Jony Ive apie Apple dizaino ateitį, Steve Jobs ir vaikystę

Jony Ive ir Rick Tetzeli
Nuotrauka: Hirshhorn

Kaip „Smithsonian“ 2017 metų Amerikos išradingumo apdovanojimų renginio programos dalis, trečiadienį scenoje pasirodė Apple CDO Jony, kuris papasakojo apie savo karjeros pradžią, darbą vertingiausioje planetos kompanijoje ir produktų kuriuos naudoja milijonai žmonių visame pasaulyje kūrybą.

Vašington D.C. įsikūrusio Hirshhorn Museum scenoje Ive pasirodė kartu su pokalbį moderavusiu Rick Tetzeli iš „Fast Company“. Kai kurie dalyviai sugebėjo įrašyti interviu ir tokie kaip Alexander Fusté vėliau jį paskelbė „SoundCloud'e“.

Kalbėdamas apie save, Ive nepasakė nieko naujo kas nebūtų žinoma iš ankstesnių jo interviu: dizaineris papasakojo apie skirtingus vaikystės etapus, kiekvienas kurių savai formavo jo požiūrį į dizainą. Kaip sidabro dirbinių meistro, kuris taip pat dėstė vietiniame universitete, sūnus Ive dar jaunystėje buvo supažindintas su pagrindiniais dizaino ir meno principais. Per Kalėdas Ive tėvas imdavo sūnų į mokyklos darbų pamokas, kur šis galėdavo gaminti viską: nuo baldų iki kartingų ar namelių medžiuose.

Prigeneravęs begales idėjų „Apple“, Ive vis dar šių idėjų atsiradimą mano esant jaudinančiu.

Man patinka tai, kad dar vakar nebuvo idėjos. Aš žinau tai skamba naiviai, bet ar tai nėra neįtikėtina? Dar antradienį nebuvo nieko išskyrus viltį ir tam tikrą spaudimą, o trečiadienį yra idėja.

Su savo maždaug 20-ties industrinio dizaino komandos narių, kurių visi išskyrus du buvo Hirshhorn'e, Ive žodžius paverčia brėžiniais, tada fiziniais prototipais sukurtais „Apple“ studijoje. „Pradžioje procesas yra ekskliuzyvus“, - sakė Ive, nes tik nedidelė žmonių grupė dalyvauja pagrindiniuose idėjos branduolio aptarimuose. Ir tik tada kai sukurtas pirmasis fizinis muliažas ir abstrakčios idėjos įgavo „kūną“ — procesas tampa šiek tiek atviresnis.

Kalbėdamas apie savo komandą, Ive sakė, kad didelė jos narių dalis kartu dirba jau dvidešimt metų. To geroji pusė yra tai, kadangi mes pasitikime vienas kitu — mums nereikia bijoti jog mūsų idėja skambės absurdiškai ar nepakankamai įtikinama, prieš ją išsakant, pasakojo Ive. Pasitikėjimas, o ne konkuravimas leidžia objektams įgauti formą. Kartais puikiausios idėjos išsakomos tyliais balsais ir „Apple“ komandos sėkmės paslaptis yra ta, kad pasitikėjimas leidžia šiems balsams būti išgirsti.

Net su stulbinančiais pasiekimais, tokiais kaip „iPod“, „iPhone“ ir „Apple Watch“ komandos pasiekimų lentoje, Ive vis pasižvalgo atgal apmąstydamas ką jo komanda prieš daugybę metų galėjo praleisti. „Dizainas yra nepaveldimas ir nespėjamas, ir tai jį daro tuo pačiu ir žaviu ir bauginančiu.“

Kalbėdamas apie ateitį, Ive sakė, kad „Apple Park“ suvaidins svarbią rolę naujų idėjų formavime. Kompanijos dizaino komandos studija įsikūrusi ketvirtame centrinės žiedų struktūros aukšte. Kas yra svarbu — pirmą kartą visa „Apple“ dizaino komanda, nuo industrinio dizaino iki šriftų kūrėjų, dalinsis ta pačia erdve.

„Komanda žino kaip erzinančiai aš žaviuosi tuo, kad industrinis dizaineris sėdės šalia šriftų dizainerio, kuris sėdės šalia garso dizainerio, kurio darbo vieta bus šalia judančios grafikos dizainerio ir lietimui jautrių paviršių eksperto ir dar ko nors kas dirba su animuotais trimačiais vaizdais, kris sėdi šalia naudotojo sąsajos eksperto, o šis šalia skaitmeninių ir realių fizinių modelių kūrėjų“, - sakė Ive. „Man atrodo anksčiau to nebuvo nutikę, ir aš nepaprastai sužavėtas to kokius vaisius tai gali atnešti.“

Būtent tai, kad skirtingos įvairių ekspertų idėjos susitelkia kartu, mums leidžia sukurti tokius sudėtingus produktus kaip „iPhone“ ir kasmet papildyti juos naujomis galimybėmis.

Ive nesutinka su kritikais, kurie naują „Apple“ biurą-miestelį „Apple Park“ vadina per dideliu, per sudėtingu ar per daug grandioziniu. „Mes nesukūrėme “Apple Park” kitiems žmonėms ir todėl didelė dalis kritikos yra visiškai keista, nes tai nesukurta jums“, — sakė Ive. „Aš žinau kaip mes dirbame, o jūs — ne.“

Kaip ir kiekvieno savo vartotojams skirto produkto, taip ir „Apple Park“ detales „Apple“ šlifavo ne vienerius metus. Tai vieta kur „Apple“ darbuotojai praleidžia didelę savo gyvenimo dalį ir miestelis buvo sukurtas kaip padėka už jų darbą.

Galiausiai, palietus vieno iš „Apple“ įkūrėjų Steve Jobs temą, Ive sakė, kad šio technologijų guru įtaka kompanijai bus jaučiama tol, kol egzistuos „Apple“. Nors „Apple“ ir toliau kuria produktus be griežto ir skvarbaus Steve Jobs žvilgsnio, jo įkvėpti principai kompanijai iki šiol yra Kelrodė žvaigždė.

„Aš negaliu įsivaizduoti laiko, kada mes galėtumėme sakyti: daugiau nėra Steve įtakos, jo tikėjimo, jo neįtikėtino pasiaukojimo Apple pasauliui ir kultūrai. Nemanau, kad kada nors bus toks laikas, kai galėsime taip sakyti. Tačiau, jei kartais taip nutiktų — tai daugiau nebebūtų "Apple" ir kompanija turėtų pakeisti pavadinimą“, — sakė Ive.

Veliau, kalbėdamas apie savo asmeninius santykius su savo artimu draugu Steve Jobs su kuriuo jis dažnai susitikdavo ir po darbo, Ive sakė: „Aš manau mes keistokai atrodėme pasauliui, bet kartu tai ir buvo keista. Visada smagu, kai kažkuria prasme, atrodyti neįprastai ir keistai su draugu.“

Daugiau informacijos iš šio interviu, tame tarpe juokelius apie Ive vaikystę ir „Apple Watch“ rasite „Smithsonian“ svetainėje.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų