JK premjeras siūlo uždrausti informaciją šifruojančias aplikacijas, pavyzdžiui WhatsApp ir iMessage

Temos: Saugumas, Teisė

Jungtinėje Karalystėje gali būti uždraustos internetinių pranešimų paslaugos, tokios kaip WhatsApp ir Apple iMessage šifruojančios perduodamos informacijos turinį.

Sekimas

Pagal Jungtinės Karalystės sekimo planus, kuriuos pateikė jos premjeras David Cameron, šioje šalyje gali būti uždraustos pranešimų paslaugos, kuriomis perduodama informacija yra šifruojama.

„Paslaugos, kurios leidžia žmonėms bendrauti, tačiau teisėsaugos organams nesuteikia prieigos prie žinučių turinio kelia rimtą iššūkį teisėsaugininkams kovojantiems su terorizmu ir kitais nusikaltimais“, pirmadienį sakė Cameron’as. Savo pasisakyme JK premjeras neįvardino konkrečių aplikacijų, tačiau sakė, kad šifravimą naudojančių aplikacijų naudojimas neturi kirstis su sekimo įstatymu. Tokius aplikacijų ar privatumo apsaugos būdus draudžiančio įstatymo priėmimo premjeras tikisi dar šiemet.

Aplikacijų, kuriose stengiantis apsaugoti vartotojų privatumą informacija yra šifruojama yra nemažai ir kai kurių jų naudojimas jau tapo įprastinio kasdienio bendravimo forma. Šifravimą naudoja tokios aplikacijos kaip: WhatsApp, iMessage, Google Hangouts, Microsoft’s Skype, CryptoCat ir t.t.

“Mes norime, kad mūsų šalyje žmonės galėtų bendrauti ir turėtų tam skirtas priemones, net ir ekstremistai … kurių žinučių mes negalime skaityti, tačiau pagrindinė bet kurios vyriausybės pareiga yra pasirūpinti šalies ir jos gyventojų saugumu”, - sakė JK premjeras David Cameron.

Kalbėdamas Cameron neminėjo kokių būdų ar priemonių planuojama imtis, kad „apsaugoti“ žmones nuo tokių aplikacijų atsisiuntimo.

Cameron pasisakymą išprovokavo praėjusią savaitę Paryžiuje organizuoti islamo ekstremistų veiksmai. Premjero manymu galimybė rinkti žmonių tarpusavio bendravimo informaciją, tiek įrašus apie ją, tiek ir turinį padėtų teisėsaugai tirti padarytus išpuolius bei sumažinti būsimų išpuolių galimybę.

Cameron pasisakymo laikas sutapo su kiek priešingo turinio JAV prezidento pasisakymu, kuriame jis informavo apie nauja, planuojamą JAV priimti įstatymą. B. Obama paskelbtas įstatymo projektas numato amerikiečiams turėti galimybę geriau kontroliuoti savo duomenų privatumą patiems nusprendžiant kokie jų asmeniniai duomenys gali būti renkami kompanijų bei patiems spręsti kaip tie duomenys gali būti panaudoti.

Mano galva Cameron’as ne nuo to galo pradeda. Jei JK sutvarkytų savo imigracijos taisykles jas sugriežtindama, ypač imigrantams iš Šariato teise besivadovaujančių šalių - nereikėtų ir tokių drastiškų priemonių žmogaus privatumą paverčiančiu nieko nereiškiančia fraze.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų