Įmonėse visame pasaulyje dominuoja Apple mobilūs įrenginiai

Nepriklausomai nuo to ar darbe naudojate savo, ar įmonės suteiktą telefoną daugelis žmonių namie ir darbe naudoja tuos pačius telefonus, kompiuterius, darbines aplikacijas naudoja asmeniniams tikslams nuo kalendorių iki turinio kūrimo lygiai taip pat kaip darbe naudoja savo asmenines soc. tinklų ar dalinimosi failais paskyras. Dabar nei darbdaviai, nei mobilių tinklų operatoriai praktiškai neturi galimybės atskirti kur jų resursai naudojami asmeniniais, o kur darbo reikalais ir IT specialistams neretai tai sukuria papildomų problemų.

Nauja, 2015 metų Citrix ataskaita pakoreguota taip, kad atitiktų šiuos pokyčius ir apima tiek asmeninius, tiek ir su verslu susijusius mobilių įrenginių naudojimo duomenis.

Įmonių valdomų mobilių įrenginių skaičius per paskutinius metus išaugo 72% ir IT specialistams tenka gerokai paplušėti norint pritaikyti augumo reikalavimus naujiems įrenginiams bei keisti blokuojamų aplikacijų ar paslaugų sąrašus. Per keletą pastarųjų metų daugelyje pasaulio įmonių prigijo vadinamas įrangos naudojimo metodas BYOD (angl. bring-your-own-device) kai darbuotojo asmeninis mobilus telefonas ar kompiuteris naudojamas ir darbo tikslu, šiam sumokant atitinkamą kompensaciją. Dėl mokesčių sistemos ypatumų Europoje BYOD yra mažiau populiarus nei kituose kontinentuose ir senajame žemyne daugelis įmonių darbuotojų naudoja įmonių jiems išduotus įrenginius.

Įrenginių paplitimas įmonėse

Su kiekvienais metais įmonės priverstos valdyti vis daugiau skirtingų platformų įrenginių.

Įrenginių paplitimas įmonėse
Duomenys: Citrix
Mobilūs įrenginiai skirtinguose regijonuose

Nors EMEA (engl. Europe, the Middle East and Africa) regione yra didžiausia įmonėse naudojamų įrenginių įvairovė, tačiau čia, kaip ir kitose pasaulio dalyse, įmonėse ir toliau dominuoja iOS įrenginiai. Azijos ir ramiojo vandenyno regione nuo 19% iki 33% padaugėjo Android įrenginių. Europoje priešinagi - Android ir Windows mobilių įrenginių pamažėjo, o Apple įrenginių skaičius išaugo nuo 50% iki 57%.

Mobilūs įrenginiai skirtinguose regijonuose
Duomenys: Citrix
Mobilūs įrenginiai skirtingose industrijose

Nors Windows mobilių įrenginių populiarumas mažiausias, tačiau jie populiariausi gamybinėse įmonėse. Android įrenginiai populiariausi sveikatos apsauga užsiimančiose įmonėse, o iOS įrenginiai populiariausi teisininkų ir finansininkų tarpe.

Mobilūs įrenginiai skirtingose industrijose
Duomenys: Citrix
Finansų sektorius

Finansų verslu užsiimančios įmonės saugumui skiria didžiausią dėmesį. Jos saugo ne tik įmonės, bet ir savo klientų duomenis ir privalo atitikti griežtus saugumo reikalavimus. Akivaizdu, kad siekdamos efektyvios duomenų apsaugos dauguma finansų sektoriuje dirbančių kompanijų renkasi iOS įrenginius.

Finansų verslu užsiimančios įmonės saugumui skiria didžiausią dėmesį todėl akivaizdu, kad čia populiariausia iOS
Duomenys: Citrix
Blokuojamos aplikacijos

Nepriklausomai nuo to kurios platformos pagrindu veikiantį įrenginį įmonės darbuotojas naudoja, IT departamentas šiems įrenginiams turi paruoštą juodą ir baltą aplikacijų sąrašą. Juodame sąraše aplikacijos, kurias IT specialistai, daugiausia dėl saugumo sumetimų blokuoja, o baltame sąraše yra leistinos aplikacijos.

Egzistuoja dvi pagrindinės saugumo politikos aplikacijų klausimų ir kurią jų naudoti priklauso juo to kaip griežtai į saugumą žiūri kompanijos vadovybė: vienas būdas yra leisti visas aplikacijas, kurios nėra uždraustos (jis naudojamas rečiau), kitas būdas yra leisti naudoti tik „baltame sąraše“ esančias aplikacijas.

Dažniausiai „juodame sąraše“ atsiduriančios aplikacijos yra: GPS, „Keep Alives“ vadinamos aplikacijos tai aplikacijos viena kitai periodiškai siunčiančios trumpus signalus su tam tikra informacija, Dropbox, Mail, Facebook ir Twitter.

Dažniausiai „baltajame sąraše“ atsiduriančios aplikacijos yra: Adobe Reader, OneNote, Lync, Facebook ir Twitter.

Dažniausiai blokuojamos ir leidžiamos aplikacijos įmonėse
Duomenys: Citrix

Įdomu tai, kad tiek juodajame, tiek ir baltajame sąrašuose yra socialinių tinklų aplikacijos. Greičiausiai tai rodo, kad vienos kompanijos šių aplikacijų naudojimą draudžia net asmeniniais tikslais, o kitos kompanijos, matyt, dėl marketinginių sumetimų - leidžia.

Kalbant apie apsaugą, populiariausia apsauga išlieka slaptažodžiai - 91% (2013 metais 90%), draudimai 26% (2013 metais 27%), VPN - 11% (2013 metais taip pat 11%), sertifikatai - 6% (2013 metais buvo 8%)

Kaip jūsų kompanijoje: ar naudojama BYOD sistema? Kokios platformos pagrindu veikiančius mobilius įrenginius daugiausia naudoja darbuotojai? Ar IT administratoriai blokuoja daug aplikacijų? Ar dabinius kompiuterius naudojate ir namie asmeniniams reikalams?

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų