iOS 17 ir iPadOS 17. Kas naujo?

„Apple“ išleido „iOS 17“, kuri telefono naudotojo sąsają padaro dar labiau intuityvia. „iPadOS 17“ suteikia naujų „iPad“ suasmeninimo ir universalumo galimybių. Ką naujo šie naujiniai atnešė „iPhone“ ir „iPad“ naudotojams?

„iOS 17“ pagrindinis dėmesys teko komunikacijos aplikacijų atnaujinimams: „StandBy“ – naujas būdas naudoti „iPhone“, kai jis kraunamas; lengvesnis bendrinimas naudojant „AirDrop“ ir protingesnė įvestis, kuri pagerina spausdinimo greitį ir tikslumą (gaila, kad ne lietuvių kalba).

iOS 17

Įeinantys skambučiai atnaujinami iš esmės

Skambinimo aplikacija „Phone“ yra labai svarbi patirčiai naudojant „iPhone“ ir ją kompanija stipriai atnaujino. Suasmeninti kontaktų paveikslėliai, kuriuos „Apple“ vadina „kontaktų plakatais“, suteikia vartotojams naują būdą save parodyti save kai jie skambina žinomiems kontaktams, įskaitant trečiųjų šalių skambinimo aplikacijas. Kontaktiniai plakatai gali būti suasmeninti naudojant gražias nuotraukas, atmintines ir akį traukiančias tipografijos bei šriftų spalvas.

Nauji būdai mėgautis „FaceTime“.

Dabar vartotojai gali palikti vaizdo arba garso pranešimą „FaceTime“, kad tiksliai užfiksuotų tai, ką jie nori pasakyti, kai tas, kam jie skambina yra nepasiekiamas. „FaceTime“ skambučiai tampa išraiškingesni naudojant reakcijas, tokias kaip širdelės, balionai, fejerverkai ir lazerio spinduliai, kuriuos galima suaktyvinti paprastais gestais, be to, juos galima naudoti su palaikomomis trečiųjų šalių vaizdo konferencijų aplikacijomis, tokiomis kaip „Zoom“ ir „Webex by Cisco“.

Dabar „FaceTime“ siūlo neįtikėtiną patirtį naudojant „Apple TV 4K“. Norėdami matyti draugus ir šeimos narius dideliame ekrane, vartotojai gali naudoti „Continuity Camera“ ir pradėti „FaceTime“ skambutį „iPhone“ ir perkelti jį į „Apple TV“ arba „FaceTime“ skambutį inicijuoti tiesiai iš savo „Apple TV“. Naudodami „Central Stage“ naudotojai puikiausiai išliks kadre net judėdami po kambarį.

Dar daugiau būdų palaikyti ryšį žinutėmis

„Messages“ papildytos naujomis funkcijomis, kurios palengvina naudojimą ir pagyvins bendravimą su svarbiausiais žmonėmis.

Paieška tampa galingesnė ir tikslesnė naudojant paieškos filtrus; garso pranešimai automatiškai transkribuojami, kad vartotojai galėtų juos perskaityti akimirksniu arba klausytis vėliau; atsakyti į tampa taip paprasta, kaip perbraukti per teksto burbuliuką; Naujasis išplečiamas meniu suteikia lengvą prieigą prie visų „iMessage“ aplikacijų, todėl „Messages“ atrodo elegantiškesnė.

Dabar vartotojai turi dar vieną būdą tinkinti savo pranešimus naudodami visiškai naują lipdukų funkciją, kuri suteikia galimybę kurti lipdukus („Live Stickers“) iškerpant objektus iš nuotraukų. Lipdukų galima papildyti smagiais efektais, kurie juos paverčia žaismingais ir suteikia vartotojams galimybę būti kūrybingiems.

Registracija („Check In“) – svarbi „Messages“ funkcija, leidžianti naudotojams pranešti šeimos nariui ar draugui, kai jie saugiai atvyko į paskirties vietą. Kai vartotojas pradeda Registraciją, jo kontaktas bus automatiškai informuotas, kai tik jis atvyks. Jei jie neartėja kelionės tikslo link, naudinga informacija, pvz., įrenginio vieta, akumuliatoriaus lygis ir mobiliojo ryšio paslaugų būsena, laikinai saugiai ir privačiai bendrinama su pasirinktu kontaktu.

Budėjimo režimas daro iPhone dar naudingesnį, kol jis kraunamas

Budėjimo („StandBy“) režimas – tai nauja viso ekrano funkcija su matoma informacija, skirta žiūrėti iš tolo, kai „iPhone“ yra pasuktas šonu ir kraunamas. Budėjimo režimas puikiai tinka telefoną kraunant ant darbo stalo, naktinio staliuko ar virtuvės stalviršio ir gali būti suasmenintas pasirenkant rodyti skirtingus laikrodžių stilius, mėgstamas nuotraukas ar valdiklius, įskaitant „Smart Stacks“, kurie tinkamu metu pateikia reikiamus valdiklius. Budėjimo režimu taip pat rodoma viso ekrano tiesioginė veikla, „Siri“ rezultatai, įeinantys skambučiai ir didesni pranešimai. Su „Always-On“ ekranu „StandBy“ lieka įjungtas, kad būtų rodoma naudinga informacija, o su naktiniu režimu „StandBy“ prisitaiko prie silpno apšvietimo, todėl laikrodžiai, nuotraukos ir valdikliai įgauna gražų raudoną atspalvį. Kai naudojate „MagSafe“ įkroviklį, „StandBy“ atsimins naudotojo pageidaujamą vaizdą naudojant tą „MagSafe“ įkroviklį.

iOS 17 StandBy režimas iPhone

Lengvesnis bendrinimas naudojant AirDrop ir NameDrop

„AirDrop“ palengvina bendrinimą su draugais, šeima ir kolegomis. „NameDrop“, nauja „AirDrop“ funkcija, leidžia vartotojams keistis kontaktine informacija, įskaitant kontaktų plakatą, tiesiog priartinant „iPhone“ įrenginius. Naudodami tą patį gestą, vartotojai taip pat gali bendrinti turinį arba paleisti „SharePlay“ ir klausytis muzikos, žiūrėti filmą ar žaisti žaidimą būdami netoli vieni kitų. Ir vėliau šiais metais „AirDrop“ pridės galimybę tęsti perkėlimus internetu, kai vartotojas išeis iš „AirDrop“ diapazono.

Esminiai automatinio taisymo ir diktavimo atnaujinimai

„Autocorrect“ gauna išsamų atnaujinimą su nauju transformatoriaus kalbos modeliu, pažangiausiu įrenginyje naudojamu mašininio mokymosi kalbos modeliu, skirtu tolimesnių žodžių tekste numatymui – pagerina naudotojų patirtį ir tikslumą kiekvieną kartą, kai jie rašo. Sakinio lygio automatiniai taisymai gali ištaisyti daugelio tipų gramatines klaidas, o atnaujintas dizainas geriau palaiko spausdinimą laikinai pabraukiant pataisytus žodžius ir leidžiant vartotojams grįžti prie anksčiau panaudoto žodžio vos jį palietus. Įterptasis nuspėjamasis tekstas padeda greitai užbaigti sakinius, o naujasis „Dictation“ kalbos atpažinimo modelis dabar veikia tiksliau. Daugelio šių atnaujinimų atveju reikėtų turėti omenyje, kad lietuvių kalbos tai neliečia.

Gyvenimo akimirkų apmąstymas su Journal

„Journal“ yra nauja „iPhone“ aplikacija, padedanti vartotojams apmąstyti kasdienes akimirkas ir ypatingus savo gyvenimo įvykius. Siekiant įkvėpti vartotoją žurnalo įrašui, suasmeninti pasiūlymai gali būti sumaniai renkami pagal naujausią vartotojo veiklą, pvz., nuotraukas, žmones, vietas, treniruotes ir kt., o suplanuoti pranešimai gali padėti susikurti dienoraščio įprotį. Žurnalas sukurtas siekiant apsaugoti vartotojo privatumą ir užtikrinti, kad niekas, įskaitant Apple, negalėtų pasiekti vartotojo įrašų - galimybė užrakinti aplikaciją, apdorojimas įrenginyje ir šifravimas. Naudodami naują „Journaling Suggestions“ API kūrėjai galės pridėti žurnalų pasiūlymų prie savo aplikacijų. Aplikacija „Journal“ ir „Journaling Suggestions“ API bus prieinama programinės įrangos atnaujinime vėliau šiais metais.

Kitos iOS 17 funkcijos

  • „Safari“ profiliai — naršymo istorija, slapukai, plėtiniai, skirtukų grupės ir parankiniai dabar gali būti suskirstyti į temas, pvz. „Asmeniniai“, „Darbas“… Privatus naršymas dabar užrakinamas, kai nenaudojamas, ir suteikia didesnę apsaugą nuo stebėjimo priemonių, kai vartotojas naršo, ir nuo žmonių, kurie gali turėti prieigą prie vartotojo įrenginio.
  • Kad būtų lengviau ir saugiau dalytis slaptažodžiais ir prieigos raktais, vartotojai gali bendrinti slaptažodžius su patikimų kontaktų grupe. Kadangi bendrinimas vyksta per „iCloud Keychain“, jis yra visiškai užšifruotas.
  • Sveikatos aplikacija „Health“ siūlo naujas psichinės sveikatos funkcijas. Vartotojai gali registruoti savo kasdienes nuotaikas ir momentines emocijas; pamatyti, kas gali turėti įtakos jų savijautai; ir lengvai pasiekti klinikose dažnai naudojamus depresijos ir nerimo vertinimus bei jų regione turimus išteklius. Be to, padidinus atstumą, iš kurio žiūrima į įrenginį, vaikams gali sumažėti trumparegystės rizika, o suaugusiems naudotojams – galimybė sumažinti skaitmeninį akių nuovargį. „Screen Distance“ esanti „Screen Time“ naudoja “TrueDepth“ kamerą, kad paskatintų vartotojus perkelti įrenginį toliau, kai jis ilgą laiką buvo laikomas arčiau nei 30 cm nuo veido.
  • „Apple Music“ prideda „SharePlay“ palaikymą automobilyje, todėl visi keleiviai gali lengvai valdyti muziką iš savo įrenginių, net jei jie neturi „Apple Music“ prenumeratos. „Crossfade“ sklandžiai pereina nuo vieno kūrinio prie kito, o vėliau šiais metais vartotojai galės kartu kurti „Apple Music“ grojaraščius, todėl klausytis muzikos su draugais bus lengviau nei bet kada anksčiau.
  • „AirPlay“ dar geresnė naudojant „iPhone“ esantį intelektą besimokantį iš vartotojo pageidavimų. Vėliau šiais metais bus pridėtas televizorių palaikymas viešbučiuose, leisiantis vartotojams lengvai mėgautis mėgstamu turiniu per televizorių keliaujant.
  • „AirPods“ gauna galingas naujas funkcijas, įskaitant prisitaikantį garsą („Adaptive Audio“),personalizuotą garsumą („Personalized Volume“) ir pokalbio atpažinimą („Conversation Awareness“), kurios ženkliai pagerina asmeninę garso patirtį. Be to, automatinio perjungimo ir skambučių valdiklių patobulinimai dar labiau palengvina „AirPod“ naudojimą.
  • „Home“ aplikacija suteikia vartotojams galimybę peržiūrėti iki 30 dienų veiklos istoriją, susijusią su durų spynomis, garažo vartais, signalizacijos sistemomis ir kontaktiniais jutikliais[1] Be to, bus pasiekiamos dvi populiarios „HomeKit“ užrakto funkcijos – palieskite, kad atraktumėte, ir PIN kodai. su „Matter“ suderinamoms spynoms, suteikiant dar daugiau būdų prijungti namus[2]. „Grid Forecast“ yra naujas „Home“ aplikacijos įrankis, rodantis, kada kliento elektros tinklas turi švaresnių energijos šaltinių, kad galėtų planuoti, kada įkrauti įrenginius ar paleisti prietaisus[3].
  • „Maps“ papildyti galimybe naudoti žemėlapis neprisijungus prie interneto. Ši funkcija leis vartotojams atsisiųsti konkrečią sritį ir naudoti nuoseklią navigaciją, matyti numatomą atvykimo laiką, rasti vietas „Maps“ aplikacijoje ir dar daugiau esant neprisijungus. „Maps“ taip pat leidžia lengviau nei bet kada atrasti tūkstančius takų parkuose visoje JAV, o elektromobilių vairuotojams teikiama informacija apie įkrovimą realiuoju laiku.
  • „AirTag“ galima bendrinti su penkiais žmonėmis, todėl draugai ir šeimos nariai gali sekti jo lokaciją „Find My“ aplikacijoje. Visi grupės nariai galės matyti „AirTag“ vietą, leisti garsą ir naudoti tikslią paiešką, kad padėtų tiksliai nustatyti bendrinam įrenginio vietą, kai yra netoliese. Šis funkcionalumas veikia ir su visais kitais „Find My“ tinklo priedais.
  • Pirkinių sąrašai „Reminders“ aplikacijoje automatiškai sugrupuoja pridėtas prekes į atitinkamas kategorijas, kad apsipirkti būtų lengviau. Vartotojai gali keisti elementų grupavimą, o sąrašas prisimena jų nuostatas.
  • „Visual Look Up“ dabar pasiekiama pristabdytuose vaizdo kadruose. Vartotojai gali išskirti atskirą ar kelis objektus iš nuotraukų ir vaizdo įrašų fono ir atpažinti maistą, vitrinas, iškabas ir simbolius.
  • „Siri“ galima suaktyvinti tiesiog pasakius „Siri“. Suaktyvinus galima duoti kelias komandas iš eilės, nereikės iš naujo suaktyvinti asistento.
  • „Photos“ naudoja įrenginio mašininį mokymąsi, kad atpažintų kates ir šunis albume „People“, kaip ir draugus ar šeimos narius.
  • Į privatumo atnaujinimus įtraukta ne tik pranešimų, bet ir komunikacijos sauga („Communication Safety“), kad vaikai būtų saugūs siunčiant ir gaunant turinį per „AirDrop“, kontaktinius plakatus, „FaceTime“ pranešimus ir naudojant nuotraukų rinkiklį siunčiamam turiniui pasirinkti. Jis taip pat išplečiamas, kad apimtų ne tik nejudančius vaizdus, bet ir video turinį. Nauja funkcija, „Sensitive Content Warning“ padeda suaugusiems vartotojams nematyti nepageidaujamų nuogų vaizdų ir vaizdo įrašų. Kaip ir „ Communication Safety“ atveju, visas jautraus turinio įspėjimo vaizdų ir vaizdo įrašų apdorojimas vyksta įrenginyje, todėl „Apple“ prieigos prie turinio neturi.
  • Prieinamumo („Accessibility“) funkcijose atnaujinta „Assistive Access“ – tinkinama sąsaja, kuri padeda kognityvinę negalią turintiems vartotojams lengviau ir savarankiškai naudotis „iPhone“; Tiesioginė kalba („Live Speech“), kuri nekalbantiems vartotojams suteikia galimybę įvesti tekstą ir žodžius paversti garsu tiesiogiai arba telefonu ar per „FaceTime“ skambučius; Asmeninis balsas („Personal Voice“), kuris suteikia vartotojams, kuriems gresia kalbos praradimas, galimybę sukurti balsą, kuris skamba kaip jų; ir Nukreipkite ir kalbėkite („Point and Speak“), kuri padeda akliems ar silpnaregiams naudotojams nuskaityti tekstą ant fizinių objektų nurodant skaitytiną vietą pirštu.

iPadOS 17

„iPadOS 17“ naudotojai gali tinkinti įrenginio užrakinimo ekraną naudodami nuostabius fono paveikslėlius, naujus būdus demonstruoti mėgstamas nuotraukas ir naudoti išraiškingus šriftus bei spalvas suasmeninant datos ir laiko išvaizdą. Interaktyvūs valdikliai patobulina informacijos atvaizdavimą ir užduotis galite atlikti akimirksniu, tiesiog palietus juos tiesiai užrakintame arba pagrindiniame ekrane.

Taip pat kaip ir „iOS 17“, „iPadOS 17“ „Messages“ aplikacijoje patobulinta paieška, nauji būdai leidžiantys naudotojui išreikšti save, įskaitant lipdukų naudojimą su naujais jaustukų lipdukais ir galimybę kurti tiesioginius lipdukus išskiriant objektus iš nuotraukų. „FaceTime“ naudotojai gali palikti garso ar vaizdo pranešimus, kai kontaktas neatsiliepia, ir suaktyvinti reakcijas paprastais gestais. Naudodami „Continuity Camera“, vartotojai gali pasinaudoti „iPad“ kamera ir mikrofonu ir pradėti vaizdo skambutį tiesiai iš „Apple TV“ arba pradėti skambutį „iPad“ ir perkelti jį į „Apple TV“.

Su PDF failais dirbti „iPad“ tapo lengviau nei bet kada anksčiau. Šių metų pabaigoje bus išleista automatinio formų pildymo identifikacijos ir pildymo funkcija, kuri užpildys formų laukus, todėl vartotojai galės greitai pridėti reikiamą informaciją, pvz., vardus, adresus ir el. pašto adresus laiškus iš „Contacts“ aplikacijos. „Notes“ taip pat įgavo naujų būdų tvarkyti, skaityti, komentuoti ir bendradarbiauti naudojant PDF failus, o dabar vartotojai gali dar ir greitai susieti vieną pastabą su kita.

iOS 17 Notes aplikacija, FaceTime PDF

„Health“ aplikacija „iPad“ optimizuota didesniam ekranui. „HealthKit“ leidžia kūrėjams kurti novatoriškas sveikatos ir kūno rengybos patirtis, apimančias duomenis, kuriuos vartotojai pasirenka bendrinti, taikant griežtus privatumo ir duomenų saugos protokolus.

„Stage Manager“ suteikia daugiau lankstumo nustatant langų padėtį ir suteikia galimybę naudoti išorinę vaizdo kamerą „FaceTime“ ir konferenciniams skambučiams. Naudodami „Safari“ profilius, vartotojai gali naršyti atskirdami darbo ir asmenines temas. „Freeform“ turi naujus piešimo įrankius, „Follow Along“ padeda dirbantiems prie to paties vaizdo.


  1. Galimybė peržiūrėti 30-ties dienų veiklos istoriją „Home“ aplikacijoje galima tik namams naudojantiems naują išmanių namų architektūrą ir „HomePod“ ar „AppleTV“ kaip išmanių namų centralę. ↩︎

  2. Ši funkcija bus išleista vėliau šiais metais ir veiks su „Matter“ suderinamomis spynomis. ↩︎

  3. „Grid Forecast“ veiks tik žemyninėje JAV dalyje. ↩︎

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 6 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. iPhone 14 verta naujinti nesulėtėjo?

  2. Kokie dabar atsiliepimai iPhone 14 baterijos tarnavimo lago nėra ?

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų