Fotografavimo RAW formatu gėris ir blogis „iOS 10“

Nors pačioje „iOS 10“ sistemoje galimybės fotografuoti RAW formatu nėra - tai daryti galima trečių šalių skurtose aplikacijose.

„iOS 10“ su šia operacinės sistemos versija suderinamų įrenginių naudotojams pasiūlė visą eilę naujovių. Fotografijos entuziastams didžiausia naujovė yra galimybė fotografuoti RAW formatu, kuris leidžia išsaugoti nesuspaustą vaizdą, o tai reiškia - aukščiausios kokybės.

Kas yra RAW?

RAW tai failo formatas savyje turintis neapdorotą, nesuspaustą vaizdą tiesiai iš kameros jutiklio. Tai švariausi, jokių suspaudimo ar post-procesingo nepaliesti vaizdo duomenys. Pradžioje RAW failų vaizdai gali pasirodyti gana plokšti, tačiau juose esantis informacijos kiekis leidžia iš šių failų naudotojams išspausti maksimumą ir rezultatas dažniausiai bus geresnis nei standartinis JPEG.

Skirtingi kamerų gamintojai naudoja skirtingus RAW formatus. Canon naudoja .CR2, Nikon - .NEF ir t.t. Tačiau vienas populiaresnių yra „Adobe“ standartas .DNG (Digital Negative) ir šį formatą „iOS 10“ pasirinko „Apple“.

RAW failai gali nepalikti laisvos vietos įrenginyje

Kadangi RAW failai yra nesuspausti, jie atitinkamai užima daugiau vietos ir įrenginyje. Pavyzdžiui „iPhone 6s“ nufotografuotas JPEG failas „sveria“ apie 2MB, o tas RAW formatu išsaugotas vaizdas 12–16MB (6–8 kartus daugiau). Nedideles, 16GB ar net 64GB talpas turinčių „iPhone“ saugyklos, fotografuojant RAW gali labai greitai užsipildyti.

Reikia turėti omenyje, kad tai, jog „Apple“ papildė „iOS 10“ galimybe fotografuoti RAW, dar nereiškia, kad visas nuotraukas būtent šiame formate turite ir išsaugoti. „Apple“ „Camera“ aplikacija vis dar fotografuoja JPEG, tad prieš fotografuodami turėtumėte apsispręsti kokį formatą naudosite ir, bent jau aš taip darau, naudoti atitinkamą aplikaciją.

Jei vis tik apsispręsti sunku ir kiekvienas jūsų daromas kadras atrodo kaip būsimas meno kūrinys kabosiantis vienoje garsiausių pasaulio fotografijos galerijoje ir dėl šios priežasties viską fotografuojate RAW - turėtumėte disciplinuotai žiūrėti į kadrų redagavimą bei eksportavimą į kitus formatus bei nuotraukų iškėlimą iš telefono į išorines laikmenas, kompiuterinius debesis ar tiesiog savo kompiuterį.

Tuo, kad įrenginyje visada būtų pakankamai laisvos vietos, pasirūpinti visada geriau iš anksto, o nepradėti desperatiškai naršyti po savo prikauptų nuotraukų galerijas telefone kai gavote pranešimą, kad įrenginyje nėra vietos. Kadras gali ir nepalaukti ir dėl tokio savo aplaidumo rizikuojate nepadaryti To, galerijos sienos verto kadro.

Ko reikia norint fotografuoti RAW formate „iPhone“

Nors „iOS 10“ ir palaiko RAW formatą, „Apple“ „Camera“ aplikacija neleidžia juo fotografuoti ir tam tikslui teks pasitelkti trečių šalių sukurtas aplikacijas. Tačiau, pradžiai, norint fotografuoti RAW, reikia jog turimo „iPhone“ modelio kamera būtų ne mažesnės nei 12 megapikselių skiriamosios gebos, o tai šiai dienai yra: „iPhone 6s“, „iPhone 6s Plus“, „iPhone SE“, „iPhone 7“, „iPhone 7 Plus“ ir 9,7 colio „iPad Pro“.

Jei turimas „iOS 10“ įrenginys atitinka šiuos reikalavimus – belieka tik išsirinkti sau tinkamą aplikaciją. Atminkite, kad RAW failai yra neapdoroti ir beveik visais atvejais norint gauti tinkamą rezultatą reikalingas tų failų redagavimas. Todėl nereikia nuleisti nosies pamačius kiek blyškoką vaizdą – iš jo išspausite gerokai daugiau nei iš suspausto ir jau didelę dalį vaizdinės informacijos praradusio .JPEG.

Žemiau kelios populiarios, RAW „iOS 10“ palaikančios fotografijos aplikacijos.

Adobe Lightroom

Viena pirmųjų savo aplikacijoje galimybę fotografuoti RAW formatu įdiegė net ir nefotografuojantiems gerai žinoma kompanija „Adobe“ savo „iOS“ įrenginiams skirtoje aplikacijoje „Adobe Photoshop Lightroom for iPhone“. Kadangi redagavimas ir redagavimo įrankiai yra labai svarbu RAW failų apdorojimui, manau turėtumėte pabandyti šio vaizdų redagavimo ekspertės sukurtą aplikaciją. Atsisiųsti „Adobe Photoshop Lightroom for iPhone“.

Obscura Camera

„Obscura Camera“ aplikacija pateikia pakankamai parinkčių leidžiančių jau iš karto užfiksuoti daug detalių. Šioje aplikacijoje galite kontroliuoti išlaikymą bei kontrastą ir tokiu būdu jau iš karto RAW failą priartinti prie pageidaujamo galutinio rezultato.

Vėliau, redaguodami nuotrauką „Obscura Camera“ aplikacijoje galite naudoti sluoksnius ir leisti pilnai atsiskleisti savo kūrybiškumui bei fantazijai paversdami savo iPhonegrafiją meni kūriniais. Atsisiųskite „Obscura Camera“.

Manual

„Manual“ yra labai paprasta naudoti aplikacija. Joje galite nustatyti išlaikymą, ISO, baltos spalvos balansą, fokusą ir ekspozicijos kompensaciją. Aplikacijoje taip pat galite matyti histogramą ir begalę kitų dalykų naudingų fotografuojant. Atsisiųskite „Manual“.

ProShot

„ProShot“ aplikacija leidžia rankiniu būdu nustatyti išlaikymą, ISO, baltos spalvos balansą ir eilę kitų dalykų. Tačiau, patogiausias dalykas joje yra tai kaip ji leidžia visus tuos nustatymus kontroliuoti. Aplikacijoje taip pat yra eilė iš anksto paruoštų nustatymų ir galite susikurti savo asmeninius nustatymus ir juos panaudoti vėliau taip supaprastindami fotografavimo procesą. Atsisiųskite „ProShot“.

Hydra

„Hydra“ tai puikus sprendimas kai tenka fotografuoti nepakankamo apšvietimo sąlygomis. Ji puikiai susidoroja su šviesos išbalansavimu HDR nuotraukose bei „Lo-light“ režimo algoritmas puikiai susidoroja su triukšmais apjungdama kelis kadrus. Šios aplikacijos pagalba HDR nuotraukos atrodo puikiai, jau nekalbant apie tai, kad aplikacija leidžia fotografuoti iki 32 megapikselių režimu. Atsisiųskite „Hydra“.

ProCam 4

„ProCam 4“ tai puikių įrankių ir patogios vartotojo sąsajos junginys. Aplikacijoje rankiniu būdu galima nustatyti išlaikymą, fokusavimą, ekspozicijos kompensavimą ISO ir baltos spalvos balansą. Aplikacijoje taip pat yra galimybė pasirinkti iš 17 objektyvų. „ProCam 2“ aplikacija palaiko TIFF bei leidžia fotografuoti HDR režimu. Atsisiųskite „ProCam 4“.

ProCamera

„ProCamera“ tai daugybę parinkčių turinti aplikacija, nuo eksportavimo į .TIFF iki įvairių filtrų, kuriuos galite pritaikyti iki dar nufotografuodami. Nestabdykite – būkite kūrybingi. Atsisiųskite „ProCamera“.

VSCO

VSCO tai viskas viename: ir fotografavimas, ir redagavimas. Aplikacijoje yra galimybė nustatyti eilę parametrų rankiniu būdu ir nepaliekant pačios aplikacijos redaguoti vaizdą. Aplikacijoje yra ir iš anksto paruoštų filtrų rinkinys. Ši aplikacija tiks tiek pradedančiam iPhonefotografui, tiek ir jau patyrusiam. Atsisiųskite VSCO.

Camera +

Ši aplikacija jau eilę metų yra „Apple“ aplikacijų parduotuvėje ir su kiekviena versija vis labiau tobulėja. Šios aplikacijos kūrėjai siūlo kaip puikius įrankius kontroliuoti nustatymus iki nufotografuojant, taip ir gerą nuotraukų redagavimo įrankių rinkinį. Atsisiųskite „Camera +“.

Slow Shutter Cam

Fotografavimas naudojant ilgą išlaikymą yra menas ir „Slow Shutter Cam“ yra skirta būtent šio žanro entuziastams. Nesvarbu ar mėgstate fotografuoti šviesas ar krioklius, šios aplikacijos galimybės padės Jums pasiekti pageidaujamo rezultato. Tik nepamirškite trikojo… Atsisiųskite „Slow Shutter Cam“

Ar fotografuojate RAW ir kokias aplikacijas tam naudojate?

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 2 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Dar ACDSee mobile yra patogi gera foto programėlė, tiek fotografavimui tiek redagavimui - itunes.apple.com/app/acdsee-pro/id968591710.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų