Vizualizuota Android dezintegracija

Google Android operacinė sistema primena į begalybę skirtingo dydžio šukių susprogdintą stiklo burbulą.

Žemiau esantis animuotas paveiksliukas tai sujungti keli OpenSignal, kompanijos sukūrusios populiarią mobilaus ir Wi-Fi signalo stiprumo matavimo aplikaciją Android ir iPhone/iPod touch, grafikai parodantys Android įrenginių fragmentaciją. OpenSignal programuotojai šią statistiką surinko ir ašaromis aplaistytus grafikus sukūrė remdamiesi informacija iš įrenginių, kuriuose įdiegtos OpenSignal aplikacijos. Žiūrėdami į surinktą statistiką programuotojai mato kokie yra patys populiariausi telefonų modeliai, ekranų dydžiai, operacinės sistemos Google ir Apple ekosistemose bei linguoja galvomis galvodami apie savo sunkią dalią kai reikia rašyti aplikacijas Android armijai. Šie grafikai vaizdžiai parodo vieną didelę Android bėdą - fragmentaciją.

Android fragmentacija. Šaltinis: OpenSignal
Android fragmentacija. Šaltinis: OpenSignal

OpenSignal tyrimai paremti 682 000 įrenginių iš kurių 47,5% sudarė Samsung kompanijos telefonai, planšetiniai kompiuteriai ir „fabletai“ - (neaišku kas - ar tai nežmoniško dydžio telefonas ar planšetinis kompiuteris kurį gali prisidėti prie ausies ir paskambinti). Praeitais metais kompanija stebėjo 3 997 skirtingų Android įrenginių statistiką, o šiais metais jų skaičius išaugo iki 11 868 su įdiegtomis 8-mis skirtingomis Android versijomis.

Kalbėdamas apie Android prietaisų fragmentaciją - omenyje turiu įrenginių skaičių ir įvairius galimus variantus (ekrano dydžius, jų skiriamąją galią ir santykinį dydį bei Android operacinės sistemos versijas įdiegtas šiuose įrenginiuose) į kuriuos programuotojai, kurdami šiems prietaisams programėles, turi atkreipti dėmesį. Bet kuri operacinė sistema, kurią galima įdiegti į daugiau nei vieno tipo įrenginį gali būti fragmentuota, tačiau kai kurių operacinių sistemų ar jų versijų fragmentacija milžiniška.

Kalbant apie Apple iOS, programuotojas neturi rūpintis tokiu begaline įrenginių variantų įvairove. Iki šiol Apple yra pagaminusi 15 iOS įrenginių su nedaug skirtingų ekrano rezoliucijų, procesorių greičių bei ekrano dydžių. Tai, kad didžioji dalis - 95% iOS vartotojų savo įrenginiuose naudoja naujausią iOS 6 versiją, programuotojams taip pat palengvina darbą. Dauguma aplikacijų programuotojai tai arba pavieniai programuotojai arba labai nedidelės komandos ir testuodami savo aplikacijas su nedideliu įrenginių, kuriuose įdiegta naujausia iOS versija, kiekiu jie sukurs kokybišką aplikaciją skirtą 95% Apple mobilių įrenginių vartotojų.

Žiūrint į Open Signals grafiką skirtą Android fragmentacijai, susidaro įspūdis, kad tai ne tik smulkios šukės - daugiau nei ketvirtis įrenginių suskaldyti į atomus. Tiesą sakant yra tūkstančiai įrenginių prie kurių taikytis turi Android programuotojas. Beveik trečdalyje šių įrenginių - dviejų su puse metų senumo operacinė sistema kenčianti nuo klaidų ir saugumo spragų ir tik 5,6% gali pasigirti naujausia ir stabiliausiai veikiančia Android versija (Android 4.3 neskaičiuoju, nes ji tik išleista ir žinant, kaip lėtai ji atkeliauja iki Android vartotojų įrenginių neverta dar jos „klibinti“).

Kuo toliau nagrinėji tai, su kuo susiduria Android programuotojai - tuo liūdnesnis vaizdas. Apple reikalauja, kad aplikacija palaikytų keturis ekranų dydžius ir keturias skiriamąsias gebas. Jei žvilgsnį nusukti į Android pusę - kiekvienas programuotojas norintis sukurti aplikaciją ir platinti ją per Google Play turi savo aplikacijos vartotojo sąsają patikrinti su begale įrenginių turinčių skirtingus ekranų dydžius ir skiriamąsias gebas. Ir tai dar ne viskas: didieji Android įrenginių gamintojai tokie kaip Samsung ir HTC savo mobiliuose įrenginiuose naudoja savo individualias funkcijas ir apipavidalinimus. Šie apipavidalinimai pakeičia daug operacinės sistemos grafinių elementų, todėl Android aplikacijos kūrėjas turi ne tik testuoti savo aplikaciją ir ją pritaikyti begalinei įrenginių skirtingų ekranų ir jų skiriamųjų gebų įvairovei, bet ir patikrinti kaip įrenginys veikia su Samsung’o TouchWiz, HTC Sense modifikacija ir t.t.

Kalbant apie Samsung, Pietų Korėjos elektroninių įrenginių gamintojas užima beveik 50% Android įrenginių rinkos, bet net jei programuotojas taikosi išskirtinai į Samsung įrenginių vartotojus - yra šimtai skirtingų „Samdroidų“ kuriuose reikia aplikaciją patikrinti. Kai kurie yra telefonai, kai kurie planšetiniai kompiuteriai, kai kurie yra „phablet’ai“, vieni naudoja ToucWiz, kiti ne, vienuose naujausia Android versija, kiti užstrigo su Gingerbread ir tai gali išvaryti aplikacijų kūrėją iš proto.

Kasdieną, kaip grybai po lietaus augantys nauji Android įrenginiai - nauja problema, kurią turės spręsti Android programėlių kūrėjai. Jau nekalbant apie tą faktą, kad 95% Android programėlių įdiegtų įrenginiuose yra piratinės. Ir iš ko gyventi Android programuotojui. Nors Google 10% aplenkė Apple aplikacijų atsisiuntimo skaičiumi - Apple iOS App Store vis tiek yra 130% pelningesnė.

Nors didelis pigių Android įrenginių paplitimas, programuotojams leidžia kurti platesnei auditorijai - kiekvienas naujas Android įrenginys tai dar viena papildoma krūva šukių Android fragmentacijos grafike.

Daugiau informacijos rasite OpenSignal svetainėje.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų