32-osios 2023 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

32-osios 2023 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • „Statista“ paskelbė infografiką apie „Apple“ technikos pardavimų kritimą lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu.
    Infografikas: Apple paslaugos blizga kompanijos technikos nuosmūkio fone | Statista
    Šaltinis: „Statista“

    „Statista“ taip pat paskelbė ir „Apple“ paslaugų sektoriaus augimo per dešimtmetį grafiką.
    Infografikas: Apple paslaugų sektoriaus augimas | Statista
    Šaltinis: „Statista“
  • Mark Gurmnan iš „Bloomberg“ praneša, kad „Apple“ naujų įrenginių pristatymą planuoja rugsėjo 12 arba 13 dieną, išankstiniai užsakymai startuos rugsėjo 15, o pardavimai rugsėjo 22.
  • Liepos 31 d. Kinijos Čingmao uoste vyriškis bandė per muitinę pervežti didelį kiekį „iPhone“ jų nedeklaruodamas ir praeidamas muitinę per „neturiu ko deklaruoti“ vartus. Tačiau akyliems pareigūnams vyriškis ir jo apranga sukėlė įtarimų. Nors vyras vilkėjo tamsiai mėlynus marškinius trumpomis rankovėmis, atrodo, kad likusi kūno dalis buvo kiek neproporcinga.
    „Cnbeta“ praneša, kad patikrinimo metu buvo aptikti 68 seni „iPhone“ telefonai, kurie buvo apvynioti ir lipnia juosta pritvirtinti prie asmens juosmens, pilvo ir blauzdų.
  • Logų įrašai ir Mark Gurman iš „Bloomberg“ teigia, kad „Apple“ testuoja „Mac mini“ (modelio identifikatorius „Mac 15,12) su M3 procesoriumi turinčiu 8 branduolius, 10 branduolių turinčia grafine plokšte ir 24GB RAM. Gali būti, kad naujas „Mac mini“ modelis bus pristatytas rudenį vyksiančio „Apple Keynote“ metu.
    „Bloomberg“ taip pat teigia, kad „Apple“ testuoja ir galingesnį „M3 Max“ lustą. Pasak Mark Gurman, bendrovė eksperimentuoja su lustu su turinčiu iki 40 GPU branduolių naujame aukščiausios klasės „MacBook Pro“.
  • Tikimasi, kad „Apple“ „iPhone 15 Pro“ kurį laiką bus pirmasis ir vienintelis išmanusis telefonas su 3 nanometrų procesoriumi. Naujoje „The Information“ ataskaitoje teigiama, kad anksčiau neatskleistas „Apple“ ir TSMC susitarimas padeda į rinką patekti pažangiausiam A17 lustui.
    „Apple“ jau seniai palaiko tai, ką kompanijos COO Jeff Williams apibūdino kaip „intensyvius“ santykius su TSMC. Naujojo TSMC 3 nm gamybos procese 30 proc. procesorių yra neveikiantys, tačiau bendrovė taiko „Apple“ išskirtines sąlygas ir apmokestina tik už veikiančius procesorius. Tiksliau, TSMC neapmokestina „Apple“ 100 proc., kai gamina plokštelę, kurioje yra šimtai procesorių. Pranešama, kad šis susitarimas sutaupo „Apple“ milijardus dolerių išlaidų, susijusių su naujo A17 procesoriaus gamybos problemų ištaisymu.
    Įprastai kainų skirtumas nėra statistiškai reikšmingas, nes apie 99 proc. TSMC procesorių plokštelėse yra geri. Tačiau šiuo metu TSMC pasiekia tik 70–80 proc. gerų procesorių gaminant naujus 3 nm procesorius, kurių masinę gamybą pradėjo 2022 m. gruodžio mėn.
    Anksčiau buvo pranešta, kad „Apple“ išpirko visus TSMC 3 nm gamybos pajėgumus. Tačiau „The Information“ praneša, kad TSMC gali kurti naujesnes technologijas tik todėl, kad „Apple“ nori iš anksto užsakyti visą naujų procesorių kiekį. Kita vertus TSMC iš „Apple“, kaip didžiausio savo kliento, uždirba pakankamai, kad būtų finansiškai prasminga sau prisiimti broko išlaidas.
    Kalbant apie tai, kiek „Apple“ taps pranašesnė už konkurentus… „Intel“ nurodoma kaip vienintelė kitais metais turėsiant 3 nanometrų lustus.
    Apskaičiuota, kad perėjimas prie 3 nm procesorių naudojimo reiškia, kad dėl naujos technologijos būsimas „iPhone 15“ gali būti 35 proc. efektyvesnis.
  • Daugumoje automobilių informacijos ir pramogų sistemų, turinčių „CarPlay“ palaikymą, jutikliniai ekranai yra įprastas sąveikos su jais būdas, nors yra ir kitų būdų. Kalbant apie „Mazda“, kuri kažkodėl tai vengė jutiklinių ekranų ir pasirinko „daugiafunkcinę valdymo rankenėlę“, automobilių gamintojas pagaliau keičia savo požiūrį į lietimui jautrius ekranus. Atnaujinus „Mazda CX-5“, 2024 m. automobilyje bus nemažai naujovių, o „The Autopian“ pastebėtame pranešime spaudai trumpai paminėta informacijos ir pramogų sistema, kuri naudos 10,25 colio spalvotą ekraną. Sistemą bus galima valdyti įprasta rankenėle, tačiau ji taip pat palaikys "integruotas Apple CarPlay ir Android Auto, kurios turės galimybę būti valdomos jutiklinio ekrano pagalba".
  • „MacRumors“ paskelbė video su 10 „Velykinių kiaušinių“ paslėptų esamose ar ankstesnėse „macOS“ versijose.
  • „Apple“ patyliukais išleido naują muzikos srautinio perdavimo paslaugos „Apple Music“ funkciją, kuri gali padėti išplėsti grojaraščius ir rasti naujų atlikėjų, kurių muzika patiktų. Tai suasmeninta radijo stotis, pavadinta „Discovery Station“, kuri iš „Apple Music“ katalogo atrenka dainas, kurios, jos manymu, jums patiks. Kaip pažymi „Apple Insider“, technologijų milžinės muzikos paslauga veikia kiek kitaip nei į algoritmines rekomendacijas pateikianti „Spotify“, kuri turi keletą grojaraščių, galinčių generuoti mišinius pagal jūsų klausymosi įpročius.
    „Apple Music“ vartotojai naują papildymą ras skirtuko „Listen Now“ skiltyje „Stations for You“ mobiliose ir kompiuteriams skirtose „Apple Music“ aplikacijose, Tačiau norint paslauga naudotis reikia turėti galiojančią „Apple Music“ prenumeratą. „Apple“ atstovas spaudai sakė, kad „Discovery Station“ leis tik muziką, kurios anksčiau negrojote naudodami paslaugą, tiek iš pažįstamų, tiek iš potencialiai nepažįstamų atlikėjų, kurie jums gali patikti. Kadangi pagrindinis paslaugos tikslas yra padėti atrasti naują muziką, ji niekada negros tos pačios dainos du kartus ir gros nuolat, kol ją sustabdysite. Kaip ir kiti grojaraščiai, kuriuose naudojami algoritmai muzikos kūriniams rekomenduoti, „Discovery Station“ taip pat teikia pasiūlymus atsižvelgiant jūsų pasirinkimus ir nuolat keisis vystantis jūsų muzikiniam skoniui.
  • Prieš rugsėjį startuosiančią „The Changeling“ transliacijos premjerą, „Apple TV+“ parodė dviejų minučių trukmės anonsą. Tai suaugusiems skirta pasaka, paremta Victor LaValle perkamiausiu romanu.
  • Technologijų naujienų svetainės „Gizmodo“ vyriausiasis redaktorius Dan Ackerman pateikė ieškinį Manheteno federaliniam teismui, apkaltindamas „Apple“, „Tetris Company“ ir kitus, kad be jo leidimo jo knygą apie vaizdo žaidimą „Tetris“ pritaikė vaidybiniam filmui. Ackerman teigia, kad 2016 m. išsiuntė savo publikavimui paruoštą knygą „Tetris Effect“ bendrovei „Tetris“, kuri tariamai nukopijavo ją filmui ir pagrasino paduoti jį į teismą, jei jis sieks sukurti savo filmą.
    „Tetris“ filmo premjera „Apple TV“ platformoje įvyko kovo mėnesį. Ackerman prašė teismo atlyginti žalą, lygią mažiausiai 6 proc. filmo gamybos (80 mln. JAV dolerių) biudžeto. Remiantis skundu, bendrovės generalinė direktorė Maya Rogers ir scenaristas Noah Pink pradėjo kopijuoti Ackerman knygą „Tetris“ scenarijui nuo 2017 m. Ackerman teigė, kad filmas „nesivaržydamas pasiskolino daugybę konkrečių knygos skyrių ir įvykių“ ir buvo „beveik panašus visa visuma“.
  • „Apple TV+“ su populiariais hitais, tokiais kaip „Ted Lasso“, „Shrinking“, taip pat ilgai rodomus serialus, tokius kaip kritikų giriamas „Trying“, užsitarnavo neblogą komedijų reputaciją. Dabar tikėdamasis papildyti šį sąrašą, (o ne atšauktų „Apple“ komedijų, tokių kaip „Aukštoji dykuma“), nuo 2023 m. rugsėjo 22 d. „Apple TV+“ pasirodys nauja aštuonių serijų „beveik romantiška“ komedija apie sergančius nemiga „Still Up“.
    Pirmosios trys „Still Up“ serijos bus parodytos 2023 m. rugsėjo 22 d., penktadienį. Likusios penkios serijos bus rodomos kas savaitę.
  • Europos Sąjungai nutarus, kad visi išmanieji telefonai turi pereiti prie USB-C įkrovimo jungtis, Saudo Arabijos vyriausybė pasekė ES pavyzdžiu. „GSM Arena“ teigimu, vietos valdžia paskelbė, kad įstatymu ketinama sumažinti elektronines atliekas, sumažinti bendras išlaidas, ir pagerinti vartotojų patirtį. Pastaroji tiek dėl patogumo, kai galima lengviau nusipirkti ar pasiskolinti tinkamus laidus, tiek dėl didesnio duomenų perdavimo greičio.
  • „Apple“ išleido naują (176) „Safari Technology Preview“, eksperimentinės naršyklės, kurią „Apple“ pirmą kartą pristatė 2016 m. kovo mėn., naujinį. „Apple“ sukūrė „Safari Technology Preview“, kad išbandytų funkcijas, kurios gali būti įdiegtos būsimose „Safari“ versijose.
  • Po „Apple“ „macOS Ventura 13.5“ naujinimo kai kurie „Mac“ naudotojai nustojo matyti visas aplikacijas, esančias nustatymų skiltyje „Location Services“.
    „Location Services“ leidžia aplikacijoms nustatyti ir naudoti naudotojo vietą arba apytikslę vietą, kad padėtų teikti atitinkamas paslaugas. Aplikacijos, kurioms naudotojas leidžia tai padaryti, yra išvardytos System Settings → Privacy & Security → Location Services. Tačiau dėl 2023 m. liepos 24 d. išleistos „macOS Ventura“ versijos klaidos kai kurie naudotojai iš viso nemato skyriuje išvardytų aplikacijų. Jie taip pat negali matyti, kurios aplikacijos dabar arba neseniai naudojo jų vietos duomenis.
    Tai panašu į „macOS Sonoma“ beta versijos klaidą, kai kartais dingsta „Accessibility“ aplikacijos iš „Privacy & Security“ skilties. Bet „macOS Sonoma“ atveju tai yra labiau tikėtina, nes ji dar yra beta stadijoje.
  • Jau daugiau nei metus girdėjome, kad „iPhone 15“ serija atsisakys „Lightning“ prievado USB-C prievadui. Nors gandai ir pranešimai traktuoja, kad šis pokytis yra neišvengiamas, yra įrodymų, kad „iPhone 15“ serija gali būti ne vienintelis „iPhone“, turintis USB-C prievadą. „Apple“ pokyčiams gali ruošti dar du modelius. Galimai „iPhone 14“ ir „iPhone 14 Plus“ turės peržiūrėtą versiją su USB-C jungtimi, nes „Apple“ šiuos „iPhone“ modelius pardavinės ateinančius porą metų.
  • Nemokama programa „NightOwl“ greitai arba pagal tvarkaraštį keičia temą „macOS“. 2022 m. gruodžio mėn. aplikaciją įsigijo „TPE.FYI LLC.“ ir tyliai pakeitė naudojimo sąlygas. Aplikacijos naudotojai, patys to nežinodami, suteikia pilną prieigą prie viso interneto srauto iš savo įrenginio. Naujose aplikacijos taisyklėse teigiama: „NightOwl aplikacija leidžia naudotojams dalytis interneto srautu modifikuojant savo įrenginio tinklo nustatymus, kad jie būtų naudojami kaip interneto srauto vartai. Be to, Naudotojo įrenginys veikia kaip vartai NightOwl programėlės klientams, įskaitant įmones, kurios specializuojasi žiniatinklio ir rinkos tyrimų, SEO, prekės ženklo apsaugos, turinio pristatymo, kibernetinio saugumo srityse ir kt.“
  • Naujausioje „TrendForce“ ataskaitoje prognozuojama, kad „Apple Watch Ultra“ su pridės „microLED“ ekranu nukeliamas iki 2026 m. (anksčiau buvo prognozuota, kad „Apple Watch Ultra“ su pridės „microLED“ ekranu pasirodys 2025 m.). Be šios ekrano technologijos, „Apple“ planuoja padidinti laikrodžio ekrano dydį. Ši ataskaita įdomi, nes „Apple“ planuoja įdiegti „microLED“ technologiją kituose gaminiuose, kai ji bus prieinama „Apple Watch“. Leidinyje teigiama, kad „mcroLED“ ekranas gali būti naudojamas „Apple“ išmaniuosiuose telefonuose ir kituose įrenginiuose. Kol kas neaišku, kada „Apple“ pakeis „iPhone“ OLED skydelį į „microLED“. Šiuo metu tikimasi, kad 2024 m. bendrovė „iPad Pro“ pridės OLED ekraną. „Samsung Display“ ir „LG Display“ kuria 8-osios kartos technologiją, kad iki 2026 m. ji būtų pristatyta „MacBook Pro“.
  • Pakeitimas, kurį „Apple“ pristatė su pirmąja „iOS 17“ beta versija birželio mėnesį, šią savaitę sukėlė nemažai šurmulio socialiniuose tinkluose. Atlikdama daugybę telefono programos ir skambinimo patirties pakeitimų, „Apple“ perkėlė raudono — skambučio užbaigimo mygtuko vietą. Šis pakeitimas susilaukė nemažai kritikos.
    iOS 17 beta pakeista skambučio užbaigimo mygtuko vieta

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite „App Store“. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų