Kam Apple leido pinigus 2015 metais

Apple biuras - miestelis (Infinite Loop)

„Apple“ ne veltui vadinama pačia sėkmingiausia kompanija pasaulyje. Ji pirmauja ir pagal gaunamą pelną, ir pagal diegiamas novatoriškas technologijas. Tačiau kompanija ne tik gauna pinigus ir kyla tik sėdėdama ant besipučiančio jų maišo, bet ir investuoja.

Besibaigusiais 2015 „Apple“ fiskaliniais metai iPhone gamintoja ne tik gavo rekordines pajamas, bet ir įsigijo 15 kompanijų. „Apple“ CEO Tim Cook kai kurių kompanijų pavadinimus laiko paslaptyje, tačiau kelių kitos yra žinomos. Oficialiai yra žinomi 9-ų iš 15-os „Apple“ įsigytų kompanijų pavadinimai.

  • „Camel Audio“ - britų muzikinę programinė įrangą kūrusi kompanija
  • „Semetric“ - britų startuoliai analitikai
  • „FoundationDB“ - duomenų bazių valdymo kompanija iš JAV
  • „LinX“ - Izraelio kompanija kurianti mobilias kameras
  • „Coherent Navigation“ - navigacinių sistemų srityje dirbanti kompanija iš Kalifornijos
  • „Metaio“ - virtualios realybės srityje dirbanti Vokietijos kompanija
  • „Mapsense“ - kartografijos srityje dirbanti kompanija
  • „VocallQ“ - dirbtinio intelekto, balso atpažinimo srityje dirbanti kompanija
  • „Perceptio“ dirbtinio intelekto tyrimais užsiimanti kompanija iš Palo Alto.

Kitų šešių kompanijų, kurias 2015 metais įsigijo „Apple“ pavadinimai kol kas dar laikomi paslaptyje. Reikia pažymėti, kad skirtingai nei jos konkurentai, kurie įsigiję bet kokią kompaniją apie tai „šaukia“ visais įmanomais kanalais - „Apple“ apie savo įsigytas kompanijas linkusi nutylėti.

Yra ir dar viena kompanija tačiau Apple dar nėra oficialiai patvirtinusi šios kompanijos įsigijimo. Kalbama, kad kompanija įsigijo dar vieną startup'ą - „Faceshift“. Ciuriche įsikūrusios „Faceshift“ sukurtos veido mimikos atpažinimo technologijos naudojamos kuriant naujausią „Žvaigždžių karų“ filmą. Šių technologijų dėka, personažų iš fantastinių pasaulių veidų išraiškos yra natūralesnės ir tikroviškesnės. Informacija apie šios kompanijos įsigijimą buvo pasirodžiusi ir anksčiau, tačiau eilė šaltinių teigia, kad dabar kompanijos jau galutinai užbaigė sandorį.

Tim Cook ir Apple darbuotojai

Stengdamasi prie savo komandos prijungti kiek įmanoma daugiau talentingų žmonių ir progresyviomis technologijomis užsiimančių kompanijų, „Apple“ šiais metais aplenkė net „Alphabet“. 2013–2014 metais „Alphabet“ (anksčiau buvo „Google“) įvairiems susijungimams ir įsigijimams leido milžiniškas pinigų sumas - daugiau nei 1 mlrd. USD smulkių kompanijų įsigijimui, jau nekalbant apie dideles kompanijas, tokias kaip „Nest“ kainavusią 2,5 mlrd. USD. Tačiau pirmoje 2015 metų pusėje „Alphabet“ kompanijų įsigijo tik už 149 mln. USD.

„Alphabet“ prezidentė Ruth Porat sakė, kad šiais metais jos kompanija daugiau dėmesio skyrė išlaidų kontrolei ir šios kontrolės dėka kompanijai pasisekė biudžete parodyti pelną.

„Apple“, savo ruožtu, per pastaruosius šešis metus, kasmet įvairių kompanijų įsigijimui išleisdavo nuo 350 iki 500 mln. USD ir išimtimi buvo tik „Beats“ įsigijimas ir tai dvigubai mažesnės sumos nei tos, kurias kompanijoms įsigyti išleisdavo „Google“, tačiau šiais metais ir šioje srityje „Google“ nusileido savo konkurentei „Apple“.

Apple biuras

Dideles pinigų sumas „Apple“ išleidžia ir savo vidiniams kompanijos poreikiams. Su kiekvienais metais „Apple“ investicijų į nekilnojamą turtą ir įvairią įrangą suma auga maždaug 15%. 2013 metais šiems poreikiams „Apple“ išleido 8,2 mlrd. USD, 2014 - 9,6 mlrd. USD, o 2015 metais - 11,25 mlrd. USD. Sekančiais, 2016 metais, šiems tikslams iPhone gamintoja yra numačiusi išleisti 15 mlrd. USD sumą, o tai jau 33% šuolis. Prieš penkis metus šiems poreikiams „Apple“ išleisdavo apie 2 mlrd. USD.

Palyginimui „Alphabet“ šiems tikslams 2015 metais išleidžiamų pinigų suma, lyginant su 2014, išaugo 5% ir buvo apie 10 mlrd. USD per metus, o paskutinio 2015 metų ketvirčio metu paieškos gigantei net pasisekė ir šiek tiek sutaupyti jei išlaidas lyginti su tuo pačiu pernai metų laikotarpiu.

Per savo finansinius 2015 metus, Apple pilnu etatu įdarbino 17 400 žmonių (kad būtų lengviau įsivaizduoti kiek tai yra - jei neatmesti išeiginių ir tiesiog manyti, kad kompanijos žmogiškųjų išteklių skyrius dirba 365 dienas per metus - tai kompanija per 2015 fiskalinius metus įdarbindavo beveik po 48 (47,7) žmones per dieną). Dabar pačioje pelningiausioje planetos technologinėje kompanijoje dirba 110 000 darbuotojų.

Apple Store, New York, 5th Avenue

Dar per 2015 metus „Apple“ atidarė 26 naujas „Apple Store“ parduotuves, kiekvienoje kurių vidutiniškai triūsia po 100 darbuotojų. Vadinasi 2 600 žmonių - 15% naujų darbuotojų yra įdarbinti įvairiose su mažmena susijusiose srityse.

Kadangi jau lyginame su „Alphabet“ - šioje kompanijoje dirba kiek mažiau nei 60 000 žmonių, o per pastaruosius metus į kompanijos kolektyvą įsiliejo 8 412 nauji darbuotojai. Išeina, kad Apple įdarbina du kartus aktyviau nei jos konkurentė. Jei kas nežino - „Alphabet“ tai ne tik „Google“, bet ir kiti kompanijos projektai.

Galiausiai, „Apple“ aktyviai išperka savo akcijas. Vien paskutinio metų ketvirčio metu kompanija įsigijo savo pačios akcijų už 14 mlrd. USD ir nuo 2012 metų „Apple“ jau savo akcijų supirkimui yra išleidusi daigiau nei 104 mlrd. USD. Iki 2017 metų kovo, iPhone gamintoja yra suplanavusi AAPL įsigijimui išleisti dar 36 mlrd. Palyginimui, savo akcijų išpirkimui „Alphabet“ planuoja per pastaruosius du metus skirti tik 5,1 mlrd. USD.

Įdomus tas faktas, kad nepriklausomai nuo to kiek „Apple“ išleidžia savo akcijų išpirkimui, aktyvų didinimui, priimdama naujus darbuotojus ir pirkdama kompanijas - jos grynųjų pinigų sankaupos ir toliau auga audrindamos analitikų vaizduotę.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų