FTB paskelbė Steve Jobs bylą

Vartant FTB paskelbtą Stephen Jobs bylą, galima dar kartą, jau iš kitos pozicijos, pažiūrėti į gyvenimą žmogaus, sukūrusio vieną įtakingiausių kompanijų žmonijos istorijoje.

jaunas Steve Jobs

Daugelis sutiks, kad Steve Jobs buvo genijus. Nesvarbu, kurioje srityje, kiekvienas apie jo sugebėjimų sritį gali turėti savo nuomonę, tačiau faktas tas, kad jo įkurta Apple, kuriai jis, su pertraukomis, vadovavo tapo viena įtakingiausių (jei ne pati įtakingiausia) šių laikų technologine kompanija.

Skaitant jo biografinius faktus, matome, kad mokslas nebuvo stipriausia Steve vieta. 4-ų balų vertinimo sistemoje jo vidurkis buvo 2,65 (79-as, FTB paskelbtos bylos puslapis), 10-ies balų sistemoje tai būtų apie 6,63. Įvertinant tų laikų, kai galonas benzino kainavo 28–30¢, specifiką – tai nėra labai blogas vidurkis, gauti 4 tais laikais buvo labai sudėtinga.

Mokytojų ir dėstytojų, mokinių ir studentų į vaikų galvas „kalama“ mintis, kad mokslas yra viskas – ne visada yra tiesa. Daug garsių, iškilių ir gyvenime daug pasiekusių žmonių mokslo rezultatai nebuvo patys geriausi, o visa eilė jų aukštojo išsilavinimo visai neturėjo. Man taip pat teko matyti pakankamai daug žmonių be aukštojo išsilavinimo atliekančių darbus kelis kartus geriau nei tie, kurie turi aukštąjį ir ruošėsi tuos darbus dirbti trindami suolą universitetuose eilę metų. Matyt visas reikalas „galvoje“, o ne „popieriuje“. (Tikiuosi mano sūnus šių eilučių neskaitys).

Norintys pasmalsauti ir pavartyti 191 puslapio, FTB paskelbtą, Steve Jobs bylą, tai padaryti gali FBI interneto svetainėje.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 4 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Matai, čia šiek tiek galima susiklaidinti... Mokslų nebaigę žmonės linkę labiau rizikuoti, o mokslus baigę eina užtikrintu keliu, tad daug žmonių pražiopso savo šansus... ;) Be to juk patys žinom, kad didžioji skurstančiųjų dalis yra neišsilavinusi... Plius dar labai daug kas priklauso ir nuo šeimynos turimų pinigų.. Kaip sakant daug žmonių yra tikrai kvailesni už daugelį, bet jie vos baigia studijas jų laukia vadovų postai ir pan.
    Žodžiu, mačiau įvairių žmonių ir rizikavo dažniausiai tie kurie turėjo per mažai žinių toje srityje... :)
    Yra ir tokių kurie atidirba, viską sužino ir tada sukuria kažką...
    O visa esmė yra užsispyrimas, sunkus ir intensyvus darbas, ir mokėjimas atsistoti suklupus. Kaip sakant paskaitykite turtingiausių lietuvių istorijas, kaip uždirbo milijonus ir tai matosi akivaizdžiai. A. Bosas, pixelmator įkūrėjai ir t.t..

    Toliau, S. Jobsas gyveno vien applu, ten jo visas gyvenimas, tad nėra ko stebėtis, kad produktai išbaigti ir kokybiški. Dar jam pasisekė, kad sutiko wozniaką, nemanau, kad būtų kažką pasiekęs jei ne ši sėkmės dalis.

    • Žinoma, klaidinga būtų vertinti žmogų – nebaigęs aukštojo mokslo, vadinasi genijus, kaip ir klaidinga būtų vertinti – su aukštuoju vadinasi žino ar moka.

      Savo praktikoje mačiau žmonių baigusių tiesiog vidurinę (aš juos vadinu „žmonės su didele galva“), kurių žinios ir sugebėjimas dirbti ir atitinkamai rezultatas keliasdešimt kartų lenkė tų, kurie dirbo tą patį darbą ir turėjo aukštąjį išsilavinimą. Žinoma, mačiau taip pat gerai dirbančių ir su Universitetiniu išsilavinimu. Ši mano praktika, man leidžia manyti, ir šiuo principu aš vadovaujuosi, kad reikia atskirti kelis dalykus: išsilavinimą ir išprusimą, bei mokymąsi ir mokėjimą.

      Manau yra didelė klaida, vos baigusiam universitetą žmogui suteikti vadovo postą, nebent jis būtų studijavęs vadovavimo mokslus ir tai, dar reikia žiūrėti, kokio pobūdžio tie vadovavimo mokslai buvo. Jei žmogus x metų mokėsi programuoti ir tik baigęs universitetą tampa įmonės ar jos padalinio vadovu – kokia jo vertybė kompanijai, juk jis mokėsi programuoti ir, iš principo, net nėra geras programuotojas (daugumoje atvejų). Ne kiekvienas geras, tarkim, programuotojas — yra geras vadovas. Dažnai žmonės sako, po 5-ų metų reikia keisti darbą arba laukia paaukštinimo. Dirbo x metų programuotoju, tapo puikiu specialistu ir nori tapti vadovu, kai vadovavime neturi jokio supratimo. Kam mesti tai kur esi vertingas ir vertinamas dėl to, ko nemoki daryti. Vadovu reikia mokėti būti, „geru vadovu gimstama“, o ne išmokstama būti universitete… kai žmonės užsiima tuo kuo įsivaizduoja galintys, bet iš tiesų nelabai sugeba – tada taip ir gaunasi, kaip dažnai matome mūsų spaudoje, kad žmogus labai miglotai suvokia tai apie ką rašo. Su laiku, tie kurie su galva – išmoksta, sužino ir daro savo darbą gerai, bet čia su laiku ir tie, kurie „su galva“, o tai nėra labai susiję su aukštuoju.

      Nereikia atmesti ir sėkmingo aplinkybių susiklostymo faktoriaus, kai žmogus reikiamu laiku… Dabar sunku pasakyti, kas būtų nutikę, jei S. Jobs'as nebūtų sutikęs kito savo bendravardžio.

      Žiūrint į šiek tiek daugiau nei Lietuvos istoriją, galima rasti ir daugiau „sėkmės“ įrodymų, paminėsiu kelis daugiau visuomenei žinomus:
      - Rockefeller'is, ko gero turtingiausias žmogus žmonijos istorijoje.
      - Greeley, žurnalistas ir kongresmenas
      - John Glen'as, astronautas
      - Mark Twain'as
      - Henry Ford'as
      - Shakespeare
      - Churchil'is
      - Linkoln'as
      - Einstein'as (nors šio mokslo istorija kupina įvairių fokusų ir nuotykių) :)
      - Wright'as, architektas
      – James Cameron'as
      – Tom Hanks
      — Harrison Ford'as
      – nekalbant apie Mark Zuckerberg, kuris suklestėjus FB spjovė harvardo pusėn
      ir t.t.
      Tokių kaip Lady Gaga neminiu :)

      Prie tokių žmonių priskirčiau ir Bill Gates, kuris metė Hardvard'ą po poros metų mokslo, tiesa vėliau – po 30 metų, jį vis tik baigė.

      bet aš jau čia išsiplėčiau :)

  2. Aš tiesiog noriu tau pasakyti, kad pasaulį nori pakeisti 1% žmonių (nori, bet nebūtinai keičia) , didžiąją pasaulio pinigų dalį valdo apie 5% žmonių, o kas įdomiausia, tai "Išsivysčiusiose šalyse aukštajį išsilavinimą gauna apie 50 % žmonių.".

    • Manau 50% yra gerokai nenormalus rodiklis laužantis balansą. Jei neklystu Lietuvoje aukštojo išsilavinimo rodikliai aukščiausi ar vieni aukštesnių Europoje – 30%. Ir tai yra gerokai per daug, nes iškreipia rinką ir darbdaviai dabar reikalauja, kad kiekviena valytoja būtų su aukštuoju išsilavinimu, bent 3 metais patirties pardavimo ir marketingo srityje, turėtu puikius įgūdžius MS Office, .NET, SQL, Ruby on Rails ir C++ žinios būtų privalumas. Bet nesiruošia tam žmogui mokėti tiek kiek derėtų pagal jo išsilavinimą, žinias ir t.t.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų