Ką reikėtų žinoti iPhone X naudotojams

iPhone X ir iPhone 8

„iPhone X“, kuriame ne tik nėra „Home“ mygtuko, bet ir autentikacijai naudojamas veidas — kai kurios funkcijos aktyvuojamos visai kitaip ir prie to reikės priprasti. Ką reikėtų išmokti „iPhone X“ naudotojams.

Ilgiau atliekant tokius pačius veiksmus, pavyzdžiui naudojantis telefonu, kuriame dažnai atliekami tokie patys veiksmai (įrenginio atrakinimas, tam tikrų funkcijų aktyvavimas ir t.t.) — kūnas juos išmoksta. Tai vadinama motorine raumenų atmintimi. Kai vėliau paimamas panašus ir panašios paskirties daiktas, smegenys suvokia, kad veikti jis turi taip pat kaip išmokta ir jei neveikia… prasideda sąmyšis :)

Su panašiu fenomenu gali susidurti kai kurie „iPhone“ naudotojai pradėję naudoti „iPhone X“. Dėl motorinės atminties išmoktų veiksmų, kai kurie pasikeitimai gali pasirodyti nepatogūs arba kurį laiką vis dar bus bandoma atlikti įprastą veiksmą ir tik šiam nepavykus bus bandomas naujoji „alternatyva“.

Pradžioje prieš paminėdamas esminius „iPhone“ naudojimosi veiksmus, kurie „iPhone X“ atliekami kiek kitaip nei kituose „iPhone“ modeliuose noriu pabrėžti vieną, mano galvą, svarbią detalę susijusią su veidų atpažinimu ir saugumu.

Kaip išvengti Face ID klaidinimo

Nuskenavus veidą, „iPhone X“ išsaugo informaciją — skaitmeninį veido žemėlapį sistemoje. Kadangi sistema mokosi ir stebi veido pasikeitimus, kartais po kokio nors drastiško pasikeitimo ji gali jūsų neatpažinti tada paprašys įvesti įrenginio slaptažodį. Čia ir prasideda visas smagumas. Įrenginio slaptažodį ji paprašys įvesti ir tada kai telefoną buvo paėmęs kitas žmogus, kurio „Face ID“ neatpažino. Įvedus slaptažodį be pažiūrėjimo į telefoną, sistema tokį veiksmą gali pripažinti kaip jūsų veido pasikeitimą ir įves tą (kito žmogaus) veidą į sistemą. Dar porą kartų pakartojus tokį veiksmą (o tai padaryti nėra sudėtinga kai kas nors nori ką nors pažiūrėti jūsų telefone), labai galimas dalykas, kad Jums žiūrint į savo telefoną reikės įvedinėti slaptažodį, tačiau tas kitas žmogus jūsų telefoną atrakinti galės be vargo.

Stengiantis išvengti tokio „Face ID“ klaidinimo, kai telefonas prašo įvesti atrakinimo kodą, nes „Face ID“ nustatytą bandymų skaičių neatpažino žmogaus — geriau atšaukti tą kodo įvedimą ir į telefoną pažiūrėti pačiam ir tik tada jei telefonas neatsirakins įvesti kodą.

Prašymas įvesti „iPhone X“ atrakinimo kodą nebūtinai reiškia, kad telefoną buvo paėmęs svetimas (neautorizuotas) asmuo. Sistema tam tikrais atvejais gali paprašyti įvesti įrenginio atrakinimo kodą. Telefono atrakinimo kodą įvesti reikės jei „iPhone X“:

  • buvo tik ką įjungtas ar perkrautas.
  • nebuvo atrakintas ilgiau nei 48 valandas.
  • atrakinimo kodas nebuvo įvestas ilgiau kaip 156 valandas (šešias su puse dienos) ir „Face ID“ nebuvo panaudotas įrenginiui atrakinti daugiau kaip keturias valandas.
  • įrenginiui buvo pasiųstas nuotolinis užrakinimo signalas.
  • po penkių iš eilės einančių nesėkmingų veido atpažinimo kartų.
  • po išjungimo/SOS funkcijos aktyvavimo — bet kurio garso reguliavimo mygtuko ir šoninio mygtuko nuspaudimo kartu ir palaikymo juos nuspaudus 2 sekundes.

Pažiūrėti pranešimus iPhone X ekrane

Paprasčiausi: būdai pažiūrėti pranešimus rodomus užrakintame „iPhone X“ ekrane yra:

  • pakelti telefoną ir pažiūrėti į jį (kad tai suveiktų nustatymuose reikėtų įjungti „Raise to Wake“ funkciją, bet aš manau visi ją yra įjungę). Man atrodo tai pats natūraliausias būdas - pakeli ir pasižiūri.
  • jei nenorite kilnoti telefono — galima tiesiog paliesti telefono ekraną ir pažiūrėti į telefoną. „iPhone X“ gana gerai atskiria veidą ir „kampu“ (aišku dar priklauso ir nuo nuskenavimo) — žvelgdamas į jus iš apačios, o su laiku atpažinimas tik gerėja.
  • jei kas nors, dėl kokių nors priežasčių nėra įgalinęs „Raise to Wake“ funkcijos ir yra davęs įžadus neliesti užrakinto telefono ragelio — galima spustelėti šoninį mygtuką ir tada pažvelgti į telefoną, arba spausti mygtuką žiūrint į telefoną :)

Pradžioje gali pasirodyti, kad „Face ID“ veikia kiek lėčiau už „Touch ID“ tačiau su laiku sistema įsimena daugiau jūsų atvaizdo variantų, nustoja krūpčioti jus pamačiusi ryte ir pradeda veikti greičiau. O kasdieniame naudojime kai nereikia nieko niekur dėlioti (omenyje turiu „Touch ID“ ir piršto dėliojimą) — „Face ID“ veikia greičiau.

Žinoma, ateina žiema ir laikas parodys kaip „Face ID“ patinka nekalifornietiškai apšalę mūsų ūsai, antakiai ir merginos skaisčiai raudonais, kandaus žiemos vėjo nugairintais žandukais.

Kaip iškviesti kontrolės centrą (Control Center)

„Apple“ panaikinus „Home“ mygtuką „iPhone X“ ir matyt ateityje pasirodysiančiuose „iPhone“ modeliuose teks dažniau pirštu braukyti per ekraną.

Norint iškviesti kontrolės centrą (Control Center) reikia perbraukti pirštu nuo viršutinio dešinio „iPhone X“ kampo (dešinėje esančios ausies) į apačią.

Kaip iškviesti pranešimų centrą (Notification Center)

Visuose „iPhone“ modeliuose išskyrus „iPhone X“ pranešimų centras iškviečiamas pirštu perbraukiant nuo ekrano viršaus į apačią. „iPhone X“ panašiai, tik ne visas ekrano viršus yra skirtas pranešimų centro iškvietimui.

Kadangi pabraukimas žemyn nuo dešinės „iPhone X“ „ausies“ yra užimtas kontrolės centro aktyvavimo — pranešimų centro iškvietimui liko mažiau vietos ir reikėtų braukti pirštu žemyn nuo ekrano centro ir kairiau, kaip ir kontrolės centro atveju nuo ekrano viršaus į apačią.

Kaip persijungti iš vienos aplikacijos į kitą

Persijungimas iš vienos atidarytos aplikacijos į kitą „iPhone X“ yra paprastesnis nei buvo bet kada - tiesiog perbraukite ekrano apačioje į pirštu nuo centro į šoną.

Aplikacijas perjungti galima ir pirštu iš apačios iki vidurio perbraukus pirštu ir viduryje akimirkai stabtelėjus. Šis būdas tinkamas kai norime kurią nors aplikaciją uždaryti tiesiog norint ją uždaryti reikės dar papildomo veiksmo (žr. žemiau), nes tiesiog ją išstūmę iš sąrašo jos neuždarysite.

Aukščiau aprašytas būdas yra naudojamas daugelio „iPhone X“ naudotojų, nežiūrint to, kad norint pereiti prie ką tik naudotos aplikacijos užtenka tiesiog pirštu perbraukti iš kairės į dešinę telefono ekrano apačioje (kai kokia nors aplikacija yra aktyvi). Tiesa, jei norite pereiti prie kokios 20-tos atidarytos aplikacijos, ko gero piršto pabraukimas nuo ekrano apačios į viršų bus greitesnis būdas.

„iOS 11.1“ sugrąžinto ir kituose „iPhone“ modeliuose palaikančiuose „3D Touch“ veikiančio aplikacijų perjungimo būdo kai paspaudžiama ekrano kairėje pačiame krašte — man „iPhone X“ aktyvuoti nepavyko.

Kaip priverstinai uždaryti aplikaciją

Jei aktyvuosite persijungimo iš vienos aplikacijos į kitą režimą ir tada aplikacijų sąraše per kokią nors aplikaciją brūkštelėsite pirštu į viršų — aplikacija niekur nedings.

Norint aplikaciją priverstinai uždaryti: pirštu iš apačios iki vidurio perbraukus pirštu ir viduryje akimirkai stabtelėjus paliesti aplikacijos langą ir palaikyti nuspaudus (tik ne per stipriai spauskite, nes ji tada atsidarys). Kai pamatysite kairiuose aplikacijų kampuose „plytos“ ženklą – įprastu piršto judesiu per aplikaciją perbraukiant aukštyn išmeskite ką iš sąrašo.

Tiesa, kaip ir kituose „iOS“ įrenginiuose tai daryti reikėtų tik toms aplikacijoms, kurios dėl kokių nors priežasčių pradėjo strigti ar veikti nekorektiškai ir jas reikėtų paleisti iš naujo. Priešingu atveju, ypač dažniau naudojamas aplikacijas visiškai uždarinėjant ir lėtinamas naudojimasis jomis ir be reikalo sekinamas akumuliatorius. Fone „kabančios“ aplikacijos nenaudoja papildomai nei atminties, nei akumuliatoriaus energijos, tačiau būdamos sąraše atsidaro greičiau ir ekonomiškiau (akumuliatoriaus atžvilgiu).

Kaip aktyvuoti pasiekiamumą (Reachability)

Nors „iPhone X“ dydžiu yra mažesnis už „iPhone 8 Plus“ — jo ekranas yra didesnis: 5,8 colio įstrižainė („iPhone X“) vs 5,5 colio („iPhone 8 Plus“). Tai pasiekiamumo („)Reachability) funkcija padarys dar labiau reikalingą.

iPhone 8, iPhone X ir iPhone 8 Plus ekranų dydžių palyginimas

iPhone modelių, kuriais prekiaujama 2017 metų rudenį skiriamųjų gebų palyginimas

2017 metų rudenį parduodamų telefonų ekranų skiriamoji geba

Tiesa, „iPhone X“ yra kiek siauresnis už „iPhone 8 Plus“ ir dėl šios priežasties net ir didesnę ekrano įstrižainę turinčiame telefone toliausiai nutolusius kampus pasiekti yra lengviau.

Pasiekiamumo – laikinai ekrano vaizdą paslenkančios žemyn — funkcijos iškvietimas (ankstesniuose „iPhone“ modeliuose aktyvuojamas dvigubu „Home“ mygtuko paspaudimu) „iPhone X“ aktyvuojamas pirštu brūkštelėjus žemyn pačioje ekrano apačioje - per „Home“ indikatorių (horizontalų brūkšnį ekrano apačioje). Nelabai patogiai padaryta, nes ten yra dock'o aplikacijos ir jas užkabinus sureaguoja jos ir nesuveikia pasiekiamumo funkcija taip pat tas tarpelis išskirtas pabraukimui trumpokas.

Norint šia funkcija naudotis — ji turi būti įgalinta: SettingsGeneralAccessibilityReachability 

Kaip aktyvuoti pagrindinį (Home) ekraną

„iPhone X“ neturinčiam „Home“ mygtuko, norint grįžti/aktyvuoti pagrindinį („Home“) ekraną reikės piršti perbraukti ekraną nuo pačios ekrano apačios į viršų.

Beje, šis veiksmas grįžimui į pagrindinį ekraną „Apple“ įrenginiuose naudojamas jau nebe pirmą kartą. Perbraukimas norint išeiti iš aplikacijos buvo naudojamas dar mažyliuose „iPod nano“ pristatytuose dar 2010 metais.

Kaip išjungti iPhone X

Nuo pirmojo „iPhone“ modelio iki „iPhone 8“ — telefono išjungimas buvo gana paprastas veiksmas: paspaudi ir palaikai įrenginio į/išjungimo mygtuką ir perbrauki pirštu per ekrane pasirodžiusį virtualų slankiklį.

„iPhone X“ — paspaudus ir palaikius nuspaustą pagrindinį mygtuką aktyvuojama Siri ir jei toliau lauksite jį nuspaudę — niekas nepasikeis. O kaip tada išjungti „iPhone X“?

„iPhone X“ išjungiamas laikant nuspaustus pagrindinį ir vieną iš garsumo reguliavimo mygtukų. Palaikius juos nuspaustus, ekrane pasirodys įprastas slankiklis ir toliau jau patys žinote ką daryti.

Kitas būdas išjungti „iPhone X“, jei kartais pamirštumėte aukščiau aprašytą klavišų kombinaciją, yra nustatymuose: atidarykite Settings aplikaciją → GeneralShut Down. Šiuo būdu gali pasinaudoti ir kitų „iPhone“ modelių, kuriuose įdiegta „iOS 11“ savininkai.

Ekrano vaizdo kopija iPhone X

„iPhone X“ norint padaryti ekrano vaizdo kopiją reikia: kartu paspausti šoninį ir garso padidinimo mygtukus.

Ne, vos pažvelgę į iPhone X aplikacijų nenusipirksite

Face ID ir burka

Kai kurie „iPhone“ turėtojai su nerimu klausia kaip reikės įsigyti aplikacijas jei veidas bus autorizacijos įrankis. Kai kurie net bijo „iOS App Store“ atidaryti. Anksčiau paspaudus „Get“ reikėdavo patvirtinti pirkimą pridedant pirštą prie „Home“ mygtuko. Ar tai reiškia, kad paspaudus „Get“ naujajame „iPhone X“ iš karto aplikaciją nusipirksime, nes į telefoną gi žiūrime…

Ne, „iPhone X“ automatiškai tik pažvelgę į ekraną aplikacijos neįsigysite ir burkos nešioti tokiam reikalui nereikės. Paspaudus „Get“ mygtuką esantį šalia aplikacijos pavadinimo „iOS App Store“, „iPhone X“ norint įsigyti aplikaciją reikės dar dvigubu paspaudimu paspausti šoninį mygtuką ir tik tada „Face ID“ autentikuos įsigijimą.

„iPhone X“ ir DFU režimas

Kaip aktyvuoti DFU režimą

Norėdami aktyvuoti DFU režimą „iPhone X“ (šis būdas tinka ir „iPhone 8“ ir „iPhone 8 Plus“) pajunkite USB laidu telefoną prie kompiuterio („Mac“ ar PC). Palaukite kol kompiuteris atpažins telefoną ir atidarys „iTunes“ aplikaciją. Jei sistemoje nurodyta pajungus prie kompiuterio „iPhone“ automatiškai neatidaryti “iTunes“ aplikacijos — atidarykite ją patys.

Atminkite, kad jei atliekant žemiau aprašytus veiksmus telefonas pasikraus į įprastą naudotojo sąsają arba aktyvuosis atstatymo (recovery) režimas ir ekrane bus rodomas „Connect to iTunes“ pranešimas – turėsite pradėti viską iš naujo nuo pirmo žingsnio.

„iPhone“ esant pajungtam prie kompiuterio, kuriame atidaryta „iTunes“ aplikacija atlikite šiuos veiksmus:

  1. trumpas garso padidinimo mygtuko paspaudimas.
  2. trumpas garso sumažinimo mygtuko paspaudimas.
  3. paspauskite ir laikykite nuspaudę šoninį mygtuką[1] iki ekranas užges.
  4. kai ekranas užgeso atleiskite šoninį mygtuką ir greitai vėl jį nuspauskite kartu su garso sumažinimo mygtuku ir abu juos nuspaustus laikykite 5 sekundes.
  5. praėjus 5 sekundėms atleiskite šoninį mygtuką, o garso sumažinimo mygtuką laikykite nuspaudę toliau bent dar 5 sekundes.

Atliekant paskutinį, penktą žingsnį svarbu stebėti kompiuterio ekraną — garso sumažinimo mygtuką galima atleisti tada kai kompiuterio ekrane pasirodo pranešimas apie tai, kad „iTunes“ aptiko telefoną atstatymo režime ir jį reikia atstatyti.

iTunes - telefonas DFU režime pajungtas prie kompiuterio

Kaip išeiti iš DFU režimo

Kaip keistai tai beskambėtų, bet kartais „iPhone“ naudotojai patys to nežinodami aktyvuoja DFU režimą ir paskui kreipiasi su ašaromis akyse sakydami, kad „ragelį“ pavertė plyta.

Reikia tikėtis, kad nauja mygtukų spaudymo kombinacija aktyvuojant DFU režimą tokią atsitiktinio DFU režimo aktyvavimo tikimybę stipriai sumažins. Tačiau jei kartais „iPhone X“, „iPhone 8“ ar „iPhone 8 Plus“ aktyvavote DFU režimą ir norite iš jo saugiai išeiti:

  1. trumpai spustelėkite garso padidinimo mygtuką
  2. trumpai spustelėkite garso sumažinimo mygtuką
  3. nuspauskite ir laikykite nuspaudę šoninį mygtuką bent 10 sekundžių - iki ekrane pamatysite „Apple“ logo ir telefonas pradės įkrovimo ciklą.

Telefonui įsikrovus ekrane turėtumėte pamatyti įrenginio atrakinimo kodo įvedimo ekraną.

Akumuliatoriaus procentai

Nelaužykite telefono ir neieškokite kaip įjungti akumuliatoriaus įkrovos rodymo procentine išraiška ekrano viršuje — dėl vietos stokos „iPhone X“ to padaryti nepavyks. Vietoje to procentinę akumuliatoriaus įkrovos išraišką matysite kontrolės centre.

Kita

Jei bandote „Face ID“ pagalba autentikuotis kai telefonas yra paverstas šonu (landscape) — nevarkite — bent jau kol kas (tikiuosi, kad tik kol kas) to padaryti nepavyks. „Face ID“ veikia tik vertikaliai laikant telefoną (kojomis žemyn).

Pavertus šonu „iPhone X“ nėra kaip iškviesti kontrolės centro, bent jau aš neradau būdo, tad jei aptiksite tokį — praneškite.


  1. „iPhone X“ mygtukai.

    „iPhone X“ mygtukai
     ↩
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 7 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Teko šiandien biški pažaisti su X modeliu,labai patogus grįžimo i pagrindini ekrana rėžimas,tenka pripažinti,kad šis metodas patogesnis už „Home” mygtuka :) patiko dar ir tai,kad „control centre” neužrakinus ekrano,nesivartalioja pagrindinio meniu langas,kas mane labai nervina pas Plus modelius,bent jau pas mane pas 6s+ vartosi pagrindinis meniu,jeigu neuzrakini ekrano...pas paprasta 6s to nebūdavo,dziaugiuosi,kad nesugadino X modelio su ta nesamone...
    Dizainas irgi ledinis,gal kiek biski i akis krenta galine kamera,gaila,kad nepavyko suleist lygiai su korpusu,bet tai tikriausiai del kameros savybiu...
    O siaip bendras vaizdas gyvai,geresnis negu tikėjausi :)

  2. Sveiki, visai nesusijęs mano komentaras su šiuo straipsniu, bet noriu sužinoti: visai neseniai pirkau iphone 7 ir per mėnesį laiko du kartus telefonas buvo užsifreezines, pastrigęs, tai ar čia kažkas su softu, su tais updeitais buvo ne kažką apple'as padares ar čia su pačiu telefonu ne kažkas ? Reiktų susirūpint ar ne ?

  3. Iš ties puikus prietaisas, kaip kažkas minėjo realiai atrodo žymiai geriau nei internete ar nuotraukose. Jis puikiai pakeitė mano įprastinį iPhone 6s 😊

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų