Kuo skiriasi 5, 6 ir 7-tos kartos iPad mini

Kuo skiriasi kelių pastarųjų kartų „iPad mini“ ir ar verta keisti turimą „iPad mini“ į naująjį?

iPad mini 2024

Išleidusi naują „iPad mini“ jame įdiegė greitesnį procesorių ir kelis kitus, nelabai reikšmingus (mano galva) patobulinimus. Vienas didesnių patobulinimų, tikriausiai, yra „Apple Intelligence“ palaikymas naujame 7-tos kartos „iPad mini“, tačiau ar Europos Sąjungoje tai paskatins naudotojus pakeisti turimą „iPad“ į naują priklauso nuo to kaip „Apple“ ir vėzdu mosuojantys Europos Sąjungos valdininkai sutars.

Vizualiai, žiūrint į 6 ir 7-tos kartos „iPad“ sunkiai galima įžvelgti kokius nors skirtumus. Naujasis „iPad“, be Apple Pencil“ (USB-C) palaiko ir „Apple Pencil Pro“, kad kai kuriems „iPad“ naudotojams gali būti privalumas.

Buvo gandų, kad naujame „iPad mini“ kompanija įdiegs 120Hz „ProMotion“ ekraną, bet jie nepasitvirtino. Tiesa, yra vilties, kad naujame „iPad mini“ „Apple“ įdiegė tobulesnę ekrano versiją, kuri leis išvengti „jelly scrolling“ efekto kurį pastebi 6-tos kartos „iPad mini“ naudotojai.

Didžiausias „iPad mini“ 7 atnaujinimas yra naujas ir efektyvesnis „A17 Pro“ lustas. Tai reikšmingas pokytis lyginant su „A15 Bionic“ lustu įdiegtu „iPad mini“ 6. „Apple“ teigia, kad naujoji SoC (angl. system-on-chip) padidina pagrindinio procesoriaus našumą 30%, o grafinio procesoriaus našumą – 25%. Neuroninis variklis taip pat yra dvigubai greitesnis ir kas gerokai paspartina dirbtinio intelekto ir mašininio mokymosi užduočių vykdymą.

Greitesnis naujojo „iPad mini“ lustas leidžia įrenginiui palaikyti „Apple Intelligence“

Naujojo „iPad mini“ bazinio modelio talpa taip pat padvigubėjo ir dabar yra 128 GB, o kitos dvi parinktys yra 256 GB ir 512 GB. Palyginimui, šeštos kartos „iPad mini“ galima rinktis iš 64 GB – bazinė talpa, o 256 GB yra vienintelis kitas variantas.

Skirtingai nuo „iPad Pro“, „iPad mini“ neturi specialaus AV1, ProRes arba vaizdo kodavimo/iškodavimo variklio leidžiančio greičiau apdoroti vaizdo failus. Tačiau žaidimų entuziastai gali įvertinti tai, kad įrenginys palaiko pagreitintą spindulių sekimą aparatiniame lygmenyje, kuris yra 4 kartus greitesnis nei programinės įrangos pagrindu veikiantis spindulių sekimas, bei palaiko dinaminę talpyklą (‌Dynamic Caching) ir aparatinės įrangos pagreitintą tinklelio šešėliavimą (‌hardware-accelerated mesh shading).

Nežiūrint to, kad 6 ir 7-tos kartos „iPad mini“ skiria trys metai, kalbant apie kameras – pasikeitimų beveik nėra. Vienintelis skirtumas tai „Smart HDR 4“ (6-toje versijoje „Smart HDR 3“) palaikymas, kuris turėtų pagerinti dinaminį fiksuojamų vaizdų diapazoną ir kokybę. Žinoma, vargu ar kas nors dažnai „iPad mini“ naudoja kaip fotoaparatą. Ko gero dažniausiai jei fotografuojami, tai kokie nors dokumentai.

Kalbant apie ryšį, naujame „iPad mini“ yra du patobulinimai – greitesnis „Wi-Fi 6E“ ir „Bluetooth 5.3“ (6-tos kartos „iPad mini“Wi-Fi 6 ir Bluetooth 5.0). „Wi-Wi 6E“ standartas užtikrina didesnį duomenų pralaidumą. Kiti „iPad“ taip pat palaiko „Wi-Fi 6E“ ir tik „iPhone 16“ serijos telefonai yra suderinami su „Wi-Fi 7“.

Kitas nedidelis pakeitimas yra tas, kad naujajame „iPad mini“ nebėra „Nano-SIM“ lizdo ir norintiems turėti galimybę visavertiškai naudotis įrenginiu, kai nėra galimybės jungtis prie Wi-Fi, reikės pasirūpinti eSIM.

 iPad mini
5-tos kartos6-tos kartos7-tos kartos
Ekranas7,9 colio
Retina
P3 spalvų gama
True Tone
Antirefleksinė danga
8,3 colio
Liquid Retina
P3 spalvų gama
True Tone
Antirefleksinė danga
Skiriamoji geba2048x1536
326ppi
2266x1488
326ppi
Dydis mm (AxPxG)203,2x134x86,1195,4x134,8x0,25
Svoris g
Wi-Fi
Wi-Fi + Cellular

300,5
308,2

293
297
Procesorius
branduoliai:CPU/GPU
„Neural Engine“ branduoliai
A12
6/4
8
A15
6/5
16
A17
6/5
16
Galinė kamera8MP
1080p video
12MP
4K video
Priekinė kamera7MP
1080p video
12MP
Center Stage
GarsiakalbiaiStereo (vienoje pusėje)Stereo (skirtingose pusėse)
Mikrofonai2
Wi-Fi802.11acWi-Fi 6Wi-Fi 6E
Bluetooth5.05.3
SIMNano-SIM
eSIM

eSIM
LTE4G5G
JungtisLightningUSB-C
Apple Intelligence-+
Apple Pencil1-os kartos
 
2-os kartos
ir USB‑C
Pro
ir USB‑C
Bluetooth klaviatūrapalaiko
Talpa GB64
 
256
 
 
128
256
512
Akumuliatorius
Wi-Fi[1]
mob. duomenys[2]

10 h
9 h
Touch ID„Home“ mygtukeviršutiniame mygtuke

Nuomonė

Keisti ar nekeisti turimo „iPad“ į naująjį „iPad mini“, matyt, priklauso nuo to kokį „iPad“ dabar naudojate.

Mano galva keisti šeštos kartos „iPad mini“ į septintos – nėra jokio reikalo. Visai kitas dalykas jei turite penktos kartos „iPad mini“, kurio, lyginant su naujausiu „iPad mini“, skirtumai akivaizdūs.

Apytikslis skaitymo laikas: 3 minutės.
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūną Blavaščiūną

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas, didelę savo laisvalaikio dalį skiriantis straipsnių „Mac Arena“ rašymui.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų