Kaip iPad ar iPhone pagalba greitai ir patogiai peržiūrėti negatyvus

Nors analoginė fotografija vis labiau tampa egzotikos mėgėjų užsiėmimu, neretai dar fotografija užsiimantys kartkartėmis pabando fotografuoti į juostas ir/arba turi prikaupę nemažą negatyvų archyvą.

Kartais norint peržiūrėti išryškintus negatyvus gali būti gana „skausmingas“ reikalas, nes nenorint jų visų skenuoti reikia įjungti vaizduotę, arba visaip prieš šviesą juos vartyti idant negatyvas taptų pozityviu, jau nekalbant apie tai, kad norint detalesnio vaizdo iš juostelės gali tekti sugaišti nemažai laiko.

Švedų fotografas protingai pasikinkydamas „Accessibility“ spalvų inversijos funkciją bei iPad ar iPhone suteikiamas galimybes negatyvų peržiūrėjimo procesą padaro paprastu ir greitu.

Af Ekenstam iPhone naudoja kaip juostelių fono pašvietimą, tačiau šiam tikslui nebūtinai naudoti iPhone, gali tikti bet koks telefonas ar net ne telefonas, svarbu, kad apšvietimas būtų tolygus.

Negatyvų peržiūra iPad pagalba

iPad, Adam naudoja, kaip negatyvų peržiūrėjimo įrenginį, tačiau neturintys iPad gali taip pat sėkmingai naudoti ir iPhone. iPad (ar iPhone, priklausomai nuo to kurio įrenginio ekraną naudosite negatyvų peržiūrai) Settings → General → Accessibility nustatymuose įjungiant spalvų inversiją ir juodai balto vaizdo nustatymus - paruošiame įrenginio ekraną negatyvų peržiūrai. Jei šia funkcija naudojatės dažniau, galite įjungti jos greitą aktyvavimą, pavyzdžiui tris kartus paspaudžiant Home mygtuką.

Įjungus spalvų inversijos nustatymus, belieka padėti negatyvą ant tolygiai šviesų vaizdą ekrane rodančio iPhone (ar kito tolygios šviesos šaltinio) ir įjungus Camera aplikaciją iPad’e (ar kitame iOS įrenginyje, kurį naudojate kaip negatyvų peržiūros ekraną) nukreipti jo objektyvą į negatyvą. Jei reikia galima sufokusuoti ar pašviesinti/patamsinti vaizdą. Toks būdas leidžia vaizdą ir padidinti ir detaliau apžiūrėti net smulkias detales esančias negatyve.

Žemiau trumpas video, kaip tai padaryti.

Manau, kad šis būdas nėra unikalus iOS įrenginiams, jį galima naudoti ir su Android planšetiniais kompiuteriais jei kartais kas nors tokį padovanojo - tereikia nustatymuose rasti kaip invertuoti spalvas ir vaizdą padaryti nespalvotu.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 3 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų