Savaitės naujienų apžvalga (2014/04/26-05/02)

Tema: Naujienos

Apie Apple Store darbuotojus ir nusikalstamą veiką panaudojant benamius iPhone įsigijimui, valgomą Mac mini, Lisa 1, Apple planavimą nepaklūsti valdžios nurodymams, saugumo spragas, naują schemą naudojamą iPhone įsigijimui JAV, CNBC įtakingiausių planetos žmonių per pastaruosius 25 metus sąrašą bei kitas naujienas ir gandus, kuriems nebuvo dedikuoti atskiri straipsniai Mac Arena svetainėje.

  • Skype grupiniai video skambučiai leidžiantys iki 10-ties žmonių grupei susijungti video pokalbiui per Skype aplikaciją pirmadienį tapo nemokami Windows, OS X ir Xbox One vartotojams. Anksčiau grupinių video skambučių paslauga galėjo naudotis tik Skype Premium prenumeratoriai.
  • Kantar duomenimis Apple užimama rinkos dalis išaugo penkiose iš devynių didžiųjų valstybių. Stipriausiai Apple populiarumas augo Japonijoje, kurioje beveik pusė išmaniųjų telefonų vartotojų naudoja iPhone.
    Išmaniųjų telefonų rinkos dalis pagal OS - 2014 2-as ketvirtis. Šaltinis: Kantar
    Išmaniųjų telefonų rinkos dalis pagal OS - 2014 2-as ketvirtis.
    Šaltinis: Kantar
  • Microsoft sekmadienį išplatino įspėjimą, dėl Internet Explorer saugumo spragos. Šią spragą turi IE versijos nuo 6 iki 11. Mac vartotojams ši spraga nėra problema, nebent jie naudoja IE6 ar naujesnę Microsoft naršyklės versiją užsikūrę ją per Boot Camp ar kitą virtualią aplinką.
  • Horace Dediu paskelbė grafiką, kuriame rodoma, kad Apple turi daugiau nei dvigubai daugiau vartotojų su iTunes paskyromis susietomis su kreditinėmis kortelėmis nei tokių su kortelėmis susietų paskyrų turi Amazon.
  • Likus vos daugiau nei mėnesiui iki WWSX 2014, kurios metu tikimasi iOS 8 pristatymo, “techradar” sukūrė video konceptą, kuriame atvaizduota iOS 8 „sukurta“ remiantis sklandančiais gandais apie šią iOS versiją.
  • Gegužės mėnesį Vokietijoje vyksiančiame aukcione bus parduodamas 1983 metų Apple Lisa kompiuteris. Lisa 1 yra retas kompiuteris. Manoma kad pasaulyje šiuo metu jų yra vos 100 vienetų. Tai ne pirmas kartas kai Lisa atsiduria aukcione. 2010 metais ji buvo įsigyta už 15 000 JAV$, 2012 - už 25 000 JAV$. Davar aukciono organizatoriai tikisi gauti 42 000 JAV$.
  • Sekmadienio naktį Apple užlopė didelę saugumo skylę savo programuotojams skirtoje interneto svetainėje. Daugelis Apple programuotojų pastebėjo, kad naktį nustojo veikti jiems skirta svetainė, tačiau labai nenustebo, nes Apple periodiškai atjungia tai vieną tai kitą savo tarnybą pakeitimams atlikti. Kai svetainė vėl pradėjo veikti, programuotojai natūraliai pradėjo raustis svetainėje ieškodami naujovių, bet jų nerado… Pasirodo, Apple užlopė milžinišką, savaitgalį aptiktą, saugumo skylę leidusią bet kam prieiti prie iOS, Mac ar Safari programuotojų, Apple mažmeninės prekybos ir korporatyvinių darbuotojų, bei kai kurių pagrindinių Apple partnerių asmeninių duomenų. Šią saugumo spragą šeštadienį pastebėjo programuotojas Jesse Järvi
  • JAV skameriai įsigudrino įkalbinti benamius, kad pastarieji savo vardu pasirašytų kontraktą ir paimtų iPhone, už tai žadėdami jiems 200 JAV$, Benamis pasirašęs kontraktą ir gavęs iPhone iš karto jį atiduoda nusikaltėliui net nesuvokdamas, kad tapo nusikaltimo auka ir skolingas krūvą pinigų. Gavęs telefoną skameris jį atrakina ir nesunkiai parduoda už 600–800 JAV$. JAV jau yra 40 bylų, kuriuose tiriami nusikaltimai padaryti naudojant tokį modelį. Keista tai, kad Apple panašu žino apie schemą ir ją toleruoja… bent jau Apple Store darbuotojai. Apie tai Deneverio „9News“ kanalo reportažas žemiau, bet jam peržiūrėti reikia arba Flash arba Chrome naršyklės.
  • Didžiausias Apple konkurentas išmaniųjų telefonų rinkoje Korėjos Samsung paskelbė antrojo metų ketvirčio finansinius rezultatus. Samsung Mobile antrojo metų ketvirčio metu gautas pelnas buvo 6,43 trilijonai vonų (6,2 milijardai JAV$) ir tai yra 1,2% mažiau lyginant su pernai metų tuo pačiu laikotarpiu. Apple per tą patį laikotarpį uždirbo 13,6 milijardus JAV$ ir lyginant Apple rezultatus su tuo pačiu pernai metų laikotarpiu tai yra 8,25% augimas. Naujienų agentūra Reuters rašo, kad „Samsung mobilių įrenginių verslas 2014 metais kabo nežinomybėje“. Pati Samsung tokius rezultatus aiškina sumažėjusiais savo flagmanų pardavimais dėl aukštos klasės telefonų rinkos augimo sulėtėjimo.
  • CNBC, savo įtakingiausių planetos žmonių per pastaruosius 25 metus sąrašo viršuje užrašė žmogų pradėjusį kompiuterių verslą tėvų garaže ir vėliau pavertusiu šį verslą pačia vertingiausia kompanija planetoje - Steve Jobs. CNBC 25-penkerių metų įtaigiausių žmonių 25-etukas atrodo taip:
    1. Steve Jobs
    2. Bill Gates
    3. Alan Greenspan & Ben Bernanke
    4. Sergey Brin, Larry Page & Eric Schmidt
    5. Jeff Bezos
    6. Warren Buffett
    7. Oprah Winfrey
    8. Mark Zuckerberg
    9. Jack Bogle
    10. Larry Ellison
    11. Rupert Murdoch
    12. Jack Welch
    13. NR Narayana Murthy
    14. Howard Schultz
    15. Bernard Arnault
    16. Li Ka-shing
    17. Carl Icahn
    18. Meg Whitman
    19. Amancio Ortega
    20. Michael Bloomberg
    21. Sandy Weill
    22. Cher Wang
    23. Aliko Dangote
    24. Martha Stewart
    25. Carlos Slim
  • Microsoft atnaujino iPad skirtas Office paketo aplikacijas Word, Excel ir PowerPoint. Dabar iš jų galima spausdinti AirPrint palaikančiuose spausdintuvuose.
  • Apple savo registruotiems programuotojams išplatino OS X Mavericks 10.9.3 (13D55) beta versiją. Apple šioje versijoje programuotojų prašo atkreipti dėmesį į grafikos tvarkykles, audio, Safari, Mail aplikacijas bei Contacts ir Calendar aplikacijų informacijos sinchronizavimą per iTunes naudojant USB. Kaip pastebėta ankstesnėse OS X 10.9.3 beta versijose, kai ši versija išaugs iš savo „beta“ kelnaičių joje, greičiausiai, jau bus palaikomi ir 4K ekranai.
  • Adobe atnaujino iOS skirtą Photoshop Express aplikaciją. Dabar Photoshop Express palaiko Instagram.
  • Apple ir jos partnerė GT Advanced Technologies pradėo siųsti į Kiniją nedidelius kiekius safyro iš savo naujos Safyro gamyklos Arizonoje. Tikimasi, kad vėliau šie kiekiai padidės ir Safyro ekranai pakeis Gorilla Glass naujuose iPhone. Sakoma, kad į Kiniją jau išsiųsta 2 200kg safyro ir ekspertų paskaičiavimais iš tokio kiekio galima pagaminti 100 000 - 115 000 safyro ekranų.
  • Visai viliojančiai atrodantis Mac mini. Reikia paminėti, kad grotelės ant Apple logo šiame pyrage yra išpjautos lazeriu
    Mac mini pyragas
    Nuotrauka: Lenore Edman
  • Kol technologijų pasaulis diskutuoja apie geras ir blogas Google Glass savybes, kompanija Tzukuri sukūrė akinius, kuriuos palikus (nutolus nuo jų per tam tikrą atstumą) jie siunčia žinutę į iPhone. Akiniuose Tzukuri įdiegė Apple iBeacon technologiją, kuri yra tiek maža, kad nedaro įtakos akinių dizainui ir jai nereikia daug elektros energijos todėl užtenka mažučių saulės elementų įmontuotų akinių rėmelyje. Akiniais planuojama pradėti prekiauti gruodžio-sausio mėnesiais. Numatoma kaina apie 350$. Daugiau informacijos apie akinius rasite tzukuri.com svetainėje.
  • Anot aplikacijos Secret būsimos Apple ausinėse bus įmontuoti jutikliai leidžiantys matuoti kraujo spaudimą ir pulsą. Ausinėse taip pat bus įmontuotas ir iBeacon padėsiantis rasti ausines.
  • Jei prenumeruojate naujienlaiškius savo @me.com, @mac.com ar @icloud.com elektroninio pašto adresais, galite jų pasigesti. Panašu, kad Apple klaidingai filtruoja elektroninio pašto srautą siunčiamą į šiuos adresus iš taip vadinamų „mail-merge“ tarnybų (tokių kaip Constant Contact, Direct Mail, MaxBulk Mailer, MailChimp ar Sailthru). Šios laiškus išsiuntusios tarnybos nėra informuojamos apie tai, kad adresatas laiško negavo, todėl jei laiškus siunčiate per jas turėkite tai omenyje. Panašu, kad išfiltruojami ir į gavėjų dėžutes nepristatomi tik HTML laiškai, tuo tarpu laiškai parašyti „plain text“ režimu yra pristatomi.
  • Tęsdama savo iOS App Store tobulinimą, Apple šios savaitės pradžioje, savo aplikacijų parduotuvėje „įsteigė“ naują skyrių - „Best of April“ (balandžio geriausios) ir reikia manyti, kad šio parduotuvės skyriaus lentynose ir ateityje bus išstatomos geriausios praėjusio mėnesio aplikacijos.
  • Buvusi Burberry CEO Angela Ahrendts oficialiai tapo Apple darbuotoja ir dabar jos pavardė įrašyta tarp kompanijos vadovų, šalia Jonathan Ive, Tim Cook, Edy Cue ir Craig Federighi.
  • The Washington Post rašo, kad Apple, kartu su keliomis kitomis technologinėmis kompanijomis, planuoja nepaklūsti valdžios nurodymams ir informuoti vartotojus, kurių duomenų buvo užklausta iš teisingumo organizacijų, apie tai, kad jais domimasi. Apple neinformuos vartotojų, jei užklausimas bus gautas iš užsienio žvalgybos teismo (matyti Amerikietiško FISC atitikmens) arba tokio susidomėjimo priežastimi bus FTB nacionalinio saugumo procesas.
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų