atstovai įdiegtų savo įrenginiuose konkrečią „Facebook“ VPN aplikaciją. Ši aplikacija suteikia root lygio prieigą prie tinklu siunčiamų ir gaunamų duomenų. Toks aplikacijos naudojimas pažeidžia „Apple“ taisykles, nes „Enterprise Developer Program“ yra skirta tik įmonės viduje naudojamoms aplikacijoms. Praėjus 7 valandoms po to kai ši informacija buvo paviešinta „TechCrunch“ svetainėje — sertifikatas, kuriuo buvo pasirašyta aplikacija buvo atšauktas ir „Apple“ užblokavo aplikaciją. Tai tapo gana didele problema „Facebook“, nes tas pats „Facebook“ įmonės sertifikatas buvo naudojamas socialinio tinklo įmonės aplikacijų beta versijų platinimui ir kitoms reikmėms kompanijos viduje. „Android“ aplikacijos versija iki šiol neblokuota. Lyg to būtų negana, pasirodė informacija, kad ir „Google“ naudoja panašią taktiką duomenims rinkti ir atsiskaityti už tai su naudotojais. Tai patvirtina ir „Google“ aplikacijos „Screenwise Meter“ pagalbos puslapyje esanti informacija. Ketvirtadienį prie „Apple“ nemalonės, dėl kurios nustoja veikti visos įmonės viduje naudojamos „iOS“ aplikacijos, prisijungė ir „Google“. Populiariausios paieškos internete kūrėja sako bendradarbiaujanti su „Apple“ siekdama atstatyti įmonės viduje veikiančių aplikacijų darbą. Praėjus 24 val. nuo sustabdymo „Facebook“ vidinis sertifikatas buvo atstatytas ir darbuotojai vėl gali naudotis „iOS“ aplikacijomis skirtomis naudoti kompanijos viduje. Penktadienio vakarą pasirodė informacija, kad ir „Google“ naudotojai gali naudotis vidinėmis „iOS“ aplikacijomis.
  • „Reuters“ rašo, kad JAE specialiosios tarnybos jau kurį laiką naudoja įrankį leidžiantį šnipinėti „iPhone“ naudotojus. Programinė įranga pavadinimu „Karma“, naujienų agentūros šaltinio vadinama „virusu“ sukurta 2016 metais ir buvo naudojama įvairių šalių diplomatams šnipinėti. Ši programinė įranga aktyviai veikė iki 2017 metų, o po to kai „Apple“ išleido „iOS“ atnaujinimą, jo galimybės buvo stipriai apipjaustytos. „Karma“ nebuvo kodas, kuris „neaišku kaip ir be naudotojo pagalbos“ patektų į įrenginį. Šį kodą reikėjo atsiųsti per „Messages“ aplikaciją ir įrenginio naudotojui reikėjo tą failą atidaryti. Kai šis tai padarydavo, tarnybos gaudavo prieigą prie elektroninių laiškų, fotografijų, geolokacinės informacijos, žinučių bei interneto svetainių slaptažodžių. Galimybės klausytis telefoninių pokalbių „Karma“ nesuteikdavo. Ši programinė įranga buvo sukiurta buvusių slaptų JAV žvalgybos darbuotojų. Ką JAE sekė šios programinės įrangos pagalba nepranešama.
  • Tyrimų kompanijos IDC duomenimis, remiantis iš gamyklų išsiųstų mobilių telefonų skaičiais, 2018 metai buvo blogiausi metai. Bendras, iš gamyklų išsiųstų mobilių telefonų kiekis sumažėjo 4,1 proc.

    Top 5 išmanių telefonų gamintojos, Išsiuntimai iš gamyklų, rinkos dalis, augimas lyginant su praėjusiais metais, 2018 4 ketv. (išsiuntimai iš gamyklų milijonais vienetų)
    Norėdami matyti visą lentelę paverskite įrenginį šonu.

    Šaltinis: „IDC Quarterly Mobile Phone Tracker“, 2019 sausio 30
  • Praėjusių metų liepą buvo suimtas „Apple“ darbuotojas šnipinėjęs autonominių „Apple“ automobilių paslaptis ir jas paslaptis perdavinėjęs Kinų startuoliui. Šių metų sausio 11 pagautas dar vienas „Apple“ darbuotojas fotografavęs „Apple“ dirbtuvėse. Chen telefone aptikta 100 nuotraukų iš „Apple“ autonominių automobilių dirbtuvės. „Apple“ išsiaiškino, kad be „Apple“ šis „šnipas“ yra įsidarbinęs dar dviejose darbovietėse, viena jų Kinų bendrovė besispecializuojanti autonominių automobilių sistemų srityje.
  • „Apple“ internetinėje parduotuvėje vėl atsinaujino atnaujintų (refurbished) „iPhone SE“ pardavimas. Kuriam laikui užteks šių telefonų parodys laikas.
  • 2019 fiskalinių „Apple“ metų laikotarpiu jau buvo peržengtas 1,8 milijardo „Apple Pay“ tranzakcijų barjeras.
  • „Bloomberg“ rašo, kad naujame „iPhone“ modelyje pasirodysiančiame 2020 metais bus įdiegtas 3D skeneris. Specialaus jutiklio pagalba telefonas galės skenuoti aplinką bei joje esančių objektų gylį ir kurti trimatį aplinkui esančių objektų modelį. Greičiausiai bus skenavimui naudojami lazeriai, nes jie leidžia sukurti tikslų 3D modelį be skylių taškų debesyje. Kalbama, kad šiuos modulius kompanijai tieks „Sony“.
  • „Apple Watch“ naudotojų, kolekcionuojančių virtualius medalius dėmesiui! Vasaris yra „Širdies mėnuo“ ir „Apple“ nuo vasario 8 iki vasario 14 dienos (imtinai), 7 dienų bėgyje kasdien įvykdžiusiems savo pratimų įsipareigojimus (uždariusiems Excercise ratuką), padovanos specialų medalį.
    Vasaris - širdies mėnuo ir Apple Watch naudotojams nuo vasario 8 dienos iki vasario 14 (imtinai), 7 dienų bėgyje kasdien įvykdžiusiems savo pratimų įsipareigojimus (uždariusiems Excercise ratuką), Apple padovanos specialų medalį.
  • Jei turite naujausią „Apple Watch“ laikrodžio modelį ir jį įsigijote JAV – tikriausiai žinote, kad jo pagalba galite atlikti EKG. Jei nežinote kaip tai padaryti — „Apple“ paskelbė trumpą apmokomąjį video.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite App Store. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų