Kas yra RCS?

Šį rudenį pasirodysiančioje „iOS 18“ bus daug patobulinimų. Vienas didžiausių patobulinimų „Messages“ aplikacijoje yra RCS palaikymas.

Messages RCS rankos paspaudimas

RCS („Rich Communication Services“)[1] protokolas jau kurį laiką prieinamas „Android“ naudotojams. Nors SMS ir MMS yra techniškai labiau paplitę, tai senesnės technologijos ir turi daug apribojimų.

Tikriausiai ne vienam turinčiam pažįstamų, kurie naudoja „Android“ teko susidurti su faktu, kad kai kurie pranešimai, dažniausiai kuriuose yra siunčiamos nuotraukos, failai ar vaizdo įrašai – „iPhone“ naudotojų nepasiekia. Nors bendraujant „Messages“ aplikacijoje su „iPhone“ ir „Mac“ naudotojais galima siųsti failus, nuotraukas, vaizdo įrašus, reaguoti į gautas žinutes ir t.t., kai žmogus su kuriuo bendraujate „Messages“ aplikacijoje naudoja „Android“ – viskas yra kitaip.

Tai didele dalimi turėtų pasikeisti po to, kai „Apple“ išleis „iOS 18“ su RCS palaikymu ir, žinoma, jei/kai šį protokolą „iPhone“ palaikys naudojamas mobilaus ryšio operatorius.

RCS pokalbius tarp iPhone ir Android naudotojų padarys tobulesniais

Kalbant apie tekstinių žinučių siuntimą, reikia žinoti keletą skirtingų žinučių siuntimo būdų:

  • iMessage“ yra „Apple“ patentuota tekstinių pranešimų sistema. „iPhone“, „Mac“, „iPad“ ir kiti „Apple“ įrenginiai gali bendrauti tarpusavyje naudodami „iMessage“. Tai nesikeičia naudojant „iOS 18“. „iMessage“ pokalbiuose žinučių tekstas rodomas mėlyname fone.
  • SMS/MMS sudaro SMS žinučių siuntimo sistemą, kuri yra naudojama „iPhone“ „Messages“ aplikacijoje bendraujant su „Android“ naudotoju. SMS/MMS pokalbiuose žinutės rodomas žaliame fone.
  • RCS yra tarsi naujesnė, geresnė SMS ir MMS versija, dėl kurios susirašinėjimas tarp „iPhone“ ir „Android“ naudotojų taps geresnis.

Pavyzdžiui, „Android“ įrenginiai, palaikantys RCS, gali reaguoti į kitas žinutes jas pažymint širdele, nykščiu į viršų ar kitomis į „Tapback“ panašiomis reakcijų piktogramomis. RCS taip pat leidžia siųsti aukštesnės kokybės nuotraukas ir vaizdo įrašus, matyti žinutės išsiuntimo, perskaitymo bei rašymo indikatorius ir t.t.

iOS 18 atsarginis būdas siųsti žinutes yra RCS

iOS 17“ ir ankstesnėse „Messages“ aplikacijos versijose pranešimų siuntimas tarp „iPhone“ ir „Android“ įrenginio gali būti nepatikimas. Taip yra todėl, kad šiose operacinių sistemų versijose „iPhone“ žinutes ne „Messages“ naudotojams siunčia kaip SMS/MMS, o tai yra senesnės technologijos, kurių veikimo tobulumui, naudojant „iMessage“, galima išsakyti nemažai priekaištų.

Kai pasirodys „iOS 18“ palaikanti RCS ir šį komunikacijos protokolą palaikys „iPhone“ naudotojo mobilaus ryšio operatorius, pokalbiai su „Android“ naudotojais turėtų nekelti galvos skausmo. Nors RCS pokalbiuose vis tiek bus naudojama ta pati žalia, o ne mėlyna žinučių fono spalva, tačiau žinučių siuntimas turėtų būti daug patikimesnis kasdieniniame naudojime. Nereikės jaudintis, kad paveikslėlis nebus persiųstas, nes jis per aukštos kokybės, arba pranešimai pasimes, taip kaip kartais nutinka dabar, kai naudojami SMS/MMS protokolai. Be to, galėsite naudoti daugiau žinomų ir mėgstamų „iMessage“ funkcijų pažįstamų iš „mėlyno fono“ bendravimo.

Svarbu tai, kad SMS ir MMS niekur nedings, jie tiesiog nukrenta į trečią prioritetų eilę. RCS žinutėms siųsti naudojami mobilieji duomenys, o ne tradicinis žinučių siuntimo planas, todėl tais atvejais, kai negalite naudoti duomenų, bet veikia mobilusis ryšys – „iPhone“ siųs žinutes naudodamas SMS protokolą.

RCS šiuo metu jau gali išbandyti „iOS 18“ beta versijų naudotojai jei jų operatoriai palaiko RCS „iPhone“ telefonuose. Atminkite, kad „iOS 18“ beta versijose ne visos funkcijos gali būti palaikomos iš karto.


  1. RCS („Rich Communication Services“) 2008 m. GSMA pasiūlė trumpųjų žinučių ir kontaktinių duomenų perdavimo tarp mobiliojo ryšio (korinio ryšio) abonentų protokolą, kuris pakeis senstantį SMS trumpųjų tekstinių pranešimų paslaugos protokolą. Pirmosios versijos buvo standartizuotos 2012 m. Jis turi įvairius rinkodaros pavadinimus: Išplėstinis pranešimų siuntimas, „Chat“, „Joyn“, „SMSoIP“, „Message+“, SMS+. ↩︎

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūną Blavaščiūną

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas, didelę savo laisvalaikio dalį skiriantis straipsnių „Mac Arena“ rašymui.

Komentarų: 2 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. iOS 18 beta 1 tinklas Telia , kolkas nematau kad palaikytu šitą funkciją. Tikėkimės kad palaikys visi mobilus operatoriai, ir nereikės mokėti papildomai pinigų.

    • Nežiūrint to, kad Google jau kuris laikas aktyviai stumia RCS, ne visi operatoriai, net JAV jį palaiko. Kai kurie RCS palaiko tik dalinai, kiti tik tam tikriems telefonų modeliams, treti visai nepalaiko. Gal, kai prie RCS palaikymo prisijungė Apple, reikalai pajudės greičiau.
      Galiu klysti, bet man atrodo LT nei vienas operatorius nepalaiko RCS, o Android naudotojai turi naudoti Google messages, bet tada pranešimai keliauja per Google serverius, o ne operatorių.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų