Jei pakibęs Spotlight indeksavimas lėtina kompiuterio darbą

Jei pastebėjote, kad kompiuteris jau kuris laikas dirbta lėčiau nei turėtų, gali būti, kad to priežastis yra „pakibęs“ Spotlight indeksavimas.

Jei pastebėjote, kad kompiuteris jau kuris laikas „stabdo“ viena to priežasčių gali būti „pakibęs“ mds procesas atsakingas už Spotlight indeksavimą Mac kompiuteryje.

Jei jūsų Mac'e ne SSD diskas kompiuterio sulėtėjusio darbo priežastimi gali būti ir tai, kad diskas yra stipriai užpildytas ir sistema naudoja likusias, gana lėtas disko vietas. Apie HDD talpą, laisvą vietą ir kompiuterio greitį skaitykite straipsnyje „Faktai ir mitai apie tai kas gali pagreitinti Mac kompiuterius“.

Yra begalės dalykų galinčių nutikti Spotlight ir vienaip ar kitaip paveikti kompiuterio darbo našumą, žemiau parašysiu dažniausiai OS X Yosemite pasitaikančios Spotlight problemos sprendimo būdą.

Atsidarę Activity Monitor aplikaciją aktyvuokite CPU skirsnį ir radę mds procesą pažiūrėkite kiek „% CPU“ stulpelyje rodoma šis procesas eikvoja procesoriaus pajėgumų. Jei tai 100% ar daugiau ir tai tęsiasi jau kuris laikas - greičiausiai kompiuterio lėtesnio darbo priežastis bus pakibęs mds.

Šios problemos spendimas susideda iš kelių etapų:

  • Pirmoje eilėje reikėtų patikrinti diską (Verify Disk) bei patikrini teises (Verify Disk Permissions) ir jei reikia jas pataisyti Disk Utility aplikacijos pagalba.
  • Atidarykite Terminal aplikaciją ir komandos sudo lsof -c '/mds$/' pagalba pažiūrėkite kokius failus mds procesas yra atidaręs. Gal tarp įvairiausių System/Library, /.Spotlight-V100 ir /Volumes failų rasite aplikaciją, kuri ir yra Spotlight užstrigimo priežastimi. Jei tokią aplikaciją radote - pasistenkite, ją bent laikiniai eliminuoti iš Spotlight paieškos, o dar geriau ištrinti iš disko ir perkrovus mds procesą (žr. žemiau) pasekti ar problema nesikartoja.
  • Sustabdykite Spotlight
    sudo launchctl unload -w /System/Library/LaunchDaemons/com.apple.metadata.mds.plist
    Turėkite omenyje, kad sudo reikalaus įvesti kompiuterio administratoriaus slaptažodį, vedant kurį Terminal aplikacijos lange nesimatys, kad ką nors rašote.
  • Ištrinkite Spotlight indekso failus ir aplankus
    rm -r /.Spotlight-V100
    paleidus mds procesą ši direktorija vėl bus sukurta
  • Paleiskite Spotlight procesą
    sudo launchctl load -w /System/Library/LaunchDaemons/com.apple.metadata.mds.plist
    Spotlight po akimirkos turėtų pradėti kompiuterio indeksavimą. Jei indeksavimas neprasidės - jį inicijuoti galite žemiau esančios komandos pagalba.
    sudo mdutil -i on -E /

    Paprasčiausias būdas pažiūrėti ar vyksta Spotlight indeksavimas yra atidaryti spotlight langą, pavyzdžiui paspaudus Cmd ⌘-  (tarpas) klavišų kombinacija ir parašyti Spotlight lange ką nors, kad ir „a“ - jei po paieškos langu matote progreso juostą - Spotlight indeksuoja. Vienas iš būdų leidžiantis  pamatyti, kad Spotlight indeksuoja informaciją  kompiuteryje, yra indeksavimo progreso juosta Spotlight paieškos/rezultatų lange.

Atminkite, kad mds procesui indeksuojant Mac, šis veiks kiek lėčiau. Kai indeksavimas bus baigtas, patikrinkite ar Mac atsigavo ir veikia greičiau nei prieš atliekant Spotlight „gydymo“ procedūras.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų