50-osios 2023 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

50-osios 2023 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • „Beeper Mini“ - aplikacijos leidžiančios „Android“ naudotojams siųsti žinutes „mėlynuose debesėliuos“ drama tęsiasi. Neseniai „Beeper“ naudotojai bandydami siųsti tekstus naudodami naujai išleistą „Beeper Mini“ aplikaciją, pradėjo matyti klaidų pranešimus, o pranešimai nebeišsiunčiami.
    „Apple“ mano, kad „iMessage“ yra vienas iš pagrindinių įrankių, leidžiančių užrakinti vartotojus savo ekosistemoje, todėl ji neišleis „iMessage“ aplikacijos, skirtos „Android“. Nors buvo vilčių, kad ES teisės aktai privers ją padaryti „iMessage“ sąveikesnę, praėjusios savaitės naujienos rodo, kad „iMessage“ bus išleista nuo šios prievolės, nes paslauga nėra pakankamai populiari tarp verslo vartotojų. Tai reiškia, kad „Apple“ neturi jokios priežasties nebandyti išjungti „Beeper Mini“, jei galėtų. „Beeper“ direktorius Eric Migicovsky taip pat mano, kad „Apple“ rado būdą, kaip neleisti siųsti „mėlynų“ žinučių iš „Beeper“ aplikacijos (vėliau tai patvirtino ir pati „Apple“).
    „Beeper Mini“ buvo visapusiško bandymo pakeisti „Apple“ pranešimų protokolą rezultatas. 16-metis gimnazistas sugebėjo jį sėkmingai išnagrinėti ir kurį laiką viskas veikė be kliūčių. Tačiau, panašu, kad „Apple“ tai labai nepatinka ir ji dės visas pastangas, kad bent jau be jos palaiminimo, „Android“ naudotojai žinučių „mėlynuose debesėliuose“ siųsti ir gauti negalėtų. Tiesa, bet jau kol kas iš „Beeper“ komandos pareiškimų susidaro įspūdis, kad ir jie nesiruošia pasiduoti. Ką gi, įdomu bus stebėti „Galijoto ir Dovydo“ kovą.
  • „Bloomberg“ rašo, kad Tang Tan — „Apple“ „iPhone“ ir „Apple Watch“ gaminių dizaino vadovas palieka įmonę. Šiuo metu Tang Tan, užima gaminių dizaino viceprezidento postą ir įmonę paliks vasario mėnesį.
  • Kinų socialiniame tinkle „Weibo“ pasirodė „Instant Digital“ paskelbta informacija, kad „Apple“ pirmo sekančių metų pusmečio laikotarpiu atnaujins savo aksesuarus juose „Lightning“ jungtį pakeisdama USB-C. Greičiausiai tai įvyks pavasarį. „Weibo“ įraše minimi „Magic Mouse“, „Magic Keyboard“ ir „Magic Trackpad“.
  • „Apple“ pradėjo sustatinėti jos prekybos darbuotojams skirtų dviejų dienų trukmės „Vision Pro“ apmokymų grafiką bei į prekybos taškus siunčia įrangą, kuri bus reikalinga „Vision Pro“ valdymui kai šis įrenginys bus išleistas 2024 metų pradžioje.
  • „Bloomberg“ rašo, kad „Apple“ 2024 metais planuoja sumažinti maišatį „iPad“ modeliuose. Planuojama, kad „iPad Pro“ bus leidžiami 11 ir 13 colių, o „iPad Air“ 10,9 ir 12,9 colių. „Bloomberg“ taip pat pranašauja, kad sekančiais metais tik „iPad Pro“ bus leidžiamas su OLED ekranu. Taip pat 2024 metais išleidusi 11-os kartos „iPad“, „Apple“ nutrauks 9-os kartos „iPad“ (su „Home“ mygtuku) pardavimus (greičiausiai tai reikš ir 1-os kartos „Apple Pencil“ su „Lightning“ pardavimų pabaigą), o „iPad mini“ atnaujinimai pagrinde bus susiję su įrenginio našumo padidinimu.
  • „The Elec“ teigimu, „Samsung Display“ pertvarkė savo „Apple“ verslo komandą siekdama padidinti veiklos efektyvumą kuriant sulenkiamų ekranų plokštes. „Samsung“, tikėdamasi pirmųjų „Apple“ produktų sulenkiamais ekranais, kur galėtų panaudoti savo patirtį, įgytą nuo 2019 m. gaminant tokius ekranus turinčius „Samsung“ įrenginius, nori sustiprinti savo galimybes tapti tokių ekranų tiekėja „Apple“.
    Teigiama, kad „Samsung Display“ ir „LG Display“ jau rengia „Apple“ produktų sulenkiamais ekranais projektus, įskaitant 20,25 colio įstrižainės ekrano plokštes. Neaišku, ar plokštės dydis yra susijęs su konkrečiu produktu, ar su plokščių gamybos procesu.
    „Apple“ jau keletą metų bando sulenkiamų ekranų technologiją ir turi kelis su ja susijusius patentus. „Bloomberg“ dar 2021 m. teigė, kad „Apple“ padėjo „ankstyvus darbus su sulankstomu „iPhone“.
    Analitikas Ming-Chi Kuo iš pradžių teigė, kad sulankstomą „iPhone“ „Apple“ pristatys 2024 m., tačiau 2022 m. jis pakeitė savo prognozę ir teigė, kad „Apple“, greičiausiai, neišleis „iPhone“ sulankstomu ekranu iki 2025 m. Ekranų technologijų analitikas Ross Young taip pat teigė, kad „sulankstomą „iPhone“ galime pamatyti anksčiausiai 2025-aisiais.“
  • „Apple“ išleido naujas, jos įrenginiams skirtų, operacinių sistemų versijas: „iOS 17.2“, „iPadOS 17.2“, „macOS Sonoma 14.2“, „watchOS 10.2“, „tvOS 17.2“ ir „HomePod 17.2“. Kompanija taip pat išleido atnaujinimus ir senesnėms operacinėms sistemoms: „macOS Ventura 13.6.3“, „macOS Monterey 12.7.2“, „iOS 16.7.3“ ir „iPadOS 16.7.3“
  • Išleidusi „iOS 17.2“ atnaujinimą, „Apple“ atnaujino ir „iOS 17“ puslapį, kuriame rašoma, kad „AirPlay“ funkcijos viešbučiams išleidimas atidedamas iki 2024 m. Ši funkcija „iPhone“ naudotojams leis nuskaityti viešbučio kambario televizoriaus QR kodą ir užmezgus su juo „AirPlay“ ryšį iš „iPhone“ į televizorių perduoti vaizdus ir vaizdo įrašus. „Apple“ dar birželį teigė, kad „Holiday Inn“ viešbučių tinklo savininkas „IHG Hotels & Resorts“ bus viena pirmųjų viešbučių kompanijų, pradėjusių naudoti šią funkciją, o LG paskelbė, kad ji bus viena iš pirmųjų šią funkciją palaikančių viešbučio kambarių televizorių gamintojų.
    „Google“ jau siūlo panašią funkciją kai kuriuose viešbučių televizoriuose, leidžiančius svečiams transliuoti turinį iš savo išmaniojo telefono per „Chromecast“.
  • Praėjus vos kelioms dienoms po to, kai „Apple“ įtraukė tiesioginių pranešimų (Push Notification) informaciją į savo Teisinio proceso gaires, bendrovė jas atnaujino su griežtesniais reikalavimais. Dabar, pagal naujas taisykles, „Apple ID“, susieto su registruotu APN prieigos raktu, ir susijusius įrašus galima gauti tik turint pagal 18 U.S.C. 2703(d) arba kratos orderį.
  • „Reuters“ rašo, kad „Apple“ pasiūlė suteikti prieigą prie „Near-Field Communication“ (NFC) lusto konkurentams Europoje. Tai leistų ir kitoms įmonėms savo mobiliųjų mokėjimų sistemose įdiegti mokėjimų galimybę, kai mokama tiesiog telefono priartinimu prie terminalo (‌tap-and-go), kaip ir „Apple Pay“. Žinoma, „Apple“ tai daro ne gerų ketinimų vedina, o siekdama išvengti galimos didelės baudos ES. Praėjusiais metais Europos Sąjungos konkurencijos tarnyba apkaltino „Apple“ varžant konkurentų prieigą prie „tap-and-go“ technologijos NFC, todėl jiems sunku kurti paslaugas „Apple“ įrenginiuose.
    Teigiama, kad prieigos prie NFC suvaržymas buvo ne tik naudingas „Apple Pay“, pačios „Apple“ mobiliosios piniginės sprendimui „iPhone“, „Apple Watch“ ir „iPad“, bet ir atkreipė dėmesį į didelę bendrovės galią išmaniųjų mobiliųjų įrenginių rinkoje bei dominavimą mobiliųjų piniginių rinkose.
    Tikėtina, kad kitą mėnesį Europos Komisija paprašys konkurentų ir klientų atsiliepimų, prieš nuspręsdama, ar priimti „Apple“ pasiūlymą.
    „Apple Pay“ naudoja daugiau nei 2500 bankų Europoje ir daugiau nei 250 „fintech“ ir konkurentų bankų.
  • Išleidusi „iOS“ ir „iPadOS“ 17.2 versijas bei „macOS Sonoma 14.2“, „Apple“ ilgai nelaukė ir išleido programuotojams skirtas „iOS 17.3“, „iPadOS 17.3“, „watchOS 10.3“, „tvOS 17.3“ ir „macOS Sonoma 14.3“ beta versijas.
    Šioje „iOS“ beta versijoje yra vienas įdomus patobulinimas - „pavogto įrenginio apsauga“. Jei vagišius „per petį“ nužiūri įrenginio atrakinimo kodą ir pavagia „iPhone“, jis per kelias sekundes gali nutraukti naudotojo prieigą prie jo „Apple ID“. „iOS 17.3“ viskas turėtų pasikeisti, nes „Apple“ įdiegia tokios su saugumu susijusios veiklos įsigaliojimo sulėtinimą. Ji turėtų automatiškai aktyvuotis, kai įrenginys yra ne „patikimoje“ aplinkoje, pavyzdžiui ne namie.
    „Apple“ taip pat išleido ir naujų aparatinės įrangos skirtos „AirPods Pro“, „AirPods 2“, „AirPods 3“ ir „AirPods Max“ beta versijas.
  • „Pixelmator“ išleido atnaujintą „Pixelmator Pro 3.5“ su HDR palaikymu ir galimybe importuoti, redaguoti ir eksportuoti HDR turinį, pvz., nuotraukas ir vaizdo įrašus, nufilmuotus „iPhone“. Šis naujinimas leidžia valdyti HDR sluoksnius bei sklandžiai integruoti SDR ir HDR sluoksnius. Natūralu, kad norint naudotis šia funkcija, reikia ir HDR palaikančio monitoriaus.
  • „Apple“ savitarnos taisymo programa dabar papildyta nauju diagnostikos įrankiu, kuris suteikia vartotojams daugiau skaidrumo ir savarankiškumo šalinant triktis. Be to, paslauga dabar prieinama „iPhone 15“ ir „Mac“ modeliams su M2 lustu, įskaitant 14 ir 16 colių „MacBook Pro“, išleistą šių metų pradžioje, 15 colių „MacBook Air“, pristatytą „WWDC 2023“ metu ir „Mac mini“, „Mac Pro“ ir „Mac Studio“.
    Tai pirmas kartas kai „Apple“ klientams, norintiems atlikti „pasidaryk pats“ tipo savo įrenginių remontą, suteikia prieigą prie „Apple“ diagnostikos programinės įrangos. Ši programinė įranga anksčiau buvo skirta tik „Apple Store“ ir įgaliotiesiems paslaugų teikėjams.
    „Apple“ technikos naudotojams Lietuvoje ši paslauga (bent jau kol kas) neteikiama.
  • „Bloomberg“ praneša, kad Europos Sąjunga planuoja uždrausti „App Store“ taisykles, kurios neleidžia aplikacijų kūrėjams nukreipti vartotojus į alternatyvius, neretai pigesnius, mokėjimo būdus. ES yra pasirengusi imtis veiksmų prieš „Apple“, gavusi „Spotify“ skundą. Pasak su tyrimu susipažinusių žmonių sprendimas bus priimtas kitų metų pradžioje.
  • „Apple“ pradėjo prekiauti 2-os kartos „AirPods Pro“ ausinėms skirtu „MagSafe“ USB-C įkrovimo dėklu. Tiesa, jis nėra pigus - 109€.
  • „Apple“ išleido „Windows“ skirtą „iTunes 12.13.1“ su saugos atnaujinimais.
  • „Chrome“ pagaliau paskelbė apie planus nutraukti trečiųjų šalių slapukų palaikymą. Praėjo beveik ketveri metai nuo to, kai „Firefox“ ir „Safari“ naršyklėse buvo išjungti trečiųjų šalių slapukai, tačiau „Google“, viena didžiausių pasaulyje reklamos kompanijų, šių slapukų laikėsi įsikibusi gana ilgai. Reklamos ir skelbimų įmonės naudoja trečiųjų šalių slapukus, kad stebėtų vartotojus visame žiniatinklyje, o ši žiniatinklio veikla naudojama norint rodyti naudotojams aktualius skelbimus. Dabar, kai „Google“ įdiegė „Chrome“ alternatyvią „Google“ naudotojų stebėjimo skelbimų sistemą „Privatumo smėlio dėžę“ (Privacy Sandbox), kompanija pagaliau prisiruošė atsisakyti ankstesnės reklamų ir naudotojų stebėjimo formos. Trečiųjų šalių slapukų palaikymo atsisakymas „Chrome“ naršyklėje turėtų įvykti antroje 2024 m. pusėje.
  • „Apple“ išleido viešas „iOS 17.3“, „iPadOS 17.3“ ir „macOS Sonoma 17.3“ beta versijas.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite „App Store“. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų