macOS Sequoia Apple įdiegė tobulesnę saugos sistemą

Tema: macOS

Visi kalba apie galimas saugumo problemas, susijusias su naujausiu „Apple“ AI, tačiau „MacOS Sequoia“ kompanija įdiegė saugos funkciją, kuri skamba patraukliai.

macOS
Sequoia

„Apple“ pristatė naują „macOS Sequoia“ saugos funkciją pavadintą „Rotate Wi-Fi Address“, kuri rotuos MAC adresus „Wi-Fi“ tinkluose ir taip pagerins naudotojo privatumo apsaugą, kai šis jungsis prie belaidžio kompiuterinio tinklo. Ši funkcija taip naudojama ir „iOS 18“ bei „iPadOS 18“ operacinėse sistemose.

„Apple“ teigia, kad ši nauja funkcija suteiks vartotojams didesnę apsaugą nuo stebėjimo, kuris gali vykti, kai jūsų adresas visada yra toks pat kitiems netoliese esantiems įrenginiams ir naudotojams, esantiems tame pačiame tinkle. „Apple“ tvirtina, kad tai taip pat padės subjektams sunkiau sukurti išsamų profilį, pagrįstą vartotojo „Wi-Fi“ naudojimu. Nauja funkcija pakeis esamas „Privataus Wi-Fi“ („Private Wi-Fi„) parinktis, kurioms taip pat buvo priskirtas išskirtinis MAC adresas, bet jis nebuvo keičiamas[1], t.y. tame pačiame „Wi-Fi“ tinkle mobilaus „Apple“ įrenginio („iPhone“, „iPad“ ir „Apple Watch“) MAC adresas, nors ir pakeistas, visada likdavo tas pats (nebent naudotojas pats inicijuodavo jo pakartotinį keitimą).

„Rotate Wi-Fi Address“ funkcija skiriasi nuo parinkties „Limit IP Address Tracking“ (kurią galite įjungti „Safari“ ir „Mail“). „Rotate Wi-Fi Address“ pakeičia MAC adresus, o „Limit IP Address Tracking“ užmaskuoja IP adresus. „Apple“ privataus „Wi-Fi“ adreso funkcijos nereikėtų painioti su VPN paskirtimi, nes nors „Apple“ funkcija užmaskuoja jūsų įrenginio MAC adresą, VPN užmaskuoja jūsų IP adresą ir užšifruoja jūsų interneto srautą.

Naujoji privatumą sauganti funkcija taip pat gali sukelti ir tam tikrų nepatogumų, jei maršrutizatoriuje naudojamas MAC adresų filtravimas arba DHCP serveris įrenginiams adresus priskiria pagal jų MAC adresus. Reikia tikėtis, kad „Apple“ paliks galimybę tam tikruose „Wi-Fi“ tinkluose, naudotojams šią funkciją išjungti.

Laikas parodys, ar naujoji privatumo funkcija sukels kokių nors problemų bandant prisijungti arba likti prisijungus prie tinklo. Visada sveikintina bet kokia funkcija, padedanti apsaugoti MAC adresą, ypač naudojant senesnius maršrutizatorius ir konkrečias tinklo konfigūracijas. Bet, kuriuo atveju – kuo daugiau saugumo priemonių imsitės, tuo geriau.


  1. „iOS 14“, „iPadOS 14“ ir „watchOS 7“, bei naujesnėse šių operacinių sistemų versijose „Apple“ įdiegė papildomą saugos funkciją, kuri jungiantis prie skirtingų „Wi-Fi“ tinklų įrenginiams priskiria skirtingus MAC adresus taip uždėdama papildomą apsaugą nuo jų sekimo ir naudotojo profilio kūrimo. ↩︎

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūną Blavaščiūną

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas, didelę savo laisvalaikio dalį skiriantis straipsnių „Mac Arena“ rašymui.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų