OS X 10.9.2 patobulinimai

Apple, kaip įprasta gana lakoniškai aprašė OS X 10.9.2 atnaujinime esančius patobulinimus ir paprastam vartotojui gali būti visiškai neaišku ką jie tuo nori pasakyti ir kaip jam nuo to taps dar patogiau naudotis „Pažangiausia pasaulyje operacine sistem skirta kompiuteriams“, todėl trumpai pasistengsiu aprašyti kelias OS X 10.9.2 naujienas, kurias pastebėjau.

Iš tikro džiugu, kad Apple išleido OS X 10.9.2 atnaujinimą, užlopydama SSL skylę bei patobulindama OS X Mail aplikaciją (versija 7.2, build 1874), kuri tikrai veikia daug geriau nei prieš tai buvusi Mail 7.1 (build 1827).

Žemiau keli mano pastebėti patobulinimai:

FaceTime

Apple su OS X 10.9.2 atnaujinimu įdiegė ir tik balso skambučių palaikymą per Face Time. Mac mini ir Mac Pro kompiuterių vartotojams anksčiau Face Time buvo nenaudinga aplikacija, nes šie kompiuteriai neturi integruotos web kameros (nebent buvo naudojama atskirai įsigyta su Face Time suderinama kamera). Be to, kad MacBook Pro/Air ir iMac kompiuterių savininkai dabar gali ne tik priimti, bet ir patys inicijuoti tik balso skambučius per Face Time, Mac Pro ir Mac mini vartotojai net ir neturintys web kamerų tą gali daryti taip pat. Skambučius priimant Face Time aplikacija atsidarys pati automatiškai, o norint skambutį atlikti iš web kameros neturinčio Mac kompiuterio reikia atidaryti aplikaciją „Contacts“, kurioje rasite dvi naujas piktogramas. Face Time piktogramos OS X 10.9.2 Mavericks Contacts aplikacijoje Tiesa, šios piktogramos rodo galimybę atlikti ir video skambutį, bei yra prie kontakto įrašo nepriklausomai nuo to ar tas asmuo/organizacija gali priimti Face Time skambučius ar ne.

Vienintelė galimybė įeinančio Face Time vaizdo skambučio atveju Mac Pro ar Mac mini kompiuteriuose su neprijungta web kamera, yra jį atmesti.

Jei iš Mac Pro ar Mac mini, prie kurių nėra pajungta web kamera bandysite atlikti Face Time vaizdo skambutį, skambutis įvyks, bet susijungti nepavyks, o priimant vaizdo skambutį tokiame Mac kompiuteryje su nepajungta web kamera bus vienintelis mygtukas leidžiantis atmesti skambutį.

Mail

- Unifikuotos pašto dėžutės:

OS X 10.8 Mountain Lion ir ankstesnėse OS X versijose buvo galimybė pertempti laiškus ant „Unifikuotos“ pašto dėžutės pavadinimo (pvz: Inbox, Flagged, Drafts, Sent, Junk, Trash ir Archive) ir tas laiškas ar laiškai atsidurdavo atitinkamos toje dėžutėje saugomos elektroninio pašto paskyroje, nebent laiškai buvo pertempiami į lokalią (kompiuteryje esančią) pašto dėžutę. Pvz. pažymėjus kelis laiškus iš Gmail ir iCloud bei juos pertempiant ant unifikuotos pašto dėžutės „Junk“, jie būdavo perkeliami į „Junk“ dėžutėje esančias atitinkamas (Gmail ir iCloud) „šlamšto“ vietas.

OS X 10.9.0 ir OS X 10.9.1 Mail versijose ši patogi funkcija mistiškai dingo ir norint laiškus pertempti į unifikuotą pašto dėžutę tekdavo nurodyti į kurios elektroninio pašto paskyros aplanką norime tuos laiškus perkelti.

 OS X 10.9.2 galimybė pertempti laiškus ant „Unifikuotos“ pašto dėžutės pavadinimo ir automatiškai paskirstyti laiškus į joje esančius el. pašto paskyrų aplankus vėl grąžinta.

Dabar, OS X 10.9.2 ši funkcija vėl sugrąžinta į tokią patogią būseną, kokia ji buvo OS X Mountain Lion.

- Specialios Gmail pašto dėžutės:

Pirmose dviejose OS X Mavericks versijose, Gmail elektroninio pašto paskyrų nustatymuose buvo galimybė nužymėti „Store Draft Messages on the Server“, „Store Sent Messages on the Server“ ar „Store Junk Messages on the Server“, tačiau nužymėjus šias funkcijas ir grįžus į Gmail paskyrų nustatymus - šios funkcijos vėl būdavo pažymėtos. Kitaip tariant būdavome verčiami išsaugoti elektroninių laiškų ruošinius, išsiųstus laiškus ar brukalus serveryje nepriklausomai nuo to ar šito norime ar ne. Dar daugiau, Mail versdavo naudoti numatytus Gmail aplankus išsiųstiems laiškams, ruošiniams (Drafts), brukalams (Junk) ar ištrintiems laiškams (Trash) - Mailbox > Use This Mailbox For parinktis buvo neaktyvi.

OS X 10.9.2 abidvi šios nesąmonės išnyko ir dabar galima pasirinkti ar norime išsaugoti ruošinius, išsiųstus laiškus ir t.t. serveryje ar ne bei tam tikriems laiškams nurodyti ne standartines pašto dėžutes. Valio !!!

- Gmail pašto dėžučių rūšiavimas:

Anksčiau nebuvo galimybės surūšiuoti Gmail pašo paskyros aplankų savo nuožiūra ir jie būdavo rūšiuojami abėcėles tvarka, nors kitoms elektroninio pašto paskyroms priklausantys aplankai galėjo būti rūšiuojami/perkeliami kaip tik mums atrodė geriau. Dabar galima surūšiuoti/perkelti ar pakeisti Gmail aplankų tvarką išskyrus specialius aplankus/pašto dėžutes „Important“ ir „Chats“.

- Gmail ir AppleScript:

Jei Mail aplikacijoje naudojote AppleScript, kuris atlikdavo kokius nors veiksmus su Gmail paskyros laiškais esančiais kitose aplankuose nei „Inbox“ ar„ Archive“/„All Mail“ - AppleScript komandos nebūdavo įvykdomos, nes AppleScript tuos aplankus matydavo kaip tuščius.

OS X 10.9.2 AppleScript kitus Gmail aplankus vėl mato teisingai.

- Exchange patikimumas:

Microsoft Exchange tipo elektroninio pašto paskyras naudojantys vartotojai pastebėjo, kad Mail aplikacija patikrindavo pašto dėžutes aplikacijos startavimo metu, tačiau paskui nebetikrindavo ir norint vėl patikrinti tokias pašto dėžutes tekdavo arba uždaryti ir atidaryti Mail aplikaciją arba atjungti ir vėl įgalinti Exchange pašto paskyrą Mail aplikacijos nustatymuose, kaip ir nurodyta laikinoje Apple rekomendacijoje.

OS X 10.9.2 atnaujinimas šią problemą išsprendė.

- Kontaktų grupės:

Contacts aplikacija leidžia kurti adresų grupes, pavyzdžiui „Šeima“ ir jei dažnai tenka rašyti visiems šios grupės nariams tai patogu, nes nereikia rankioti visų narių po vieną. Anksčiau buvo galima pradėti rinkti kontaktų grupės pavadinimą ir Mail aplikacija užbaigdavo ją rašyti, lygiai taip kaip užbaigia ir atskirus elektroninio pašto adresus. Vėliau - OS X 10.9.1 ši automatinio užbaigimo funkcija mistiškai dingo.

Reikia pastebėti, kad grupių automatinio užpildymo funkcija neveikia ir OS X 10.9.2, tačiau parašius pilnai grupės vardą ir paspaudus , arba Tab ⇥, arba Enter ↲ grupės pavadinimas (arba jei esate Mail nustatymuose nurodę, kad siunčiant grupei būtų rodomi visi grupės nariai atskirai, tada visi narių vardai/adresai) atsiduria gražiame „burbule“ ir elektroninių laiškų siuntimas grupei veikia ir jie išsiunčiami teisingais adresais.

Tiek spėjau aptikti. Manau tikrai yra daugiau patobulinimų Mail aplikacijoje ir OS X 10.9.2 bendrai, tik kitiems aptikti gali prireikti daugiau laiko.

Jei pastebėjote kokius nors kitus pasikeitimus po OS X atnaujinimo - pasidalinkite komentaruose.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 10 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Ant 10.9.2 pasikeitė sleep režimo įjungimas. Anksčiau užteko tik paspausti power mygtuką ir užmigdavo , dabar reik palaikyt pora sekundžių
    (1) 4 seconds - forced shutdown

  2. Hmmm vis dar neištaisyta klaida- kartais swypinant atgal Safari naršyklėje užstringa pati naršyklė. Reikia perkrauti MAC, nes quit'inimas nepadeda. Macbook air 2013

  3. pas mane irgi reportina ,ir uzstringa kartais ,kol nebuvau instaleves Maverics veike lygtais gerai bet as pradzioja beta versija parsisiunciau nuo to ir prasidejo,,,gal kas zino kaip gali istaisyti tokius nepatogumus

  4. YESSSSS, pagaliau sutvarkė Quicklook - OS X 10.9 ir 10.9.1 quicklookas neparodydavo jokių stambesnės apimties nuotraukų (jpg, CR2, psd,...)

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų