iOS gretai gali tapti panaši į Android

Septynios tarptautinės korporacijos pripažino, kad joms galioja naujasis ES skaitmeninių rinkų įstatymas (SRĮ). Apie tai rašo „Reuters“.

„Alphabet“, „Amazon“, „Apple“, „TikTok“ savininkai „ByteDance“, „Meta“, „Microsoft“ ir „Samsung“ paskelbė, kad atitinka kriterijus, kuriuos ES nustatė priėmus naują įstatymą. Reuters teigimu, Booking.com taip pat tikisi iki metų pabaigos pasiekti „gatekeeper“ („vartų prižiūrėtojo“) statusą ir iki to laiko apie tai praneš valdžios institucijoms.

„Gatekeepers“ yra įmonės, kurių metinė apyvarta Europoje per paskutinius trejus finansinius metus buvo ne mažesnė kaip 7,5 mlrd. € arba įmonės, kurių tikroji rinkos vertė yra ne mažesnė kaip 75 mlrd. €. Per pastaruosius trejus metus jie taip pat turėjo aptarnauti daugiau nei 45 milijonus aktyvių vartotojų per mėnesį ir daugiau nei 10 000 aktyvių verslo vartotojų per metus. Šie kriterijai buvo sukurti taip, kad apimtų didžiausius šios srities žaidėjus, nes, kaip rodo įstatymo pavadinimas, jis skirtas didelėms internetinėms platformoms, kurios skaitmeninėse rinkose veikia kaip „vartų prižiūrėtojai“.

Pagal SRĮ „vartų prižiūrėtojams“ bus draudžiama teikti pirmenybę savo, o ne konkurentų paslaugoms, ir „užrakinti“ vartotojus savo uždaroje ekosistemoje. Pavyzdžiui „Apple“, be kitų sąlygų, turės vykdyti tris nurodymus: - leisti aplikacijų kūrėjams naudoti trečiųjų šalių mokėjimų paslaugas, apmokėjimui už jų sukurtą turinį - leisti vartotojams įdiegti aplikacijas, ne tik iš „App Store“. Taip pat leisti įdiegti trečiųjų šalių aplikacijų parduotuvių platformas - užtikrinti, kad „iMessage“ yra suderinama su kitomis tokio tipo paslaugomis.

Įstatymas įsigalioja 2024 m. kovo 5 d., o tai reiškia, kad „Apple“ iki šios datos savo gaminiuose turės įgyvendinti visus ES reikalavimus. „Gatekeeper“ įmonėms bus draudžiama reklamuoti savo paslaugas specialiomis sąlygomis, teikti joms pirmenybę arba neleisti vartotojams naudotis alternatyvomis. Už pažeidimą įmonei gali būti skirta 10% metinės pasaulinės apyvartos bauda. Šios įmonės turės leisti trečiosioms šalims sąveikauti su savo paslaugomis. Jie taip pat turi leisti verslo vartotojams reklamuoti savo produktus/paslaugas ir „sudaryti sutartis su klientais už „vartų prižiūrėtojo“ platformos ribų“.

„Google“ ir „Apple“ atveju tai reiškia, kad jie negali neleisti kūrėjams naudoti kitų mokėjimo sistemų nei jų pačių. Bendrovės taip pat negali uždrausti vartotojams pašalinti iš anksto įdiegtų programų arba įkelti programas iš išorinių šaltinių. Tai reikš didžiulius pokyčius, ypač „Apple“, kurios ekosistema buvo sukurta “uždaro sodo” principu.

Praėjusių metų gruodį „Bloomberg“ pranešė, kad išleisdama „iOS 17“ „Apple“ ruošiasi įsileisti trečiųjų šalių aplikacijų parduotuves ir leisti aplikacijų įkėlimą ne iš „App Store“. 2024 m. „vartų prižiūrėtojai“ turės laikytis visų SRĮ punktų. Kol kas Europos institucijos peržiūri pateiktus dokumentus ir iki rugsėjo 6 d. paskirs konkrečių platformos paslaugų prižiūrėtojus.

Kitaip tariant, „iOS“ greitai taps panaši į „Android“.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų