Nemokamas VPN „iOS“ įrenginiuose

VPN piktograma „iPhone“

Ne visi yra girdėję apie VPN, o ir iš tų, kas girdėję šį raidžių junginį – ne visi žino kas tai ir kam tai.

Daugelis yra girdėję apie VPN ir net jį naudoja, tačiau yra nemažai „nardančių po internetą“ ir arba manančių, kad VPN yra tik programišiams ar „geek’ams“ skirtas dalykas, arba apskritai nelabai žinančių kas čia per žvėris.

Kas tas VPN?

VPN tai angliško „virtual private network“ trumpinys apibūdinantis kompiuterinio tinklo technologiją, kuri skirta sujungti viešus ir privačius tinklus. Kai naudojamas VPN – visi tinklo duomenys, kurie keliauja už vidinio tinklo ribų yra užšifruojami ir persiunčiami saugiu tuneliu taip padarydami duomenis, kurių nemaža dalis gali būti privati, saugesniais.

VPN ne tik leidžia privačiai naršyti internete – naudojant VPN galima prieiti prie duomenų, kurie skirti tik tam tikram geografiniam regionui.

Nežiūrint kai kurių pilkų dėmių VPN naudojime ir galimų nemalonumų kai kuriose šalyse (pvz. Kinijoje, Irane ir Š. Korėjoje) jei naudojamas VPN, daugeliu atveju tai yra jūsų privatumo sargas.

VPN ypač rekomenduočiau naudoti kai jungiatės prie viešų Wi-Fi tinklų. Nes kai jungiatės prie slaptažodžiu nepasaugotų (jei slaptažodis viešai žinomas, tai galima manyti, kad tas tinklas nėra apsaugotas slaptažodžiu) Wi-Fi tinklų - kiekvienas esantis tame tinkle gali patyrinėti jūsų siunčiamus ir gaunamus duomenis. Nors perkant internetu taip pat kaip ir vedant slaptažodžius svetainėse, kurios naudoja https tie duomenys yra šifruojami, tačiau daug informacijos, tokios kaip elektroniniai laiškai, interneto svetainių adresai, aplikacijų siunčiami duomenys. Nors dauguma aplikacijų dabar jau naudoja https, tačiau gali būti, kad savo arsenale turite ir nenaudojančių duomenų šifravimo. „Apple“ paskelbė reikalavimą aplikacijų kūrėjams, kad nuo 2017 metų visos „App Store“ esančios aplikacijos, kurios jungiasi prie interneto - privalo naudoti https. Aktyvaus VPN - iš karto šis galvos skausmas atkrenta ir tereikia užmesti akį į „iOS“ įrenginio ekrano viršuje esančią piktogramų juostą nei patikrinti, kad ten yra VPN piktograma.

Aš VPN laikau įjungtą ir mobiliems duomenims. Tiesa, kai kurios aplikacijos dėl to širsta, pavyzdžiui parkavimo aplikacija, bet ji ir taip keistokai elgiasi kai kuriais atvejais: pvz. kadangi „iPhone“ aš beveik nenaudoju Wi-Fi - ji prašo įjungti Wi-Fi geresniam vietos nustatymui, o kai įjungiu rašo, kad negali išsiųsti duomenų, nes įjungtas Wi-Fi. Na bet čia detalės...

Kaip įdiegti

Daugeliu, bet ne visais atvejais VPN paslaugos yra mokamos.

• Jei turite VPN paskyros duomenis, pavyzdžiui įmonės VPN, tada „iOS“ įrenginyje SettingsGeneralVPNAdd VPN Configuration ir suveskite reikiamą informaciją pateiktuose laukuose ir pasirinkdami reikiamą protokolą: IKEv2, IPSec ar L2TP, kurių kiekvienas turi savų silpnų ir stiprių pusių.

• Jei naudojatės kokia nors mokama paslauga – gali būti, kad ji turi specialią aplikaciją, pasidomėkite.

• Jei esate paprastas mirtingasis, nenorintis nė cento išleisti savo duomenų saugumui - galite įdiegti nemokamą „Opera Free VPN“, kuri ne tik įdiegia VPN „iOS“ įrenginyje, bet gali veikti ir kaip reklamų bei reklaminių ar naršymo seklių blokatorius.

„Opera Free VPN“ nėra vienintelė nemokama VPN aplikacija. Kita, kurią žinau yra „IntelliVPN“, kuri yra kiek lankstesnė nei „Opera Free VPN“ ir leidžia rinktis iš didesnio kiekio valstybių bei nurodyti tam tikras VPN elgesio taisykles, tačiau asmeniškai aš jos nenaudoju ir priežastis to labai paprasta - šios aplikacijos kūrėjas rusas ir pasitikėjimo man tai kažkaip neprideda. Tačiau jei Jums tai nėra problema - „IntelliVPN“ tikrai verta dėmesio ar bent jau pabandymo.

Įdiegę ir atidarę „Opera VPN“ aplikaciją galėsite rinktis vieną iš penkių virtualių vietų: JAV, Kanados, Vokietijos, Singapūro ir Olandijos arba nurodyti, kad aplikacija vietą parinktų automatiškai (paslaugų, prie kurių jungsitės tiekėjai, savo serverių įrašuose matys, kad jungiatės iš toms šalims priklausančių IP adresų).

Kai rankiniu būdu ar aplikacijos priemonėmis įdiegtas VPN profilis norint jį įjungti viskas gana paprasta – tereikia „iOS“ įrenginyje: SettingsVPN

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 5 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Sveiki, o gal galite rekomenduoti VPN aplikaciją, kuri palaikytų PPTP, nes kaip žinia, Apple ją panaikino?

  2. Aplikacija nepasitikiu nes kurejas RUSAS, net issiziojau... tu tikras pavyzdys kad propoganda veikia.

  3. Pakeitus tavo RUSAS pvz. ZYDAS tai butu NACIONALIZMAS, taip? “Mano issiziojes pasitikejimas” kas tai?

    • Tiesa sakant man visai tas pats kokios pas patį ar ką nors kitą pažiūros. Visiškai nerūpi kas ką myli, kas ko nekenčia ar kas su kuo miega ir visiškai neturiu noro pradėti diskusijos apie rusus, žydus ar kokius nors aramėjus. Jei norisi politikuoti – susirask kitą erdvę šiam savo pomėgiui. Tačiau jei pradėtum rašyti lietuviškai, tai gal bent pagerbtum kalbą kuria rašai ir matyt kalbi.
      „išsižiojęs pasitikėjimas“ nes pats rašei, kad nepasitiki ir net išsižiojai…

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų