Kaip Steve Jobs įtikino Tim Cook pereiti dirbti į Apple

Vargu ar dabar reikėtų įdėti daug pastangų įkalbėti ką nors dirbti „Apple“, tačiau prieš 20 metų tai padaryti buvo gana sunku.

1998 metų pradžioje, Steve Jobs grįžo į „Apple“ po beveik dešimtmečio pertraukos. Tuo metu kompanija atsidūrė prie bedugnės krašto ir balansavo ties riba žengti lemtingą žingsnį pirmyn. „iMac“ dar nebuvo pristatytas (jis pasirodė metais vėliau), o iki garsiojo „iPod“ debiutas išvis įvyko po kelių metų. Taigi tuo metu mintis ateiti dirbti į „Apple“ kai turi darbą ir užimi gerą postą galėjo atrodyti, švelniai tariant, kiek keistoka.

Dabar „Apple“ vertinama 870 milijardais JAV dolerių ir yra pati galingiausia kompanija Silicio Slėnyje, tačiau prieš 20 metų, kai kompanijos vadovai gal tik tyliai patys sau svajojo, kad vieną dieną jų kompanija bus pati brangiausia planetoje — viskas buvo kiek kitaip ir Steve teko įtikinti Tim Cook, pereiti dirbti į „Apple“.

„Apple“ „kadrų skyrius“ ne kartą kalbino Tim Cook, kuris tuo metu užėmė „Compaq“ viceprezidento postą, tada daugiausiai pasaulyje PC parduodančioje kompanijoje. Kelis kartus jis šio „viliojančio“ pasiūlymo atsisakė. Tačiau vieną kartą Tim pamanė: „Steve sukūrė industriją, kurioje dirbu — aš turėčiau su juo susitikti.“

Kai jiedu susitiko, Tim manė jog tai bus tiesiog susitikimas, tačiau Steve iš karto pradėjo kalbėti apie strategiją ir ateities planus. Tim tai sužavėjo. „Aš visada maniau, kad sekti paskui minią yra prasta mintis“, — sakė Tim Cook. Susitikimo metu Steve elgėsi visiškai kitaip nei buvo įprasta tokių susitikimų metu: jis pasakojo apie tai, kas ateityje buvo pavadinta „iMac“.

„Tai kaip jis kalbėjo, kambaryje sukūrė ypatingą atmosferą“, — Tim Cook prisipažino Charlie Rose. „Aš įsigilinau į tuometines “Apple” problemas, ir pagalvojau: aš galiu būti naudingas. Darbas su juo [Steve] yra man garbė. Tada aš pagavau save galvojant: aš tai padarysiu. Aš einu ten.“

2010 metais sakydamas prisistatymo kalbą savo Alma mater — „Auburn’o“ universitete, Tim Cook kalbėjo: „Bet koks racionalus pasvarstymas apie tokio žingsnio kainą ir priedus liepė likti “Compaq”. Žmonės, kurie mane pažinojo patarė man likti “Compaq”. Vienos kompanijos CEO su kuriuo konsultavausi tuo kalsimu pasakė jog būsiu visiškas kvailys jei iš “Compaq” išeisiu į “Apple”.“

Tačiau, Cook vis tiek išėjo. Nežiūrint to, kad toks žingsnis atrodė neprotingas „mano vidinis balsas sakė: padaryk tai, ir aš jo paklausiau“, - pasakojo Tim Cook.

Prie „Apple“ komandos Tim Cook prisijungė 1998 metais ir užėmė vyresniojo kompanijos pasaulinių operacijų viceprezidento postą.

2010 metais, prisistatymo kalbos metu Tim Cook sakė, jog toks jo sprendimas buvo pagrįstas intuicija, kuri jam liepė susieti savo karjerą su Jobs vizijoje gyvenusia „Apple“ ateitimi. „Gyvenime būna momentų, kai reikia pasitikėti savo vidiniu balsu ir intuicija“, — kalbėjo Tim Cook studentams. Įdomu tai, kad mano galva priimant svarbiausius sprendimus gyvenime, pasikliovimas intuicija yra būtinas.“

Akivaizdu, kad Tim intuicija jo nepavedė: 2007 metais jis tapo kompanijos operacijų direktoriumi ir net trumpą laiką, kai 2009 metais Steve gydėsi, vadovavo kompanijai, o kai 2011 metais Steve mirė — Tim sėdo prie kompanijos vairo.

Kai Tim Cook tapo „Apple“ CEO — kompanija jau buvo viena didžiausių pasaulyje. Tačiau Tim vadovaujamos „Apple“ vertė, nuo 2011 metų kai jis tik sėdo prie jos vairo, išaugo 2,5 karto.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų