Ar Apple pradeda tiekti aukštos garso kokybės muziką per iTunes?

Jau kuris laikas didelė dalis Apple vartotojų nori turėti galimybę iš iTunes Store atsisiųsti aukštesnės garso kokybės audio failus.

Project 86 albumas „Knives to the Future“

Audio failams, kurios Apple platina per iTunes Store yra naudojamas AAC kodavimas, kuris yra suspaustas ir tokių failų garso kokybė tik per plauką geresnė nei MP3. Dabar, jau eilė muziką internetu platinančių kompanijų, tokių kaip HDtracks, pateikia aukštesnės kokybės garso failus. Muzikantai taip pat išreiškia norą, kad žmonės turėtų galimybę klausyti muziką tokią, kokią ją įrašo atlikėjai ir Neil Young įkūrė savo „Prono music“ svetainę. Tokios iniciatyvos yra požymis, kad tiek vartotojai, tiek ir patys atlikėjai nori, kad vartotojus pasiektų geriau skambanti muzika.

iTunes Store neseniai atsirado Project 86 „Knives to the Future“ albumas kurio atsisiunčiami failai yra aukštesnės kokybės - „24-Bit Master“. Tai ko gero pirmasis tokios kokybės muzikos failus leidžiantis atsisiųsti albumas Apple iTunes Store. Nežiūrint to, kad Apple jau kuris laikas atlikėjų reikalauja pateikti kiek įmanoma aukštesnės kokybės failus, kurie bus konvertuojami platinimui per iTunes, pati kompanija apie tai viešai nekalba.

Apple atlikėjams skirtoje informacijoje rašo: „Tam, kad išnaudoti mūsų naujausių enkoderių privalumus siųskite mums aukščiausios įmanomos kokybės failus. Idealiu atveju master-failas turėtų būti 24-bitų 96kHz kokybės. Tokie failai turi daugiau informacijos ir juos konvertuojant galima sukurti aukštesnės kokybės platinimui skirtus muzikinius failus. Kaip ten bebūtų, failų konvertavimo procese gali sėkmingai būti išnaudota garso informacija esanti bet kokiuose aukštesnės nei 16-bit 44,1kHz, tame tarpe 48kHz, 88.2kHz, 96kHz ir 192kHz, kokybės failuose“.

Dauguma muzikos studijų įrašus daro 24-bitų kokybėje ir labiausiai tikėtina yra tai, kad Apple tokios kokybės failų neduoda, nors juos ir gauna. Keliuose renginiuose Apple yra pareiškusi, jog mano, kad iš iTunes atsisiunčiami failai yra pagrįstai aukščiausią kokybę turintys failai, kuriuos galima įsigyti. Nors per iTunes platinamų failų kokybė nėra tokia, kokią galima gauti klausantis audio CD/DVD, Apple mano, kad skirtumai yra labai nereikšmingi. Audiofilų nuomonė šiuo klausimu visai kitokia.

Manau, kad 24-bitų paminėjimas prie „Knives to the Future“ albumo reiškia, kad jo failai yra sukonvertuoti š AAC. Apple turi sukūrusi ALAC (Apple Lossless Audio Codec), tačiau neteko matyti, kad Apple leistų per iTunes atsisiųsti ALAC koduotus failus.

Esu tikras, kad audiofilai labai teigiamai įvertintų Apple žingsnį leisti atsisiųsti aukštesnės kokybės muzikos įrašus iš iTunes Store, o dar jei jie nekainuotų brangiau…

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų