Kaip iOS 18 ir iPadOS 18 užrakinti ar paslėpti praktiškai bet kurią aplikaciją

WWDC24 prezentacijos metu „Apple“ pristatydama „iOS 18“ ir „iPadOS 18“ minėjo apie „naują“ galimybę paslėpti ar užrakinti aplikacijas „iPhone“ ir „iPad“. Kaip tai padaryti?

iOS 18 iPadOS 18

Norint paslėpti ar „Face ID“ arba „Touch ID“ apsaugoti aplikacijas nebūtina diegti „iOS 18“ ar „iPadOS 18“, tai padaryti galima ir „iOS 17“ ir „iPadOS 17“. Tačiau būdai šiam tikslui pasiekti yra kiek painūs ir labiau primena gudravimą, nei numatytą funkcionalumą sistemoje.

„iOS 18“ ir „iPadOS 18“ „Apple“ įdiegė geresnes ir patogesnes priemones norintiems paslėpti aplikacijas ar apsaugoti jas „Face ID“, „Touch ID“ ar slaptažodžiu, taip neleidžiant neautorizuotiems asmenims prieiti prie jose saugomų duomenų. Naujose, „Apple“ mobiliems įrenginiams skirtose operacinėse sistemose taip apsaugoti galima praktiškai bet kurią aplikaciją ir kai kurios šių aplikacijų gali būti paslėptos.

Kaip užrakinti aplikacijas

Pasirinkite aplikaciją, kurią norite užrakinti ir palieskite ir palaikykite jos piktogramą iki ekrane pasirodys greitų veiksmų meniu. Jame pasirinkite „Require Face ID“, „Require Touch ID“ ar „Require Passcode“ ir tada, pasirodžiusiame lange, vėl paspauskite ant savo pasirinkimo jį patvirtindami.

Jei pasirinkote „Face ID“ „iPhone“ ar „iPad“ prieš pritaikydamas aplikacijos rakinimą nuskenuos jūsų veidą. Jei naudojate „Touch ID“ – turėsite paliesti jutiklį patvirtindami pasirinktos aplikacijos rakinimą. Jei pasirinkote apsaugą slaptažodžiu – įveskite slaptažodį. Atlikus šiuos veiksmus aplikacija yra užrakinta – ją atidarant turėsite papildomai autentikuotis pasirinktu būdu.

iOS 18 aplikacijų užrakinimas Face ID, Touch ID arba slaptažodžiu

Kai kurios aplikacijos, pvz., „Calendar“, „Music“ ir „Photos“, atidarys langą su daugiau informacijos. Jame paaiškinama, kad kitos aplikacijos, turinčios prieigą prie jų, vis tiek gali rodyti šių programėlių turinį be jokio autentifikavimo. Jei nesutinkate, bakstelėkite X ir veiksmą atšauksite. Kitu atveju paspauskite mygtuką „Done“ ir įgalinsite aplikacijos rakinimą.

Kaip atidaryti užrakintas aplikacijas

Pagrindiniame ekrane, aplikacijų bibliotekoje arba „Spotlight“ paieškoje bakstelėkite užrakintos aplikacijos piktogramą arba paprašykite „Siri“ atidaryti aplikaciją. Tada jūsų įrenginys iš karto nuskenuos jūsų veidą, jei naudojate „Face ID“ arba jums reikės paliesti „Touch ID“ jutiklį arba įvesti slaptažodį. Jei „Face ID“ arba „Touch ID“ nepavyksta jūsų autentikuoti, galite bandyti dar kartą. Galite įvesti slaptažodį, kad atidarytumėte užrakintą aplikaciją, jei ji vėl nepavyktų. Biometrinius duomenis arba slaptažodį taip pat gali reikėti naudoti, kad atrakintumėte užrakintą aplikaciją kitose programėlėse. Pavyzdžiui, jei užrakinate „Files“ ir norite pridėti failą prie įrašo aplikacijoje „Notes“, prieš atidarant failų rinkiklį, turėsite patvirtinti savo tapatybę.

Kaip paslėpti aplikacijas

Pasirinkite aplikaciją, kurią norite užrakinti ir palieskite ir palaikykite jos piktogramą iki ekrane pasirodys greitų veiksmų meniu. Jame pasirinkite „Require Face ID“ „Require Touch ID“ ar „Require Passcode“, visiškai taip pat kaip apsaugant aplikaciją nuo neautorizuoto atidarymo. Tada, pasirodžiusiame lange paspauskite ant „Hide and Require Face ID“, „Hide and Require Touch ID“ ar „Hide and Require Passcode“.

Jei pasirinkote „Face ID“ „iPhone“ ar „iPad“ prieš pritaikydamas aplikacijos rakinimą nuskenuos jūsų veidą. Jei naudojate „Touch ID“ – turėsite paliesti jutiklį patvirtindami pasirinktos aplikacijos rakinimą. Jei pasirinkote apsaugą slaptažodžiu – įveskite slaptažodį. Atlikus šiuos veiksmus aplikacija yra užrakinta ir paslėpta.

„Apple“ teigia, kad „informacija iš aplikacijos nebus rodoma kitose sistemos vietose, įskaitant paiešką ir pranešimus, kad kiti netyčia nepamatytų neskelbtinos informacijos“. Aplikacijų slėpimas yra stipresnė apsauga, nes paslepiamos aplikacijų piktogramos ne tik pagrindiniame ekrane, bet ir programėlių bibliotekoje, „Spotlight“ paieškoje ir „Siri“.

Kaip atidaryti paslėptas aplikacijas

Norėdami rasti ir atidaryti paslėptas aplikacijas, atidarykite programėlių biblioteką (“App Library“) ir raskite kategoriją „Paslėpta“ („Hidden“). Bakstelėkite ant jos, tada autentikuokitės „Face ID“, „Touch ID“ arba savo prieigos kodo pagalba, po ko visos kolekcijos aplikacijos taps matomos. Galite paliesti didelę piktogramą kolekcijoje, kad patvirtintumėte savo tapatybę ir atidarytumėte aplikaciją arba mažesnes piktogramas, kad atidarytumėte aplanką ir pamatytumėte visas paslėptas programėles.

Kaip panaikinti aplikacijų rakinimą ar slėpimą

„iPhone“ ar „iPad“ aplikacijų atrakinimo ir slėpimo panaikinimo procesas yra panašus į rakinimo ar slėpimo. Norėdami atrakinti tik užrakintą programėlę, pagrindiniame ekrane, programų bibliotekoje arba „Spotlight“ paieškoje palieskite ir palaikykite jos piktogramą. Norėdami atrakinti ir atskleisti paslėptą aplikaciją, atlikite tai naudodami programų bibliotekoje esančią paslėptų programėlių kolekciją. Tada pasirinkite „Nereikalauti Face ID“ („Don't Require Face ID“), „Nereikalauti Touch ID“ („Don't Require Touch ID“) arba „Nereikalauti slaptažodžio“ („Don't Require Passcode“). Autentifikuokitės ir aplikacija taps atrakinta ir (arba) nebepaslėpta.

Aplikacijos kurias galite užrakinti ir paslėpti

Numatytieji nustatymai leidžia užrakinti ir paslėpti aplikacijas, įdiegtas iš „App Store“. Tai yra bet kurią trečiosios šalies aplikaciją. Pavyzdžiui, galite užrakinti ir paslėpti „Amazon“, „Facebook“, „Reddit“, „Spotify“, „X“ ar bet kurią kitą įdiegtą aplikaciją.

Taip pat galite užrakinti ir paslėpti „Apple“ aplikacijas, kurios nebuvo iš anksto įdiegtos operacinėje sistemoje, pvz.:

Aplikacijos, kurias galite užrakinti, bet negalite paslėpti

Dėl tam tikrų priežasčių „Apple“ apribojo daugumos iš anksto įdiegtų programėlių slėpimą, tačiau vis tiek leidžia jas užrakinti. Pavyzdžiui, „Books“, „Camera“, „Files“, „Passwords“, „Photos“, „Reminders“ ir „Wallet“ gali būti užrakintos, bet negali būti paslėptos.

Keista, bet tai šių programėlių sąraše yra ir tos, kurios įprastai yra paslėptos pagrindiniame ekrane ir programėlių bibliotekoje. Norėdami užrakinti šias pusiau paslėptas aplikacijas, pvz. „Code Scanner“ ir „Remote“ – turėsite pasitelkti „Spotlight“ paiešką.

Aplikacijos, kurių negalite nei paslėpti, nei užrakinti

Kai kurių iš anksto įdiegtų „Apple“ programėlių negalima nei užrakinti, nei paslėpti. Gal ateityje „Apple“ šį sąrašą pakoreguos, tačiau šiuo metu tai:

Kiti dalykai, kurių „Apple“ neleidžia nei paslėpti, nei užrakinti yra:

Aukščiau pateikta informacija rašyta remiantis pirmosiomis „iOS 18“ ir „iPadOS 18“ beta versijomis.
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūną Blavaščiūną

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas, didelę savo laisvalaikio dalį skiriantis straipsnių „Mac Arena“ rašymui.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų