Kaip macOS panaikinti failo atsisiuntimo šaltinio informaciją

Kai kokį nors failą į „Mac“ kompiuterį atsisiunčiate tam tikrų aplikacijų pagalba, pavyzdžiui interneto naršyklių, failo informacijoje įrašomas šaltinio atributas, kuris kartais gali būti nepageidautinas, pavyzdžiui jei planuojate tuo failu pasidalinti. Kaip failo šaltinio atributą panaikinti ar pakeisti?

macOS

Kai atsisiunčiate failus tam tikrų aplikacijų, pvz., „Safari“ ir „Chrome“ pagalba į „Mac“ kompiuterį, tie failai pažymimi metaduomenų atributu „Where from“ („Iš kur“). Priklausomai nuo to, iš kur failas buvo atsisiųstas, šis atributas gali nurodyti šaltinio URL, siuntėjo el. pašto adresą arba kitą identifikavimo informaciją. Nors tai nėra akivaizdu, šią informaciją galite ištrinti ar net šį atributą pakeisti.

Jei norite sužinoti, ar jūsų „Mac“ kompiuteryje esantis failas turi atributą „Iš kur“, pažymėkite jį „Finder“ aplikacijoje, tada sparčiųjų klavišų Cmd ⌘+i pagalba atidarykite informacijos langą, arba ant failo pavadinimo spustelėkite dešinį pelės klavišą ir kontekstiniame meniu pasirinkite „Get Info“.

Jei atsidariusio informacinio lango skiltyje „More Info“ nematote žymos „Where from“ - faile ši informacija išsaugota nebuvo. Jei jį matote - tai gali būti failo vietos internete URL, nesvarbu, ar tai paprastas svetainės URL, ar ilgas žiūrint į kurį galima išsinarinti akis iš tokių paslaugų kaip „Gmail“ ir „Google“ diskas. Ar įtraukti ir tinkinti globalų kintamąjį „kMDItemWhereFroms“ yra aplikacijos kūrėjo apsisprendimo reikalas.

Jei planuojate bendrinti nuotrauką, vaizdo įrašą, dokumentą ar kito tipo failą, galbūt nenorėsite, kad gavėjas žinotų, iš kur jį gavote. Arba, jei failas turi tuos ilgus, bjaurius URL adresus iš tokių paslaugų kaip „Gmail“ ir „Google“ diskas, galbūt norėsite pakeisti šaltinio nuorodą į tai, ką galite nurodyti jūs arba jūsų gavėjai, nes automatiškai sukurta įterptoji nuoroda bus erzinanti arba nenaudinga.

Kai kurios aplikacijos bendrindamos failus ištrins „Iš kur“ ir kitus atributus. Kitos gali pasilikti informaciją arba ją perrašyti. Norėdami įsitikinti, kad pradinė vieta nėra įterpta į metaduomenis, galite ją ištrinti naudodami komandą „Terminal“ aplikacijoje.

Kaip ištrinti failo šaltinio meta duomenis

Norėdami panaikinti failo nurodančio jo šaltinį atributą:

Atidarykite Terminal aplikaciją ir įveskite žemiau nurodytą komandą <kelias į failą> pakeisdami keliu į failą, kurio informaciją taisote. Paprasčiausias būdas tai padaryti yra po ‌kMDItemWhereFroms padėti tarpą ir failą pertempti į „Terminal“ aplikacijos langą.

Visa komanda vedama vienoje eilutėje.

xattr -d com.apple.metadata:kMDItemWhereFroms <kelias į failą>

pavyzdžiui:

xattr -d com.apple.metadata:kMDItemWhereFroms /Users/macarena/Downloads/vaizdo_failas.jpg

Naudodami xattr komandą, skirtą išplėstinių failo atributų tvarkymui, (ji yra integruota jūsų „macOS“ sistemoje), ir -d raktą, ištriname failo informaciją, saugomą com.apple.metadata:kMDItemWhereFroms.

Įvykdę komandą galite atidaryti failo informacijos langą ir patikrinti ar atributo nebėra.

failo atributo com.apple.metadata:kMDItemWhereFroms trynimas terminal aplikacijoje xattr komandos pagalba

Kaip pakeisti failo šaltinio meta duomenis

Jei norite pakeisti ar įrašyti failo šaltinio duomenis su failu susietuose meta duomenyse, tai taip pat galite padaryti „Terminal“ aplikacijoje xattr komandos pagalba, žemiau esančiame pavyzdyje <šaltinis> ir <kelias į failą> pakeisdami į jums reikalingą informaciją.

Visa komanda vedama vienoje eilutėje.

xattr -w com.apple.metadata:kMDItemWhereFroms <šaltinis> <kelias į failą>

pavyzdžiui:

xattr -w com.apple.metadata:kMDItemWhereFroms manourladresas.lt /Users/macarena/Downloads/vaizdo_failas.jpg

Šioje komandoje naudojame xattr komandos raktą -w. Jei nurodomas šaltinis turi specialių ženklų ir komanda naujų duomenų į railą neįrašo - savo šaltinio adresą pabandykite įrašyti kabutėse - "manourladresas.lt". Prieš adresą galite įrašyti https:// arba jo nerašyti.

Įvykdę komandą patikrinkite ar failo šaltinio metaduomenys pasikeitė.

failo atributo com.apple.metadata:kMDItemWhereFroms keitimas/įrašymas terminal aplikacijoje xattr komandos pagalba

Papildoma xattr komados informacija

Jei norite daugiau sužinoti apie xattr komandos raktus - „Terminal“ aplikacijos lange parašykite xattr -h arba xattr --help ir turėtumėte pamatyti kažką panašaus į:

xattr --help usage: xattr [-l] [-r] [-s] [-v] [-x] file [file ...] xattr -p [-l] [-r] [-s] [-v] [-x] attr_name file [file ...] xattr -w [-r] [-s] [-x] attr_name attr_value file [file ...] xattr -d [-r] [-s] attr_name file [file ...] xattr -c [-r] [-s] file [file ...] The first form lists the names of all xattrs on the given file(s). The second form (-p) prints the value of the xattr attr_name. The third form (-w) sets the value of the xattr attr_name to the string attr_value. The fourth form (-d) deletes the xattr attr_name. The fifth form (-c) deletes (clears) all xattrs. options: -h: print this help -l: print long format (attr_name: attr_value and hex output has offsets and ascii representation) -r: act recursively -s: act on the symbolic link itself rather than what the link points to -v: also print filename (automatic with -r and with multiple files) -x: attr_value is represented as a hex string for input and output
Apytikslis skaitymo laikas: 4 minutės.
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūną Blavaščiūną

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas, didelę savo laisvalaikio dalį skiriantis straipsnių „Mac Arena“ rašymui.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų