32-osios 2024 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

Tema: Naujienos

32-osios 2024 metų savaitės „Apple“ entuziastams bei kompanijos įrangos naudotojams skirta informacija, naujienos ir gandai.

  • Windows“ ir „macOS“ įrenginiai nukentėjo nuo kenkėjiškų programų po to, kai garsioji Kinijos įsilaužėlių grupė „StormBamboo“ pasinaudojo pažeistu interneto paslaugų teikėju, kad pateiktų organizacijoms neteisingus DNS užklausų atsakymus.
    „StormBamboo“ naudodama pakeistus DNS užklausų atsakymus, susietus su automatinio atnaujinimo mechanizmais, nusitaikė į organizacijas, kurios naudojo nesaugius naujinimo mechanizmus netinkamai patvirtinančius skaitmeninius parašus.
    Tada, kai organizacijų programinė įranga ieškojo naujinimų, užuot nuskaičiusi naujinimą iš oficialios svetainės, atsisiuntė kenkėjiškas programas.
  • Remiantis Jungtinių Amerikos Valstijos vertybinių popierių biržos komisijos pateikta informacija, Warren Buffett įmonė „Berkshire Hathaway“ sumažino savo „Apple“ akcijų (AAPL) paketą maždaug per pusę – iki 84,2 mlrd. USD.
    Buffett jau šiais metais sumažino savo akcijų paketą 13 procentų, tačiau „Apple“ akcijos tebėra didžiausias įmonės akcijų paketas.
    „The Financial Times“ skaičiavimais, „Berkshire Hathaway“ iš pardavimo uždirbo didžiulį pelną. Buffett iš esmės vengė investicijų į technologijas, prieš pradėdamas pirkti „Apple“ akcijas 2016 m. Tai gali būti ženklas, kad Buffett prarado tikėjimą „Apple“, arba jis tiesiog nusiteikęs parduoti – jis taip pat išpardavė ir kitas akcijas, pavyzdžiui pardavė „Bank of America“ akcijų už 3,8 milijardo JAV dolerių.
  • Mark Gurman iš „Bloomberg“ teigia, kad „Apple“ planuoja visuose savo kompiuteriuose diegti M4 lustus. Anot Gurman spalį-lapkritį kompanija išleis „MacBook Pro“, „Mac mini“ ir „iMac“ su M4 procesoriais, o likę „Mac“ modeliai: „MacBook Air“, „Mac Pro“ ir „Mac Studio“ su naujaisiais lustais pasirodys tik 2025 m.
  • Šį rudenį pasirodysiančioje „Safari“ versijoje bus viena gana šauni naujovė. Jei jus nervindavo kai kuriose svetainėse iššokantys ir svetainės turinį uždengiantys langai – naujoje „Safari“ bus būdas kai kurių jų neleisti. Naujoji funkcija pavadinta „Distraction Control“ („blaškymo kontrolė“) naudotojams leis išvengti tokių blaškančių elementų, kaip: prisijungimo, naujienlaiškių prenumeratos raginimų, trikdančių prenumeratos užklausų arba turinio perdangų, kurias naršantys internete dažnai mato.
    Tokių elementų nepašalina dauguma reklamų blokatorių, o naujoji „Safari“ tai padarys už mus ir leis pasirinkti, kurias svetainių perdangas pašalinti. Po to, kitą kartą apsilankius toje svetainėje jų nebematysime.
  • „Apple“ išplatino naujausių, rudenį debiutuosiančių savo operacinių sistemų 5-as beta versijas skirtas kūrėjams ir trečias viešas beta versijas.
  • Federalinio JAV teismo teisėjas Amit Mehta paskelbė verdiktą – susitarimas tarp „Google“ ir „Apple“, kad „iPhone“ ir kituose „Apple“ įrenginiuose „Google“ paieška bus numatytoji, pažeidžia antimonopolinį įstatymą.
    Google“ susitarimai su „Apple“ ir kitais išmaniųjų telefonų gamintojais turi „didelį poveikį“, išlaikant „Google“ paieškos monopolį, neleidžiant kitiems paieškos sistemoms konkuruoti ir sustiprinanti „Google“ dominuojančią padėtį. „Google“ išmaniųjų telefonų paieškos rinkos dalis sudaro apie 95 procentus, iš dalies dėl jos mokamų pinigų.
    Ateityje „Google“ ir „Apple“ gali būti uždrausta sudaryti numatytosios paieškos sutartis, o tai lems abiejų įmonių pajamų praradimą. „Apple“ negaus milijardų už „Google“ paieškos reklamavimą, o „Google“ neteks galimybės būti, kaip numatytoji parinktis milijarduose „Apple“ įrenginių ir atitinkamai neteks didelės dalies pajamų iš reklamos.
    Tikėtina, kad „Google“ šį teismo sprendimą apskųs.
  • „Apple“ nutraukė „iOS 17.5.1“ sertifikatų pasirašymą, uždarydama galimybę grįžti prie šios „iOS“ versijos.
  • 2008 m. „Apple“ išleido „MacBook Air“, kuriame nebuvo optinio disko nuskaitymo įrenginio. Tuo pačiu metu buvo išleistas „USB SuperDrive“ priedas tiems, kas norėjo ir toliau naudoti kompaktinius ir DVD diskus. Tuo metu tai buvo gana drąsus sprendimas, tačiau pamažu visi nešiojamųjų kompiuterių gamintojai padarė tą patį (nors daug vėliau – kai optiniai diskai visiškai atgyveno kaip patogus duomenų saugojimo formatas ir užleido vietą „flash´iukams“, išoriniams kietiesiems diskams ir debesų paslaugoms).
    Keista, kad „USB SuperDrive“ buvo prekiaujama 16 metų, o tik neseniai „Apple“ internetinėje parduotuvėje šio priedo puslapyje pasirodė užrašas „Sold Out“ (išparduota). Tai tikriausiai buvo vienas iš seniausių „Apple“ gaminių, tačiau nieko nėra amžino. Greičiausiai gamyba nutrūko prieš keletą metų, o „Apple“ pamažu išpardavė sandėlyje susikaupusius likučius.
  • „Apple“ „macOS Sequoia“ panaikina parinktį leidžiančią iš kontekstinio meniu (paspaudus dešinį pelės klavišą) nuodyti atidaryti „Mac“ programinę įrangą, kuri nėra tinkamai pasirašyta arba nėra patvirtinta (pvz. yra „nulaužta“ arba atsisiųsta iš interneto ir jos kūrėjas nėra jos patvirtinęs „Apple“). Norėdami įdiegti aplikacijas, kurias blokuoja „Gatekeeper“, „macOS“ naudotojai turės atidaryti sistemos nustatymus, eiti į skyrių „Privatumas ir sauga“, kad „peržiūrėtų saugos informaciją“ ir tik po to galės paleisti programinę įrangą.
    „Apple“ rekomenduoja, kad programinė įranga, platinama ne „Mac App Store“, būtų pateikta patvirtinimui – procesas, kuris nuskaito kūrėjo ID pasirašytą programinę įrangą ir atlieka saugos patikras. „Apple“ patvirtinta programinė įranga „Gatekeeper“ nesuaktyvina.
  • Indijos antimonopolinė tarnyba artėja prie dvejus metus trukusio tyrimo pabaigos, kuris, kaip pranešama, pripažino „Apple“ kalta dėl piktnaudžiavimo dominuojančia padėtimi „App Store“ rinkoje.
  • „Apple“ išleido „XProtect Remediator“ saugos programinės įrangos („macOS Catalina“ ir naujesnėms versijoms) naujinimo 141 versiją, ir „XProtect“ (visoms „macOS“ nuo „macOS El Capitan“), 5271 versiją.
  • Magic Keyboard“ vieną dieną gali tapti magiškesnė ir galbūt šiek tiek storesnė, nes bendrovė ieško būdų, kaip į ją įmontuoti visą „Mac“ ir viskas ko papildomai reikės, yra ekranas.
    Kompanija turi naują patentą pavadintą "Computer in an input device" („Kompiuteris įvesties įrenginyje“), kuriame aprašomas visas „Mac“ kompiuteris, kurio dydis prilygsta klaviatūrai ir jis taip pat būtų ir klaviatūra.
  • Apple TV+“ trečiadienį paskelbė serialo, psichologinio trilerio „Disclaimer“, kurį sukūrė „Oskarą“ pelnęs režisierius Alfonso Cuarón ir kuriame pagrindinius vaidmenis atlieka „Oskaro“ laureatai Cate Blanchett ir Kevin Kline, anonsą.
    Septynių serijų serialas debiutuos „Apple TV+“ spalio 11 d.
  • 2006 m. rugpjūčio 7 d. „Apple“ pristatė pirmąjį „Mac Pro“ – aukščiausios klasės kompiuterį, kuris užbaigė perėjimą nuo „Power PC“ lustų prie „Intel“ procesorių.
  • „Forbes“ rašo, kad „Apple“ planuoja blokuoti svetaines, kad jos „macOS Sequoia“ nebandytų siųsti kenkėjiškų užklausų IP adresu 0.0.0.0. Šis pakeitimas bus „Safari 18“ dalis.
    Toks sprendimas priimtas po to, kai Izraelio kibernetinio saugumo startuolio „Oligo Security“ tyrėjai pareiškė aptikę nulinės dienos saugumo spragą, leidžiančią programišiams prieiti prie privačių duomenų vartotojo vidiniame privačiame tinkle. Šį savaitgalį tyrėjai pristatys savo išvadas DEF CON kibernetinių įsilaužimų konferencijoje Las Vegas.
    „Chrome“, „Safari“ ir „Firefox“ naršyklės priima užklausas į 0.0.0.0, siųsdamos jas kitais IP adresais, įskaitant „localhost“ – serverį tinkle arba kompiuteryje, kuris įprastai yra privatus ir dažnai naudojamas kūrimo procesui išbandyti. Ši saugumo spraga programišių išnaudojama apie 18 metų.
  • Trečiadienį vakare „Apple“ išleido „macOS Sonoma“ 14.6.1, „macOS Ventura“ 13.6.9, „iOS“ 17.6.1 ir „iPadOS 17.6.1“ bei senesniems įrenginiams skirtus „iOS“ 16.7.10 ir „iPadOS“ 16.7.10 atnaujinimus su klaidų ištaisymais.
  • Pranešama, kad buvusi Steve Jobs superjachta, dabar priklausanti jo žmonai, filantropei ir investuotojai Laurene Powell Jobs, prie Italijos krantų susidūrė su kita superjachta. Remiantis socialinių tinklų įrašais, Jobs užsakyta 78 metrų jachta „Venus“ prie Neapolio (Italija) krantų susidūrė su 105 metrų jachta „Lady Moura“ priklausančia Meksikos verslininkui Ricardo Salinas. Socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kaip stulbinamai minimalistinė „Venus“ susiliečia su „Ledi Moura“.
  • „Apple“ atsisakė savo pirminių planų, susijusių su būsimu filmu „Wolfs“. Anksčiau buvo planuota, kad filmas, prieš atkeliaudamas į „Apple TV+“ prenumeratorių ekranus, bus rodomas išskirtinai kino teatruose visame pasaulyje, taip kaip „Killers of the Flower Moon“, „Napoleon“, „Argylle“ ir naujausias „Fly Me to the Moon“. Ketvirtadienį kompanija paskelbė, kad filmas bus parodytas nedideliame kino teatrų skaičiuje rugsėjo 20 d., o po to rugsėjo 27 d. bus pradėtas rodyti per „Apple TV+“.
  • Anot „ETNews“ „Samsung“ ir LG pradėjo masinę OLED ekranų plokščių, skirtų „iPhone 16“, gamybą.
  • Aš jau anksčiau sakiau, kad yra didelė tikimybė, jog po kurio laiko (kelių metų) „Apple Intelligence“ (AI) paslauga taps mokama. Žinoma, ne iš karto, pradžioje ši paslauga tobulės, vėliau prie prie jos bus pratinama, o kai naudotojai „sės ant AI adatos“ – „Apple“ padarys ją mokamą. Dabar jau analitikai dabar tvirtina, kad „Apple“ tam tikru etapu gali pradėti imti mokestį už kai kurias pažangesnes AI funkcijas, mokesčiai už kurias galės siekti 10–20 USD per mėnesį.
    Viena iš galimybių, pasak jų, yra ta, kad norint naudotis visu AI funkcijų rinkiniu, reikės „Apple One“ prenumeratos.
  • Naujame gande teigiama, naujas „Mac mini“ su M4 lustu bus daug mažesnis nei dabartinis, kurio dydis nesikeitė daugiau nei 15 metų.
    „Bloomberg“ ketvirtadienį rašė, kad įrenginio dydis bus artimas „Apple TV“ priedėlio dydžiui.
  • 1997 m. rugpjūčio 8 d. Steve Jobs pristatė pasauliui šūkį „Think different“. Tai tapo garsiausia „Apple“ fraze.
  • Anksčiau šiais metais „Nvidia“ (NVDA) tapo pirmąja lustų gamintoja, pasiekusia 2 trilijonų dolerių rinkos ribą, netrukus prisijungusia prie 3 trilijonų dolerių rinkos kapitalizacijos klubo, tada aplenkė „Apple“ (AAPL) ir „Microsoft“ (MSFT) ir tapo vertingiausia viešąja bendrove pasaulyje. Tačiau ši „Nvidia“ šlovės akimirka netruko ilgai ir nuo tada jos vertė sumažėjo 900 mlrd. USD.
  • „Apple“ paskelbė apie keletą Europos Sąjungai skirtų „App Store“ taisyklių pakeitimų.
    Kūrėjai gali informuoti naudotojus apie svetaines, alternatyvias programėlių parduotuves, kitas programėles ir dar daugiau tiesiog savo aplikacijose. Nuorodos į išorinius šaltinius gali nukreipti klientus už aplikacijos ribų ir dabar jiems netgi leidžiama programėlėse rodyti išsamias instrukcijas apie tai, kaip mokėti už prenumeratas ar pirkinius aplikacijoje ne „App Store“.
    Yra tik vienas reikalavimas – aiškus aprašymas, ką žmonės gaus už tokį mokėjimą: konkrečią paslaugą, prekę, jų kainą ir pan. Kūrėjai gali skelbti tiek nuorodų į kitus mokėjimo būdus, kiek nori. Jie taip pat privalo išoriniams šaltiniams naudoti specialią „StoreKit“ API.
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūną Blavaščiūną

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas, didelę savo laisvalaikio dalį skiriantis straipsnių „Mac Arena“ rašymui.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų