Europoje 2017 metais bus panaikintas mobilių pokalbių roamingo apmokestinimas

Jau 2017 metų liepą, europiečiai galės naudotis mobiliuoju ryšiu visose Europos Sąjungos šalyse be papildomo mokesčio.

Daugelis keliaujančių ir su „namie likusiais“ ryšio prarasti nenorinčių europiečių, grįžę namo ir gavę sąskaitas iš savo mobilaus ryšio operatorių, suraukia nosis iš nepasitenkinimo. uSwitch.com duomenimis, per pastaruosius metus penktadalis JK atostogautojų grįžę iš atostogų Europoje, vidutiniškai už mobilaus ryšio paslaugas sumokėjo 61£ (apie 82,5 €) daugiau nei moka įprastai - bendroje sumoje 573 milijonus svarų sterlingų (apie 775, 69 milijono €).

Vyriausias Apple viceprezidentas Eddy Cue kalbėdamas su britų „Evening Standard“ sakė, kad Apple turi planų sumažinti keliaujančių žmonių sąskaitas už mobilų ryšį, kurios išauga šiems viešint užsienio šalyse. Eddy sakė, kad Apple jau pasistūmėjo į priekį spręsdama šią problemą ir artėja prie galutinio sprendimo. Vyriausiasis Apple Interneto programinės įrangos ir paslaugų viceprezidentas Eddy Cue nedetalizavo kokiu būdu kompanija planuoja spręsti šią problemą, tačiau vienas galimų jos sprendimo būdų yra inicijuoti operatorių tarpusavio susitarimus. Kitas, kiek nestandartinis kelias, kuriuo gali pasukti Apple stengdamasi sumažinti vartotojų sąskaitas už roaming’ą yra jai pačiai tapti virtualaus mobilaus tinklo operatoriumi. Apie tokius Apple planus kiek anksčiau buvo pasklidę gandai, kuriuos kompanija tuojau pat paneigė.

Tačiau kol Apple dar tik planuoja ir mąsto, Europos komisija siekdama paskatinti inovacijų augimą regione, baigė roaming’o mokesčių 28 ES šalyse panaikinimo paruošiamuosius darbus.

Šiuo metu Europoje, vidutiniškai skambučio iš mobilaus telefono minutės kaina yra 0,19 €, žinutės - 0,06 € ir 0,20 € už megabaitą persiųstų duomenų. 2016 metų balandžio mėnesį šios kainos nukris iki 0,05 €, 0,02 € ir 0,05 € atitinkamai.

Naujoje sutartyje numatyta, kad nuo 2017 metų birželio 15 dienos, Europos Sąjungos gyventojai keliaujantys ES teritorijoje už pokalbius, žinutes ir duomenis mokės tiek, kiek moka būdami savo šalyje, pagal operatoriaus, su kuriuo yra sudarę sutartį, tarifus. Tiesa, roaming’o paslaugos tiekėjai galės taikyti „sąžiningo naudojimo“ taisykles, tame tarpe roaming’o paslaugos naudojimo kitokiems, nei dažnos kelionės tikslams ir taip išvengti piktnaudžiavimo roaming’o paslaugos naudojimu.

„Panaikinus roaming’o apmokestinimą, laimės milijonai Europos gyventojų keliaujančių ES teritorijoje ypač tie, kurie turėjo sumokėti aukštas roaming’o kainas už duomenis nors jų telefonai nebuvo ištraukti iš lagaminų“, - sakė Richard Lloyd

Tikimasi, kad tai paskatins industrijos sustiprėjimą bei leis sumažinti aukštus, sparčiai didėjančio duomenų sunaudojimo kaštus. Tačiau roaming’o mokesčių panaikinimas nupjaus apie du procentus nuo mobilių paslaugų operatorių pajamų ir jiems ši iniciatyva gali atrodyti kiek kitaip.

„Reikia tikėtis, kad neprasidės stumdymai pirmyn-atgal po to kai apie šį pakeitimą savo nuomonę išsakys Europos mobilaus ryšio operatoriai“, - sakė uSwitch.com ekspertas telekomunikacijų klausimais Ernest Doku.

Tai nėra pirmas kartas kai žadama panaikinti roaming’o kainas ES. Pernai metais, Europos Parlamentas buvo prabalsavęs panaikinti roaming’ą nuo 2015 metų gruodžio 15 dienos, tačiau nusprendęs, kad tokiems pakeitimams mobilaus ryšio operatoriai dar nėra pasiruošę ir tai jiems gali atnešti per didelį nuostolį, sprendimo vykdymą atidėjo.

Europos komitetas su planais panaikinti roaming’ą ES teritorijoje Sąjungos šalių ambasadorius supažindino birželio 30 dieną ir su priimta pranešimo formuluotė, patvirtinimui bus išsiųsta Europos Sąjungos narėms.

Belieka tikėtis, kad šį kartą nutarimas bus įgyvendintas ir neatidėtas vėl porai metų.

Žymos
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų