„Apple“ mokesčių nemalonumų Europoje šaknys siekia 1991 metus

Temos: Apple, Teisė

Panašu, kad „Apple“ turės sumokėti milijardus eurų siekiančią sumą ir to pradžia buvo 1991 metais kompanijos su Airijos vyriausybe pasirašyta sutartis.

2014 metais prasidėjęs tyrimas susijęs su „Apple“ ir Airijos vyriausybės 1991 metais sudaryta sutartimi. Pirmą kartą „Apple“ atvyko į Airiją 1980 metais, kai įsteigė gamyklą Holyhill. Steve Jobs kalbėjo apie 7 milijonų svarų sterlingų investicijas šalyje ir 700 naujų darbo vietų.

John Sculley vadovavęs „Apple“ nuo 1983 balandžio 8 iki 1993 gegužės. Nuotrauka: AP
John Sculley vadovavęs „Apple“ nuo 1983 balandžio 8 iki 1993 gegužės.
Nuotrauka: AP

Po dešimties metų, po to kai „Apple“ įdarbino šimtus žmonių Airijoje, kompanijos atstovai susitiko su šalies vyriausybe aptarti mokesčių klausimą. Tuometinė „Apple“ stipriai skyrėsi nuo tos, kokia ji yra dabar. 1985 metais Steve Jobs paliko „Apple“ ir negrįžo į ją iki 1997. Tuo metu kompanijai vadovavo John Sculley. Kompanijos akcijos (AAPL) smuko ir rinkoje dominavo „Microsoft“ ir „Windows“.

1990 metais „Apple“ finansistai susitiko su Airijos vyriausybės atstovais aptarti klausimo apie tai kiek „Apple“ turi mokėti mokesčių šalyje. Iš pastabų užrašytų susitikimo metu matosi, kad kompanija aiškino šalies vyriausybei kokią didelę reikšmę kompanija turi šaliai:

„Apple“ atstovaujantis patarėjas mokesčių klausimais minėjo jog dabar „Apple“ yra didžiausias darbdavys Cork’o srityje tiesiogiai įdarbinęs 1000 žmonių ir dar 500 subkontraktorių. Buvo minima, kad kompanija peržiūri savo pasaulines operacijas ir norėtų nustatyti mokesčių dydį operacijoms Airijoje. Patarėjas minėjo, kad 1989 metais kompanijos pelnas buvo 270 mln. USD, o apyvarta 751 mln. USD ir nei viena žinoma kompanija Airijoje neturi panašaus pelno ir apyvartos santykio.

Nežiūrint visų skaičių ir diplomatinio manierizmo, „Apple“ žinutė Airijos vyriausybei buvo trumpa ir aiški: „mes čia buvome 10 metų, esame gyvybiškai svarbi Cork’o dalis ir jei Jūs nepasirašysite sutarties su mumis – mes keliausime kur nors kitur.“

Airijos vyriausybė sutiko su „Apple“ pasirašyti sutartį, ką ir padarė 1991 metais suteikdama kompanijai galimybę mokėti ženkliai mažesnius mokesčius nei pastaroji turėtų sumokėti JAV. „Apple“ išsikovojo mažesnius mokesčius, o Airija išsaugojo „Apple“ šalyje. Ilgą laiką šis susitarimas veikė puikiai, tačiau kai „Apple“ pelnas šoktelėjo stačia kreive į viršų – Europos atstovai pradėjo detaliau tyrinėti šią sutartį.

Europos šalies vyriausybei sudaryti taip vadinamas „mielaširdingumo sutartis“ su kompanijomis yra nelegalu. Europos Komisija tokias sutartis laiko nelegalia pagalba valstybei ir nutarė jog „Apple“ ir Airijos sutartis yra būtent tokia. Kas bus toliau nėra aišku. 13 milijardų eurų sąskaita yra milžiniška, net tokiai kompanijai kaip „Apple“, turinčiai daigiau nei 200 milijardų JAV dolerių pelno gauto už JAV ribų. Tiesa sakant tai didžiausia nesumokėtų mokesčių grąžinimo sąskaita Europos Sąjungos istorijoje. Nepanašu jog ši sąskaita privers „Apple“ pasitraukti iš Airijos, bent jau artimiausiu metu – ji tik ką sutarė dėl 850 milijonų eurų naujo duomenų centro statybos šalyje bei naujo biuro pastato Holyhill’e, kuris galėtų talpinti dar 1000 naujų kompanijos darbuotojų.

Kur „Apple“ saugo savo grynuosius pinigus

Dabar visoje Airijoje „Apple“ yra įdarbinusi beveik 6000 žmonių, kurių didelė dalis dirba Cork'e ir kai kurie jų nuo pirmos dienos kai 1980 metais Cork'e „Apple“ atidarė gamykla su 60-čia darbuotojų.

Ryšium su šiuo mokesčių skandalu, kompanija išplatino „Apple“ bendruomenei Europoje skirtą laišką, kurį pasirašė Tim Cook.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų