Daugiau vietos kietajame diske

Jei turite Mac kompiuterį su nedideliu disku, anksčiau ar vėliau susidursite su laisvos vietos diske problema.

Labiausiai šią problemą pajunta MacBook Air vartotojai, kurių kompiuteriuose yra 64GB arba 128GB SSD diskai.

Žemiau aprašyti metodai yra skirti patyrusiems Mac vartotojams, kurie nejaučia diskomforto naudodami pakankamai rizikingas komandas tokias kaip rm -rf su pakaitos simboliu (wildcard) ir panašiai ar puikiai supranta, ką atliekami pakeitimai sistemoje pakeičia.
Jei nesijaučiate suprantantis, ką žemiau paminėtos komandos daro ir kaip elgtis gavus jos vienokį ar kitokį pranešimą OS X Terminal’e – pasirinkite paprastesnį būdą: pažiūrėkite ar tikrai visi failai reikalingi atsisiuntimų (Downloads) aplanke, išvalykite šiukšliadėžę, ištrinkite aplikacijas, kurių nenaudojate, išvalykite kešą, perkraukite kompiuterį.

Išjungiame SafeSleep Hibernation režimą

Atlaisvinamos vietos diske kiekis: 4GB–16GB

Komanda žemiau atjungs, nešiojamuose Mac kompiuteriuose, pagal nutylėjimą įjungtą Saugaus Miego režimą. Kai šis režimas įjungtas, prieš kompiuteriui pereinant į miegojimo būseną visas atminties (RAM) turinys įrašomas į sleepimage failą, tam atvejui, kad jei baterija „nusės“ kompiuteriui miegant — duomenys nebūtų prarasti. Daugiau apie tai kaip miega Mac kompiuteriai skaitykite straipsnyje: „Mac miegojimo būdai“.

Kiek vietos diske užims sleepimage failas priklauso nuo to kiek RAM yra jūsų kompiuteryje: jei jūsų Mac turi 4GB RAM – sleepimage bus 4GB dydžio, 8GB – 8GB dydžio ir t.t.

Žemiau pateiktos komandos panaikina esantį sleepimage failą ir uždraus sistemai jį kurti.

Terminale įveskite šias komandas:

sudo pmset -a hibernatemode 0

pereikite į /private/var/vm/ aplanką

cd /private/var/vm/

ištrinkite sleepimgae failą

sudo rm sleepimage

Dabar turime OS X uždrausti /private/var/vm/ kurti failą, taigi sukuriame netikrą failą mažutį failą ir uždraudžiame jame daryti pakeitimus.

touch sleepimage

ir

chmod 000 /private/var/vm/sleepimage

Šie, aukščiau aptašyti veiksmai neleis sistemai sukurti sleepimage failo ir kompiuteriui pereiti į hibernate režimą, todėl kai baterija bus netoli išsikrovimo ribos – nepamirškite išsaugoti visų svarbių failų diske.

Norėdami gražinti, aukščiau pateiktomis komandomis pakeistus, sistemos nustatymus į pradinę būseną – pasinaudokite dviem komandom:

sudo pmset -a hibernatemode 3

ir

sudo rm /private/var/vm/sleepimage

Šis metodas skirtas patyrusiems vartotojams.

Ištriname balso (Speech) failus

Atlaisvinamos vietos diske kiekis: 500MB–3GB

Jei nenaudojate text-to-speech funkcijos ir jums nerūpi visokiausi balsai įdiegti OS X – atkovoti šiek tiek vietos diske, galite ištrindami šiai funkcijai priklausančius failus.

Pereiname į aplanką, kur šie failai saugomi

cd /System/Library/Speech/

ir ištriname visą Voices aplanką

sudo rm -rf Voices/*

Atminkite, kad šis metodas panaikins galimybę naudotis text-to-speech funkcija. Jei Jums šios funkcijos reikia, tačiau nereikia visų balsų, o tik vieno ar poros konkrečių – ištrinkite visus balsus, aukščiau nurodytu būdu ir patalpinkite iš naujo tik reikalingus.

Ištriname visus sistemos log failus

Atlaisvinamos vietos diske kiekis: 100MB–2GB

Sistema periodiškai rašo įvykius joje į tam tikslui skirtus failus. Kiek tie failai užima vietos, priklauso nuo naudojimosi kompiuteriu intensyvumo, naudojamų servisų ir įvykstančių klaidų skaičiaus. Ištrindami log failus, jūs kuriam laikui neteksite tokių aplikacijų kaip Console turinio, tačiau jei log failų turinys jūsų nedomina – galite juos ištrinti.

sudo rm -rf /private/var/log/*

Sistema įrašus log failuose generuoja visą laiką ir juos ištrynus, po kurio laiko jų vėl prisikaups, todėl šią procedūrą galite atlikti periodiškai.

Ištriname laikinus failus

Atlaisvinamos vietos diske kiekis: 500MB–5GB

Aplanke /private/var/tmp/ yra saugomas sistemos kešas. Jo turinys, kiekvieną kartą perkraunant kompiuterį turi būti išvalomas automatiškai.

Jei jūs kompiuterio (kaip aš) neišjunginėjate ir neperkraunate ir kompiuterio be perkrovimo veikimo laikas yra daugiau nei 40 dienų – šis kešas nebus automatiškai išvalytas, bet tai padaryti galite patys.

Kešo išvalymas gali sukelti netikėtą rezultatą, todėl jį atlikti geriausia iš karto po kompiuterio perkrovimo arba išjungus visas aplikacijas. Trinti reikia laikinus failus, kurie prasideda „TM“, o ne visą direktoriją.

cd /private/var/tmp/

ir tada

rm -rf TM*

Šis veiksmas gali turėti nepageidaujamų pasekmių, todėl prieš jį atlikdami įsitikinkite, kad visos aplikacijos išjungtos

Išvalome kešą

Atlaisvinamos vietos diske kiekis: 1GB–10GB

Kešo, kuris saugomas ~/Library/Caches/ aplanke, turinys gali būti labai įvairus — nuo Interneto naršyklių saugomos naršymo istorijos iki aplikacijų meta duomenų ar kai kurių aplikacijų sukuriamo ir naudojamo scratch disko.

Kešo dydis priklauso nuo visos eilės faktorių, tokių kaip: kiek ir kokių aplikacijų naudojama, kaip dažnai perkraunamas Mac’as, vartotojo veiksmų. Nereikia būti labai super-duper Mac vartotoju, kad naudoti aplikacijas sukuriančias didelius ar daug kešo failų, paprasčiausios aplikacijos skirtos streaming muzikos klausymui gali keše laikyti milžiniškus failus, kurie ten sėdės amžinai.

Taip pat kaip ir laikinų failų trynimo atveju – kešą geriausia valyti iš karto po kompiuterio perkrovimo arba uždarius visas aplikacijas.

cd ~/Library/Caches/

ir

rm -rf ~/Library/Caches/*

Saugesnis ir nepatyrusiems OS X vartotojams geriau suprantamas, kešo valymo, metodas aprašytas straipsnyje: „Triname OS X kešo failus“.

QuickLook kešo valymas

Atlaisvinamos vietos diske kiekis: 100MB–300MB

Jei vietos verkiant reikia, viską ką galima ištrinti ištrynėte, bet pora šimtų megabaitų nepatrukdytų – galima ištrinti ir QuickLook sugeneruotus failus.

QuickLook darbo greitis priklauso nuo sukešuotų duomenų ir dažniau naudojant šią nuostabią OS X funkciją, kešo dydis gali šoktelti.

sudo rm -rf /private/var/folders/
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų