Ką Waze CEO manymu Waze duos Google

Kai, praeitą savaitę, Google patvirtino, kad įsigijo Waze už daugiau nei 1 milijardą JAV$, Google geolokacijos padalinio vadovas kelis kartus vis minėjo Waze naudotojų bendruomenę apibūdindamas ją kaip paslaugos DNR, nes Waze pagrindinis turtas „žinojimas kaip mes judame“- būtų neįkainojama vertybė Google žemėlapiams.

Waze Google suteiks du pagrindinius dalykus: galimybę tvarkyti savo žemėlapius realiame laike, tai kaip tai daro Waze. Šitam tikslui Google išleido milijardus dolerių (anot Waze generalinio direktoriaus Naom Bardin - 15 milijardų JAV$) siųsdami savo Street View mašinas į įvairiausius pasaulio kampelius, tuo tarpu Waze tai daro rinkdama savo aplikacijos 50 milijonų vartotojų GPS duomenis. Kiekvienas kuris vairuoja įjungęs Waze aplikaciją – suteikia informaciją apie automobilių srautus, kelius bei judėjimo jais greitį.

Antrasis dalykas, kurį Waze duos Google yra gebėjimas suprasti kodėl aplikacijos vartotojas juda viena ar kita kryptimi ir kokiu tikslu jis važiuoja ir Google galės tai panaudoti savo tikslinių reklamų skleidimui.

Šiek tiek apie Waze aplikaciją

Waze aplikacija leidžia vartotojui pataisyti neteisingai „nutiestus“ kelius, ar „nutiesti“ naujus. Aš važiuodamas su įjungta Waze aptikau, kad nėra vienos gatvės Waze žemėlapyje, kelių mygtukų paspaudimu apie tai pranešiau ir po poros dienų ta gatvė atsirado. Taip pat Waze bendruomenė, naudodama aplikaciją, mygtuko paspaudimu gali pranešti apie policijos patrulį, uždarytą kelią, kamščius, kelių darbus, greičio matuoklius ar auto įvykį (paprasčiausiai pravažiuodamas paspaudi patogiai išdėstytą informavimo mygtuką, pasirenki kamštis ir pasirenki mygtuką mažas, didelis, labai didelis arba paspaudi policijos patrulis ir pasirenki pasislėpęs ar ne ir išsiunti. Tada visi aplink esantys Waze vartotojai tą informaciją gauna realiame laike ir priklausomai nuo situacijos, jei kamštis - aplikacija parodo vietą ir kamštyje esančių automobilių vidutinį judėjimo greitį bei parenka greitesnį maršrutą arba įspėja apie kitus kelyje tykančius pavojus ar įvykius. Visą šią informaciją pateikia patys Waze vartotojai. Lietuvoje, bent jau Vilniuje yra pakankamai vartotojų, kad būtų galima išvengti didesnių kamščių ar netikėtumų.

iOS vartotojai, nemokamą Waze aplikaciją skirtą iPhone ar iPad, gali atsisiųsti iš iTunes Store

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų