2-os 2019 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

2-os 2019 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams ir „Apple Watch“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • „Samsung“ paskelbė, kad jos 2018 ir 2019 išmaniųjų televizorių modeliuose atsiras „iTunes“ filmų ir televizinių šou palaikymo funkcija. Anot Korėjos kompanijos „iTunes Movies“ ir „iTunes TV Shows“ palaikys visi 2019 metų jos išmanūs televizoriai. 2018 metų modeliuose ši galimybė atsiras po aparatinės įrangos (firmware) atnaujinimo.
  • CES 2019 parodoje „Vizio“ pristatė naują „SmartCast 3.0“ platformą skirtą išmaniems televizoriams. Šioje platformoje yra įdiegtas „Apple“ „AirPlay“ ir „HomeKit“, „Google Assistant“ ir „Amazon Alexa“ palaikymas.
  • LG ir „Sony“ savo televizoriuose palaikys „AirPlay 2“ ir „HomeKit“. Pavyzdžiui „Sony“ šių „Apple“ technologijų palaikymą diegs Z9G, A9G ir X950G modelių linijoje su 4K ir 8K ekranais. Priešingai nuo „Samsung“ ir „Vizio“, „AirPlay 2“ ir „HomeKit“ LG ir „Sony“ televizoriuose nebus diegiamos atnaujinant aparatinę įrangą — teks pirkti naują televizorių.
  • Kalbama, kad „Apple“ kalbasi su GSMA (GSM operatorius visame pasaulyje vienijančia asociacija dėl galimo RCS standarto naudojimo „iOS“ įrenginiuose. RCS (Rich Communications Services) galėtų pakeisti SMS. Yra daugiau ne viena priežastis manyti, kad „Apple“ nelabai nori ir skubės palaikyti šį standartą, tačiau kompanija stipriai pasikeitė per pastaruosius kelis metus tad gali būti visko.
  • Asmeniškai „Aplle“ CES parodose niekada nedalyvauja. Tačiau, netoli nuo CES vykimo vietos, atvykus į Las Vegas galima pamatyti „Apple“ reklamą, kuri trolina kitus gamintojus. Daugiau ironijos ši reklama prideda ir žinant, kad šiemet CES „Google“ užima dar didesnį plotą. Atvykstantiems į CES „Apple“ primins apie 2018 metų privatumo skandalus ir privers parodos lankytojus susimąstyti ar verta ištarti „hey Google“.
  • Kompanija AMS, „Face ID“ jutiklių tiekėja, sukūrė naują technologiją „behind OLED“ leidžiančią stipriai sumažinti įsikišimą į ekrano sritį esančią naujų „iPhone“ viršuje. Belieka tikėtis, kad „Apple“ šia technologija pasinaudos.
  • „Apple“ išleido trečias, programuotojams skirtų: „iOS 12.1.3“, „macOS 10.14.3“, „watchOS 5.1.3 “ ir „tvOS 12.1.2“ beta versijas. Praėjus trims dienoms po šių beta versijų išleidimo, kompanija išleido ketvirtas, programuotojams ir viešiems testuotojams skirtas „iOS 12.1.3“ ir „macOS Mojave 10.14.3“ beta versijas.
  • Jei pastaraisiais metais, kaskart „Apple“ išleidus naują įrenginį, jaučiatės sumišę — jūs ne vieni. San Franciske įsikūręs industrinio dizaino srityje dirbančiam Ryan Geraghty šis jausmas gerai pažįstamas. Savo sumišimą jis atvaizdavo linksmoje parodijoje pavadintoje „Dongle“. Šis dizainerio kūrinys tai 16 skirtingų jungčių sueinančių į vieną USB-C.
    Dizainerio Ryan Geraghty dirbančio San Franciske sukurtas jungčių rinkinys „Dongle“.
  • Ne vien „Apple“ pardavimų rezultatai ir artimos ateities prognozės niūrokos. Antradienį „Samsung Electronics“ išplatintoje išankstinėje prognozėje teigiama, kad ketvirtojo ketvirčio veiklos pelnas tikriausiai siekė 10,8 trln. KRW (8,43 mlrd. €), arba 28,71 proc mažiau nei prieš metus. Tai reikštų 18,18 proc. mažesnį rezultatą, nei tikisi rinka. Po paskelbtos prognozės „Samsung Electronics“ akcijos pernelyg nekrito, antradienio prekybą akcijos baigė atpigusios 1,68 proc. Per metus šios akcijos yra atpigusios apie 25 proc.
  • Kalbėdamas su CNBC žurnalistu Jim Cramer, „Apple“ vadovas Tim Cook užsiminė, kad 2019 metais kompanija planuoja pristatyti iš „koto verčiančias“ paslaugas. Tiesa, Cook nedetalizavo kokios tai paslaugos, bet gandonešiai teigia jog „Apple“ artimu metu paleis naujienų prenumeratos paslaugą, kuriai naudos pernai įsigytos „Texture“ platformą. Kompanija taip pat tęsia savo video turinio vystymą, kurio debiuto tikimasi šiais metais. Taip pat „iš koto verčianti“ paslauga gali būti filmų ir serialų prenumeratos paslauga, kuri puikiai derėtų su „Samsung“ paskelbtu „iTunes“ palaikymu. Savo ruožtu „Apple“ jau išleido 1 mlrd. JAV dol. originalaus TV turinio kūrimui. To paties interviu metu, Tim Cook gandus apie menką „iPhone XR“ populiarumą pavadino nesąmone.
  • „Apple“ nurodė tiekėjams sekantiems trims mėnesiams sumažinti „iPhone XR“ ir „iPhone XS“ gamybos apimtis 10 proc.
  • „Apple“ CEO Tim Cook per 2018 metus uždirbo 15 mln. JAV dol. Bazinis „Apple“ vadovo atlyginimas 2018 metais buvo 3 mln. JAV dol., premijos sudarė 12 mln. JAV dol. ir dar 682 tūkstančiai JAV dol. už neįvardintas priežastis, ataskaitoje vadinamas „Other compensation“. Šioje sumoje nėra pinigų gautų už T. Cook turimas kompanijos akcijas už kurias 2018 metų bėgyje „Apple“ CEO gavo dar 121 mln. JAV dolerių.
  • „Google“ pranešė jog trečiadienį pradėjo „Google Assistant“ paslaugos integruotos į „Google Maps“ aplikacijas skirtas „iOS“ ir „Android“ įrenginiams aktyvavimo procesą.
  • Sausio 9 dieną suėjo 12 metų nuo „iPhone“ pristatymo. Norintys prisiminti, o jaunesni pamatyti to renginio, kurio metu Steve Jobs pasauliui pristatė telefoną pakeitusį visą mobilių telefonų industriją ir netik — 2007 metų rugsėjo 9 dienos renginio įrašą gali pažiūrėti žemiau.
  • CES 2019 parodoje vykstančioje Las Vegas’e „Lapscreen“ pristatė 12,5 colio (11,1x8,3 colio) „Full HD“ IPS matricą turintį ekraną. Tai A4 lapo dydžio ekranas, kurio storis 4 mm, apatinėje dalyje kur patalpinta visa elektronika — 8 mm. Šio monitoriaus svoris 400 gramų, o pajungti jį galima praktiškai prie bet ko, net „iPhone“.
  • „Apple“ dėkoja Korėjos policijai sulaikiusiai 900 tūkstančių JAV dolerių vertės padirbtų „Apple“ priedų. Tai Kinijoje pagamintos klastotės ir kol kas nėra žinoma kokiu būdu jos pateko į Pietų Korėją. Vietiniams P. Korėjos prekeiviams prekiavusiems „Apple“ klastotėmis pateikti kaltinimai. Padirbti gaminiai labai populiarūs Kinijoje ir Indijoje. Nemažai į šias rinkas patenkančių „Apple“ klastočių yra vizualiai labai panašios į originalus ir daug pirkėjų gali net nežinoti jog perka ne originalią prekę. Kai kurie padirbtų gaminių platintojai yra ypač narsūs ir drąsūs. Pavyzdžiui 2015 metų CES parodoje buvo pagauta viena Kinijos kompanija, kuri pardavinėjo dar tik oficialiai pasirodyti turėsiančius „Apple Watch“. Žinoma, šie kinų parduodami „Apple Watch“ tebuvo klastotės.
  • „Financial Times“ rašo, kad „Apple“ įdarbino Sandy Parakilas — aistringą „Facebook“ privatumo politikos kritiką (šis kurį laiką dirbo „Facebook“ ir stebėjo kompanijos privatumo ir taisyklių laikymąsi). „Apple“ jis užims privatumo komandos produkto vadovo postą.
  • „National Business Daily“ rašo, kad „Apple“ sumažino „iPhone“ kainas Kinijoje. Tiesa tai ne tos kainos, kuriomis prekiaujama „iPhone“ galutiniams naudotojams. Tai kainos, kuriomis „Apple“ produkcija prekiaujantys taškai perka „iPhone“ iš „Apple“. „iPhone XR“ atstovams atpigo 66 JAV dol. ir dabar kainuoja užperkant 770 JAV dol., „iPhone 8“, „8 Plus“, „Xs“ ir „Xs Max“ atpigo apie 59 JAV dol. Paskutinį kartą „Apple“ buvo sumažinusi „iPhone“ kainas 2007 metais. Tada pirmos kartos „iPhone“ kaina nukrito iš karto 200 JAV dol. Belieka tikėtis, kad toks atpigimas pasieks ir kitas šalis, nors per daug vilčių dėti nereikia — Kinija „Apple“ viena iš aukščiausią prioritetą turinčių rinkų.
  • „Apple“ išleido „Safari Technology Preview“ naršyklės 73-ą versiją.
  • Kaip skamba Siri skaitoma žinute su 35 emoji „Apple CarPlay“.
  • „The Wall Street Journal“ rašo, kad „Apple“ ir šiais metais planuoja išleisti tris naujus „iPhone“ modelius. Kalbama, kad vienas iš naujos trijulės bus patobulintas „iPhone XR“ modelis su LCD ekranu. Kalbama, kad LCD ekranų „Apple“ atsisakys tik 2020 metais. Anot WSJ, 2019 metais kompanija 6,5 colių modeliuose diegs trigubos kameros (trijų objektyvų) sistemą, o LCD modeliuose - dvigubos. Taip pat, WSJ šaltiniai teigia, kad kompanija stengdamasi sumažinti „iPhone“ savikainą panaikins kai kurias funkcijas, pavyzdžiui tokias kaip „Force Touch“.
  • „Ikea“ išleido MFi sertifikuotą USB-Lightning laidą. Kol kas šio laidu „Ikea“ prekiauja tik Švedijoje, bet gal su laiku atsiras ir Lietuvoje. Laido kaina 79 SEK arba ~7,6€.
  • JAV patentų ir prekės ženklų biuras patvirtino „Apple“ patentą, kuriame aprašoma „Apple Watch“ apyrankė keičianti spalvą pagal jos nešiotojo drabužius. Laikrodžio apyrankė pagaminta iš vamzdelių, kuriuose įdiegti maži šviesos diodai galintys veikti nepriklausomai vienas nuo kito ir šviečiantys skirtingomis arba visi viena spalva.
    „Apple Watch“ apyrankė keičianti spalvą pagal jos nešiotojo drabužius

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite App Store. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų