Savaitės naujienų apžvalga: 25-a 2015 metų savaitė

Tema: Naujienos

25-tos 2015 metų savaitės naujienos ir gandai, kuriems nebuvo dedikuoti atskiri straipsniai Mac Arena svetainėje bei daugiau nei 30 naujų, laikinai nemokamai ar pigiau platinamų iOS ir OS X aplikacijų.

  • Apple atnaujino Powerbeats2 ausines ir dabar jų spalvos atitinka Apple Watch Sport spalvų gamą. Panašu, kad Apple perkėlė dalį savo dėmesio į garso priedų, skirtų Apple Watch, ekosistemą. Ausinių kaina Apple Store - 199,95 €.
  • Kaip sunaikinti 10 000 USD kainuojantį auksinį Apple Watch Edition (tinka ir kiti Apple Watch modeliai) magnetų pagalba.
  • Apple iTunes turinio viceprezidentas Robert Kondrk Re/code sakė, kad Apple įrašų studijoms mokės daugiau nei 71,5% nuo gautų pajamų iš muzikos paslaugų prenumeratos. Tai daugiau nei įprastas, Apple atsegamas 70% gabalas. Šioje 71,5% sumoje yra mokėjimai įrašų studijoms ir atlikėjams.
  • iOS 9 aptiktas kodas susietas su klaviatūros dydžiu leidžia manyti, kad ganduose nešiojamo iPad Pro 12,9 colių įstrižainės ekrano skiriamoji geba bus 2 732x2 048. iPad Pro pasirodymo tikimasi kažkada šias metais ir manoma jog jis bus apginkluotas NFC, Force Touch ir USB-C jungtimi bei palaikys Apple gamybos Bluetooth „rašiklį“ (stylus). Manau, kad šio įrenginio pagrindiniai pardavimo argumentai bus ekrano dydis, kuris leis ypač patogiai naudotis iOS 9 atsirasiančia galimybe naudoti dvi aplikacijas vienu metu.
  • Apple ieško redaktorių, kurie prižiūrėtų jos naujos News aplikacijos turinį. Kandidatams keliamų reikalavimų tarpe yra: bent jau žurnalistikos, komunikacijų ar panašios srities bakalauras bei penki ir daugiau metų patirties darbo naujienų agentūroje daug dėmesio skiriančioje naujienų mobiliems įrenginiams pateikimui.
  • Apple paviešino dar keturis „Shot on iPhone“ serijos video.
  • Apple paskelbė WWDC 2015 pristatymo video YouTube tinkle, tad dabar jį pažiūrėti be vargo gali ne tik Safari, Mac ar iOS vartotojai, bet ir užstrigę kitose platformose:
  • IPPA (iPhone Photography Awards) savo svetainėje paskelbė 2015 metų iPhone fotografijų nugalėtojus. Šiame konkurse gali dalyvauti bet kas. Nuotraukos turi būti padarytos su iPhone ar iPad ir neredaguotos kompiuteryje. 2015 metais pirmą vietą laimėjo lenkas Michał Koralewski ir jo lenkiškas dainas dainuojantis akordeonistas.
    IPPA 2015 nugalėtojas, Michał Koralewski iš Lenkijos ir jo lenkiškas, tradicines dainas dainuojantis akordeonistas. Nuotrauka: IPPA/Michał Koralewski
    IPPA 2015 nugalėtojas, Michał Koralewski iš Lenkijos ir jo lenkiškas, tradicines dainas dainuojantis akordeonistas.
    Nuotrauka: IPPA/Michał Koralewski
  • Land Rover kuria naują nuotolinio valdymo technologiją ir artėja prie automobilio be vairuotojo sukūrimo. Žemiau esančiame video - Land Rover valdomas iš iPhone.
  • Wall Street Journal duomenimis, Apple nutraukė verslo santykius su kompanija Monster ir uždraudė jai MFi programos rėmuose gaminti iPhone, iPad ir iPod skirtas ausines. Greičiausiai tai susiję su teismo byla, kurioje Monster kaltina Beats nesąžiningu verslu ir ausinių gamybos technologijų vagyste.
  • Apple turi naują patentą, kuris žinutes padarys kur kas funkcionalesnes. Žinutės gyvuoja nuo 1990 pradžios ir per ketvirtį amžiaus tapo įprastu bendravimo būdu, tačiau kai kuriais atvejais arba žinutės nebūdavo gaunamos laiku, nes įrenginio garsas atjungtas arba tiesiog pamirštame jas išsiųsti. Apple sugalvojo kaip, bent jau dalį šių problemų išspręsti. Patente aprašoma technologija leidžianti aplikacijai nurodyti kada išsiųsti žinutes priklausomai nuo tam tikrų faktorių: laiko, oro ar vietos. Panašu, kad žinučių aplikacija vieną dieną pradės savarankiškai bendrauti su kitomis aplikacijomis ir tarnybomis.
    Galėtų Apple panašią idėją, bent jau su siuntimo atidėjimu realizuoti elektroninio pašto aplikacijoje ir paslaugoje.
  • Kalbėdamas su CNBC, DuckDuckGo CEO Gabriel Weinberg sakė, kad per pastaruosius du metus DuckDuckGo paieškos srautas išaugo 600%. Pagrindines to priežastis jis įvardino NSA šnipinėjimo skandalą ir tai, kad Apple įdėjo savo įrenginių vartotojams galimybę rinktis šią paiešką.
  • Microsoft išleido Skype 7.9 versiją skirtą Mac, kurioje ištaisė eilę klaidų bei patobulino nuorodų siuntimą leisdama žinutę su nuoroda papildyti tekstu ir tokiu būdu išsiųsti viską viena žinute.
  • Šešių saugumo ekspertų grupė iš Indianos ir Pekingo universitetų bei Džordžijos technologijų instituto aptiko rimtą iOS ir OS X saugumo spragą, kuria pasinaudojus galima pavogti kitų aplikacijų saugomus Keychain duomenis. Ši saugumo spraga buvo aptikta dar 2014 metų spalį, tačiau šiems ekspertams buvo liepta pusmetį apie ją viešai nepranešti. Praėjus „tylos įžadų“ laikui ir ekspertams negavus jokio atsakymo iš Apple - jie paskelbė apie savo atradimą. Ekspertams net pavyko sukurti aplikaciją ir ją patalpinti App Store apeinant rimtą Apple apsaugą. Jei domina daugiau šių saugumo ekspertų atradimo detalių - jas rasite jų paskelbtame dokumente.
  • Analitikas Pacific Crest išanalizavo Google užklausas, kuriose žmonės ieško Apple Watch, iPad ir iPod ir paaiškėjo jog didelis, po Apple Watch pristatymo, su Apple išmaniu laikrodžiu susijęs, ažiotažas atslūgo ir dabar žmonės labiau domisi, jau ilgoką laiką neatnaujintu, iPod daugiau nei išmaniuoju Apple Watch. Google paieškų, kuriose žmonės ieško Apple Watch, iPad ir iPod rezultatai, rodantys, kad po praėjusio bumo, žmonės senokai neatnaujintas iPod domina labiau nei Apple Watch.
  • Electronic Frontier Foundation (EFF) paskelbė 2015 metų ataskaitą, kurioje analizuojama interneto paslaugas teikiančių kompanijų privatumo ir skaidrumo politikos, kai kalbama apie su jų vartotojais susijusių duomenų pateikimą vyriausybinėms organizacijoms. Anot EFF, labiausiai saugūs yra Adobe, Apple, CREDO, Dropbox, Sonic, Wickr, Wikimedia, WordPress.com ir Yahoo vartotojai, o tokioms kompanijoms kaip Google, Microsoft, Snapchat, Amazon ar WhatsApp dar labai daug erdvės tobulėjimui. Jei domina detalesnė kiekvienos iš lentelėje esančių kompanijų analizė - ją rasite EFF ataskatoje. 2015 metų Electronic Frontier Foundation (EFF) paskelbta ataskaita, kurioje parodoma kaip didžiausi interneto paslaugų tiekėjai rūpinasi vartotojų duomenų saugumu bei vykdo skaidrumo politiką, kai kalbama apie jų vartotojų duomenų pateikimą vyriausybinėms organizacijoms.
  • Google, Apple, Microsoft ir Mozilla kuria naują web standartą WebAssambly, kurio dėka interneto svetainės bus užkraunamos apie 20 kartų greičiau nei dabar. Dabartinės naršyklės dirba su prieš porą dešimtmečių sukurtomis HTML ir JavaScript kalbomis, kurios per tiek laiko jau paseno. WebAssambly specifikacijos dar nėra patvirtintos, tačiau jau dabar galima daryti prielaidas, kad šis standartas leis kurti svetaines, kurios veiks taip pat greitai, kaip ir aplikacijos.
  • Kanadietis paauglys buvo nužudytas ieškodamas savo, taksi palikto iPhone. 18-metis Jeremy Cook pamiršo savo telefoną taksi ir vėliau, kaip ir daugelis tokioje situacijoje elgtųsi - Find My iPhone aplikacijos pagalba ieškojo savo iPhone. Aptikęs jo vietą, penktą valandą ryto, kartu su seserimi atvyko į parką, kur pamatė automobilį su trimis vyrais. Kai jis priėjęs bandė atgauti savo telefoną - automobilis pajudėjo, o Jeremy pasikabino ant jo durų, po kelių sekundžių pasigirdo keli šūviai. Atvykę policijos pareigūnai konstatavo Jeremy mirtį. Nusikaltėlių automobilį policija rado paliktą netoliese, užstrigusį tarp tvoros ir stulpo su nelemtu telefonu viduje. Nusikaltėliai ieškomi.
    Jeremy Cook
    Nuotrauka: The Verge
  • Apple papildė savo App Store nauja skiltimi - iOS aplikacijomis palaikančiomis VoiceOver funkciją (keista, tačiau šios skilties Lietuvai skirtame App Store - nėra, bent jau šių eilučių rašymo metu). Amerikos aklųjų fondas yra pagerbęs Apple už jos pastangas aplikacijų pagalba padėti akliesiems ar regėjimo sutrikimus turintiems žmonėms.
  • The Irish Times rašo, kad ne visi Athenry, Co Galway miestelio (Airija) gyventojai džiaugiasi Apple planais ten statyti 850 mln. eurų vertės, 24 505 m2 ploto duomenų centrą. Daugelis nuogąstauja dėl padidėsiančio triukšmo, eismo, elektros energijos sunaudojimo bei neigiamo poveikio gamtai.
  • Apple iš savo internetinės parduotuvės pašalino iPad mini - paskutinį savo ne Retina ekraną turintį iOS įrenginį.

iOS aplikacijos

  • Kapsula: tai sudėtingas žaidimas - galvosūkinės lenktynės, kurių veiksmas vyksta Sovietuose pilnuose klonų: 1,99 € → 0,00 €
  • Warhammer: Snotling Fling: išlaisvinkite po žalia oda slypintį blogį ir pradėkite Imperijos apsiaustį: 1,99 € → 0,00 €
  • FINAL FANTASY V: žaidimas grąžinantis klasikinius viduramžių pasakų stebuklus: 15,99 → 7,99 €
  • FINAL FANTASY IV: ketvirtoji žaidimo, pirmą karta pasirodžiusio dar 1991 metais versija dabar laikinai platinama pigiau: 15,99 €→ 7,99 €
  • Drawing Box: tai JAV mokyklų rekomenduojamų aplikacijų sąraše esanti programėlė leidžianti piešimo studiją nešiotis savo kišenėje: 1,99 € → 0,00 €
  • Chromaticon: iššūkių kupinas spalvų atitikimo žaidimas: 1,99 € → 0,00 €
  • System Monitor: aplikacija tiems kam rūpi kiek sunaudota įrenginio atminties, baterijos, disko vietos naudojimo statistika ar smalsu pažiūrėti kokie procesai veikia įrenginyje: 0,99 € → 0,00 €
  • Drylands: žaidimo veiksmas vyksta nusiaubtame pasaulyje, kuriame sultys yra vienintelis maistingas ir vertingas išgyvenimo šaltinis…: 2,99 € → 0,99 €
  • Orbitum: tai hipnotinis ritmo pagrindu veikiantis šviesos ir tamsos žaidimas: 1,99 € → 0,00 €
  • Talking Larry the Bird: švilpaukite, dainuokite ir skriskite…: 0,99 € → 0,00 €
  • Timer 7: daug skirtingų laikmačių tinkančių laiko valdymui, maisto ruošimui, sportui ir t.t., kuriuos galima greitai nustatyti: 0,99 € → 0,00 €
  • Hero Emblems: raskite koklių atitikmenis ir daužykite juos: 3,99 € → 1,99 €
  • PowerCam 7: paverskite savo iPhone ar iPod touch multifunkcine kamera: 1,99 € → 0,00 €
  • Mextures: viena geresnių nuotraukų redagavimo aplikacijų leidžiančių uždėti juostelių grūdėtumą, tekstūras, šviesos blyksnius bei gradientus: 1,99 € → 0,99 €
  • IDEAZ: aplikacija leisianti užsirašyti ir išsaugoti jūsų protingas ir nelabai protingas mintis: 0,99 € → 0,00 €
  • Nebulous Notes: daugelio profesionalų naudojama ir pamėgta, daug funkcijų turinti teksto redagavimo aplikacija. Ja naudojasi BBC, New Yorker ir eilės kitų laikraščių, žurnalų ir internete naujienas rašančių žurnalistų: 4,99 € → 0,99 €
  • Pencil Camera HD: aplikacija leidžianti pritaikyti efektus nuotraukoms realiame laike: 1,99 € → 0,99 €
  • Gesture Touchpad for Win8: jei vargstate su Windows 8 - ši aplikacija leis iPhone ar iPod touch paversti belaide klaviatūra ir touchpadu. Puikiai tinka tiems kas naudoja PC ar Mac pajungtą prie Apple TV: 1,99 € → 0,00 €
  • Yoga Studio: aplikacija praktikuojantiems jogą: 3,99 € → 0,00 €
  • Custom Alert Sounds: aplikacija leidžia rinktis iš daugiau nei 1 000 iš anksto paruoštų pranešimų signalų bei leidžia iš mėgstamų melodijų tokius susikurti patiems: 0,99 € → 0,00 €
  • ClearWeather: orų prognozės aplikacija rodanti temperatūrą ir spalvomis, tas užteks tik užmesti akį, kad žinoti šilta ar šalta lauke: 1,99 € → 0,00 €
  • Rap-Studio: aplikacija mėgstantiems parepuoti : 2,99 € → 0,00 €
  • Busy: aplikacija išmaniai, palaipsniui išdėstanti jūsų turimus atlikti darbus pradėdama nuo svarbiausių: 5,99 € → 0,00 €

naujos iOS aplikacijos

  • Omber: įtraukiantis pirmo asmens žaidimas: 0,99 €
  • Wellington’s Victory: istorinis žaidimas: 12,99 €
  • Fallout Shelter: strateginis, kurio veiksmas vyksta savotiškoje visatoje, žaidimas : 0,00 €
  • Star Wars — Heroes Path: žaidimas - galvosūkis: 3,99 €
  • Xenowerk: galinga šaudyklė, kurioje teks kovoti su gaujomis mutantų: 1,99 €

OS X aplikacijos

  • Geranium Video Converter: aplikacija leisianti greitai ir paprastai sukonvertuoti video, audio bei sukurti iPhone skambučių melodijas ir tai nėra visos šios aplikacijos galimybės: 9,99 € → 0,00 €
  • Data Burn Master: jei nelabai tinka Apple OS X pateikiamos CD/DVD diskų kūrimo galimybės - šios aplikacijos pagalba galėsite nesunkiai sukurti CD/DVD/HDDVD/Blu-ray diskus, sukurti ar „iškepti“ .iso ar .dmg failus ištrinti CD-RW ir DVD-RW esančią informaciją ir t.t. 4,99 € → 0,00 €
  • ISO Burn Plus: aplikacija skirta tiems, kam dažnai į CD/DVD diskus tenka rašyti .iso ar .dmg failus. Aplikacija palaiko D-R,CD-RW,DVD-R,DVD-RW,DVD+R,DVD+RW,HD-DVD ir Blu-ray: 4,99 € → 0,00 €
  • ID3 Editor Pro: ši aplikacija leidžia redaguoti muzikinių failų ID3 informaciją .mp3, .m4a, .wma, .wav, .ogg, .mka, .au, .caf, .aiff, f.lac, .ac3 ir .m4r failuose: 0,99 € → 0,00 €
  • Twin Moons (Full): atskleiskite laiko skraiste uždengtas praeities paslaptis ir išgelbėkite ateitį šiame paslėptų objektų žaidime: 6,99 € → 0,00 €
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų