1-osios 2024 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

1-osios 2024 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Dar nespėjo „Apple“ išleisti pirmųjų „Vision Pro“, o rinkos tyrimų bendrovė „Omdia“ teigia, kad antrosios kartos „Vision Pro“ turės geresnius mikro-OLED ekranus, tobulesnius nei pirmosios kartos modelio naudojama WOLED technologija. „RGB OLEDos“ ekranas gali būti išleistas 2027 m. ir nebereikės spalvų filtro, nes spalva ir šviesa bus išgaunami tiesiai ant sluoksnio, ko pasekoje bus išgaunamas geresnis ryškumas ir didesnis efektyvumas, lyginant su WOLED.
    Šiuo metu, po to kai nusipirko „eMagin“, „RGB OLEDos“ ekranus gaminti gali tik „Samsung“. Panašiose naujienose Ming-Chi Kuo teigė, kad antrosios kartos „Vision Pro“ išleidimo laikas yra 2027 m., ir teigia, kad iki to laiko pastebimų aparatinės įrangos patobulinimų gali ir nebūti. Keli šaltiniai teigia, kad 2025 m. „Apple“ planuoja išleisti žemesnės klasės akinius, tačiau „Apple“ to dar nepatvirtino.
    Manau dėl kai kurių „Vision Pro“ akiniuose naudojamų komponentų stygiaus, šį brangų įrenginį gali kurį laiką būti sudėtinga įsigyti visiems nutarusiems patuštinti savo pinigines už galimybę paliesti virtualų pasaulį.
  • Nors JAV Federalinis apeliacinis teismas leido „Apple“ laikinai tęsti prekybą „Apple Watch Series 9“ ir „Watch Ultra 2“ modeliais JAV, kompanijos patentų kova su „Masimo“ dar nesibaigė. „The Wall Street Journal“ paskelbė interviu su „Masimo“ CEO Joe Kiani, kuriame jis teigia kovosiantis su „Apple“ iki galo. Interviu Kiani sakė, kad kovoje su „Apple“, prasidėjusioje 2020 metų sausį, „Masimo“ jau išleido 100 milijonų dolerių.
    Prieš pradedant patentų ginčą su „Apple“, Kiani draugai ir „Masimo“ darbuotojai teigė, kad „tai beprotybė eiti prieš „Apple“, kompaniją turinčią neribotus resursus.“ Nors kova su „Apple“ dar gali tęstis ne vienerius metus, „Masimo“ turi ne vieną laimėtą patentų ginčą. 2006 metais kompanija laimėjo 7-erius metus trukusią kovą dėl patentų su „Nellcor“ - vienu didžiausiu polsoksimetrų gamintojų — ir prisiteisė 800 milijonų JAV dolerių už padarytą žalą. 2016 metais „Masimo“ patentų pažeidimo byloje nugalėjo „Royal Philips“, kuri „Masimo“ sumokėjo 300 milijonų dolerių ir sutarė, kad pirks licenciją patentui, kas „Massimo“ kompanijai atnešė kiek daugiau nei milijardą JAV dolerių pajamų.
    Savo interviu Kiani sakė: „Jei aš galėčiau pakeisti galingiausią pasaulyje kompaniją taip, kad ji nustotų negražiai elgtis, tai ko gero turėtų didžiausią reikšmę pasauliui iš viso to ką aš darau“.
  • Išleisdama daugiarūšį didelės kalbos modelį „Large Language Model“ (LLM) „Ferret“, sukurtą bendradarbiaujant su Cornell universitetu, „Apple“ panardino savo pirštus į atvirojo kodo vandenis. Šis žingsnis yra reikšmingas technologijų milžinės, tradiciškai žinomos dėl savo rūpestingo požiūrio į naujoves, nukrypimas.
    Spalio mėn., be garsesnio būgnų ir trimitų gausmo, išleistas GitHub platformoje, „Ferret“ kodas kartu su Ferret-Bench etalonu dabar kelia AI tyrinėtojų ir entuziastų smalsumą.
    Skirtingai nuo įprastų tik teksto modelių, „Ferret“ gali pasigirti galimybe sąveikauti su vaizdais. Vartotojai gali piešti ant vaizdo, o AI sutelks dėmesį į tą regioną, nustatydamas ir analizuodamas elementus. Dėl to jis ypač tinka aplikacijoms, kurioms reikalingas išsamus vaizdo supratimas.
    Toks AI vaizdo užklausų tikslumo lygis yra palyginti naujas ir gali būti reikšmingas tiek akademiniams tyrimams, tiek praktiniam taikymui. Modelis parengtas naudojant aštuonias A100 GPU – tai detalė, pabrėžianti rimtas „Apple“ investicijas į dirbtinį intelektą, net jei jis dar gali ir neprilygti kitiems AI milžinams, tokiems kaip „OpenAI“.
  • JAV antimonopolinė byla prieš „Apple App Store“ išskirtinumą, pasak Teisingumo departamento skyriaus vadovo, atsakingo už konkurencijos teisės pažeidimų kontrolę, pradeda veikti visu pajėgumu. Tai reiškia, kad „Apple“ netrukus gali būti priversta leisti trečiųjų šalių aplikacijų parduotuves ne tik Europoje, bet ir JAV.
  • Naujame „Apple“ suteiktame patente, kurio išradėjų sąraše yra ir Jony Ive, išsamiai aprašoma, kaip bendrovė ketina naudoti „Vision Pro“ išorinį ekraną, kad parodytų, ką naudotojas žiūri įrenginio viduje. Nors patentas nėra konkrečiai susijęs su „Vision Pro“ ir jo „EyeSight“ ekrano funkcija, akivaizdu, kad kai kurios patente pateiktos idėjos panaudotos futuristiniuose „Apple“ akiniuose.
    Pavyzdžiui, „Apple“ viešai kalbėjo apie tai, kaip išorinis „Vision Pro“ ekranas gali leisti pašaliniams asmenims matyti akinius dėvinčio asmens akis arba parodyti spalvingą raštą, rodantį, kad naudotojas yra visiškai paniręs į VR. Tačiau patente išsamiai aprašoma, kaip išorinis ekranas gali būti naudojamas kai kurioms kvailai atrodančioms programoms, pvz., rodyti orą, akinius nuo saulės ant veido, ženklą NETRAUKTI ar net pakeisti naudotojo akis mastelio keitimo piktogramomis.
  • „CBS News“ praneša apie tai, kaip „Apple Watch“ padėjo išgelbėti Delavero studentės gyvybę, kai ji apalpo apsinuodijusi anglies monoksidu. Natalie Nasatka pripažįsta „Apple Watch“ ir skubios pagalbos SOS svarbą. Metai tik prasidėjo, o „Apple Watch“ jau spėjo išgelbėti gyvybę.
  • „Slow Horses“, viena geriausių ir dabar ilgiausiai rodomų „Apple TV+“ dramų, grįžta su penktu sezonu. „Apple“ šią naujieną paskelbė antradienį, gruodžio 27 d. pasibaigus veiksmo kupinam šnipų dramos trečiajam sezonui ir prieš rudenį įvyksiantį 4-ojo sezono debiutą, paremtą Mick Herron „Slough House“ šnipų romanų serija. Televizijos seriale, kurio premjera įvyko 2022 m., Akademijos premijos laureatas Gary Oldman vaidina Jackson Lamb, riebų ir įkyrų šnipą, vadovaujantį MI5 palydoviniam biurui, kuris yra baisus sąvartynas.
    Penktasis „Apple TV+“ hito sezonas yra paremtas Londono taisyklėmis – penktąja Herron serijos knyga, kurioje „Slough House“ technikos specialistas Roddy Ho gali pasigirti nauja žavia mergina. Tačiau kai visame mieste pradeda vystytis vis keistesnių įvykių serija, „Apple“ aiškina: "Lėtieji žirgai turi išsiaiškinti, kaip viskas tarpusavyje susiję. Galų gale, Lamb žino, kad šnipinėjimo pasaulyje visada turėtų būti taikomos „Londono taisyklės“.
    Jei dar nepažiūrėjote parodytų trijų „Slow Horses“ sezonų ir mėgstate šnipų dramas, būtinai raskite laiko šiam serialui, kuriame eilinį kartą blizga savo meistriška vaidyba Gary Oldman.
  • Pernai pasirodė informacija, kad Tang Tan, pagrindinis „Apple iPhone“ ir „Apple Watch“ estetikos vizionierius palieka kompaniją. Dabar pasirodė informacija, kad Tan dirbs „LoveFrom“ kompanijoje – kūrybiniame kolektyve, kurį subūrė buvęs „Apple“ dizaino grupės vadovas Jony Ive.
    Žinomas dėl savo, kaip „Apple“ gaminių dizaino viceprezidento vaidmens, Tan padarė didelę įtaką produktų, tokių kaip „AirPods“, „iPhone“ ir „Apple Watch“ dizainui, ir tikimasi, kad jis perteiks savo didelę patirtį ir unikalią dizaino filosofiją „LoveFrom“, teigiama „Bloomberg“ Mark Gurman pranešime. Tan patirtis buvo labai svarbi kuriant elegantišką, į vartotoją orientuotą dizainą, kuris tapo „Apple“ prekės ženklo sinonimu.
    „LoveFrom“ yra nepriklausoma dizaino įmonė, kurią 2019 m. palikęs „Apple“ įkūrė Ive ir jo ilgametis bendradarbis Marc Newson. 2019 m. Jony Ive „Apple“ išdirbo beveik 30 metų ir buvo atsakingas už tokių gaminių, kaip" „iMac“, „iPod“, „iPhone“ ir „iPad“ projektavimą. Nuo to laiko Ive kompanija bendradarbiauja su tokiais vardais kaip „Airbnb“, „Ferrari“ ir net karalius Karolis III.
  • Remiantis „Counterpoint Research Market Pulse Service“ duomenimis, pasaulinės aukščiausios kokybės išmaniųjų telefonų (didmeninė kaina ≥ 600 USD) rinkos pardavimai 2023 m. turėtų išaugti 6 proc. per metus ir pasiekti naują rekordą (galutinių 2023 m. duomenų dar nėra). Tai prieštarauja šiemet numatomam nuosmukiui bendrai pasaulinei išmaniųjų telefonų rinkai. Tikėtina, kad aukščiausios kokybės segmentas 2023 m. užims beveik ketvirtadalį pasaulinės išmaniųjų telefonų rinkos pardavimų ir 60 proc. gautų pajamų. Per pastaruosius kelerius metus aukščiausios kokybės telefonų segmentas tapo augančia sritimi šiaip silpnoje rinkoje.
    Komentuodamas aukščiausios kokybės telefonų rinkos augimą, vyresnysis analitikas Varun Mishra sakė: „Išmaniųjų telefonų rinkoje pasikeitė vartotojų pirkimo modeliai. Atsižvelgiant į išmaniojo telefono svarbą, vartotojai yra pasirengę išleisti daugiau, kad gautų aukštos kokybės įrenginį, kurį galėtų naudoti ilgesnį laiką. Naujausių ir geriausių flagmanų turėjimas taip pat tapo statuso simboliu daugeliui vartotojų, ypač besivystančiose rinkose, kur jie peršoka tiesiai iš vidutinių kainų juostos į aukščiausios kokybės grupę. Be to, šie įrenginiai tampa vis labiau prieinami dėl reklamos kampanijų ir finansavimo galimybių.
    „Apple“ ir toliau yra neabejotinas aukščiausios kokybės įrenginių rinkos lyderis. Tačiau, lyginant su 2022 m., 2023 metais jos užimama rinkos dalis kiek sumažėjo. Taip yra daugiausia dėl „Huawei“ prisikėlimo Kinijoje, kurį paskatino „Mate 60“ serija. „Samsung“ taip pat, dėka S23 ir sulankstomų telefonų, atsiriekė didesnį išmanių telefonų rinkos pyrago dalį. Sulankstomi telefonai taip pat tapo išskirtiniu elementu aukščiausios kokybės telefonų rinkoje.
    Duomenys: „Counterpoint Research“

    Aukščiausios kokybės telefonų rinkoje augimą skatina pačios aukščiausios klasės — 1000 USD ir daugiau kainuojančių telefonų segmentas. Šio kainų segmento telefonai užėmė daugiau nei trečdalį visų aukščiausios kokybės pardavimų 2023 m. Apskritai tikėtina, kad aukščiausios kokybės segmentas ir toliau didins užimamą dalį pasaulinėje išmaniųjų telefonų rinkoje, o įrangos gamintojai, galintys išsiskirti ir, dar svarbiau, sukurti tvirtą prekės ženklą, pasipelnys iš šio segmento augimo.
  • Kitą savaitę, nuo sausio 12 dienos, „Apple TV+“ bus rodomas filmas „Killers of the Flower Moon“.
    Režisieriaus Scorsese „Gėlių mėnulio žudikai“ (pagal David Grann romaną) yra tris su puse valandos trunkantis epas, pasakojantis apie Osage žmonių žmogžudystes XX a. 20-ojo dešimtmečio Oklahomoje po to, kai indėnų genčių žemėje buvo aptikta nafta. Filme vaidina Lily Gladstone, Leonardo DiCaprio, Jesse Plemons, Brendan Fraser ir Robert De Niro. Filmas jau sulaukė daugybės teigiamų atsiliepimų iš kritikų ir žiūrovų.
  • Nauji gandonešiai skleidžia informaciją, kad generatyvaus dirbtinio intelektro technologija bus ne tik Siri dalis veikianti lokaliai „iPhone“, bet bus taip pat integruota ir į kitas paslaugas, kurias „Apple“ pristatys 2024 metų „Pasaulinėje programuotojų konferencijoje“ („Worldwide Developer Conference“) arba WWDC.
  • „Apple“ analitiko Ming-Chi Kuo teigimu, būsimi „iPhone 16 Pro“ modeliai bus pirmieji „iPhone“ turėsiantys daugiau nei vieną 48 megapikselių jutiklį, todėl „Telephoto“ objektyvas bus vienintelė galinė kamera su 12 megapikselių raiška.
    „Medium“ įraše Kuo teigė, kad „iPhone 16 Pro“ itin plačiakampė kamera turės 48 megapikselių jutiklį. Atnaujinimas turėtų leisti fotoaparatui užfiksuoti daugiau šviesos, todėl fotografuojant 0,5× režimu, ypač esant prastam apšvietimui, nuotraukos bus tobulesnės.
    Nors „iPhone 16“ pamatysime tik rugsėjo mėnesį, jau galime pradėti svajoti ir gaudyti gandus apie „iPhone 17“. Ming-Chi Kuo trečiadienį taip pat sakė, kad „iPhone 17“ turės 24 megapikselių priekinę kamerą. Dabartiniuose „iPhone 15“ yra įdiegta 12 megapikselių priekinė kamera su penkiais plastikiniais objektyvo elementais. Manoma, kad „iPhone 16“ bus naudojama ta pati priekinės kameros aparatinė įranga. Tačiau Kuo sako, kad „iPhone‌ 17“ turės 24 megapikselių kamerą su šešių elementų objektyvu, o tai žymiai pagerins priekinės kameros vaizdo kokybę.
  • „Google Maps“ atnaujino savo žemėlapius vairuotojams dideliuose miestuose. Dabar aplikacijoje atsirado galimybė matyti 3D pastatų grafiką (3D sluoksnį reikia įjungti atskirai). Ši funkcija „Google Maps“ yra jau seniai, tačiau 3D pastatų grafika nebuvo rodoma naviguojant ir keliaujant iš taško A į tašką B.
  • Planuojantys atsinaujinti savo „iPad“ tikriausiai pastebėjo, kad kompanija pirmą kartą nuo 2010 metų, kai išleido pirmąjį savo planšetinį kompiuterį, per visus 2023 m. neišleido nei vieno naujo „iPad“ modelio. Anksčiau „Apple“ išleisdavo bent vieną atnaujintą „iPad“ arba „iPad Pro“, arba „iPad Air“ ar „mini“ modelį, o pernai — nieko.
  • Praėjusių metų pabaigoje „Google“ pasidalijo daugiau informacijos apie savo planus visam laikui panaikinti trečiųjų šalių slapukus „Chrome“ naršyklėje. Pirmasis svarbus plano žingsnis įsigaliojo sausio 4 d., kai „Google“ diegia stebėjimo apsaugą 1 proc. „Chrome“ naudotojų. Daugiau nei 3 milijardai žmonių naudojasi „Chrome“, o tai reiškia, kad šiame etape nuo trečiųjų šalių slapukų apsaugoti bus apie 30 mln. „Chrome“ naudotojų.
  • „Apple“ sustabdė „iOS 17.2“ versijos sertifikatų pasirašymą. Grįžimas prie šios „iOS“ versijos negalimas.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento ar aplikacijų kūrėjų galimybės kainas kooreguoti bei „Apple“ pakeistos kainodaros, žemiau pateiktų aplikacijų kainos yra orientacinės ir gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite „App Store“.

Taip pat turėkite omenyje, kad žemiau paminėtos aplikacijos pigiau ar nemokamai platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų