Susipažinkite su alternatyviomis programėlių parduotuvėmis ateinančiomis į ES

Skaitmeninių rinkų įstatymo (SRA), skirto skatinti didesnę konkurenciją programėlių ekosistemoje dėka, „Apple“ technikos naudotojai Europos Sąjungoje dabar turi galimybę naudotis alternatyviomis programėlių parduotuvėmis.

Alternatyvios aplikacijų prekyvietės Europos Sąjungoje

Kaip ir „Apple App Store“, alternatyvios programėlių prekyvietės leidžia mėgautis platesniu aplikacijų pasauliu. Alternatyviose programėlių parduotuvėse platinama „iOS“ įrenginiams skirta programinė įranga, vietoj „Apple App Store“ peržiūros ir patikros, turi praeiti „notaro patvirtinimo“ procesą, kuris reikalingas siekiant užtikrinti, kad programėlės atitiktų kai kuriuos „pagrindinis platformos vientisumo standartus“, sako „Apple“. Pavyzdžiui, kad jų tarpe nebūtų kenkėjiškų programų. Tačiau kiekviena parduotuvė gali peržiūrėti ir patvirtinti programėles naudodamasi savo taisyklėmis. Taip pat alternatyvios programėlių parduotuvės, o ne „Apple“, yra atsakingos už visus su palaikymu ir pinigų grąžinimu susijusius klausimu.

Norėdami atidaryti alternatyvią programėlių prekyvietę, kūrėjai turi sutikti su „Apple“ alternatyvioms prekyvietėms skirtomis verslo sąlygomis, taikomomis su SRA suderinamoms aplikacijoms ES. Alternatyvių prekyviečių savininkai taip pat įsipareigoja mokėti „Apple“ 0,50 € pagrindinės technologijos mokestį už kiekvieną pirmąjį metinį programėlės iš prekyvietės diegimą, net nepasiekus 1 milijono įdiegimų slenksčio, kuris yra kitų programėlių, platinamų ES pagal „Apple“ SRA verslo sąlygas, riba.

Nepaisant sudėtingų naujų taisyklių, saujelė kūrėjų pasinaudojo galimybe platinti savo, arba suteikti galimybę per jų prekyvietes platinti kitiems, programėles už „Apple“ bokšto sienų ribų.

Žemiau apie kai kurias alternatyvių programėlių parduotuves, kurias „iPhone“ naudotojai ES jau gali išbandyti šiandien.

AltStore Pal

„AltStore“, kurios vienas iš bendraįkūrėjų yra Riley Testut, „Nintendo“ žaidimų emuliatoriaus „Delta“ kūrėjas, yra oficialiai patvirtinta alternatyvi aplikacijų prekyvietė ES. Ši atvirojo kodo programėlių parduotuvė leidžia nepriklausomiems kūrėjams platinti savo aplikacijas kartu su „AltStore“ įkūrėjų sukurtomis „Delta“ ir iškarpinės tvarkykle „Clip“.

Skirtingai nei „Apple App Store“, „AltStore“ programėles priglobia pats jų kūrėjas. Kad tai veiktų, kūrėjai atsisiunčia alternatyvų platinimo paketą ir įkelia jį į savo serverį, tada sukuria „šaltinį“, kurį vartotojai pridės prie „AltStore“, kad galėtų pasiekti savo programėles. Tai reiškia, kad „AltStore“ matysite tik tas programėles, kurias pridėjote patys.

Kai kurios populiarios, naudotojų pridėtos programėlės, yra: virtualiosios mašinos programėlė UTM leidžianti paleisti „Windows“ ir kitą programinę įrangą „iOS“ arba „iPad“ įrenginiuose, „OldOS“ – iš naujo, naudojant „SwiftUI“, sukurta „iOS 4“, „Kotoba“ – žodynas, pasiekiamas kaip atskira aplikacija, torentams skirta „iTorrent“, „qBitControl“ nuotolinis „qBittorrent“ klientas, skirtas „iOS“ įrenginiams ir socialinių atradimų platforma „PeopleDrop“.

Anksčiau „AltStore“ prenumerata buvo mokama, tačiau „Epic Games“ pradėjo remti šią prekyvietę ir dabar „AltStore“ prenumerata naudotojams yra nemokama. Tie kas už „AltStore“ prenumeratą jau sumokėjo, pasibaigus apmokėtam laikotarpiui toliau jie prenumerata galės naudotis nemokamai.

Setapp Mobile

„MacPaw“, siekdama sukurti alternatyvią programėlių parduotuvę vartotojams ES, tapo viena pirmųjų įmonių sutikusių su naujomis „Apple“ SRA verslo sąlygomis. Bendrovė jau seniai siūlo prenumerata pagrįstą paslaugą, kurioje yra kuruojamos programinės įrangos skirtos „iOS“ ir „Mac“ klientams. Įsigaliojus SRA, „MacPaw“ atidarė „Setapp Mobile“ – tik „iOS“ naudotojams Europos Sąjungoje skirtą alternatyvią programėlių parduotuvę. Panašiai kaip ir kiti jos prenumeratos pasiūlymai, naujojoje programėlių parduotuvėje yra daugybė aplikacijų, kurias galima atsisiųsti mokant atsinaujinančios prenumeratos kainą, ir programėlių skaičius prekyvietėje laikui bėgant auga. „Setapp Mobile“ platinamose programėlėse nėra pirkimų aplikacijoje ar reklamų, joje platinamos aplikacijos įprastai laikomos aukštos kokybės, tačiau jų tarpe nerasite tokių aplikacijų, kaip „Facebook“, „Uber“, „Netflix“ ir panašiai.

„Setapp Mobile“ nemokamai gali naudotis „Power User“ ir „AI Expert“ prenumeratos planų naudotojai. Kitu atveju vartotojai gali prisiregistruoti naujam „iOS Advanced“ planui, į kurį įeina ir „iOS“ programėlės iš pagrindinės „Setapp“ prenumeratos ir iš „Setapp Mobile“ už 9,49 € per mėnesį arba 102,48 € per metus.

Beta versijos, tik su kvietimu, laikotarpiu, visi „Setapp“ prenumeratoriai (išskyrus „Šeimą“ ir „Komandas“) „Setapp Mobile“ gali išbandyti nemokamai.

Epic Games Store

„Fortnite“ kūrėja „Epic Games“ rugpjūčio 16 d. atidarė savo alternatyvią „iOS“ programėlių parduotuvę skirtą naudotojams ES, leidžiančią atsisiųsti tokius žaidimus kaip jos „Fortnite“ ar „Rocket League Sideswipe“, „Fall Guys“. Bendrovė teigė, kad ji taip pat pristato savo žaidimus į kitas alternatyvias programėlių parduotuves, įskaitant „AltStore PAL“, kurią dabar remia suteikdama dotaciją, taip pat kaip ir alternatyviai programėlių prekyvietei skirtai „iOS“ naudotojams ES „Aptoide“ bei „ONE Store“ skirtą „Android“ naudotojams.

„Fortnite“ paleidimas alternatyvioje „iOS“ rinkoje įvyko praėjus daugiau nei ketveriems metams po to, kai „Apple“ šį žaidimą pašalino iš savo „App Store“ dėl kompanijos politikos pažeidimų, prieš „Epic“ pateikiant teisinį ieškinį dėl tariamos „App Store“ monopolijos. Nors JAV teismai nusprendė, kad „Apple“ nevykdo antimonopolinių veiksmų, ieškinys atvėrė kelią galimybei kūrėjams talpinti nuorodas nukreipiančias į jų svetaines už sumažintą komisinį mokestį.

Aptoide

„Aptoide“ – alternatyvi „iPhone“ skirtų žaidimų parduotuvė įsikūrusi Lisabonoje yra atvirojo kodo sprendimas, skirtas programėlių platinimui. Bendrovė, jau žinoma dėl savo „Google Play“ alternatyvos, teigia, kad siekdama įsitikintti, jog programėles saugu atsisiųsti ir įdiegti jas tikrina, taip pat užtikrina, kad jos atitiktų SRA reikalavimus.

Birželio mėnesį buvo išleista „Aptoide“ parduotuvės beta „iOS“ versija, kurią galima išbandyti tik turint pakvietimą, todėl norėdami gauti prieigos kodą, turėsite įtraukti savo el. pašto adresą į laukiančiųjų sąrašą. „Aptoide“, kaip nemokama parduotuvė, neapmokestina savo klientų, kad padengtų „Apple“ mokamą pagrindinių technologijų mokestį, bet ima 10–20 proc. komisinį mokestį už pirkinius „iOS“ aplikacijose, atsižvelgiant į tai, ar juos sugeneravo prekyvietė ar ne.

Visose platformose, įskaitant „Android“, žiniatinklį, automobilį ir televizorių, „Aptoide“ siūlo 1 milijoną programėlių savo didesnei nei 430 milijonų naudotojų armijai.

Mobivention

Į verslą orientuota, Kiolne įsikūrusi programėlių prekyvietė „Mobivention“, leidžia ES įmonėms platinti jų vidines programėles, kurias naudoja darbuotojai, bet kurios negali arba neturėtų būti skelbiamos „Apple App Store“. Bendrovė taip pat siūlo kurti pritaikytą programėlių prekyvietę įmonėms, norinčioms pasiūlyti darbuotojams savo programų parduotuvę tik jų įmonių aplikacijoms. Didesnės įmonės netgi gali licencijuoti „Mobivention“ technologiją, kad galėtų geriau pritaikyti programėlių rinką savo poreikiams.

Pabaigai

Pastaruosius devynis mėnesius vyksta iki šiol nematytos sukčiavimo kampanijos, kurios naudojami iki šiol nematyti būdai skirti sistemų apsaugai apeiti. Tikslas yra apgauti naudotojus, kad šie įdiegtų kenkėjišką programinę įrangą, kuri maskuojasi kaip oficialios (dažniausiai bankų) aplikacijos. Jei naudotojas tokią aplikaciją įdiegia — jis netenka paskyros duomenų, kurie realiu laiku siunčiami sukčiui per „Telegram“.

„Šis metodas yra vertas dėmesio, nes įdiegiama programinė įranga iš trečių šalių svetainės be naudotojo patvirtinimo leidžiančio tai padaryti“, - rašė saugos įmonės ESET analitikas Jakub Osmani. Toks veiksmas „iOS“ naudotojams gali sugriauti bet kokias „žalio ir saugaus sodo“ iliuzijas apie sistemos saugumą. „Android“ naudotojams gali būti tyliai įdiegta speciali APK, kuri tikrinant, atrodo, yra įdiegta iš „Google Play“ aplikacijų parduotuvės.

Dabar, kai „iOS“ naudotojams ES atsirado galimybė diegti aplikacijas iš alternatyvių programinės įrangos prekyviečių, rizika įdiegti nesaugią programėlę dar labiau padidėja. Vien jau todėl, kad daugelis alternatyvių aplikacijų prekyviečių neturi nei tokių resursų, nei galimybių patikrinti programėles, kokias turi „Apple“ (kuri, beje taip pat periodiškai praleidžia į „App Store“ ne visai tyrų sielų kūrėjų sukurptą programinę įrangą).

Būkite budrūs ir atsargūs. Diekite aplikacijas tik iš patikimų šaltinių.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūną Blavaščiūną

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas, didelę savo laisvalaikio dalį skiriantis straipsnių „Mac Arena“ rašymui.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų