18-os 2022 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

18-os 2022 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Po to kai Rusija pradėjo karą prieš Ukrainą iš Rusijos pasitraukė daug vakarų kompanijų. Tačiau jei yra poreikis — bus ir pasiūla. Į Rusiją vėl nelegaliai atvežami „iPhone“. Vežantys neišduoda savo partnerių, bet manoma, kad šalį pasiekia telefonai iš Jungtinių Arabų Emyratų arba Australijos. Tiesa, sėdintys ant „Apple“ adatos dabar už „iPhone“ turi mokėti 1,5 karto brangiau, o ir „Apple“ paslaugų spektras Rusijoje stipriai apribotas.
  • „Microsoft“ paskelbė, kad „Fortnite“ dabar prieinamas per kompanijos Xbox Cloud Gaming paslaugas, o tai reiškia, kad „iPhone“ ir „iPad“ naudotojai gali šį žaidimą žaisti nemokamai užtenka tik turėti „Microsoft“ paskyrą.
  • Europos Komisija atskleidė, kad skaitmeninių rinkų įstatymas, reglamentuojantis programėlių parduotuves, „įsigalios kitą pavasarį“. „Apple“ griežtai priešinosi DMA, dėl kurios bus neteisėta vartotojams riboti aplikacijas, kurias šie gali įdiegti savo įrenginiuose. Be to, DMA privers „Apple“ leisti trečiųjų šalių mokėjimo sistemas ir padaryti „iMessage“ suderinamą.
  • Minėdama Pasaulinę slaptažodžių dieną, „Apple“ paskelbė apie partnerystę su „Google“ ir „Microsoft“, siekdama atsikratyti slaptažodžiais. Remiantis bendrais pranešimais spaudai, trys įmonės kuria naujas galimybes, kurios „išplėstų bendro beslaptažodžio prisijungimo standarto palaikymą“ visose svetainėse ir programose, kuriose naudojamas jūsų iPhone. FIDO aljanso ir pasaulinio žiniatinklio konsorciumo sukurtas standartas yra didelis žingsnis nuo to, kas šiuo metu naudojama saugesniam prisijungimui, be pagrindinio vartotojo vardo ir slaptažodžio. „Apple“ sveikina partnerystę kaip „radikaliai saugesnę, palyginti su slaptažodžiais ir senomis daugiafunkcinėmis technologijomis, tokiomis kaip vienkartiniai slaptažodžiai, siunčiami SMS žinutėmis“, ir sutelkia dėmesį į du pagrindinius komponentus:
    • Leisti naudotojams automatiškai pasiekti savo FIDO prisijungimo kredencialus („slaptažodžis“) daugelyje įrenginių, net ir naujuose, neregistruojant kiekvienos paskyros iš naujo.
    • Leisti vartotojams naudoti FIDO autentifikavimą savo mobiliajame įrenginyje, prisijungimui prie programos ar svetainės netoliese esančiame įrenginyje, neatsižvelgiant į tai, kokią OS platformą ar naršyklę jie naudoja.
  • Buvęs „Apple“ dizaino vadovas Jony Ive ketina tapti būsimojo žurnalo „How to Spend It“ – prabangaus gyvenimo būdo leidinio, kurį leidžia „Financial Times“, – kviestiniu redaktoriumi.
  • JAV patentų ir prekių ženklų biuras paskelbė „Apple“ patento paraišką alkotesterio funkcionalumui įrenginiuose veikiančiuose kaip automobilio raktas „CarKey“. Raktas nesuveiktų jei jo naudotojo organizme esančio alkoholio kiekis viršytų leistiną normą. „CarKey“ funkciją „Apple“ pristatė 2020 metais. Bendravimui su automobiliu „CarKey“ naudoja NFC technologiją, todėl įrenginiai gali veikti kaip tikras automobilio raktas. Pradinio proceso metu vartotojai turi padėti „iPhone“ ant NFC skaitytuvo įdiegto automobilyje, o tada „CarKey“ bus pasiekiamas „Wallet“ aplikacijoje. Sukonfigūruotas, „CarKey“ veikia automatiškai ir vartotojui nereikia nei atrakinti telefono ar atidaryti kokios nors aplikacijos. „CarKey“ veikia „iPhone XR“ ar naujesniuose arba „Apple Watch Series 5“ ar naujesniuose įrenginiuose. Iš pradžių šios funkcijos palaikymas apsiribojo tam tikrais BMW modeliais, tačiau kiti automobilių gamintojai pamažu šią naują funkcionalumą pradeda diegti ir savo automobiliuose.
  • Po šešerius metus trukusios bylos „Apple“ sutiko kai kuriems „iPhone“ 4S savininkams, kurie patyrė prastą našumą, po 15 JAV dolerių. Kolektyviniame ieškinyje kompanija buvo apkaltinta sąmoningai sulėtinus „iPhone 4S“ įrenginius „iOS 9“ atnaujinimu 2015 m.
  • „Facebook“ patronuojanti įmonė „Meta“ pranešė darbuotojams, kad įšaldo naujų darbuotojų įdarbinimą, nes jos pajamos išaugo mažiau nei prognozuota, iš dalies dėl „Apple“ iOS 14 privatumo pakeitimų. „iOS 14.5“ versijoje „Apple“ įdiegė „App Tracking Transparency“ (ATT), suteikdama vartotojams galimybę atsisakyti, reklamuotojo pageidavimo vartotoją stebėti per savo programas. „Facebook“ buvo aršus šio „Apple“ žingsnio priešininkas ir net laikraščiuose viešindavo skelbimus, kuriuose buvo teigiama, kad „Apple“ kenkia mažoms įmonėms.
  • Amerikiečių draudimo bendrovė „Jerry“ išanalizavo 20 000 vairuotojų, iš viso nuvažiavusių 13 milijonų km, elgesį ir priėjo prie išvados, kad „Android“ vartotojai automobilį vairuoja geriau nei „iPhone“ savininkai. „Jerry“ palygino vairavimo įgūdžius pagal šešias priemones: bendrą vairavimo saugumą, greičio viršijimą, išsiblaškymą, posūkius, stabdymą ir greitėjimą. Pagal visus rodiklius „Android“ naudotojai surinko aukštesnius balus. Didžiausias atotrūkis buvo „blaškymosi“ kategorijoje, įskaitant naudojimąsi išmaniuoju telefonu vairuojant.
    Amerikiečių draudimo bendrovės Jerry organizuota apklausa parodė, kad Android vartotojai automobilį vairuoja geriau nei iPhone savininkai.
  • „iPod tėvas“ Tony Fadell išleido knygą „Build: An Unorthodox Guide to Making Things Worth Making“, kurioje pasakoja apie savo 30 darbo metų įvairiose Silicio slėnio įmonėse. Be to, jis pasidalijo informacija apie „iPod“ ir „iPhone“ kūrimą. Pavyzdžiui knygoje pasakojama, kad S. Jobs priešinosi idėjai, kad jo produktai būtų suderinami su bet kokiu PC. Tada Fadell ir „iPod“ komanda kreipėsi į žurnalistą Walt Mossberg, kuris taip pat buvo Jobs draugas, prašydami padėti jį įtikinti, kad „iPod“ būtų suderinamas su „Windows“.
  • Naujoje ataskaitoje teigiama, kad nuo vasario buvo sustabdyta „iPhone 13“ krano gamyba BOE OLED. Pasak Korėjos parduotuvės „The Elec“, modulio konstrukcija buvo pakeista be išankstinio leidimo ir „Apple“ įsakė savo partneriui sustabdyti gamybą. OLED plokščių gamybos nuosmukis BOE prasidėjo dėl ekrano tvarkyklių IC trūkumo, kurį BOE gauna iš „LX Semicon“ – Pietų Korėjos puslaidininkių kompanijos, kuri taip pat gamina ir „LG Display“. Tačiau svarbesnė sustabdymo priežastis – Kinijos gamintojas vienašališkai pakeitė plonasluoksnį tranzistorių, o tai turės įtakos vidinei telefono architektūrai. Ataskaitoje taip pat priduriama, kad šis nesusipratimas netaps kliūtimi tolimesnei abiejų bendrovių partnerystei. „Elec“ mano, kad „Apple“ nori išlaikyti savo OLED tiekėjų įvairovę ir taip sumažinti savo priklausomybę nuo „Samsung“ bei LG ir turėt geresnes derybines pozicijas. Tikimasi, kad BOE gamins ekranus ir būsimam „iPhone 14“.
  • „Apple“ pasidalino nauju filmu „Behind the Mac“ pavadinimu „Skywalker Sound“. Filme rodoma kaip kuriami „Star Wars“ („Žvaigždžių karų“) garsai naudojant „Mac“.
  • „Apple“ šiandien patvirtino, kad pirmą kartą nuo 2019 m. pakvies nedidelį skaičių kūrėjų/programuotojų dalyvauti WWDC 2022 „Apple Park“ renginiuose. Renginiai fiziškai juose dalyvaujant auditorijai buvo sustabdyti dėl pandemijos. Be susitikimų su „Apple“ darbuotojais, svečiai taip pat turės galimybę apsilankyti naujajame „Apple Park“ kūrėjų centre. Laimingieji bus išrinkti loterijos būdu.
  • „Tesla“ generalinis direktorius Elonas Muskas, neseniai sudaręs susitarimą įsigyti „Twitter“, šiandien pasisakė prieš „Apple App Store“ komisinių tarifus platformoje. „Apple“ parduotuvė yra tarsi 30 procentų mokestis internete. „Tai tiesiogine prasme 10 kartų didesnis mokestis nei turėtų būti“ – „Twitter“ parašė Musk.
  • Taivano žiniasklaida praneša, kad „Apple“ paprašė „Foxconn“ pradėti samdyti „iPhone 14“ surinkimo darbuotojus anksčiau nei įprasta Kinijoje, taip pat padidino darbuotojų, dirbančių „iPhone 13“ gamyboje Zhenzhou gamykloje, įdarbinimą.
  • Kalbama, kad sekantis „Apple Watch“ (pagaliau) galės matuoti ir kūno temperatūrą.
Jei įsigyjate prekę „Mac Arena“ svetainėje paspaudę ant nuorodos į „Amazon“ svetainę — „MacArena“ gauna nedidelį mokestį.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite „App Store“. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų