36-os 2018 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

36-os 2018 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ar pigiau platinamų „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • „Google Chrome“ naršyklei sukako 10 metų. Naršyklė prieš dešimtmetį debiutavo kaip tik „Windows“ operacinei sistemai skirta aplikacija, o po metų — 2009, pasaulį išvydo „macOS“ ir „Linux“ skirtos „Chrome“ versijos. „Google“ naršyklė pasirodė tuo metu, kai internautai pradėjo reikšti savo nepasitenkinimą „Internet Explorer“ ir „Firefox“ buvo užkariavusi daugelio jų simpatijas.
  • Kiek daugiau nei prieš metus „Microsoft“ išleido „Skype“ versiją skirtą „iOS“, kurioje atsirado „Highlights“ funkcija — aiški „Snapchat“ ir „Instagram Stories“ kopija. Dabar, sakydama jog siekia paprastumo, „Microsoft“ šią funkciją iš aplikacijos panaikino, tačiau tikroji tokio sprendimo priežastis, greičiausiai yra ta, kad tos funkcijos beveik niekas nenaudojo.
  • Bepilotis „Apple“ automobilis pirmą kartą pateko į autoįvykį. Policijos ataskaitoje rašoma, kad San Francico, rugpjūčio 24 dieną, 14:58 vietos laiko „Apple“ „Lexus“ visureigis veikęs bepiločiu režimu pateko į avariją. Į jį, stovinti antroje juostoje ir laukiantį galimybės įvažiuoti į pagrindinį kelią, 24 km/h greičiu įvažiavo „Nissan Leaf“. Avarijos padarinių šalinimą, kurie nėra reikšmingi, padengs draudimas. Žmonės įvykio metu nenukentėjo. Nuotraukų iš įvykio vietos nėra.
  • Siaurame rate žinomas programuotojas pravarde @goldenmaster „iOS 12“ kode aptiko kalendoriaus aplikacijos pakeitimą. Tai būtų didžiausias šios aplikacijos pakeitimas nuo „iOS 7“. Kompanija kalendoriaus aplikacijoje pakeitė gana nemažai: mėnesio rodymą, šriftai ir įvykių atvaizdavimas. Panašu, kad šie pakeitimai įsigalios tik rugsėjo 12 dieną ir dabar jie „paprastuoju būdu“ testuojantiems operacinę sistemą nėra matomi. Pakeitimai, jei jie yra į gerąją pusę, visuomet sveikinami, nors „Calendar“ aplikacija ir dabar atrodo visai neblogai.
  • „Leef“ sukūrė belaidį „flešiuką“, kurį galima naudoti su „iPhone“. Šio nedidelio, tačiau talpaus (bus gaminamos: 32GB, 64GB, 128GB, 256GB ir 512GB versijos) išorinio disko pagalba, galima nuotraukas, video ir kitą informaciją, kurią įprastai saugome pačiame įrenginyje ar kur nors debesys — saugiai laikyti savo kišenėje ir pamiršti problemas kai trūksta vietos „iPhone“. Tiesa, kol kas „Leef iBridge Air“ dar nėra pardavime, bet kai pasirodys — šis mažylis man atrodo tikrai bus vertas dėmesio. Nors „Leef iBridge Air“ kainų dar nėra, manau 256GB talpos įrenginio kaina gali būti apie 300€
  • „HowToTechNaija“ pastebėjo, kad 6,1 colio ekrano įstrižainę turintis „iPhone 9“ praėjo TENAA sertifikavimo procedūrą Kinijoje.
  • Prekeivis narkotikais, ko gero kiek padauginęs savo prekės, per klaidą užrašė ne tą metamfetamino siuntos adresą. Niujorko Grand Central Terminal įsikūrusios „Apple Store“ darbuotojas, atidarė „Fedex“ kurjerio liepos 7 dieną pristatytą siuntinį ir nustėro — viduje buvo kilogramas narkotikų. Siuntinį siuntęs asmuo buvo suimtas MTA pareigūnų liepos 11 dieną. Jo vardas neskelbiamas, rašo „The New York Post“.
  • Prieš pasirodant „iOS 12“, „iOS 11“ įsisavinimas pasiekė 85 proc. lygį. „Android Oreo“ 8.0 ir 8.1 versijos kartu įdiegtos viso labo 14,6 proc. „Android“ įrenginių.
  • „Apple“ išleido dešimtą „macOS Mojave 10.14“ beta versiją skirtą programuotojams. Atsisiųsti ir savo kompiuteriuose įdiegti ją galite iš čia.
  • Antradienį, „Amazon“ trumpam tapo 1 trilijono JAV dolerių vertės kompanija, prisijungdama prie „Apple“ ir tapdama antrąja tokios vertės JAV viešai listinguojama kompanija.
  • „Skype“ jau senokai yra vienas populiariausių konferencinių skambučių metodų. Nors „Apple“ yra paskelbusi panašų funkcionalumą pavadintą „Group FaceTime“ dar birželį, jo debiutas atidėtas vėlesnei datai. Tuo tarpu „Skype“ žengia dar vieną žingsnį jos VOIP paslaugų tobulinime. Antradienį savo žiniaraštyje kompanija paskelbė, kad pokalbių įrašymo galimybė yra prieinama visose platformose, kurioms yra sukurta „Skype“ išskyrus „Windows 10“. Norint pradėti „Skype“ pokalbio įrašą tereikia paspausti „+“ piktogramą ir pasirinkti „Start recording“.
  • „Apple“ vis leidžia „iOS 12“ beta versijas, bet daugeliui rūpi: kada gi pasirodys galutinė nauja „iOS“ versija. Žinoma, tikslią datą pasakyti gali tik pati „Apple“, tačiau tikėtina, kad tai gali būti rugsėjo 18, trys dienos iki prekybos „iPhone XS“ pradžios.
  • „Pigu.lt“ atidarė autorizuotą internetinę „Apple“ parduotuvę. „Baltijos šalių elektroninės prekybos rinka eina koja kojon su pasaulinėmis tendencijomis ir vis dažniau didieji prekių ženklai klientams yra pristatomi išskirtiniu formatu. Mes „Pigu.lt“ klientams pristatome „Apple“ produkciją „shop in shop“ principu. Intuityvi navigacija ir patogiai pateiktas prekių asortimentas, tikime, bus įvertinti šio prekės ženklo gerbėjų“, – sakė „Pigu.lt“ rinkodaros direktorė Giedrė Vilkė. „Pagal „Pigu.lt“ duomenis, šiais metais buvo nupirkta dvigubai daugiau „Apple“ produkcijos, lyginant su 2017 metų pardavimais. 8 iš 10 klientų mūsų el. parduotuvėje šią produkciją užsakė jau ne pirmą kartą“, – sakė G. Vilkė. Populiariausios „Apple“ prekės Lietuvoje pirmąjį šių metų pusmetį buvo ausinės „Apple EarPods“, „iPhone 6“, „iPhone SE“ ir „iPhone 7“ modelių išmanieji telefonai. Daugiau kaip pusę „Apple“ pirkėjų sudaro 30–45 metų amžiaus žmonės, gyvenantys didžiuosiuose Lietuvos miestuose.
  • Vagišiai dviejų savaičių bėgyje organizavo jau penktą San Francisko pakrantės „Apple Store“ parduotuvių apiplėšimą. Šį kartą per mažiau nei 30 sekundžių jie pasičiupo 50 000 JAV dol. vertės prekių. Tai jau ketvirtas kartais kai apiplėšiama Burlingame Avenue įsikūrusi „Apple“ parduotuvė.
  • Internete „MySmartPrice“ paskelbė neva tikras naujų „iPhone“, „iPad Pro“, „Apple Watch Series 4“, „AirPods 2“ ir „MacBook“ specifikacijas ir kainas.
    „MySmartPrice“ paskelbė neva tikras naujų „iPhone“, „iPad Pro“, „Apple Watch Series 4“, „AirPods 2“ ir „MacBook“ specifikacijas ir kainas
  • „Putino būriai“ garsėjantys keistokomis akcijomis, dabar protestuodami prieš JAV ir amerikietiškus produktas, o taip pat nekenčia „Telegram“ paslaugų bei Pavel Durov’o - pradėjo akciją, kurios metu išmeta „iPhone“.
  • „Apple“ išleido „iOS“ skirtos „Airport Utility“ aplikacijos atnaujinimą.
  • „Spyware“ — šnipinėjimui skirtų programų gamintoja „mSpy“ nenoromis atskleidė milijonų žmonių „iCloud“ prisijungimo duomenis, kurie buvo viešai prieinami iki svetainės duomenų bazė nebuvo išjungta. „mSpy“ kuria programinę įrangą leidžiančią šnipinėti šeimos narius sekant jų veiksmus aplikacijose. Kai kuriose šalyse tokia programinė įranga yra nelegali. Panašų duomenų nutekėjimą „mSpy“ patyrė 2015 metais kai jų klientų duomenys pateko į „dark Web’ą“ - interneto sritį, kurią pasiekti reikalingi specialūs įrankiai ir kurią dažnai naudoja nusikalstamos veikos požymių savo ketinimuose periodiškai turintys žmogeliai.
  • Europos Komisija patvirtino leidimą „Apple“ įsigyti „Shazam“.
  • „Apple“ užpatentavo pėsčiuosius atpažįstančią dirbtinio intelekto sistemą.
  • Iki 2018 metų pabaigos, „Apple“ planuoja sukurti svetainę, kurioje bet kokio dydžio teisėsaugos organizacijos pateikusios reikalavimus atitinkantį prašymą prieiti prie duomenų greičiau.
  • Kalbama, kad „Apple Watch Series 4“ ekranas bus didesnės skiriamosios gebos — 384x480 („Series 3“ ekrano skiriamoji geba 312x390).
  • Kalbama, kad 2019 metais pasirodys MFi sertifikuoti USB-C laidai. Gal tai ženklas, kad „iPhone XS“ ir/ar XC bus naudojama naujo tipo jungtis…
  • „USA Today“ vykdė apklausą, kurios tikslas buvo išsiaiškinti kokių trijų naujovių žmonės labiausiai tikisi iš „Apple“. 75 proc. iš 1665 apklaustų teigė norintys ilgiau tarnaujančio akumuliatoriaus, 66 proc. atsparesnio stiklo, 44 proc. norėtų turėti galimybę išplėsti „iPhone“ talpą. Paklausti apie vieną naujovę: 38 proc. pasirinko ilgiau „laikantį“ akumuliatorių, o 24 proc. skilimui atsparų stiklą.
  • „Android“ gamintojai tiesiog negali neapgaudinėti, ypač kai kalbama apie našumo testus. Galynėdamiesi su „iPhone“ jie įvairiausiomis, taip pat ir negarbingomis, priemonėmis stengiasi aplenkti konkurentą. Ankstesniais metais keliuose „Android“ telefonų modeliuose, net tokiuose kaip „OnePlus“ ir pagamintuose „Samsung“ buvo aptikta našumo testo klastojimo kodas. Dabar prie šių nesąžiningų gamintojų prisijungė ir „Huawei“ ir jos „P20 Pro“, kuris aptikęs jog našumo tikrinimo aplikacija jį testuoja, pradeda elgtis kitaip ir padidina komponentų našumą.
  • Aptikta, kad vienas populiariausių saugumo įrankių „App Store“ — aplikacija „Adware Doctor“ renka jos naudotojų naršymo informaciją ir ją perduoda į Kinijos serverius. Kalbama, kad „Apple“ apie tai žino kelias savaites, tačiau nesiėmė jokių veiksmų. Tik pasirodžius straipsniams apie tai aplikacija buvo atšaukta.
  • Kalbama, kad išankstiniai „iPhone Xs“ ir „Xc“ užsakymai startuos rugsėjo 14, o prekyba jais prasidės rugsėjo 21 dieną.
  • Prieš 13 metų, 2005 metų rugsėjo 7 dieną, Steve Jobs pristatė „iPod nano“. Su gimtadieniu, mažyli!
    Žemiau, jei norite prisiminti 2009 metų „Apple Keynote“ prezentaciją.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite App Store. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macos aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų