iPhone gimė iš Steve neapykantos Microsoft darbuotojui

Jei manote, kad toks revoliuciją sukėlęs produktas, kaip „iPhone“ gimė genijaus galvoje kupinoje gerų ir kilnių jausmų - klystate.

Birželio 20 dieną, „Kompiuterių istorijos muziejuje“ renginio „Putting Your Finger On It: Creating the iPhone“ metu, vienas iš renginio svečių, buvęs „Apple“ darbuotojas, pirmojo „iPhone“ programinės įrangos departamento vadovas Leader Scott Forstall, kalbėdamas su John Markoff, sakė: „Steve nekentė to bičo iš Microsoft.“

Pirmiausia, tai jie idiotai.

Jobs tai sakydamas neturėjo jo kažkada draugu buvusio ir ilgamečio konkurento, vieno iš „Microsoft“ įkūrėjų Bill Gates. Neįvardinamas „Microsoft“ darbuotojas buvo Steve žmonos, Laurene Powell Jobs draugas(ė) ar jo(s) sutuoktinis. Kadangi abi šeimos sukosi tuose pačiuose socialiniuose sluoksniuose, jie dažnai susitikdavo tuose pačiuose vakarėliuose ir renginiuose, ir tai Steve siutino.

„Visada, kai tik jis turėjo bet kokį socialinį santykį su tuo žmogumi, jis grįždavo užknistas“, - sakė Forstall.

Jobs kantrybė trūko tada, kai tas „Microsoft“ darbuotojas kalbėdamas su Steve pasakė, kad programinės įrangos gigantė „išsprendė planšetinių kompiuterių problemą“[1]. Pasakojo, kad greitai pasirodys planšetiniai kompiuteriai veikiantys specialios „Windows“ operacinės sistemos pagrindu, bus lengvesni nei nešiojami kompiuteriai ir turės lietimui jautrų ekraną. Tai, kas Steve pasirodė be galo neskoninga ir jį įsiutino bei erzino to „Microsoft“ darbuotojo kalboje buvo tai, kad tas planšetinis kompiuteris dirbs tik su stylus.

Tas pokalbis su „Microsoft“ darbuotoju vyko savaitgalį ir kai pirmadienį Steve atvyko į biurą jis „paleido keiksmų tiradą“, - pasakojo Forstall. Tada Jobs iniciatyva „Apple“ pradėjo kurti tobulesnę „Microsoft“ planšetinio kompiuterio versiją, kurio valdymas vyktų pirštų, o ne stylus pagalba.

„Pirmiausia, jie yra idiotai. Niekam nereikia stylus“, - anot Forstall kalbėjo Jobs. „Žmonės juos pameta ir jie nėra intuityvūs. Mes gimėme su dešimtimi stylus’ų!“

Incidentas kavinėje

„Apple“ planšetinio kompiuterio su lietimui jautriu ekranu kūrimo darbai tesėsi iki Steve Jobs ir Forstall, kažkur 2004 metais neapsilankė vienoje kavinėje. „Jobs, pastebėjo, kad visi kavinės lankytojai naudojasi savo telefonais, tačiau, panašu, nei vienas jų nėra savo telefonu patenkintas“, - pasakojo Forstall. Steve, tai buvo galimybė ir jis paklausė Forstall, ar negalėtų lietimui jautrų ekraną kurianti komanda sumažinti įrenginio ekrano iki telefono dydžio.

Taip gimė „Project Purple“, kuris išsivystė iki „iPhone“. Tai buvo „herakliška“ užduotis sumažinti, iš pradžių dideliu ekranu kurtą įrenginį iki telefono dydžio, sakė Forstall, tačiau kai tai padaryti pavyko, aš supratau, kad Jobs buvo teisus.

„Nėra nei menkiausios abejonės, kad telefonai turi atrodyti būtent taip“, — sakė Forstall.

Pabaigai reikėtų paminėti, kad „Microsoft“ sukurti planšetiniai kompiuteriai taip niekada ir neišpopuliarėjo ir planšetinių kompiuterių era prasidėjo tik po to, kai 2010 metais „Apple“ pasauliui pristatė „iPad“. Tada planšetinių kompiuterių rinka pradėjo augti. Prisimenantys tuos laikus tikriausiai, gerai pamena Steve pristatantį „iPad“ ir jo nuoširdų „yuck“ (fui).

Tačiau po Steve mirties, „Apple“ požiūris stylus klausimu pasikeitė radikaliai — „Apple“ dabar pardavinėja savo sylus’ą„Apple Pencil“.


  1. Bill Gates ir planšetinis kompiuteris 2002 metais
    Bill Gates ir planšetinis kompiuteris 2002 metais

    „Apple“ sukurtas „iPad“ buvo revoliucinis, kompiuterių industriją sukrėtęs kompiuteris, tačiau jis nebuvo Steve idėja. Dešimtmečiu anksčiau, iki 2010 metais buvo išleistas „iPad“, Bill Gates vadovaujama „Microsoft“ išleido lietimui jautrų ekraną turintį planšetinį kompiuterį. Priešingai nei dabar, tada 2000 metais „Microsoft“ pati negamino planšetinių kompiuterių. 2000-ais metai juos gamino „Lenovo“, 2002 – „Fujitsu“.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų