Steve Jobs apie Android tėvą Andy Rubin: „Didelis, arogantiškas šunsnukis“

Anot knygos apie Apple ir Google išmaniųjų telefonų karą, Steve Jobs nemėgo Android kaip ir Andy Rubin - žmogaus, kuris stovėjo už šios operacinės sistemos.

Anot Fred Vogelstein knygos „Šunų kovos: Kaip Apple ir Google pradėtas karas davė pradžią revoliucijai“, Jobs draugams sakė, jog mano, kad Andy Rubin yra „big, arrogant f**k“.

Kai 2007 metais Apple pristatė iPhone, Google jau kūrė savo mobiliems įrenginiams skirtą operacinę sistemą Android. Google 2005 metais įsigijo Rubin’o „startup’ą“ už maždaug 50 milijonų JAV dolerių.

Andy Rubin
Andy Rubin

Anot „Šunų kovų“, Apple pranešus apie iPhone, Rubin’as suprato, kad jis turėtų išmesti viską, ką jis planavo sukurti. Jis sėdėjo taksi Las Vegase ir žiūrėjo pristatymo internetinę transliaciją. Jis liepė vairuotojui sustoti, kad galėtų matyti visą transliuojamą vaizdą. „Šventas, šūde! Man atrodo mes nepaleisime to telefono“, - tada ištarė jis.

„Mes žinojome, kad Apple planuoja išleisti telefoną. visi tai žinojo. Mes tik nežinojome, kad jis bus toks velniškai geras“, - Vogelstein sakė ankstyvos Android stadijos vystymo vadovas Ethan Beard.

Google turėjo programinę įrangą telefonui ir buvo pasirengusi jį išleisti metų gale, bet lyginant su iPhone jis atrodė siaubingai taigi jis buvo sunaikintas, o išleidimas atidėtas. „Tai ką mes buvome sukūrę atrodė taip … 90-tų metų…“, - sakė Android inžinierius.

Android komanda kibo į darbą ir sukūrė tai, kas buvo įdiegta HTC G1 - pirmajame Google Android pagrindu veikiančiame telefone. Programinė įranga nebuvo tokia gera kaip iPhone, bet pakankamai panaši į tą, kurią sukūrė Apple, kad įsiutinti Jobs’ą.

„Viskas ką mes sukūrėme yra sup…tai pavogta“, - anot Vogelstein’o pasakė Jobs’as.

Steve Jobs pasitikėjo Google įkūrėjais Larry Page ir Sergey Brin, o Google CEO Eric Schmidt buvo Apple tarybos narys. Visi trys pasakojo Jobs’ui apie Android, tačiau sakę, kad tai skirsis nuo iPhone. Dėl kažkokios tai priežasties jis jais tikėjo, kol nepamatė savo akimis jų telefono ir programinės įrangos.

Steve Jobs

Kai Jobs pamatė Android operacinę sistemą ir kokia ji yra panaši į iPhone, jis pareikalavo Google padaryti eilę pakeitimų. Sunku tiksliai pasakyti kas buvo kalbama susitikime, kuriame dalyvavo Steve Jobs, iPhone programinės įrangos kūrėjas Scott Forstal ir iš Google pusės: Larry Page, Alan Eustace ir Andy Rubin, tačiau susitikimą galima apibūdinti kaip konfrontacinį ir šlykštų.

„Tai buvo nepaprastai asmeniška“, - pasakojo vienas Apple vadovų, kurį trumpam Steve buvo pasikvietęs į tą susitikimą. „Jobs kaltino Rubin’ą, kad jis yra anti-inovatyvus ir net bando būti kaip jis, atrodyti kaip jis, kirptis taip kaip jis, nešioti tokius pačius akinius ir stengtis išlaikyti tokį patį stilių“.

Susitikime Apple pasiekė tai ko norėjo. Google nenaudojo daugiakontakčių (multitouch - kai įrenginys gali skirti ir atitinkamai reaguoti į prisilietimus keliais pirštais) galimybių tokių kaip „pinch to zoom“ - kai pirštai nuo suglaustų plečiami į skirtingas puses, o vaizdas ekrane atitinkamai didinamas. Tai privertė Google permąstyti, kaip atrakinti telefoną. Jobs ne tik nurodė, ko Google negali naudoti, bet anot Vogelstein’o, Steve pasakė Google kaip išimti galimybes iš Android. Tai buvo visiška Google kapituliacija.

Rubin’as siuto, kad jo bosai pasidavė Jobs’ui. Jis manė, kad yra pakankamai įrodymų, jog Apple neišrado to, ką jie teigė išradę. Andy Rubin, net mąstė apie pasitraukimą iš Google, bet nepasitraukė. (Galų gale Google tas funkcijas grąžino į Android ir dabar turi reikalų su teismais).

Po to susitikimu su Jobs, ant Rubin’o kabineto durų kabėjo lentelė su užrašu: „Steve Jobs pavogė mano pinigus skirtus pietums“.

Dabar Android yra operacinė sistema įdiegta daugiausiai mobilių telefonų, o iPhone yra nepaprastai pelningas ir situacija yra gana reta - abiems kompanijoms puikiai sekasi.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų