Kuo skiriasi iPhone 16 nuo iPhone 15

Tema: iPhone

„Apple“ pristatė naujus telefonus. Daugelis jų laukė norėdami atnaujinti turimus. Ar verta tai daryti, matyt, priklauso nuo dabar turimo modelio ir to kam dažniausiai telefoną naudojate. Ar verta keisti turimą telefoną į naują?

iPhone 16 Pro vs iPhone 15 Pro

Jei turite sąlyginai neseną „iPhone“, reikalo strimgalviais leistis pirkti naujausio modelio šiemet tikriausiai nėra. Žinoma, kiekvieno situacija gali skirtis, tačiau manau būtų logiška manyti, kad pirmieji „iPhone“ sukurti „nuo pat pradžių AI“, kaip sakė Tim Cook, būtų išleisti su veikiančiomis dirbtinio intelekto funkcijomis. Tačiau taip nėra.

„iPhone“ su A18 lustais, didesniais ekranais, kameros valdymo mygtuku, „Apple Intelligence“, „Visual Intelligence“ ir kt. yra puiku, tačiau iš tikrųjų būtent šios kartos „iPhone“ rekordinis funkcijų skaičius nebus pasiekiamas telefonų pardavimo pradžios metu. Skaitant „Apple“ manieroje smulkiu šriftu užrašytą informaciją tampa aišku, kad:

  • „Camera Control“ (kameros valdymo) mygtukas — pagrindinis „iPhone 16“ serijos telefonų akcentas, startavus „iPhone 16“ pardavimams veiks tik iš dalies. Norite užfiksuoti fokusavimą ir ekspoziciją lengvu prisilietimu? Super – prašom… kada nors vėliau.
  • Gražioji Siri, kuri mums buvo parodyta dar WWDC, taip pat nebus paruošta iki rugsėjo 20 d. Įdomu, ką Federighi komanda veikė visą vasarą? Bent jau įmonė galėtų įdiegti animaciją naujų išmaniųjų telefonų išleidimui, o neuroninių tinklų funkcijas pridėti vėliau.
  • „Apple Intelligence“ yra tai, apie ką mums buvo pasakojama ilgai ir nuobodžiai, pirmiausia WWDC, o vėliau ir „iPhone 16“ pristatyme. „Apple“ labai sureikšmina neuroninių tinklų funkcijas, tačiau tik nedidelė jų dalis pasirodys „iOS 18.1“ ir „iOS 18.2“ versijose vėliau šiais metais, o visa kita – jau 2025 m., net „Genmoji“.
  • „Visual Intelligence“ – „Google Lens“ analogas taip pat neveiks startavus „iPhone 16“ pardavimams. Ši funkcija, naudojant fotoaparato valdymo mygtuką, „iPhone 16“ kada nors, vėliau šiais metais, leis atpažinti daiktus ar objektus į kuriuos nukreipta telefono kamera. Rudens renginio metu buvo rodomas video kai žmogus norėdamas sužinoti šuns veislę tai daro naudodamas „Visual Intelligence“. O ne paprasčiau tiesiog paklausti šeimininko? Konkrečių datų, kada ši funkcija gali pradėti veikti — nėra.
Apple Intelligence „Apple Intelligence“ ateitis Europos Sąjungoje apskritai nėra aiški. Greičiausiai, kompanija neleis ar stipriai ribos „Apple Intelligence“ funkcijų prieinamumą Europos Sąjungos naudotojams, bent jau šiais metais. Net „iPhone“ ir „Siri“ nustačius palaikomą kalbą, „Apple Intelligence“ neveiks, jei „Apple ID“ šalis/regionas susietas su ES šalimi ir fiziškai esate ES, bet veiks keliaujant už ES ribų. Tad, jei perkate naują „iPhone 16“ dėl „Apple Intelligence“ palaikymo, gal verta luktelėti ir pažiūrėti kuria linkme pakryps šie reikalai, kad nebūtų taip, kad išleidote daug pinigų, bet vis tiek likote prie senos geldos.

iPhone 16/Plus vs iPhone 15/Plus

Atskirti šios modelius, paprasčiausia yra žvilgtelėjus į jų nugarėlę, nes skiriasi kamerų išdėstymas. Naujuose „iPhone 16“ jis panašus į tai, kaip jos buvo išdėstytos „iPhone X/XS“ modeliuose. Taigi vizualiai „iPhone 16“ ir „iPhone 15“ yra labai panašūs, skiriasi tik spalvos, bet čia jau „kas ką mėgsta“.

Dabar ir ne „Pro“ klasės „iPhone 16“ ir „iPhone 16 Plus“ turi „Action“ (veiksmo) mygtuką, kurį pirmą kartą pamatėme „iPhone 15 Pro“. Šio, telefono šone esančio mygtuko pagalba galite greitai ir patogiai įjungti žibintuvėlį, paleisti automatizavimo komandas arba atidaryti mėgstamą aplikaciją savo „iPhone“. Galite palikti nieko nepakeitę ir jį naudoti įjungti arba išjungti tylųjį režimą.

Naujuose „iPhone“ modeliuos taip pat yra ir antrasis mygtukas (neskaitant standartinių: garso reguliavimo ir įrenginio į/išjungimo mygtukų) – tai naujas 16-os „iPhone“ serijos bruožas. Jis leidžia aktyvuoti telefono kamerą. Mygtukas yra jautrus lietimui, tačiau „iPhone“ pateikia grįžtamąjį ryšį per vibraciją. Be to, atpažįstami braukimai, galima perjungti fotografavimo režimus, priartinti ar keisti fotoaparato parametrus.

„iPhone 16“ ir „iPhone 16 Plus“ įdiegtas naujas „Apple“ A18 lustas. Tai 3 nm procesorius su 6 CPU ir 5 GPU branduoliais. Yra 16 branduolių neuroninis variklis. Labiausiai tikėtina, kad modeliai turi 8 GB RAM.

Kūrėjai patobulino elementų išdėstymą ir lusto skleidžiamos šilumos išsklaidymą. Teoriškai tai turėtų šiek tiek sumažinti darbinę temperatūrą ir pailginti veikimo laiką esant apkrovai iki lustas pradeda mažinti dažnį. Praktiškai tai galima įvertinti tik atliekant testus.

„iPhone 16“ ir „iPhone 16 Plus“ gavo dvigubą kameros modulį – 48 MP, ƒ/1,6 ir 12 MP, ƒ/2,2. Yra optinis vaizdo stabilizavimas su jutiklio poslinkiu. „iPhone“ kūrėjai teigia, kad ant objektyvų atsirado nauja antirefleksinė danga. Fotoaparatas išmoko daryti makro nuotraukas. Taip pat galite fotografuoti trimačius erdvinius vaizdus, ​​kad galėtumėte peržiūrėti naudodami „Apple Vision Pro“. „iPhone“ pagalba dabar galima įrašyti 4K Dolby Vision vaizdo įrašus iki 60 kadrų per sekundę greičiu. Mikrofonai ir tolesnis apdorojimas įrašymo metu geriau sumažina vėjo ir fono triukšmus. Pasikeitė pagrindinių kameros modulių vieta.

Man atrodo, kad kalbant apie fotografiją, vienintelė naujovė šiuose modeliuose lyginant su pirmtakais yra makro fotografijos galimybė. Visi kiti pakeitimai nereikšmingi.

Šie modeliai palaikys naują „Apple“ dirbtinį intelektą „Apple Intelligence“.

„iPhone 16“ modeliai palaiko greitesnį „MagSafe“ belaidį įkrovimą iki 25 W, bet tam reikia naudoti 30 W ar didesnės galios adapterį.

Taip pat „Apple“ žada, kad lyginant su pirmtakais, „iPhone 16“ akumuliatorius tarnaus 2 val., o „Plus“ modelio 1 valanda ilgiau.

Ar verta keisti turimą „iPhone“ į „iPhone 16“ ar „iPhone 16 Plus“, matyt, priklauso nuo to kokį telefoną turite dabar. Jei, turimas „iPhone“ jau 3-4 metų senumo, esate dažnai makro nuotraukas darantis žmogus ir, jei „Apple“ leis ES naudotojams pasinerti į „Apple Intelligence“ siautulį, o komunikacija jūsų telefone vyksta anglų kalba ir turite problemų suvokiant kontekstą ir jums reikia dirbtinio intelekto pagalbos – tada ko gero verta.

 iPhone 16iPhone 16 PlusiPhone 15iPhone 15 Plus
Kaina [*] 989€ 1 139€ 889€ 999€ 989€ 1 149€
Dydis (mm) AxPxG 146,6 x 71,6 x 7,8 160,9 x 77,8 x 7,8 146,7 x 71,6 x 7,8 160,9 x 77,8 x 7,8
Svoris (gr) 170 199 171 201
Procesorius A18
5-core GPU
A16 Bionic
5-core GPU
Talpa 128GB, 256GB, 512GB
Ekrano tipas 6.1" Super Retina XDR 6.7" Super Retina XDR 6.1" Super Retina XDR 6.7" Super Retina XDR
Skiriamoji geba 2556 x 1179, 460ppi 2796 x 1290, 460ppi 2556 x 1179, 460ppi 2796 x 1290, 460ppi
True Tone Taip
Biometrika Face ID
Komunikacijos 5G (Sub-6GHz and mmWave)
Gigabit-class LTE
Wi-Fi 7
Bluetooth 5.3
Ultra Wideband
Emergency SOS via Satellite
Roadside Assistance via Satellite
USB-C (USB 2)
5G (Sub-6GHz and mmWave)
Gigabit-class LTE
Wi-Fi 6
Bluetooth 5.3
Second-gen Ultra Wideband
Emergency SOS via Satellite[1]
Roadside Assistance via Satellite[2]
USB-C (USB 2)
Priekinė kamera 12MP TrueDepth su automatiniu fokusavimu
Galinės kameros 48MP Fusion ƒ/1.6, 12MP Wide ƒ/2.2 48MP Main ƒ/1.6, 12MP Wide ƒ/2.4
Video 4K 60fps HDR with Dolby Vision,
1080p 240fps Slo-Mo
optinis vaizdo stabilizavimas
Action Mode
Akumuliatorius (Video laikas) iki 22 val. iki 27 val. iki 20 val. iki 26 val.
Spalvos Juoda,
ultramarino,
žalsvai mėlyna,
rožinė
Juoda,
mėlyna,
žalia,
rausva,
geltona

iPhone 16 Pro/Max vs iPhone 15 Pro/Max

iPhone 16 Pro“ ekrano įstrižainė yra 6,3 colio. Tai ta pati „Super Retina XDR“ matrica su „ProMotion“ ir „Always-On“.

Dėl padidėjusio dydžio, skyra šiek tiek taip pat padidėjo. Pikselių tankis, kontrastas, ryškumas skirtinguose režimuose nesikeitė. Visuose naujuose „iPhone 16“ serijos telefonuose yra viena ekrano savybė – minimalus 1 nito ryškumas, tačiau dar neaišku, kokius privalumus jis suteikia ir koks minimalus ryškumas yra pirmtakuose (manau apie 2-4).

„Apple“ teigia, kad naujieji telefonai 15-20 proc. galingesni ne pirmtakai, tačiau skirtumą, greičiausiai, pastebėti pavyks tik našumo testuose, jei jis iš viso bus.

iPhone 16 Pro“ ir „iPhone 16 Pro Max“ gavo dar vieną naują mygtuką – „Camera Control“. Tai jutiklinis klavišas su vibracijos atsaku, kuris reaguoja kaip į paspaudimus taip ir perbraukimus per jį. Jis naudojamas fotografavimui ir gali perjungti režimus ir keisti nustatymus. Kiek šis sprendimas pasiteisins - parodys laikas. Gal tiems, kas po n-kartų kasdien fotografuoja save, jis ir bus naudingas.

iPhone 16 Pro“ ir „iPhone 16 Pro Max“ gavo šiek tiek atnaujintą kameros modulį: 48 MP ƒ/1.78, itin platus 48 MP ƒ/2.2, teleobjektyvas 12 MP ƒ/2.8. Naudojamas antros kartos jutiklio poslinkio optinis vaizdo stabilizavimas. Galimas priartinimas: 0,5x, 1x, 2x, 5x. Įprastos ir „Max“ versijų parametrai yra vienodi.

Dėl didesnio itin plataus jutiklio makro nuotraukos gali būti fiksuojamos 48MP raiška. Yra antirefleksinė lęšių danga.

4K „Dolby Vision“ vaizdo įrašymas iki 120 kadrų per sekundę. „QuickTake“ palaiko vaizdo įrašą iki 4K 60 kadrų per sekundę greičiu. Yra „ProRes“ įrašymo funkcija iki 4K 120 kadrų per sekundę greičiu. Naudodami priekinę kamerą galite įrašyti 1080p „Dolby Vision“ vaizdo įrašus.

Mikrofonai buvo patobulinti ir yra programinė įranga, skirta sumažinti vėjo keliamą triukšmą įraše.

Ar verta naujintis, matyt, priklauso nuo ar daug fotografuojate ir ką fotografuojate/filmuojate. Iš vienos pusės itin platus objektyvas turi 48 MP matricą, kuri taip pat naudojama makro-fotografavimui. Kita vertus, teleobjektyvo kamera negavo geresnės priartinimo sistemos. Negaliu vienareikšmiškai teigti, kad lyginant su „iPhone 15 Pro“, „iPhone 16 Pro“ pagalba padarytos nuotraukos bus kokybiškesnės ir kad kasdieniame fotografavime tarp šių „iPhone“ modelių bus pastebimas skirtumas.

Tiesa, akumuliatoriaus darbo laikas „Pro“ ir „Max“ modeliuose lyginant su pirmtakais pailgėjo net 4 valandomis.

Tiek senesni „iPhone 15 Pro“, tiek ir naujieji „iPhone 16 Pro“ klasės telefonai palaikys „Apple Intelligence“.

Asmeniškai aš nematau nė vienos priežasties kodėl reikėtų keisti „iPhone 15 Pro“ į „iPhone 16 Pro“, nebent esate „Dykumų titano“ spalvos klubo riteris arba dirbate operatoriumi ir darbdavys verčia filmuoti tik savo ir tik telefonu.

iPhone 16 Pro vs iPhone 15 Pro

 iPhone 16 ProiPhone 15 Pro
Kaina [*] 1 249€ 1 139€ 1 249€
Dydis (mm) AxPxG 149,6 x 71,5 x 8,25 146,6 x 70,6 x 8,25
Svoris (gr) 199 187
Procesorius A18 Pro
6-core CPU
6-core GPU
A17 Pro
6-core CPU
6-core GPU
Talpa 128GB, 256GB, 512GB, 1TB
Ekrano tipas 6.3" Super Retina XDR,
ProMotion, always-on display
6.1" Super Retina XDR,
ProMotion, always-on display
Skiriamoji geba 2622 x 1206, 460 ppi 2556 x 1179, 460 ppi
True Tone Taip
Biometrika Face ID
Apple Intelligence Taip
Komunikacijos 5G (Sub-6GHz and mmWave)
Gigabit-class LTE
Wi-Fi 7
Bluetooth 5.3
Emergency SOS via Satellite[1]
Roadside Assistance via Satellite[2]
USB-C (USB 3)
5G (Sub-6GHz and mmWave)
Gigabit-class LTE
Wi-Fi 6E
Bluetooth 5.3
Emergency SOS via Satellite[1]
Roadside Assistance via Satellite[2]
USB-C (USB 3)
Priekinė kamera 12MP TrueDepth su automatiniu fokusavimu
Galinės kameros 48MP Fusion ƒ/1.78
48MP Ultra Wide ƒ/2.2
12MP Telephoto ƒ/2.8 su 3x optiniu priartinimu
48MP Main ƒ/1.78
48MP Ultra Wide ƒ/2.2
12MP Telephoto ƒ/2.8 su 5x optiniu priartinimu
Video 4K 120fps HDR su Dolby Vision,
1080p 240fps Slo-Mo
Action Mode
4K 60fps HDR su Dolby Vision,
1080p 240fps Slo-Mo
Action Mode
Akumuliatorius (Video laikas) iki 27 val. iki 23 val.
Spalvos Juodo titano,
Balto titano,
Dykumų titano,
Neutralaus titano
Juodo titano,
Balto titano,
Mėlyno titano,
Neutralaus titano

iPhone 16 Pro Max vs iPhone 15 Pro Max

 iPhone 16 Pro MaxiPhone 16 Pro Max
Kaina [*] 1 499€ 1 379€ 1 499€
Dydis (mm) AxPxG 163 x 77,6 x 8,25 159,9 x 76,7 x 8,25
Svoris (gr) 227 221
Procesorius A18 Pro
6-core CPU
6-core GPU
A17 Pro
6-core CPU
6-core GPU
Talpa 256GB, 512GB, 1TB
Ekrano tipas 6.9" Super Retina XDR, ProMotion, always-on display 6.7" Super Retina XDR, ProMotion, always-on display
Skiriamoji geba 2868 x 1320, 460 ppi 2796 x 1290, 460 ppi
True Tone Taip
Biometrika Face ID
Komunikacijos 5G (Sub-6GHz and mmWave)
Gigabit-class LTE
Wi-Fi 7
Bluetooth 5.3
Ultra Wideband
Emergency SOS via Satellite[1]
Roadside Assistance via Satellite[2]
USB-C (USB 3)
5G (Sub-6GHz and mmWave)
Gigabit-class LTE
Wi-Fi 6E
Bluetooth 5.3
Ultra Wideband
Emergency SOS via Satellite[1]
Roadside Assistance via Satellite[2]
USB-C (USB 3)
Priekinė kamera 12MP TrueDepth su automatiniu fokusavimu
Galinės kameros 48MP Fusion ƒ/1.78
48MP Ultra Wide ƒ/2.2
12MP Telephoto ƒ/2.8 su 5x optiniu priartinimu
48MP Main ƒ/1.78
48MP Ultra Wide ƒ/2.2
12MP Telephoto ƒ/2.8 su 5x optiniu priartinimu
Video 4K 120fps HDR su Dolby Vision,
1080p 240fps Slo-Mo
ProRes 4K 120fps,
Cinematic Mode,
Action Mode
4K 60fps,
4K 60fps HDR su Dolby Vision,
1080p 240fps Slo-Mo
ProRes 4K 60fps su galimybe rašyti į išorinę laikmeną,
Cinematic Mode,
Action Mode
Akumuliatorius (Video laikas) iki 33 val. iki 29 val.
Spalvos Juodo titano,
Balto titano,
Dykumų titano,
Neutralaus titano
Juodo titano,
Balto titano,
Mėlyno titano,
Neutralaus titano

Visi „iPhone 16“ serijos, kaip ir „iPhone 15“ serijos telefonai yra įvertinti IP68 (gali būti iki 30 minučių panerti į 6 metrų gylį) ir atitinka IEC standartą 60529. Tačiau nereikėtų pamiršti, kad su laiku įrenginių fizinės savybės keičiasi, gali atsirasti mikro įtrūkimų ar sandarinimo medžiagų pokyčių ir nepriklausomai nuo to kokius standartus rašo „Apple“ – telefonams pažeistiems skysčių garantija nėra taikoma.

iPhone 16 Pro/Max funkcijos ir savybės, kurių neturi iPhone 16/Plus modeliai

Nors visuose keturiuose 2024 m. „iPhone“ modeliuose yra naujas fotoaparato valdymo mygtukas, 48 ​​MP „Fusion“ kameros, galimybė fiksuoti erdvines nuotraukas ir vaizdo įrašus, nauji fotografijos stiliai, stipresnė „Ceramic Shield“ ekrano apsauga, greitesnis „MagSafe“ įkrovimas, USB-C jungtis, vis dar yra nemažai sričių, kuriose „Pro“ modeliai yra pranašesni už ne „Pro“ modelius. Kai kurios toliau pateiktos funkcijos yra išskirtinės „iPhone 16 Pro“ ir „iPhone 16 Pro Max“, todėl jų nerasite „iPhone 15 Pro“ ar „iPhone 15 Pro Max“.

Titano korpusas

iPhone 16 Pro“ ir „iPhone 16 Pro Max“ modelių korpusas pagamintas iš aviacijai skirto titano, kuris yra lengvesnis ir tvirtesnis nei nerūdijantis plienas, o nugarėlė yra tekstūruota matiniu stiklu. Palyginimui, „iPhone 16“ ir „iPhone 16 Plus“ naudoja aliuminį ir spalvotą stiklinę nugarėlę.

Naujasis „Pro“ korpusas leidžia naudoti plonesnius kraštus – plonesnius nei bet kuriame kitame „iPhone“ ekrane. Jo vidinis konstrukcinis rėmas pagamintas iš 100 proc. perdirbto aliuminio, kuris padeda išsklaidyti šilumą ir prireikus lengviau pakeisti galinį stiklą. Palyginimui, „iPhone 16“ ir „16 Plus“ naudoja 85 proc. perdirbto aliuminio.

A18 Pro lustas

Šiais metais „iPhone 16“ ir „iPhone 16 Plus“ modeliuose įdiegtas „A18 Bionic“ lustas, dviem kartomis naujesnis nei „iPhone 15“ ir „15 Plus“. „Apple“ tai padarė atsižvelgdama į papildomą galią, kurios reikia „Apple Intelligence“. „iPhone 16 Pro“ ir „iPhone 16 Pro Max“ įdiegtas dar galingesnis – „A18 Pro“ lustas.

Nors abu lustai turi 6 branduolių procesorių ir 16 branduolių neuronų variklį, „A18 Pro“ turi 6 branduolių GPU („A18 Bionic“ – 5 branduolių GPU). Papildomas branduolys padeda užtikrinti geresnį dirbtinio intelekto darbą ir greitesnę žaidimų grafiką.

„Apple“ teigimu, „A18 Pro“ taip pat turi didesnes podėliavimo (cache) talpyklas nei „A18 Bionic“. Tai lesi daugiau resursų reikalaujančioms aplikacijoms veikti našiau. „A18µPro“ yra naujos kartos ML greitintuvai, skirti procesoriui, kurie padeda veikti „Apple Intelligence“. Jame taip pat yra pažangus ekrano variklis, skirtas „ProMotion“ ir „Always-On“.

Lidar skeneris

iPhone 16 Pro“ ir „iPhone 16 Pro Max“ galinio fotoaparato sistemoje yra įmontuotas „lidar“ skeneris. „iPhone 16“ ir „iPhone 16 Plus“ jo neturi. „Lidar“ skeneriai kol kas išlieka tik „Pro“ modelių privilegija. „Lidar“ ne tik suteikia daug su fotoaparatu susijusių privalumų, jis užtikrina geresnius papildytosios realybės matavimus, pritaikymo neįgaliesiems įrankius ir t.t.

ProMotion

„ProMotion“ ekrano technologija naudojama tik „Pro“ modeliuose. „ProMotion“ dinamiškai koreguoja ekrano atnaujinimo dažnį iki 120 Hz vietoj standartinio 60 Hz. Tai reiškia, kad „iPhone 16 Pro“ ir „iPhone 16 Pro Max“ modelių ekranuose vaizdo slinkimas vyksta sklandžiau, žaidimai veikia našiau, o reakciją į ekrano lietimą geresnė nei „iPhone 16“ ir „iPhone 16 Plus“.

Always-on (visada įjungtas) ekranas

„Always-on“ režimas taip pat yra išskirtinė „Pro“ modelių funkcija. Naudojant „Always-on“ režimą „16 Pro“ modeliuose, kurį laiką nenaudojant įrenginio ar jį užrakinus, ekranas bus pritemdytas iki 1 Hz atnaujinimo dažnio, „iPhone 16“ ir „16 Plus“ ekranai visiškai išsijungs. Pritemdytame ekrane galima matyti tokius dalykus kaip ekrano užsklanda, valdikliai ir pranešimai ir ekranas veikia budėjimo režimu, o ne užmiega.

USB 3 greičiai

Visi naujieji iPhone modeliai palaiko USB-C, tačiau tik „Pro“ modeliai palaiko USB 3.2 perdavimo greitį iki 10 Gb/s. Tam reikės USB 3 laido, palaikančio 10 Gb/s perdavimus, kurio nėra dėžutėje. Tai daug geriau nei USB 2 ir 480 Mb/s greitis, kaip „iPhone 16“ ir „16 Plus“.

Keturi studijinės kokybės mikrofonai

Naudodami „iPhone 16 Pro“ ir „16 Pro Max“ gausite studijinės kokybės keturių mikrofonų komplektą, o tai reiškia, kad vaizdo įrašuose ar net balso atmintinėse įrašytas garsas bus tikroviškesnis.

Pro kamerų sistema

iPhone 16 Pro“ ir „16 Pro Max“ turi profesionalią kamerų sistemą, o „iPhone 16“ ir „16 Plus“ – pažangią dviejų kamerų sistemą. Akivaizdžiausias skirtumas yra tas, kad „Pro“ modeliai turi papildomą objektyvą:

12 MP 5x teleobjektyvas: septynių elementų 120 mm, ƒ/2,8 diafragma ir 20° matymo lauku objektyvas, 100 proc. fokusavimo pikselių, 3D jutiklio poslinkio optinis vaizdo stabilizavimas ir automatinis fokusavimas, tetraprizminis dizainas.

Visų keturių „iPhone 16“ modelių pagrindinė 48 MP „Fusion“ kamera turi panašumų, pavyzdžiui, skaičiuojamas 12 MP 2x teleobjektyvas su 52 mm, ƒ/1,6 diafragma, jutiklio poslinkio optinis vaizdo stabilizavimas ir 100 proc. fokusavimo taškų, tačiau „Pro“ modeliuose jie šiek tiek skirtingi:

24 mm (palyginti su 26 mm), ƒ/1,78 diafragma (palyginti su ƒ/1,6 diafragma), antros kartos jutiklio poslinkio optinis vaizdo stabilizavimas (palyginti su pirmosios kartos).

Itin plati 48 MP kamera yra 13 mm su ƒ/2,2 diafragma ir 120° matymo lauku visuose keturiuose iPhone modeliuose, tačiau Pro modeliuose šie objektyvai šiek tiek skiriasi: jie palaiko itin didelės raiškos 48 MP nuotraukas, turi hibridinių fokusavimo taškų sistemą (palyginti su 100 proc. fokusavimo taškų).

Apple ProRAW

„iPhone 16 Pro“ ir „iPhone 16 Pro Max“ palaiko „Apple ProRaw“ vaizdo fiksavimą, kuris suteikia daugiau galimybių redaguojant vaizdus, be to, jis veikia ir galinėje kamerų sistemoje ir priekinėje „TrueDepth“ kameroje.

Iki 5x optinis priartinimas

12 MP teleobjektyvas „iPhone 16 Pro“ ir „iPhone 16 Pro Max“ turi galimybę vaizdą priartinti iki 5 kartų naudodama tam optiką (su 10 kartų optinio priartinimo diapazonu). „iPhone 16“ ir „16 Plus“ tikro teleobjektyvo neturi. Ne „Pro“ modelių fotoaparatų sistema naudoja kompiuterinę fotografiją, kad iš pagrindinės kameros 48 MP jutiklio vidurio paimtų 12 MP vaizdą, ir tokiu būdu pasiekiamas iki 2 kartų optinis priartinimas (su 4 kartų optinio priartinimo diapazonu).

Skaitmeninis priartinimas iki 25x

Skaitmeninis priartinimas taip pat geresnis „Pro“ modeliuose. Ne „Pro“ modelių naudotojams prieinama tik 10x skaitmeninio priartinimo nuotraukoms ir 6x vaizdo įrašams galimybė. „Pro“ modelių naudotojai gali naudoti skaitmeninį priartinimą iki 25x abiem atvejais.

Portretai nakties režimu

Dėl „Pro“ modelių „lidar“ sistemos galima fotografuoti naktinio režimo portretus „Camera“ aplikacijoje. Jei jūsų mėgstamiausias fotografavimo režimas „Camera“ programoje yra skirtas portetams, tai būtų viena iš priežasčių, kodėl verta rinktis „Pro“ modelį, o ne paprastą.

Makro fotografija

Nors makrofotografija nėra naujiena „iPhone“, „iPhone 16 Pro“ ir „16 Pro Max“ naujos 48 MP itin plataus kampo kameros dėka makro nuotraukos bus dar geresnės. „iPhone 16“ ir „16 Plus“ įstrigo su 16 MP makro nuotraukomis.

Tinkinamas numatytasis objektyvas

Kaip ir „iPhone 15 Pro“ ir „iPhone 15 Pro Max“, galima tinkinti numatytąjį „iPhone 16 Pro“ ir „iPhone 16 Pro Max“ objektyvą, kai fotografuojama „Camera“ aplikacijoje. Tai taikoma 48 MP pagrindinei „Fusion“ kamerai.

Dolby Vision vaizdo įrašymas iki 120fps

Nors visi naujieji „iPhone“ palaiko „Dolby Vision“ vaizdo įrašymą, „Pro“ modeliai palaiko didesnį kadrų dažnį. Visi modeliai leidžia 4K „Dolby Vision“ 24, 25, 30 ir 60 kadrų per sekundę greičiu, tačiau „Pro“ modeliai taip pat palaiko 100 kadrų per sekundę ir 120 kadrų per sekundę greitį su nauja „Fusion“ kamera. „Pro“ modeliai 1080p „Dolby Vision“ gali naudoti ne tik 25, 30 ir 60, bet ir 120 kadrų per sekundę (Fusion).

4K Dolby Vision sulėtinto vaizdo įrašymui

Visi keturi modeliai gali filmuoti sulėtintus vaizdo įrašus 1080p raiška 120 kadrų per sekundę arba 240 kadrų per sekundę greičiu, tačiau „Pro“ modeliuose galima užfiksuoti 4K „Dolby Vision“ iki 120 kadrų per sekundę su „Fusion“ kamera. Užfiksavę sulėtintą vaizdo įrašą, galite reguliuoti atkūrimo greitį rinkdamiesi iš viso greičio, ketvirčio greičio, pusės greičio ir penktadalio greičio.

ProRes vaizdo įrašymas

Kaip ir „Apple ProRAW“, „Apple ProRes“ vaizdo įrašymo formatas yra išskirtinis „Pro“ modeliams.„ProRes“ suteikia prieigą prie vaizdo įrašo žurnalo, kuris siūlo platų dinaminį ir tonų diapazoną, suteikiantį daugiau lankstumo vizualiniams efektams ir spalvų klasifikavimui redaguojant ir akademijos spalvų kodavimo sistemą (ACES) – pasaulinį spalvų darbo eigos standartą.

Skirtingai nuo „iPhone 15 Pro“ modelių, „iPhone 16 Pro“ ir „16 Pro Max“ gali filmuoti iki 4K raiškos 120 kadrų per sekundę greičiu (palyginti su 60 kadrų per sekundę „15 Pro“) su įrašymu išorinėje laikmenoje.

„iPhone 16 Pro“ ir „16 Pro Max“ esanti „TrueDepth“ kamera taip pat palaiko vaizdo žurnalo įrašymą ir ACES, bei išorinį įrašymą iki 4K 60 kadrų per sekundę greičiu.

ProRes atkūrimas ir redagavimas

Nors „Apple ProRAW“ vaizdus galima užfiksuoti tik naudojant „Pro“ modelio „iPhone“, redaguoti juos galima ir ne „Pro“ modeliuose. Tačiau naudojant „ProRes“ galima juos peržiūrėti tik „Pro“ modeliuose, todėl negalėsite jų atkurti ar redaguoti naudojant „iPhone 16“ ar „16 Plus“.

Patobulintas optinis vaizdo stabilizavimas vaizdo įrašams

„iPhone 16“ ir „16 Plus“ turi pirmosios kartos jutiklio poslinkio optinį vaizdo stabilizavimą, skirtą vaizdo įrašymui su „Fusion“ kamera, tačiau „iPhone 16 Pro“ ir „16 Pro Max“ su „Fusion“ kamera naudoja antrosios kartos jutiklio poslinkio optinio vaizdo stabilizavimo sistemą. „Pro“ taip pat naudoja 3D jutiklio poslinkio optinį vaizdo stabilizavimą ir automatinį fokusavimą vaizdo įrašams su teleobjektyvu.

Optinis priartinimas vaizdo skambučiams

Jei dažnai naudojate „FaceTime“, jums gali būti įdomu sužinoti, kad „iPhone 16 Pro“ ir „iPhone 16 Pro Max“ palaiko optinį priartinimą su galinės kameros sistema, kai atliekate „FaceTime“ vaizdo skambučius. „iPhone 16“ ir „16 Plus“ taip pat turi priartinimo funkciją, tačiau skaitmeninio priartinimo.

Tikslus dviejų dažnių GPS ir NavIC

2024 m. „iPhone“ vietos nustatymo paslaugoms palaiko GPS, GLONASS, „Galileo“, QZSS ir „BeiDou“. Tačiau „iPhone 16 Pro“ ir „16 Pro Max“ taip pat palaiko „NavIC“ arba Indijos regioninę palydovinės navigacijos sistemą. „Pro“ modeliuose taip pat yra tiksli dviejų dažnių GPS, kuri vienu metu naudoja dvi atskiras GPS juostas. Tai užtikrina didesnį tikslumą ir geresnes gaires esant patalpose.

Kuo skiriasi iPhone 16 Pro nuo iPhone 16 Pro Max?

Kaip ir galima tikėtis, skirtumų tarp „iPhone 16 Pro“ nuo „iPhone 16 Pro Max“ modelių – nedaug:

  • dydis (kaip įrenginio, taip ir ekrano)
  • ekrano skiriamoji geba
  • akumuliatoriaus talpa
  • saugyklų talpa:
    • „iPhone 16 Pro“: 128GB, 256GB, 512GB, 1TB
    • „iPhone 16 Pro Max“: 256GB, 512GB, 1TB
  • CO2e pėdsakas:
    • „iPhone 16 Pro“:
      • 128GB: 66 kg CO2e viso anglies pėdsako
      • 256GB: 72 kg CO2e viso anglies pėdsako
      • 512GB: 84 kg CO2e viso anglies pėdsako
      • 1TB GB: 95 kg CO2e viso anglies pėdsako
    • „iPhone 16 Pro Max“:
      • 256GB: 74 kg CO2e viso anglies pėdsako
      • 512GB: 86 kg CO2e viso anglies pėdsako
      • 1TB: 97 kg CO2e viso anglies pėdsako
  • kaina.

Jei įsigyjate prekę „Mac Arena“ svetainėje paspaudę ant nuorodos į „Amazon“ svetainę — „MacArena“ gauna nedidelį mokestį, o jums tai nieko papildomai nekainuoja.
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūną Blavaščiūną

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas, didelę savo laisvalaikio dalį skiriantis straipsnių „Mac Arena“ rašymui.

Komentarų: 4 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Ačiū Ramūnai. Geras straipsnis

  2. iPhone 15pro man rodos telephoto ne 5x, o 3x optinis priartinimas?

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų