Kaip sužinoti ar nusipirkote naują iPhone ar refurbished

Nors pakaitiniai (refurbished) „Apple“ telefonai atitinka naujų „iPhone“ kokybės garantijas, perkant naują telefoną parduotuvėje turėtumėte gauti jį naują. Tačiau, perkant pas kai kuriuose ne autorizuotus pardavėjus pasitaiko atvejų kai įsigytas „iPhone“ nėra naujas.

Kai kurie neautorizuoti „Apple“ pardavėjai bando gudrauti ir kaip naujus parduoda (refurbished)[1] „iPhone“. Nors refurbished telefonai yra „Apple“ sertifikuoti ir savo kokybe prilygsta naujiems „iPhone“ — jie neturėtų pristatomi kaip nauji telefonai. Kaip ten bebūtų, bet kai kurie pardavėjai siekdami asmeninės naudos, kartais bando „iškišti“ refurbished ar pakeitimui servise skirtus „iPhone“ kaip naujus.

Kaip atskirti ar įsigijote naują ar atstatytą (refurbished) iPhone

  1. „iPhone“ atidarykite SettingsGeneral → About.
  2. Atkreipkite dėmesį į Model eilutėje parašytą skaičių ir raidžių kratinį.

„Model“ eilutėje parašytas „iPhone“ modelio numeris ir kai kurios raidės tame modelio numeryje leidžia sužinoti ar tai naujas ar atstatytas (refurbished) telefonas, kokiai rinkai skirtas ir t.t.

Pirmoji Modelio numerio raidė

M — naujas įrenginys skirtas mažmeninei prekybai
F – atstatytas (refurbished) „iPhone“
N — „iPhone“ skirtas pakeisti garantijos ar serviso metu (kai įrenginyje yra keli pažeidimai dažniausiai tokie telefonai pakeičiami, o ne remontuojami).

Šalis kuriai skirtas iPhone

Paskutiniai modelio simboliai prieš „/“ yra skirti pažymėti šalį ar regioną, kuriam skirtas šis „iPhone“ modelis.

KodasReikšmė
AKanada
ABSaudo Arabija, JAE, Kataras, Jordanija, Egiptas
BJungtinė Karalystė ir Airija
BGBulgarija
BRBrazilija
BTJungtinė Karalystė
BZBrazilija
CKanada
CHKinija
CIParagvajus
CMVengrija, Kroatija
CRKroatija
CSSlovakija, Čekija
CNSlovakija
CZČekija
D, DMVokietija
DNAustrija, Vokietija, Olandija
EMeksika
EEEstija
ELEstija, Latvija
ERAirija
ETEstija
FPrancūzija
FBPrancūzija, Liuksemburgas
FDAustrija, Liechtensteinas, Šveicarija
FSSuomija
GBGraikija
GHVengrija
GPPortugalija
GRGraikija
HBIzraelis
HCVengrija, Bulgarija
INIndija
IPItalija
J, JPJaponija
IPPortugalija, Italija
IDIndonezija
KŠvedija
KHPietų Korėja, Kinija
KNDanija ir Norvegija
KSSuomija ir Švedija
LAGvatemala, Honduras, Kolumbija, Kosta Rica, Peru, El Salvadoras, Ekvadoras, Nikaragua, Barbadosas, Dominikos Respublika, Panama, Puerto Rikas
LEArgentina
LLJAV
LPLenkija
LTLietuva
LVLatvija
LZParagvajus, Čilė ir Urugvajus
MGVengrija
MMJuodkalnija, Albanija ir Makedonija
MYMalaizija
NDOlandija
NFBelgija, Prancūzija, Liuksemburgas, Portugalija
PKLenkija, Suomija
PL, PMLenkija
POPortugalija
PPFilipinai
PYIspanija
QBRusija
QNŠvedija, Danija, Islandija, Norvegija
QLIspanija, Italija, Portugalija
RORumunija
RPRusija
RRRusija, Moldavija
RS, RURusija
RMRusija, Kazakhstan
RKKazakstanas
SESerbija
SLSlovakija
SOPietų Afrika
SUUkraina
TItalija
TATaivanis
THTailandas
TUTurkija
TYItalija
VNVietnamas
XAustralija, Naujoji Zelandija
YIspanija
ZASingapūras
ZDLiuksemburgas, Austrija, Belgija, Monakas, Vokietija, Prancūzija, Olandija, Šveicarija
ZGDanija
ZOJungtinė Karalystė
ZPHonkongas ir Makau
ZQJamaika

Gali būti ir kiti raidžių junginiai, pavyzdžiui SU — telefonai, kurie gali naudoti tik vieno konkretaus operatoriaus SIM korteles.

Neretai atskirti ar tai pardavimui skirtas telefonas galima ir iš dėžutės. Įprastai refurbished telefonų dėžutės yra baltos ir neturi jose įdėto telefono paveikslėlio.

Kairėje „Apple“ atnaujinto (refurbished) „iPhone 6s“ dėžutė, o dešinėje naujo.
Kairėje „Apple“ atnaujinto (refurbished) „iPhone 6s“ dėžutė, o dešinėje naujo.

  1. „Refurbished iPhone“, tai sertifikuoti „Apple“ telefonai, kurie buvo gražinti naudotojų ar sugedę ir pakeisti kitais. Tokius telefonus „Apple“ sutaiso, pakeičia dėvėjimosi žymes turinčias detales ir arba naudoja pakeisti sugedusius „iPhone“ servisuose arba, kai kuriose šalyse, parduoda žemesne kaina.  ↩

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 20 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. 7+, pirktas iDeal’e, prieš „/“ yra ET (Estija). Veikia greitai, kaip ne Estiškas :-). Jei rimtai, ar tai kaižką daugiau reiškia nei paskirtis rinkai? Pvz. jei pirkčiau JAV SIM-Free, ar turėčiau problemų iš geležies suderinanumo pusės?

    • Nėra skirtumo ar telefonas skirtas Estijai ar Lietuvai. Manau Apple dažniausiai nežaidžia su leidimu telefonų kiekvienai iš trijų Baltijos valstybių atskirai (techniškai jie yra identiški) ir pasirenka vieną, pavyzdžiui labiau ekonomiškai ir kitaip toliau pažengusią Estiją.

      Dėl „iPhone“ skirtų skirtingoms rinkoms:

      - yra CDMA ir GSM modeliai. CDMA Lietuvoje ir didesnėje pasaulio dalyje neveiks arba veiks per roamingą (Lietuva, man atrodo, net neturi CDMA roamingo paslaugos). Nuo 2011 metų, man atrodo Apple lyg ir visus „iPhone“ daro „quad-bandin´ius“ ir kaip ir panaikina pirminį skirtumą tarp EU ir JAV rinkoms skirtų ragelių.
      - LTE suderinamumas. Dėl radio antenų apribojimų ir saugant akumuliatorius nei vienas iš iPhone nenaudoja 26 LTE kanalų. Nevardinant visų kanalų ir rinkų. Pagrindinis skirtumas tarp JAV ir EU skirtų „iPhone“ yra tas, kad amerikoniškuose nėra LTE 7 kanalo, kuris vis dar dominuojantis Rytų Europos, Skandinavijos šalyse, Rusijoje, Kolumbijoje, Brazilijoje, Australijoje ir Saudo Arabijoje. Azijai skirti kai kurie „iPhone“ modeliai išvis neturi LTE, kituose LTE kanalų kiekis labai mažas. Lietuvos operatoriai 4G ryšį teikia trijose dažnių juostose – 800 MHz, 1800 MHz ir 2600 MHz. 800 MHz dažnis atitinka 20 kanalą, 1800 MHz – 3 kanalą, o 2600 MHz – 7 kanalą. Jei nenurodyta, kad įrenginys veikia 3, 7 ar 20 LTE kanalu, Lietuvoje tokio greičio internetu nepasinaudosite. Vėlgi, nors nėra 7 kanalo — lieka dar 3 ir 20. Pasirinkimas skurdesnis, gal ne visur bus 4G, bet nebus taip blogai, kaip su Kinijos rinkai skirtais telefonais kur naudojami 1900, 2300 ir 2500 MHz dažniai (nuo 38 iki 41 kanalo), tad Kinijos rinkai skirti telefonai Lietuvoje LTE ryšio negaudys.
      - Įsigijus telefoną skirtą tam tikrų šalių rinkoms jame galima pasigesti tam tikrų paslaugų. Pavyzdžiui iPhone skirtuose Jungtiniams Arabų Emyratams, Egiptui, Jordanijai, Katarui, Saudo Arabijai… gal dar kokioms — nerasite „FaceTime“, ir nesvarbu kokius regiono nustatymus rinksite ar ką jo nustatymuose keisite ir kiek kartų švariai perrašinėsite iOS jame — „FaceTime“ jame nebus.

      P.S. Mano telefonas taip pat ET, veikia gerai kaip nelietuviškas :)

  2. / A - Kanada, pirktas iDeal’e Lietuvoje, kokių blogybių laukti? Ar čia jokio skirtumo? Kiek ką bandžiau, viskas veikia.

  3. Pas mane taip pat /A - pirktas Lietuvoje. Bet net viduje yra lietuviška instrukcija. Tai nelabai suprantu logikos su ta Kanada.

  4. Kaip parašyta straipsnyje, reikia žiūrėti į "simboliai prieš „/“, NE po.

  5. Gerai skaitom :)), prieš / pas mane irgi ET :)

  6. Panašu, kad mums tinka ir JAV aparatai skirti jų AT&T / T-Mobile tinklams: https://www.apple.com/iphone/LTE/

  7. Pas mane taip pat ET.

  8. Aha:))) pas mane irgi ET:))

  9. Cha,o pas mane LP :) laksto kaip bite :)

  10. +1 už ET :)

  11. iPadas HC, iPhone - ZD. Pirkti atitinkamai iDeal ir Bitėje.

  12. Pažiūrėjau senuką iPadą 2 - SO :)

  13. Pirkau Iphone 6s iš https://www.telia.lt/privatiems/telefonai/apple/iphone-6s-128gb prieš tris mėnesius. Raidės irgi ET. Manau daugumai tas pats bus. O dė ko tose šalyse negalim naudoti Facetime? Įdomu būna, kad netyčia patenka į Europą tokių. Ką tada daryt reikėtu? Jaučiu į garantiją nuneštum ir pakeistu :DD

    • Neteko girdėti apie netyčia patekusius, bet teko girdėti ten nusipirktų iPhone savininkų nustebimus ir beviltiškus bandymus surasti Facetime.
      Man atrodo pernai Qatar'as buvo užblokavęs VoIP aplikacijas tokias kaip: Skype, Facetime, Duo, Viber ir WhatsApp šalies lygyje. Kai kurios (o gal ir visos) ublokuotos ten iki šiol.
      Su „iOS 11.3“ Saudo Arabijos naudotojams atsirado galimybė naudotis FaceTime, bet ne Qatar'e ir kitose iš aukščiau paminėtų.
      Kokia priežastis… sunku pasakyti, nes niekada specialiai tuo nesidomėjau. Tačiau, iš į akis patekusios informacijos, kiek pamenu, bent jau iš Saudų ir Kataro lyg ir buvo kalbama, kad reikia palaikyti mob. ryšio operatorius, o ne veltui pliurpti :)

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų