Kaip įdiegti naujus šriftus iPhone ir iPad

papildomi šriftai / fontai iPhone, iPad ir iPod touch

„iPhone“ ir „iPad“ yra nuostabūs įrenginiai. Tačiau, kadangi „iOS“ yra uždara sistema, visada atsiranda trinties taškų, pavyzdžiui norint įdiegti naujus šriftus.

Nežiūrint to, kad „iOS“ yra patogi, aiški ir funkcionali mobiliems „Apple“ įrenginiams skirta operacinė sistema — kai kuriuos individualius pritaikymo darbus joje atlikti gali būti sudėtinga. Pavyzdžiui įdiegti naujus šriftus, kurių gali reikėti „Keynote“, „Pages“, „Microsoft Word“, „Power Point“ ar grafikos dizainerių naudojamose aplikacijose. Sudėtinga — nereiškia neįmanoma. Tačiau šiam konkrečiam veiksmui teks griebtis trečių šalių aplikacijos pagalbos.

„All Fonts“ tai 1,09€ kainuojanti aplikacija, kurios pagalba „iPhone“ ir „iPad“ galima įdiegti papildomus TTF ir OTF formato šriftus. Įdiegus šiuos šriftus „iOS“ sistemoje — kiekviena aplikacija turinti prieigą prie šriftų aplanko, galės juos naudoti.

Šriftų diegimas nėra toks paprastas kaip norėtųsi, tačiau juos įdiegus — viskas tiesiog veikia.

Norint įdiegti papildomus šriftus „iPhone“, „iPad“ ar „iPod touch“ reikės pasitelkti „All Fonts“ aplikaciją — atsisiųskite ją.

Naujų šriftų įgalinimo procesas „iOS“ įrenginyje susideda iš dviejų pakopų: šriftų perkėlimo į „iPhone“, „iPad“ ar „iPod touch“ ir jų įdiegimo įrenginyje.

Šriftų importavimas į iOS įrenginį

Kaip perkelti šriftus į iPhone ar iPad iš Mac ar PC

„All Fonts“ aplikacija turi funkciją leidžiančią į „iOS“ įrenginį šriftus iš kompiuterio perkelti Wi-Fi pagalba. Tiesa, tiek kompiuteris iš kurio perkelsite šriftus tiek ir „iOS“ įrenginys turi būti prisijungę prie to paties Wi-Fi tinklo.

  1. Kompiuteryje paruoškite šriftų, kuriuos norite perkelti failus (nukopijuokite juos į vieną aplanką patogioje pasiekti vietoje kompiuteryje)
  2. „iPhone“, „iPad“ ar „iPod“ touch atidarykite All Fonts aplikaciją.
  3. Įsitikinkite, kad esate Transferred Fonts skirsnyje. Tai bus tuščias langas, bet jo viršuje pamatysite URL adresą (pavyzdžiui: http://192.168.1.137)
  4. „Mac“ ar PC kompiuteryje atidarykite naršyklę ir jos adresų lauke įveskite URL adresą, kurį matote „iOS“ įrenginyje atidarytoje All Fonts aplikacijoje.
  5. Kompiuteryje atidarytos naršyklės lange pamatysite failų persiuntimo naudotojo sąsają — pertempkite paruoštus šriftų failus iš kompiuterio į langą naršyklėje. Įsitikinkite, kad „iOS“ įrenginys įjungtas ir jame atidaryta „All Fonts“ aplikacija.
  6. Kai šriftų siuntimas iš kompiuterio į „iOS“ įrenginį baigtas — „All Fonts“ aplikacijos „Transferred Fonts“ skirsnyje pamatysite persiųstų šriftų sąrašą.

Kaip perkelti šriftus į iOS įrenginį iš Dropbox (ar kitų aplikacijų)

Jei jums reikalingų šriftų failus turite patalpinę „Dropbox“ saugykloje – jums nereikės kompiuterio tų šriftų perkėlimui į „iOS“ įrenginį.

  1. Atidarykite Dropbox aplikaciją „iOS“ įrenginyje
  2. Raskite šrifto, kurį norite įdiegti failą ir paspauskite ant jo
  3. „Dropbox“ aplikacija pasakys jog negali atidaryti failo peržiūros. Paspauskite ant Meniu mygtuko ir pasirinkite Export
  4. Įrenginio ekrane pamatysite dalinimosi langą — paspauskite ant Open in
  5. Pasirinkite Copy to All Fonts

„All Fonts“ atidarys šrifto failą ir jį pamatysite aplikacijos „Transferred Fonts“ sąraše. Šriftas perkeltas.

Viršuje kaip pavyzdį naudojau „Dropbox“ aplikaciją, tačiau galite naudoti bet kokią aplikaciją palaikančią dalinimosi funkciją: „Mail“, „iCloud Drive“, „OneDrive“ ir t.t.

Šriftų diegimas iOS įrenginyje

Perkėlus šriftus į „All Fonts“ repozitoriją tam kad sistema juos matytų ir kitos aplikacijos galėtų naudoti — šriftą reikia įdiegti.

  1. All Fonts aplikacijos Transferred Fonts skirsnyje pasirinkite norimą įdiegti šriftą ir paspauskite ant jo.
  2. Ekrane pasirodys šrifto peržiūros langas. Paspauskite ant jo apačioje esančio Install Font mygtuko.
  3. pasirodys langas informuojantis, kad failas bus atidarytas „Settings“ aplikacijoje — paspauskite Confirm
  4. „Setings“ aplikacija paklaus ar norite įdiegti profilį — paspauskite Install
  5. Naujai atsidariusiame lange paspauskite Install dar kartą

Viskas. Šriftas įdiegtas ir gali būti naudojamas „iOS“ aplikacijose, kurios leidžia naudoti sistemoje įdiegtus šriftus.

Pakartokite šį veiksmą su visais šriftais, kuriuos norite įdiegti.

Kaip naudotis papildomai iOS įdiegtais šriftais

Naudojimais papildomais įdiegtais niekuo nesiskiria nuo naudojimosi sistemoje pagal nutylėjimą esančiais šriftais.

  1. Jei aplikacija, kurioje norite naudoti naujuosius šriftus buvo atidaryta prieš šriftus įdiegiant — uždarykite ją ir vėl atidarykite
  2. Pasinaudokite aplikacijos priemonėmis leidžiančiomis pasirinkti šriftą. Pavyzdžiui „Keynote“ ar kitoje „iWork“ taikomųjų „Apple“ aplikacijų rinkinio programėlėje, pasirinkti norimą šriftą galite aktyvuoti paspaudę ant aplikacijos lango viršuje esančio šepetėlio piktogramos ir tada šriftų skyriuje radę reikiamą šriftą ir jį pažymėję. Jei esate įdiegę kelis to šrifto tipus (pavyzdžiui pastorinto teksto, kursyvo ir t.t.) — paspauskite ant i piktogramos ir pasirinkite to šrifto tipą.

Kokios alternatyvos

„All Fonts“ nėra vienintelė šriftus „iOS“ įrenginiuose įdiegti leidžianti aplikacija. Ją kaip pavyzdį panaudojau todėl, kad ji siūlo didžiausią galimybių importuojant šriftus į „iPhone“, „iPad“ ar „iPod touch“ pasirinkimą. Vienintelis šios aplikacijos trūkumas, mano galva, yra tas jog nėra galimybės įdiegti kelių šriftų vienu metu ir reikia juos (ir jų versijas-tipus „lesinėti“ po vieną.

Kalbant apie alternatyvas — kita dėmesio verta šriftų diegimo „iOS“ įrenginiuose aplikacija yra „AnyFonts“. Ji kiek brangesnė ir kainuoja 2,29€. Skirtumas tik tas, kad ji leidžia įdiegti kelis šriftus vienu metu. Pirkimo aplikacijoje (in-app purchase) būdu įsigijus „Pro“ aplikacijos versiją (+ 1,09€) — galima įdiegti daugiau nei 1000 šriftų tiesiai iš aplikacijos.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų