Paslėptos iPhone aplikacijos apie kurias, greičiausiai, nežinojote

„iPhone“ yra įdiegtos ir paslėptos aplikacijos, kurios veikia užkulisiuose ir filtruoja SMS žinutes, pasitiki (arba ne) kompiuteriais, tvarko mokėjimus, tikrina reklamų skelbimus ir atlieka kitus veiksmus. Aplikacijų bibliotekoje jų nerasite, tačiau yra gudrybių, kurias galite panaudoti norėdami naudoti kai kurias iš šių paslėptų aplikacijų.

„Siri“ techniškai yra programėlė, kaip ir „Setup“ (kuri nustato „iPhone“ po sistemos atkūrimo), „Screen Time“ (kuri leidžia valdyti „iPhone“ naudojimą) ir „Spotlight“ (paieškos įrankis pagrindiniame ekrane) – bet jūs jau, greičiausiai, apie jas žinote. Kitos aplikacijos, kurias naudojate, bet kurios nėra panašios į įprastas, yra Batteries, šriftų diegimo aplikacija, „Game Center“ ir „Animoji Stickers“.

Tačiau „iPhone“ yra kelios tikrai paslėptos aplikacijos, kurių galbūt niekada nerastumėte, jei nežinotumėte, kur ir ko ieškoti. Kelias jų paminėsiu žemiau.

Code Scanner

„Camera“ programėlė jūsų „iPhone“ gali be problemų nuskaityti QR kodus, o naudojant „Safari“ lengva atidaryti žiniatinklio nuorodas, pridėti ką nors prie kontaktų, prisijungti prie „Wi-Fi“ tinklo ar bet ką kita, ką galima padaryti naudojant greitojo atsako kodą. Ji taip pat gerai veikia su „App Clips“[1] kodais, kurie atidaro atitinkamą aplikacijos dalį.

Tačiau „iPhone“ yra dar vienas QR kodų nuskaitymo įrankis vadinamas „Code Scanner“ . Jis automatiškai atidaro URL jame įdiegtoje naršyklėje, kad galėtumėte uždaryti tinklalapį ir iškart grįžti prie nuskaitymo. Kartais, atsižvelgiant į QR kodo dizainą, įterptieji URL nukreips jus į „Safari“ arba trečiosios šalies aplikaciją, tačiau dauguma žiniatinklio nuorodų atsidarys „Code Scanner“.

„Code Scanner“ vartotojo sąsaja yra labiau išvystyta nei jos integracija į „Camera“ aplikaciją. Pavyzdžiui, kai nuskaitote „App Clip“ kodą „Camera“ aplikacijoje, parodoma maža nuorodą, kurią turite bakstelėti jei norite ją atidaryti. „Code Scanner“ rodo gražią animaciją ir iškart atidaro „App Clip“ peržiūrą.

„Code Scanner“ programėlę galima pridėti kaip valdiklį prie valdymo centro („Control Center“) - Settings » Control Center » Code Scanner » , taip pat ją galite rasti pasinaudoję paieška ar paprašyti Siri ją atidaryti „open Code Scanner“. Tačiau negalite jos patalpinti pagrindiniame įrenginio ekrane kaip aplikacijos, nustatymuose nėra jos nuostatų ir jos nėra aplikacijų bibliotekoje.

Print Center

Jūsų „iPhone“ įdiegta „AirPrint“ technologija, o „Print Center“ („Spausdinimo centras“) yra aplikacija atliekanti visą darbą. Skirtingai nuo anksčiau pateiktos aplikacijos, „Print Center“ negalite atidaryti tiesiogiai, bet galite ja atidaryti naudodami programų perjungiklį, jei spausdinimo užduotis yra patalpinta į spausdinamų dokumentų eilę arba spausdinama.

Norėdami rasti spausdinimo centrą, dokumento, vaizdo ar kito spausdinamo failo bendrinimo lape pasirinkite „Print“, pasirinkite spausdinimo nustatymus ir paspauskite „Print“ („Spausdinti“).

Kai spausdintuvas paleidžiamas, galite atidaryti aplikacijų perjungiklį ir pamatysite „Spausdinimo centrą“. Bakstelėkite jį. Aplikacijoje bus rodomas visų eilėje esančių spausdinimo užduočių sąrašas, galite paliesti kiekvieną iš sąraše esančių užduočių ir peržiūrėti daugiau informacijos arba atšaukti spausdinimą. Kai baigiamos visos spausdinimo užduotys, užduočių sąrašo lange rašoma: „No Documents Waiting“.

Diagnostics

Safari“ įvedę URL schemą diags:// arba diagnostics:// ir paspaudę „Go“ atidarysite „Diagnostics“ aplikaciją, kurią „Apple“ naudoja diagnostikos duomenims nuskaityti, kad padėtų naudotojui pašalinti problemas, kurios jam kilo „iPhone“. Tačiau be „Apple“ kodo, kurį reikia įvesti po URL schemos, tai jums neduos daug naudos.

Yra dar vienas būdas atidaryti „Diagnostics“. Pirmiausia išjunkite „iPhone“ ir prijunkite jį prie maitinimo šaltinio. Tada laikykite nuspaudę abu garsumo mygtukus, kol ekrane pamatysite „Apple“ logotipą. Netrukus po to atsidarys „Diagnostics“ aplikacija, kurioje galėsite „Pradėti diagnostiką“. Tai panašu į diagnostikos įrankį esantį „Mac“, tačiau jis neatliks jokių veiksmų, prieš tai nepaprašius „Apple“ i negavus specialaus kodo.

Galite paliesti informacijos (i) Papildoma Informacija iOS mygtuką ir peržiūrėti savo „iPhone“ serijos numerį, MEID ir IMEI, bet visa tai rasite ir „iPhone“ nustatymuose: Settings » General » About.

Mobilaus ryšio signalo stiprumo testas

Yra daug „skambinimo“ kodų, su kuriais galite žaisti savo „iPhone“, tačiau tik vienas atidaro paslėptą „Field Test“ aplikaciją. Pagrindinė šios aplikacijos paskirtis yra patikrinti ir pamatyti „iPhone“ korinio ryšio signalo stiprumą skaitmenimis dBm (decibelų-milivatų), o ne juostelėmis būsenos juostoje[2]. Norėdami atidaryti mobilaus ryšio signalo stiprumo testavimo aplikaciją, „Phone“ aplikacijoje įveskite *3001#12345#*, tada paspauskite skambinimo mygtuką.

Feedback Assistant

Jei „iPhone“ įdiegsite viešą „iOS“ beta versiją arba kūrėjo beta versiją, atrakinsite paslėptą aplikaciją, pavadintą „Feedback Assistant“. Beta versijos dalyviai ją naudoja norėdami pateikti išsamias ataskaitas apie su programine įranga susidūrusias problemas, o tai padeda „Apple“ jas pašalinti. Tačiau jums nereikia įdiegti beta versijos, kad galėtumėte ją atidaryti.

Safari“ ar kitos naršyklės adresų juostoje įvedę applefeedback:// URL schemą, galite „iPhone“ ar „iPad“ atidaryti „Feedback Assistant“. Tada prisijunkite naudodami „Apple ID“ ir pateikite atsiliepimą, kurį „Apple“ gali naudoti tobulindama „iOS“ ir „iPadOS“. Panašu, kad URL schema yra vienintelis būdas atidaryti „Feedback Assistant“ aplikaciją nediegiant „iOS“ beta versijos, todėl jos negalite atidaryti iš pagrindinio įrenginio lango, programų bibliotekos, paieškos ar „Siri“.

Jei naudojate „iOS“ beta versiją: vienu metu paspauskite garsumo didinimo, mažinimo ir šoninius mygtukus 1–1,5 sekundės, kad užfiksuotumėte sistemos diagnozės failą. Failą galite pridėti prie „Feedback Assistant“ ataskaitos.

Paskyros nustatymai

Nors „iOS“ yra daug vietų, iš kur galima pasiekti „Apple“ paskyros nustatymus, juos galite atidaryti ir naudodami „Safari“ ar kitą naršyklę adresų juostoje įvedę itms-ui:// URL schemą. Tada aplikacijoje, kurią tuo metu naudojate, bus atidarytas modalinis langas, turėsite prisijungti prie „Apple“ paskyros naudodami „Face ID“, „Touch ID“ arba įvesdami prisijungimo duomenis rankiniu būdu ir galite tvarkyti mokėjimus, įvertinimus ir apžvalgas, prenumeratas, pirkinius ir kt.

Apple TV valdymo pultelis

„Apple“ jau kurį laiką „Apple TV“ nuotolinio valdymo pultą įtraukia į „Control Center“ parinktis. Jo pagalba galite valdyti bet kurį „Apple TV“, pagamintą nuo 2012 m. („Apple TV 4K“, „Apple TV HD“ ir 3-o kartos „Apple TV“) bei bet kurį su „AirPlay“ suderinamą išmanųjį televizorių.

Jei naudojate „iOS 16“, jis paslėptas visur išskyrus „Control Center“. Laimei, galite atidaryti „Apple TV Remote“ naudodami „Siri“ arba „Spotlight“ naudodami „iOS 17“ ar naujesnę versiją. O gal norite lengvesnio priėjimo prie „Apple TV“ nuotolinio valdymo pultelio aplikacijos?

Tokiu atveju galite sukurti „Shortcut“ nuorodą naudodami veiksmą „Show Remote Control“ arba pasitelkti nuotolinio valdymo pulto URL schemą tvremote://, kad atidarytumėte aplikaciją kaip ir bet kurią kitą. Patalpinę „Shortcut“ komandą pagrindiniame įrenginio ekrane kaip aplikaciją, galėsite nuotolinio „Apple TV“ valdymo pultelio aplikaciją paspaudę ant piktogramos pagrindiniame „iPhone“ ekrane, aplikacijų bibliotekoje, pasitelkę „Spotlight“ paiešką ir „Siri“. Galite net pašalinti „Apple TV“ nuotolinio valdymo pultą iš „Control Center“ jei jums tas būdas yra mažiau patogus.


  1. „App Clips“ yra funkcija, įdiegta „iOS 14“. Tai nedidelės demonstracinės programų versijos su ribotais leidimais, kurias galima greitai pasiekti iš „App Store“ ir įvertinti prieš atsisiunčiant visavertę aplikacijos versiją. ↩︎

  2. Atsidarius „Field Test“ aplikacijai, pirmame lange pamatysite kelias skiltis. Jei pasirinksite LTE skiltyje esančią „RsrpRsrqSinr“ parinktį, tada pateksite į kitą langą su skaičiais. Paprastam naudotojui jie nieko nesakys, tad šiek tiek pagalbos: „rsp“ arba „rsp0“ eilutės dešinėje pamatysite skaičių. Jei tas skaičius:

    • -90 ar didesnis = ryšys puikus (atminkite, kad esame neigiamoje skalėje, todėl -25 yra daugiau už -90)
    • -91 – -105 = ryšys geras
    • -106 – -120 = ryšys silpnas
    • -121 – -124 = ryšys prastas
    • -125 = nėra signalo ↩︎

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūną Blavaščiūną

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas, didelę savo laisvalaikio dalį skiriantis straipsnių „Mac Arena“ rašymui.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų