Kodėl žadintuvo skambutis iOS atidedamas 9-ioms minutėms

Kaskart nuskambėjus žadintuvui iPhone, iPad ar iPod touch ir ekrane paspaudus ant „tap to snooze“ užrašo ekrane - turime galimybę pasnausti dar 9 minutes. O kodėl devynias?

Daugeliui ryte pabusti ir atsikelti iš karto kai nuskamba žadintuvas yra „žygis“ ir tada tenka arba nustatyti, kad žadintuvas skambėtų kas kažkiek laiko su situaciją nusakančiu tekstu: 7:00 - „dar truputį pasnausk“, 7:15 - „dabar jau kelkis“, 7:30 - „likai be pusryčių“, 7:45 - „susiimk bevali“, 8:00 - „jau gali ir nesikelti“ arba kaskart suskambus žadintuvui spaudinėti ant virtualaus skambučio atidėjimo mygtuko iki nusibos tai daryti.

Kodėl nuspaudus žadintuvo atidėjimo mygtuką galime dar pasnausti 9-ias minutes? Kodėl ne 10 ar 15?

Dėl visko kaltas skeuomorfizmas naudotas ankstesnėse iOS versijose. Apple sukurta žadintuvo aplikacija panaši į senovinius mechaninius ar mechaninius-elektroninius žadintuvus ir ne tik vartotojo sąsaja. Senesniuose, praeito šimtmečio 50-tųjų metų mechaniniuose laikrodžiuose, nustatyti tikslų žadintuvo skambėjimo laiką būdavo gana sudėtinga, nes už žadintuvo darbą atsakingas buvo visiškai atskiras mechanizmas veikiantis krumpliaračių ir įtempiamų spyruoklių principu. Atsiradus mechaniniams-elektroniniams žadintuvams atsirado tam tikras „standartas“ tame tarpe ir laikrodžiuose su skaičiais besikeičiančių/besivartančių „lapelių“. Tokiuose laikrodžiuose, tarkim žadintuvui nuskambėjus 7:30, paspaudus ant mygtuko su tikslu žadintuvo skambėjimą atidėti 10-čiai minučių - atidėjimas vykdavo 9-oms minutėms, nes spaudžiant atidėjimo mygtuką jau būdavo praėję kelios 30-tos minutės sekundės.

Šis senas standartas tapo puikia proga Apple dar kartą išsiskirti iš konkurentų.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 6 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. ...būdavo praėję kelios 10-tos minutės sekundės.

    Logiška

  2. Klausykit, gal kas turit panasia bėdą. Man po 9.2 atnaujinimo pradėjo žadintuvas nebedraugaut. Nusistatau pvz aš 6,49 kad skambėtų. ryte pradeda skambėti ir ekrans įsižiebia, bet vos ką nors paspaudi užgesta ir lieka tik groti muzika ir vibracija, laikau nuspaudęs išjungimo mygtuką bet ilgiausiai nereaguoja, gal po minutės tik išsijungia telefonas. Ir nustatymus bandžiau resetint ir žadintuvą persatyt. Kai nustatau tarkim paėmęs kad grotų po 5min, be problemų sugroja ir išjungt duoda, bet kaip tik iš nakties taip ir problemos. Telefonas 6s plus, jei tas kaiką keičia.

    • Keista bėda, tačiau panaši, su žadintuvu susijusi bėda pastebėta jau iOS 9.0 ir vieniems ji pasitaisė su iOS 9.0.1, kitiems su iOS 9.0.2, o treti ją turi ir atnaujinę iOS į 9.2.
      Teorijų yra visokių: vieni tai sieja su „do not disturb“ režimu, o kiti su akumuliatoriumi. Bet kuriuo atveju, kadangi tą klaidą patiria ne visi, čia matyt kažkokia tai klaida pasirodanti tik tada kai situacija atitinka kelias sąlygas. Gali pabandyti, jei nebandei atstatyti gamyklinius parametrus ir neatstatinėti iš backupo, o susetupinti kaip naują ragelį.
      Pabandyk kokią kitą žadintuvo aplikaciją, jų yra tikrai nemažai ir gal kol problema bus išspręsta - tai taps ir laikinu sprendimu, o gal ir iš vis atrasi geresnį appsą nei Apple sisteminis. Girdėjau neblogų atsiliepimų apie Sleep Cycle alarm clock, Pillow kai naudojamas aplikacijoje įsigyjamas Premium packas ir dar kažkokia buvo, bet dabar jau nebepamenu jos pavadinimo.

  3. 6s net 70% greitesnis uz 6, bet lagina camera is lock screen ir zadintuvas buginasi :D

    Idomu kiek SJ persiverte kape.

  4. Neseniai atsinaujinau iš 5s į 6s ir taip lt nieko panašaus nepastebėjau.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų