Kaip iPhone Veiksmo (Action) mygtuką padaryti funkcionalesniu

„iPhone 15“ ir „iPhone 16“ Veiksmo mygtukas suteikia prieigą prie funkcijų vienu jo spustelėjimu, tačiau jis gali atlikti tik vieną veiksmą. Tačiau visiškai nesudėtinga padaryti jį funkcionalesniu ir jį paspaudus galėti pasirinkti iš komandų sąrašo tą, kuri reikalinga šiuo momentu.

iOSiOS Action

„iPhone“ Veiksmo (Action) mygtukas turi keletą numatytųjų funkcijų, įskaitant tylaus režimo perjungimą, programėlės paleidimą ir kelias kitas. Veiksmo mygtuką galima priskirti tik konkrečiai užduočiai atlikti, o tai kiek keista, kai „Apple“ naudoja dvigubus ir trigubus spustelėjimus „AirPod“ susietus su skirtingomis funkcijomis.

Šio mygtuko naudingumas sumažėja, nes jis atpažįsta tik vieno tipo paspaudimą. Pavyzdžiui, mygtukas gali atidaryti vaizdo kamerą arba perjungti tylųjį režimą, tačiau jis negali padaryti abiejų – tiksliau, negali to nenaudojant Komandų (Shortcuts).

Dėl „Apple“ automatizavimo programos „Komandos“ („Shortcuts“) universalumo, „Veiksmo“ mygtukui gali lengvai būti priskirtas veiksmas leidžiantis atidaryti kelias skirtingas aplikacijas, aktyvuoti tam tikras funkcijas ar atlikti visą virtinę nurodytų veiksmų. Be to, „iOS 18“ „Apple“ šiek tiek pakeitė komandų kūrimą ir jis tapo paprastesnis nei ankstesnėse versijose.

Aplikacijos „Komandos“ pagalba galima atlikti daugelį veiksmų „iPhone“ ir net tuos veiksmus apjungti į veiksmų grandinę. Dėka to, kad nuspaudus „Veiksmo“ mygtuką yra galimybė paleisti „Sparčiąsias komandas“ ar atidaryti komandų aplanką leidžia šiam mygtukui tapti daugiafunkciu ir, atitinkamai, funkcionalesniu.

Kai „Veiksmo“ mygtukas suaktyvina sparčiųjų komandų aplanką, ekrane rodomas langas su atskiromis komandomis - jų piktogramomis – esančiomis tame aplanke. Galimybė aktyvuoti sparčiųjų komandų aplankus ir yra paslaptis, kaip naudojant „Veiksmo“ („Action“) mygtuką jis pavirsta daugiafunkciu įrankiu.

Veiksmo (Action) mygtukas

Sparčiųjų komandų pasirinkimo langas

Norėdami pradėti, atidarykite aplikaciją „Komandos“ (Shortcuts) ir sukurkite naują aplanką. Galima perkelti esamą automatizavimą į aplanką, tačiau lengviau yra sukurti naują aplanką ir jame iš naujo sukurti sparčiųjų komandų rinkinius.

Atidarius „Komandos“ bus atidarytas visų sparčiųjų komandų langas. Jei esate naujas „Komandų“ naudotojas – rasite keletą iš anksto įdiegtų pavyzdžių.

  1. Norėdami sukurti naują aplanką, paspauskite grįžimo mygtuką ekrano kairėje viršuje.
  2. Atsidariusiame lange spustelėkite ant naujo aplanko piktogramos iOS pridėti aplanką ekrano dešinėje-viršuje ir suteikite aplankui pavadinimą, geriau ką nors prasmingo, pavyzdžiui „Veiksmo komandos“ (be kabučių, žinoma).
  3. Sukūrę aplanką – grįšite į „Komandų“ meniu, kur matysite ir naujai sukurtą aplanką – paspauskite ant naujai sukurto aplanko ir tada paspauskite ekrano viršuje-dešinėje esantį pliuso + mygtuką.
  4. Ekrane pasirodys naujos komandos kūrimo langas.
  5. Sukurkite reikiamą komandą, tarkim aplikacijos atidarymo.

Kaip sukurti paprasčiausią sparčiąją komandą

Ko gero pati paprasčiausia spačioji komanda yra skirta atidaryti aplikaciją. Žemiau pateiktame pavyzdyje paaiškinsiu kaip sukurti komandą skirtą atidaryti „Mail“ aplikaciją, tačiau tokiu pat principu galite sukurti sparčiąją komandą galinčią atidaryti praktiškai bet kurią aplikaciją įdiegtą jūsų įrenginyje.

  1. Paspauskite ant ekrano viršuje-dešinėje esančio pliuso + mygtuko.
  2. Lange esančiame paieškos lauke įrašykite Atidaryti. Pamatysite kelias komandas leidžiančias atidaryti tam tikrą aplikaciją: „Atidaryti žymą“, „Atidaryti failą“, „Atidaryti knygą“ ir t.t.
  3. Paslinkite vaizdą ekrane aukštyn iki pamatysite iOS Komandos - atidaryti programą Atidaryti programą.
    Paspaudę ant šalia sparčiosios komandos esančios (i) Papildoma Informacija iOS papildomos informacijos piktogramos, pamatysite pranešimą, kad „Vykdant šį veiksmą jūsų įrenginys turi būti atrakintas“. Tai apsauga nuo to, kad kas nors neturintis teisės naudotis jūsų telefonu negalėtų atidaryti aplikacijos ir turėti prieigą prie joje esančios informacijos.
  4. Spauskite + Įtraukti, jei esate papildomos informacijos lange arba Atidaryti programą jei ant papildomos informacijos piktogramos nepaspaudėte.
  5. Atsidariusiame lange paspauskite ant šalia „Atidaryti“ esančio laukelio su užrašu Programa.
  6. Pasirinkite aplikaciją, kurią kuriamos komandos pagalba norite atidaryti.
  7. Paspauskite ant lango viršuje esančio „Atidaryti programą“ komandos pavadinimo ir kontekstiniame meniu pasirinkę Pervadyti suteikite komandai unikalų pavadinimą (kuo trumpesnis, bet prasmingas - tuo geriau).
  8. Spauskite ekrano dešinėje-viršuje esantį Atlikta mygtuką.

Viskas, komanda skirta atidaryti aplikaciją sukurta ir išsaugota jūsų aplanke.

Tokiu pačiu būdu galite sukurti sparčiąsias komandas skirtas atidaryti kitas aplikacijas ar sudėtingesnes komandas skirtas atlikti labiau specifinius veiksmus.

Kaip susieti Veiksmo mygtuką su aplanku

Galutinis žingsnis šiame procese yra Veiksmo mygtuko susiejimas su aplanku. Tai paprastas veiksmas, nors ir šiek tiek klaidinantis.

  1. Atidarykite aplikaciją Nustatymai.
  2. Pasirinkite iOS Action Veiksmo mygtukas.
  3. Pasirodžiusiame ekrane slinkite vaizdą į karę (arba dešinę) iki ekrane pamatysite Sparčioji komanda.
  4. Paspauskite ant Pasirinkti sparčiąją komandą…
  5. Atidariusiame lange pamatysite komandų sąrašą. Skiltyje Mano sparčiosios komandos pasirinkite Rodyti aplanką….
  6. Pasirinkite komandoms skirtą aplanką, kurį sukūrėte pačioje pradžioje.

Aplanko aktyvavimas Veiksmo mygtuko pagalba

Dabar, kai „Veiksmo“ mygtukas susietas su aplanku – nuspaudę „Veiksmo mygtuką“ ir palaikę jį nuspaustą aktyvuosite aplanke esančių sparčiųjų komandų pasirinkimo langą. Tereikia bakstelėti pirštu per reikiamos komandos piktogramą.

iOS 18 iPhone Veiksmo mygtukas - Sparčiosios komandos
Apytikslis skaitymo laikas: 4 minutės.
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūną Blavaščiūną

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas, didelę savo laisvalaikio dalį skiriantis straipsnių „Mac Arena“ rašymui.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų