Kaip iOS 17.3 įgalinti pavogto įrenginio apsaugą

Stolen DeviceProtection

Po Joanna Stern iš WSJ atlikto tyrimo dėl padidėjusio „iPhone“ vagysčių kiekio viešose vietose, tokiose kaip barai ar kavinės, „Apple“ pradėjo kurti papildomą apsaugos sluoksnį „iOS“ sistemoje, kuris padėtų naudotojams labiau apsaugoti savo duomenis esančius įrenginyje. WSJ žurnalistė atkreipė dėmesį į vagystes, kurių metu, prieš nugvelbdamas įrenginį, vagišius nužiūrėdavo „iPhone“ atrakinimo kodą ir jį pavogęs tuojau pat paleisdavo „iPhone“ naudotojo „Apple ID“ slaptažodį taip teisėtam įrenginio savininkui užkirsdamas kelią prieiti prie savo „Apple“ paskyros ir net atsarginių duomenų kopijų saugomų „iCloud“. Joanna net pakalbino vagį, kuris naudodamas tokią taktiką iš aukų pasisavino daugiau nei 300 000 USD.

„iOS 17.3“ įdiegta nauja funkcija įrenginio ir jūsų duomenų apsaugą papildanti dar vienu apsaugos lygiu. Norint atlikti tam tikrus pakeitimus, pavyzdžiui pakeisti „Apple ID“ slaptažodį nesant patikimoje vietoje (pvz. namie ar darbe) reikės naudotojo biometrinių duomenų („Face ID“ arba „Touch ID“). Norint paslaugomis „patikimoje vietoje“ naudotis taip kaip anksčiau, reikia, kad būtų įgalinta „Svarbių vietų“ (Significant Location parinktis. Priešingu atveju, net ir esant „patikimoje vietoje“ - namie, darbe ar mokykloje, tam tikriems veiksmams atlikti bus reikalinga „Face ID“ arba „Touch ID“ autentikacija ar net bus naudojamas vienos valandos atidėjimas ir reikalavimas papildomai atentikuotis jai praėjus. Patikrinti ar įjungta „Sugnificant Location“ parinktis ir jei reikia ją įjungti galite: atidarę „Settings“ aplikaciją, pasirinkę „Privacy & Security“, tada patikinkite ar įjungta  „Location Services“ parinktis ir jei taip spauskite ant pačioje sąrašo apačioje esančios „System Service“ parinkties, atsidariusiame lange suraskite „Significant Locations“ ir įjunkite 

Pavyzdžiui, kai funkcija įjungta, tokiems veiksmams, kaip slaptažodžių arba prieigos raktų naudojimas, prarasto įrenginio režimo („Lost Mode“) išjungimas, „iPhone“ duomenų ištrynimas ir su „iPhone“ išsaugotų mokėjimo metodų naudojimas, reikės biometrinio autentifikavimo ir nebus galimybės naudoti slaptažodžio ar kodo esant už patikimos vietos ribų.

Tačiau atliekant dar jautresnius veiksmus, pvz., „Apple ID“ slaptažodžio keitimą, „Apple ID“ saugos nustatymų atnaujinimą, slaptažodžio arba „Touch/Face ID“ nustatymų keitimą ir „Find My“ arba „Stolen Device“ apsaugos išjungimą, esant už patikimos vietos ribų, bus taikoma vienos valandos saugos delsa. Tai reiškia, kad po šio delsos reikės atlikti antrą biometrinį autentifikavimą.

Kaip įgalinti Pavogto įrenginio apsaugą

Jei jūsų „iPhone“ įdiegta „iOS 17.3“ a naujesnė operacinės sistemos vesija:

  • Atidarykite Settings aplikaciją
  • Paspauskite ant Face ID & Passcode (arba Touch ID & Passcode jei įrenginys turi „Touch ID“ jutiklį)
  • Įgalinkite „Pavogto įrenginio apsaugą“ paspausdami ant Turn On Protection žemiau ‌Stolen Device Protection

Ar verta įjungti Stolen Device Protection funkciją?

Manyčiau, kad ši funkcija suteikia daugiau naudos nei gali sukelti nepatogumų tam tikrose situacijose.

Šiokių tokių nepatogumų gali kilti jei dėl kokių nors priežasčių nustotų veikti „Face/Touch ID“. Tačiau net ir tada galėtumėte naudotis telefonu: gauti ir rašyti žinutes, skambinti ir atsakyti į skambučius, naršyti internete bei atlikti kitus veiksmus, kuriems atlikti įprastai naudojate „iPhone“. Tiesiog negalėtumėte pakeisti „Apple ID“ slaptažodžio, įrenginio at/užrakinimo kodo, matyti išsaugotų slaptažodžių ir panašiai. Tačiau įvykus „Face/Touch ID“ gedimui, „Pavogto įrenginio apsaugos“ funkciją galėtumėte išjungti, iki „iPhone“ bus pataisytas, būdami „patikimoje“ vietoje ir panaudodami slaptažodį.

Kai įjungta pavogto įrenginio apsaugos funkcija, „Face ID“ ar „Touch ID“ reikės:

  • norint peržiūrėti „iCloud Keychain“ išsaugotus slaptažodžius
  • norint pateikti paraišką „Apple“ kortelei gauti ar norint peržiūrėti „Apple Card“ duomenis (neaktualu naudotojams Lietuvoje)
  • norint išjungti prarasto įrenginio („Lost Mode“) režimą
  • norint ištrinti visus duomenis ir nustatymus įrenginyje
  • norint atlikti tam tikrus veiksmus su „Apple Cash“ ir „Apple Savings“ aplikacijoje „Wallet“
  • norint panaudoti mokėjimo būdus išsaugotus „Safari“
  • norint „iPhone“ nustatyti kaip naują įrenginį

Žemiau pateiktiems veiksmams, įgalinus „Lost device protection“, bus reikalaujama „Face ID“ arba „Touch ID“ ir įjungs vienos valandos delsą:

  • keičiant „Apple ID“ slaptažodį
  • keičiant tam tikrus „Apple ID“ paskyros nustatymus, tokius kaip pridedant ar šalinant patikimą įrenginį, patikimą telefono numerį, atstatymo raktą („Recovery Key“) ar atstatymo kontaktą („Recovery Contact“)
  • keičiant „iPhone“ slaptažodį
  • pridedant ar šalinant „Face ID“ ar „Touch ID“
  • išjungiant „Find My“
  • išjungiant „Prarasto įrenginio apsaugą“.
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų