Kaip sukurti savo garsinį signalą skirtą „Mac OS X“

Jei nusibodo standartiniai „Mac“ kompiuterio pypsėjimai lydimi „OS X“ pranešimų – juos galite pakeisti savais, labiau širdžiai mielais garsais ar net iš vis juos panaikinti.

„Mac“ kompiuteriuose eilė pranešimų yra lydima garsinių signalų. Kai kurie dialogo langai, pranešimai apie klaidas ar vartotojo veiksmai „OS X“ palydimi kokio nors garso. Daugelis „Mac“ kompiuterių vartotojų žino, kad galima tam tikrais įvykiais kompiuteryje susijusius garsus pakeisti pasirenkant iš „OS X“ sistemos garsų bibliotekos, tačiau nedaugelis žino, kad galima sukurti savo informacinį garsą.

Žemiau aprašysiu paprastą būdą leidžiantį sukurti ir pritaikyti sistemoje informaciniams pranešimams savo garsą, jei kartais numatytieji jau pradėjo pabosti ar sėdite biure, kur daug „Mac“ kompiuterių ir visuose juose „skimbčiojimai“ tokie patys.

Pačioje pradžioje mums reikia paties garso. Kaip gauti tą garsą – kiekvieno fantazijos reikalas. Galima įrašyti kokį nors pačių generuojamą triukšmą ar iškąsti gabalą kokio nors muzikiniame kūrinyje skambančio garsų derinio. Nereikėtų daryti garso ilgesnio nei pora sekundžių, nes greitai pavargsite jei tų pranešimų bus daugiau.

Norint įrašyti kokį nors savo garsą paprasčiausias būdas yra pasinaudoti „QuickTime Player“ aplikacija, kurią rasite kiekviename „Mac“ kompiuteryje su įdiegta „OS X versija“:

  1. atidarykite „QuickTime Player“ aplikaciją, ją rasite /Applications aplanke
  2. iš aplikacijos File meniu pasirinkite New Audio Recording arba pasinaudokite klaviatūros pagalba: Ctrl-Alt ⌥-Cmd ⌘-N
  3. prie įrašo mygtuko paspaudę piktogramą ir įsitikinę, kad „Microphone“ skiltyje garso įvesties įrenginys parinktas teisingas bei turėdami visas reikalingas garso skleidimo priemones - spauskite ant įrašymo piktogramos
  4. baigę įrašinėti garsą, jei reikalingas įrašo trukmės redagavimas, iš „QuickTime Player“ aplikacijos meniu Edit pasirinkite Trim arba Cmd ⌘-T išskirkite tik tą dalį, kurios reikia ir spauskite „Trim“ mygtuką esantį dešinėje aplikacijos lango pusėje Garso įrašo apkarpymas„Trim“ – „OS X“ „QuickTime Player“ aplikacijoje.
  5. baigę redaguoti iš aplikacijos meniu pasirinkite File ir Save
  6. „Export As“ laukelyje nurodykite failo pavadinimą. Atminkite, kad šis failo pavadinimas bus sistemos naudojamas kaip signalo pavadinimas.
  7. priklausomai nuo versijos įdiegtų priedų ir t.t. pateikiamo išsaugoti failo plėtinys gali skirtis:
    • jei sukurto failo tipas yra „.aifc“ (jei nematote failo tipo – lango apačioje nuimkite varnelę nuo „Hide extension“) – spauskite Cmd ⌘-Shift ⇧-G ir „Go to folder“ langelyje įrašykite ~/Library/Sounds/ ir spauskite Go ir po to Save. Toliau tęskite nuo 10-to žingsnio.
    • Jei sukurto failo tipas yra „.m4a“ (jei nematote failo tipo – lango apačioje nuimkite varnelę nuo „Hide extension“) – nurodykite kur norite laikinai išsaugoti failą ir spauskite Save.
  8. Kadangi „OS X“ sistemos informacinių garsų failai turi būti „.aifc“ arba „.aiff“ tipo, sukurtą „.m4a“ failą reikia sukonvertuoti. Paprasčiausias būdas tai padaryti yra nemokamos interneto svetainės skirtos šio tipo failų konvertavimui, pavyzdžiui online-convert.com.
  9. Sukonvertavus failą perkelkite jį į ~/Library/Sounds/ aplanką. Vienas iš būdų prieiti prie ~/Library/Sounds/ aplanko yra atidarius „Finder“ aplikacijos langą, paspaudus Cmd ⌘-Shift ⇧-G klavišų kombinaciją ir „Go to folder“ langelyje įrašius ~/Library/Sounds/ bei paspaudus Go.
  10. Sukūrus ir perkėlus failą į jam skirtą vietą, reikia sistemai nurodyti, kad jį naudotų. Atidarykite System Preferences aplikaciją, pasirinkite Sound ir aktyvuokite Sound Effects skiltį. Garso failo, kurį sukūrėte, pavadinimas turi būti garsų sąraše, o jo tipas bus „Custom“.
„Mac OS X“ sisteminio garso parinkimas „System Preferences“ aplikacijoje
Jei norite, kad sukurtas garsas būtų prieinamas visiems sistemos vartotojams – turite jį patalpinti ne į vartotojo garsų aplanką ~/Library/Sounds/, o į sistemos garsų aplanką /Library/Sounds. Jei tokio aplanko nėra - sukurkite jį.

Dabar, teisingai atlikus visus aukščiau aprašytus veiksmus, „Mac OS X“ sisteminiai pranešimai bus lydimi ne vieno iš numatytų, o jūsų sukurto garso. Tai jūsų kompiuteriui suteiks šiek tiek individualumo.

Šis metodas tinka ir tuo atveju jei nenorite girdėti įspėjimo garso. Tiesiog įrašykite 1 sekundės trukmės tylą ir su tuo failu atlikite tokius pačius veiksmus kaip aprašyta aukščiau. Šis būdas tinka tiems, kam nepatinka periodinis pypsėjimas, kvaksėjimas ar kitų, sistemos pranešimų lydimų, garsų skleidimas.

Jei nenorite kurti savo garso, tačiau norite naudoti ką nors kito, nei galima rinktis iš standartinės „OS X“ garsų bibliotekos – galite atsisiųsti 20-ties „Mac OS“ „Retro“ garsų rinkinuką ar paieškoti garsų interneto platybėse.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų