Steve Jobs vos „neapsaugojo“ Apple nuo jos sėkmingiausio produkto — iPhone sukūrimo

Temos: iPhone, Žmonės

Steve Jobs priskiriama didelė dalis „Apple“ kompanijos sėkmė, tačiau neretai tai kompanijos sėkmei reikėjo postūmio iš šešėlyje likusių žmonių.

Neseniai „Apple“ kapitalizacija pasiekė rekordinį vieną trilijono JAV dolerių ir kompaniją padarė pirmąja tokią vertę pasiekusia JAV kompanija, kurios akcijomis viešai prekiaujama biržose.

„Steve įkūrė “Apple” tikėdamas, kad žmogaus kūrybingumo jėga gali įveikti net didžiausias kliūtis ir kad žmonės, kurie yra pamišę tiek jog mano galintys pakeisti pasaulį — iš tikro jį keičia“, — savo laiške darbuotojams rašė dabartinis kompanijos vadovas Tim Cook, kai „Apple“ pasiekė rekordines įmonės kapitalizacijos aukštumas.

Apple CEO Steve Jobs rankose laiko naują iPhone, kuris buvo pristatytas 2007 metų sausio 9 dieną, Macworld renginio metu San Franciske.
Apple CEO Steve Jobs rankose laiko naują iPhone, kuris buvo pristatytas 2007 metų sausio 9 dieną, Macworld renginio metu San Franciske.

Net praėjus 40-čiai metų po to kai Steve Jobs kartu su dviem kolegomis įkūrė „Apple“, netyla kalbos apie jį kaip didį ateities kūrėją, vizionierių ilgą laiką vadovavusį kompanijai, 2007 metais pristačiusiai vieną sėkmingiausių „Apple“ produktų „iPhone“ ir vedusį savo kompaniją sėkmės ir šlovės keliu.

Tačiau Jobs ne visada buvo įsitikinęs, kad pasaulį pakeitęs įrenginys yra vertas didelių investicijų. Žurnalisto, „Motherboard“ vyr. redaktoriaus Brian Merchant išleistoje knygoje „The One Device: The Secret History of the iPhone“ pasakoja, kaip atsirado „iPhone“ ir kaip net vienam protingiausių ir galingiausių vadovų reikėjo sumanių žmonių, pastūmėjusių jį priimti teisingą sprendimą pagalbos.

„Jobs buvo milžiniškas įkvėpimo šaltinis, nuožmus gerų ir idėjų kuratorius ryžtingai atmetantis prastus sumanymus. Jis taip pat buvo patyręs ir stiprus derybininkas“, — „iPhone“ dešimtmečio proga „CNBC Make It“ surengto interviu metu pernai kalbėjo Merchant. „Tačiau “iPhone” pradžioje buvo tik eksperimentinis projektas pradėtas be jo žinios ir oficialiu tapo tik po intensyvaus projekto vadovų baksnojimo pirštu. Projekte dalyvavo ir dirbo talentingi, nenusakomai darbštūs programuotojai ir aparatinės įrangos ekspertai.“

Merchant teigia, kad Jobs viešai priešinosi idėjai, kad „Apple“ kurs telefoną, kadangi jis, kaip ir didelė dalis „Apple“ inžinierių ir vadovų tikėjo, kad mobilūs telefonai „užknisa“.

„Problema su telefonais yra ta“, - Sakė Steve Jobs 2005 metais, „kad mes nesame labai stiprūs išlįsdami pro ertmes leidžiančias mums pasiekti galutinius naudotojus“. Sakydamas „ertmes“ Steve omenyje turėjo mobilaus ryšio operatorius, tokius kaip „Verizon“ ir AT&T, kurie nuspręsdavo kurie telefonai turės prieigą prie jų tinklo, o kurie — ne. Merchant rašo, jog interviu atskleidžia, kad Jobs pradžioje nebuvo įsitikinęs, kad nauja telefonų kategorija turės pakankamą paklausą.

Galiausiai, Jobs patikėjo savo komanda ir jos techniniu eksperimentinio projekto aspektu. Tačiau, prieš jam uždegant žalią šviesą eksperimentui, Jobs norėjo pamatyti naudotojo sąsają, kuri būtų tiek intuityvi, kad naudotoją iš karto pavergtų.

Jobs tikėjo įvairiausiais talentais, „nuo šviežio kraujo iki veterano rankų“. Scott Forstall, „iOS“ kūrimui, Jobs suteikė galią pasirinkti bet ką iš esamų „Apple“ darbuotojų naujo telefono kūrimui.

Kelių pirštų prisilietimus vienu metu skiriantį ekraną turintis „iPhone“ gimė „Apple“ rūsiuose, pogrindyje ir pradžioje buvo slepiamas net nuo Jobs. Steve jis buvo pademonstruotas tik tada kai komanda manė, jog telefonas jau yra pakankamai geras.

Cituodamas vyriausiąjį „iPhone“ inžinierių Andy Grignon, savo knygoje Merchant rašo: „Vadovų komanda bandė įtikinti Jobs, kad mintis sukurti telefoną yra nuostabi. Tačiau, jis jame nematė sėkmės požymių.“

Kalbama, kad vėlių 2004 metų lapkričio 7 dienos vakarą, „Apple“ viceprezidentas Michael Bell pasiuntė Steve elektroninį laišką, kuriame dėstė argumentus aiškinančius kodėl „Apple“ iš tiesų turėtų kurti telefoną. Jobs tuojau pat paskambino Bell’ui ir jie kelias valandas ginčijosi kol Jobs galiausiai nusileido. Kai paaiškėjo, jog „iPhone“ pradės konkuruoti su „iPod“ — Jobs apsisprendė. „OK. Aš manau mes turime tai padaryti“, — pasakė Jobs.

Vėliau, Grignon buvo pirmasis žmogus, kuriam buvo paskambinta iš „iPhone“.

Steve „šis klausimas nebuvo su pasitikėjimu savo darbuotojais. Tai buvo klausimas ar verta rizikuoti šį produktą išleidžiant į rinką.“

Jei įsigyjate prekę „Mac Arena“ svetainėje paspaudę ant nuorodos į „Amazon“ svetainę — „MacArena“ gauna nedidelį mokestį.
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Vienas komentaras

  1. Na jo, nemažai pavyzdžių, tiksliau gal dauguma atsitiktinių dalykų, kaip sakoma, reikiamu laiku, reikiamoje vietoje, sugeneruoja išradimus, idėjas. Neįsivaizduoju, jei ne iPhone koncepcija, ką dabar maigytume.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų