Tim Cook nežavi Jungtinės Karalystės pasiūlytas vartotojų duomenų nešifravimo įstatymas

Apple CEO Tim Cook

Jungtinė Karalystė pasiūlė priimti įstatymą, kuris įpareigotų kompanijas pateikti nešifruotus vartotojų duomenis teisėsaugos institucijoms. Nestebina, kad toks įstatymo projektas atkreipė ir Apple CEO Tim Cook dėmesį.

Viskas gana paprasta. Apple įdiegė „end-to-end“ šifravimo technologiją savo iMessage (trumpų žinučių) paslaugoje ir tai yra pakankamai svarbus žingsnis saugant vartotojų privatumą. Daugelis iOS vartotojų neturi nei mažiausio noro, kad kas nors skaitytų jų žinutes, nesvarbu ar tai svetimi žmonės, ar teisėsaugos atstovai. Kalbėdamas su „The Telegraph“, Tim Cook pasakojo apie problemas atsirasiančias jei toks įstatymas bus priimtas. Būdamas puikus diplomatas, Cook neminėjo Apple pavadinimo ir apsiribojo bendromis frazėmis.

„Norėdami apsaugoti žmonės, kurie produktus - privalome duomenis šifruoti“, - sakė Tim Cook. „Mes tikime, kad stiprus duomenų šifravimo mechanizmas yra tas, kuris neturi galimybės jį apeiti. Mes tikime, kad žmonės nenori, kad mes skaitytumėme jų žinutes ir mes nesijaučiame turintys teisę skaityti jų elektroninius laiškus“.

Patalpinus galimybę apeiti šifravimo mechanizmą, jį apeiti galėtų bet kas, ne tik teisėsaugos organizacijos. Cook įspėjo, kad tokios galimybės įdiegimas turėtų labai rimtas pasekmes. Interviu, Tim Cook didžiausią dėmesį sutelkė į galimybės apeiti duomenų šifravimą įdiegimo ar šifravimo saugumo lygio sumažinimo galimus padarinius - „žmonės, kuriuos tai pažeistų nėra tie, su kuriais norima kovoti - tai geri žmonės“.

Niūrint to, Apple CEO tikisi, kad JK vyriausybė pasielgs teisingai ir taip pasielgti jiems padės žmonių ir žiniasklaidos spaudimas. „Kriptografijos negalima silpninti - ją reikia stiprinti“, - sakė Tim Cook.

Spaudoje pasirodžiusi informacija apie JK vyriausybės ketinimą priimti įstatymą įpareigojantį technologines kompanijas pateikti nešifruotus vartotojų duomenis JK teisėsaugos institucijoms atkreipė ne tik Tim Cook dėmesį. Wikipedia įkūrėjas Jimmy Wales savo Twitter paskyroje parašė: „Aš norėčiau, kad jei ‘end-to-end’ šifravimas bus uždraustas JK - Apple atsisakytų pardavinėti iPhone Jungtinėje Karalystėje“.

Žinoma, vargu ar Apple imsis tokio žingsnio, nors „išėjus“ iš JK Apple ir patirtų nuostolių, tačiau ne tokių didelių, kaip kad pavyzdžiui atsisakius visos Europos rinkos. Kalbant apie Jungtinę Karalystę - ši, pasitraukus iš jos Apple, patirtų didesnių ekonominių nuostolių nei technologijų gigantė, nes Apple Jungtinėje Karalystėje yra sukūrusi labai daug darbo vietų ir labai daug iOS įrenginių vartotojų šioje šalyje iPhone ar iPad naudoja savo darbui atlikti.

Akis
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Vienas komentaras

  1. gera foto: "didysis brolis stebi tave" :)

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų