Mac failų sistemos darbo monitoringas

Jei sėdite prie kompiuterio ir geriate kavą bei valgote sumuštinį (su kompiuteriu nieko nedarote) dar nereiškia, kad kompiuteris taip pat tinginiauja.

Gali būti visa eilė priežasčių dėl kurių galite susidomėti kokios aplikacijos šiuo metu rašo failus į jūsų Mac diską, viena jų sulėtėjęs Mac kompiuterio darbas.

Rašymas į diską yra vienas lėčiausių veiksmų, kuriuos jūsų Mac gali atlikti ir kol aplikacija rašo į diską - ji gali sulėtinti visą sistemą. Terminal’o komanda fs_usage leidžia stebėti koks būtent procesas rašo į Mac diską šiuo metu.

fs_usage yra unikali komanda leidžianti realiame laike stebėti kokios aplikacijos ar procesai rašo į diską. Norint šią komandą paleisti:

  • atidarykite Terminal aplikaciją (rasite Applications/Utilities aplanke)
  • Terminal lange parašykite
    sudo fs_usage
    ir paspauskite Enter ⏎
  • įveskite administratoriaus slaptažodį (vedant slaptažodį ekrane nesimatys kad rašote)
  • Įvedę slaptažodį paspauskite Enter ⏎

Kai tai padarysite Terminal’o langu pradės bėgti informacijos eilutės, kiekviena eilutė rodys kokį veiksmą kokia aplikacija šiuo metu atlieka jūsų Mac’o diske.

OSX Terminal fs_usage komandos vykdymo rezultato langas

Pirmajame stulpelyje laikas rodantis kada veiksmas buvo vykdomas (daugeliu atvejų tai bus „dabar“. Antrajame stulpelyje esanti informacija rodo kaip tas veiksmas vadinasi sistemoje. Trečias stulpelis pateikia informaciją apie failą su kuriuos buvo atliekamas veiksmas nurodytas antrame stulpelyje. Ketvirtame stulpelyje nurodomas laikas kiek tas veiksmas truko. Paskutinis stulpelis informuoja apie procesą kuris atsakingas už šį veiksmą.

Norėdami sustabdyti šį nenutrūkstamą monitoringo procesą (užbaigti komandos fs_usage vykdymą), Terminal’o aplikacijai esant aktyviai, klaviatūroje surinkite klavišų kombinaciją Ctrl-C.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 2 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Ctrl + C, ne Command ;)

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų